Özel Güvenlik Eğitimi İle İlgili Bazı Bilgiler
ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER
Özel güvenlik kursu alan bir adayın eğitimi bittikten sonraki birbirini takip eden dört sınava girmeye hakkı vardır. Burada önemli olan; herhangi bir nedenle sınava girilmemesi veya sınav ücretinin yatırılmaması halinde de sınav hakkının kullanılmış kabul edileceğinin bilinmesidir.
Emniyetin istediği resmi sınav ücretleri silahlılar için 40, silahsızlar için 30 TL’dir. Sınav ücretleri, sınavdan yaklaşık bir ay kadar önce kurs merkezine, kurs merkezi tarafından da topluca emniyetin hesabına yatırılır. Sınav ücretlerinin son yatırılma tarihi illere göre değişebileceğinden kurs merkezlerinden öğrenilmelidir.
Eğitimini tamamlayan adaylar, sınav ücretlerini zamanında yatırmazlarsa sınava giremezler ve bir sınav hakları kullanılmış sayılır.
Sınav ücretini yatıran adayların sınava girecekleri adresler, sınavdan önceki 7-10 gün içerisinde belli olur.
Adaylar sınav giriş belgeleri kurs merkezinden alırlar, belgeler adrese gönderilmez. Sınava girebilmek için sınav belgesi ile birlikte ehliyet veya nüfus cüzdanı götürülmesi unutulmamalıdır.
Silahlı adayların sınav belgelerinde, yazılı sınav yeri ile birlikte atıştan sınav olacakları tarih de belirtilir. Yazılı sınava giren silahlı adaylar, atış sınavına da aynı sınav belgesi ve kimlikle gireceklerinden sınav belgesini kaybetmemeleri önemlidir.
Atış sınav merkezinde, atış esnasında kullanılacak hedef kağıtlarının üst sağ veya sol köşesine TC kimlik no, adı-soyadı, kurs merkezinin adını yazıp imzalamaları gerekir.
Atış sınavı esnasında gözetmelerin talimatlarına tam riayet önemlidir. Hedef kağıdındaki siluete isabet eden her atış 10 puan değerindedir. Atış yapılan silahla ilgili sonradan belirtilecek kusurlar dikkate alınmayacağı için silahla ilgili olumsuz bir durum varsa anında gözetmene bildirilmelidir.
Silahlı adayların yazılı sınav süresi 150 dakika (iki buçuk saat), silahsız adayların süresi 120 dakikadır (iki saat).
Gerek silahsız temel bölüm, gerek silah sorularında yanlış doğruyu götürmediği için net hesabı yapılmaz.
Temel bölümdeki 100 sorunun her biri 1 puan, silah yazılısında her sorunun değeri 2 puan, uygulama sınavındaki isabetli atışların her biri 10 puan üzerinden değerlendirilir.
Silahlı/silahsız fark etmeksizin temel bölümdeki 100 soru ortak sorulur. Sınav; A-B şeklinde gruplara ayrılsa da 100 soru birebir aynı olup sadece soru numaraları değişiktir.
Yazılı sınav saat 10.00’da başlar, ama 09.00’da sınav yerinde olunması tavsiye edilir.
Optik forma; TC numarasının, sınav grubunun doğru kodlanmasına ve imza bölümünün boş bırakılmamasına özen gösterilmelidir.
Sınav esnasında gözetmenler dahil, kimseden yardım istenmemesi ve yardım edilmemesi konusu önemlidir. Toplu kopya işlemi yapılabilir.
Sınav soruları, sınavdan sonraki bir-iki gün içerisinde EGM’nin sitesinde yayınlanır. Cevap anahtarları Merkezi Sınav Komisyonunun kararı doğrultusunda yayınlanmaz. Bu nedenle internet ortamında veya çeşitli yollarla edinilen dokümanlardaki cevap anahtarlarının tamamı gayri resmidir.
Sınav sonuçları, sınav tarihinden yaklaşık iki hafta sonra internetten açıklanmaktadır. Açıklamanın genellikle sınavdan sonraki ikinci cuma günü ve mesai bitiminden sonraki saatlerde yapıldığı bilinmelidir.
Sınav sonucuna ilişkin herhangi bir belge adaya veya belirttiği adrese gönderilmez. Sınav sonuçlarını adayların bizzat takip etmeleri gerekir.
Sınavı geçenlerin hazırlaması gereken belgeler, hangi formun nerede tanzim ettirilebileceği gibi hususlar kurs merkezlerinden öğrenilmelidir.
Sınavda başarısız olan ve sınav hakkı devam eden adaylar, bir sonraki sınavdan yeterli zaman önce kurs merkezlerine sınav ücretini yatırmayı ihmal etmemelidirler.
Herhangi bir özel güvenlik kursuna kayıt yaptıran aday, tüm sınav haklarını aynı merkezden kullanmak zorundadır. Başka bir kursa veya şehre nakil yaptırılamaz, sınav merkezi değiştirilemez.
Temel bölümde 60’ı geçip silahtan başarısız olan adaylar, kalan sınav haklarını silah için kullanabilirler. Sadece silahtan sınava girecek de olsalar yukarıda belirtilen miktarda sınav ücretini yatırmaları gerekir.
Temel bölümden geçip silahtan kalan adaylar, isterlerse silahsız sertifikalarını kurs merkezlerinden alıp silahsız kimlik için başvurabilir ve kalan haklarını silahlı için kullanabilirler.
Sadece silahtan sınava girecek adayların 30 dakika süreli silah yazılı sınavına geç kalmamaları özellikle tavsiye edilir.
Silahsız kimliği olanların kimliklerini silahlıya çevirirken vergiyi tekrar yatırmaları gerekmez. Tam teşekküllü devlet hastanesinden heyet raporu almaları ve diğer belgeleri hazırlamaları yeterlidir.
Adaylar ikamet kayıtlarının olduğu il dışında kurs – rapor alabilirler, vergi yatırabilirler. Ancak kimlik başvurusunun sadece ikamet kaydının bulunduğu ilden yapılması konusunda zorunluluk olduğu bilinmelidir.
Kimlik başvurusu esnasında parmak izi alındığından, onaylanmış kimlik de imza karşılığı teslim edileceğinden bu işlemlerin bizzat yapılmasının gerektiği bilinmelidir.
Sınavlar dışındaki işlemler, merkezi idareler tarafından yürütüldüğü için her ilin kimlik onay süreci, o ilin iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Bu nedenle kimlik tesliminde yaklaşık onay süresinin öğrenilmesi tavsiye edilir.
Bu yazı bugün : 2, toplamda : 10362 kişi tarafından okundu.

Mahkemede “beraat” ettiyseniz sorun yok demektir. Ancak ceza aldıysanız ve cezanızın erteleme veya paraya çevrilme durumu varsa sorun olabilir. Bol şanslar dilerim.
Denklik belgesinde buradaki 8.sınıfı bitirdiğiniz belirtiliyorsa silahsız eğitim alabilirsiniz. Ancak bu belgenin onaylı olması ve 8.sınıfın tamamlandığının belirtilmesi önemli. Eğer bu hususlar tamamsa silahsız eğitim için bu belgenin fotokopisini, özel güvenlik kimlik müracaatında da noter onaylı suretini kullanabilirsiniz. İyi günler.
Askerliğinizi komando olarak yapmanız özel güvenlik eğitiminin yerine geçmiyor. Özel güvenlik olabilmek için mutlaka kurs görüp sınavlarda başarılı olmanız gerekir. Bulunduğunuz ildeki kursları araştırıp size uygun olanı seçebilirsiniz. Sitemizde Kategoriler bölümünde Silahlı/Silahsız Kurs Maliyetleri ile ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ederim. İyi günler.
Silahlı eğitime kayıt olabilmeniz için en az lise mezunu olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor. Bu nedenle liseyi okurken silahlı eğitim almanız maalesef mümkün değil. Liseye devam ettiğinize dair belgeyle (yaşınız da 18′i doldurmuş ise) silahsız eğitim alabilirsiniz. Liseyi bitirince (yaş olarak da 21′i doldurmak gerekiyor bu arada) sadece silah kısmından oluşan uygulama eğitimi alarak belgenizi silahlıya çevirebilirsiniz. İyi günler.
Silahsız için 18, silahlı için 21 yaşı doldurmuş olmak gerekiyor. Üst yaşta sınır yok. İyi günler dilerim.
Eğitim kurumları, hastaneler vb. yerlerde, silahlı kimlik sahibi olanlar da silahsız görev yapmak zorundalar. Bu nedenle elbette hastane ve eğitim kurumlarında silahsız iş bulabilirsiniz. İyi günler dilerim.
Dövme ile ilgili olarak, özel güvenlik sağlık şartlarında kısıtlayıcı bir durum yok. Ancak bazı hastanelerin bunu kendine zarar verme içgüdüsü olarak değerlendirdiğini, dolayısıyla psikiyatride olumsuz yaklaşıldığını duyuyoruz. Raporu aldıktan sonra eğitime başlamanızı tavsiye eder, iyi günler dilerim.
Özel güvenlik eğitim kurumlarının iş vaat etmesi veya bu anlama gelebilecek taahhütlerde bulunması, bunu ilan etmesi kurumun kapatılma nedenidir. Dolayısıyla biz böyle bir vaadi sadece yasak olduğu için değil, gerçekçi olmadığı için vermiyoruz. Üniversite mezunlarının açıkta olduğu bir ortamda, üç-dört haftalık kursla iş garantisine lütfen inanmayın. Özel güvenlik olmayı düşünüyorsanız iyi bir eğitim alıp sınavları geçtikten sonra bizzat başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca şartları uygun mezun adayları, tüm güvenlik kursları gibi biz de gelen eleman taleplerine göre yönlendiriyoruz. Ama bu her zaman herkes için olacak anlamına maalesef gelmiyor. İyi günler dilerim.
Kurs tarihleri, kurs merkezlerince belirlendiği için bulunduğunuz ildeki özel güvenlik kurslarına başvurmanız gerekir. İyi günler.
Emniyete yatırılan sadece sınav ücretidir. Diğer giderlerden kurs ücreti kurs merkezine, rapor için hastaneye ve kimlik müracaatı yaparken ruhsat harcı (349 TL) vergi dairesine yatırılır. İyi günler.
Başka bir ilde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Sadece kimlik başvurunuzu ikamet kaydınızın olduğu ilden yapmanız zorunlu. İyi günler.
İllerin özel durumları hariç, ortalama 4-6 haftada kimlikler onaylanır. İyi günler.
Eğitiminizin 18 Kasım 2011′e kadar tamamlanmış olması şartıyla 11 Aralık 2011′de yapılacak sınava girebilirsiniz. İyi günler.
Sertifika ve kimlik onayları, sınav gibi merkezi sistemle yürümüyor. Bu işlemler bulunduğunuz il emniyeti ve kursunuzla ilgili. Dolayısıyla sertifika onay durumunu kursunuzdan sormanız gerekir. Kimlik onayı İstanbul hariç, genelde bir ay kadar sürer. Sertifika ile işe başlamak hiç bir yerde mümkün değil, çalışabilmek için mutlaka kimlik kartınızı çıkarmanız gerekir. İyi günler.
Kursa kayıt olurken belirlenen kurs ücretini ödediyseniz sonradan çıkarılan miktarı vermek istememeniz normal. Ancak borcun tamamının ödendiğinden siz de emin değilsiniz gibi. İlkinde ödemek istediğiniz halde almamaları nedeniyle durumun kötü niyetten değil, idari bir karışıklıktan kaynaklanmış olması ihtimali daha kuvvetli sanıyorum. Bu nedenle hak geçmemesi bakımından ne kadar ödemeniz olduğunu, ne kadarını hangi tarihlerde ödediğinizi bizzat gidip güzelce sormanızda yarar var. İyi günler.