AG ANKARA ÖZEL GÜVENLİK KURSU

  • ANA SAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • EĞİTİMLERİMİZ
    • SİLAHLI  ÖZEL GÜVENLİK TEMEL  EĞİTİMİ
    • SİLAHSIZ  ÖZEL GÜVENLİK TEMEL  EĞİTİMİ
    • SİLAHLI  ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME  EĞİTİMİ
    • SİLAHSIZ  ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME  EĞİTİMİ
    • SİLAHSIZ’DAN SİLAHLIYA GEÇİŞ (FARK) EĞİTİMİ
    • HİZMET İÇİ ATIŞ EĞİTİMİ
    • HİZMET İÇİ EĞİTİM
  • REFERANSLARIMIZ
  • MEDYA
  • İLETİŞİM
  • KVKK
  • Home
  • Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
  • Archive from category "Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)"
  • Page 2

Category: Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)

64.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cumartesi, 22 Ağustos 2020 by admin

64.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

  

64. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

 

1) Kontrol noktasının girişinde cihazlardan önce kontrole tabi tutulacak kişilerin güvenlik cihazlarına tek tek girmesini temin etmekle, girişte kişilere uyması gereken kuralları bildirmekle görevli personele ne ad verilir?
a) Kontrol noktası amiri
b) Kontrol görevlisi
c) Yönlendirici personel
d) Koruma personeli
e) Sağlık personeli

2) Aşağıdakilerden hangisi 5188 sayılı Kanuna göre özel güvenlik görevlilerinin yakalama yetkisi kapsamında yer almaz?
a) Haklarında yakalama emri bulunan kişileri yakalama
b) Haklarında icra takibi yapılan kişileri yakalama
c) Haklarında mahkumiyet kararı bulunan kişileri yakalama
d) Suç işlerken rastlanan kişileri yakalama
e) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama

3) Kamu güvenliğine, kamu düzenine veya kişinin vücut veya hayatına yönelik var olan bir tehlikenin giderilmesi için denetim altına alınması gereken veya suç işlediği yönünde hakkında kuvvetli iz, eser, emare ve delil bulunan kişinin gözaltına veya muhafaza altına alma işlemlerinden önce özgürlüğünün geçici olarak ve fiilen kısıtlanarak denetim altına alınmasına ne denir?
a) Zor kullanma
b) El koyma
c) Yakalama
d) Gözaltına alma
e) Muhafaza altına alma

4) Aşağıdakilerden hangisi tutanak çeşitlerinden değildir?
a) Değer tespit tutanağı
b) Devriye tutanağı
c) Muhafaza altına alma tutanağı
d) Nöbet devir teslim tutanağı
e) Buluntu eşya tutanağı

5) Aşağıdakilerden hangisi yaya devriyenin dezavantajlarından değildir?
a) Tehlike ve saldırılara açıktır
b) Sürekli göz önünde olduğundan olumsuz davranışlar, bütün meslek mensuplarının imajını olumsuz etkiler
c) Görünür olduğunda caydırıcılık etkisi oldukça fazladır
d) Hareket kabiliyeti sınırlıdır
e) Olumsuz hava koşullarından etkilenir

6) Aşağıdakilerden hangisi suç işlendikten sonra özel güvenlik görevlisi tarafından yapılmaz?
a) Olay yerini muhafaza etme
b) Şüpheliyi yakalama
c) Suç aletlerine el koyma
d) Genel kolluğa yardımcı olma
e) Teknik takip yapma

7) Özel güvenlik görevlisi Hamit, çalışmış olduğu fabrikada gece vardiyasında görev yaparken bina içerisinde etrafı kontrol esnasında sebebini bilmediği küçük çaplı bir yangın çıktığını görür. Hemen yangın söndürme cihazı ile müdahale eder ve durumu kontrol altına alır. Sabah bu durum ve olay hakkında üstlerini ve amirlerini bir yazı ile bilgilendirir. Bu yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Mektup
b) Dilekçe
c) Tutanak
d) Rapor
e) Not alma

8) Uyuşturucu maddelere ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Kenevir bitkisinden esrar maddesi elde edilir
b) Ülkemizde kenevir ekimi izne tabi değildir
c) Sentetik uyuşturucular, doğal uyuşturucuların karşılığı olarak çeşitli kimyasal yollarla üretilmiş olan suni uyuşturuculardır
d) Captagon sentetik uyuşturucular arasında yer alır
e) Ülkemizde haşhaş ekimi izne tabi olup ekim yapılacak bölgeler, bakanlar kurulunca belirlenir

9) Hangisi elde ediliş biçimi bakımından kanuni olarak delil sayılamaz?
a) Özel güvenlik ekibince olay yerinde suçüstü yakaladığı şahsın üzerinde bulunan tabanca
b) Olay yeri inceleme ekibinin bulduğu parmak izi
c) Özel güvenlik ekibinin yapılan sohbette gizlice kaydettiği ses kaydı
d) Mahkeme kararı ile yapılan gizli ses kaydı
e) Özel güvenlik görevlisinin önleme araması yaparken bulduğu suçta kullanılmış bıçak

10) Özel güvenlik görevlilerince kontrol altına alınan olay yerine aşağıda sayılan hangi görevliler veya görevlinin girişine müsaade edilmez?
a) Olay yerine gelen C.Savcısına
b) Yaralılara müdahaleye gelen sağlık görevlilerine
c) Özel güvenlik amiri veya görevlisine
d) Olay yerine gelen C.Başsavcısına
e) Olay yerinde sıkışmış kişileri kurtarmak için gelen itfaiye görevlilerine

11) Korunan tesis veya alanda sebebi bilinmeyen bir patlamaya müdahale ederken önleyici hizmetler kapsamında öncelikle düşünülmesi gereken hangisi olmalıdır?
a) İkinci bir patlama olasılığına karşı tedbir almak
b) Olayın gerçekleştiği merkeze girmek
c) Patlamanın ne kadar hasar verdiğini tespit etmek
d) Varsa faillerini yakalamak
e) Olayın delillerini toplamak

12) Aşağıdakilerden hangisi adli aramadır?
a) Spor müsabakalarında stadyum kapı girişlerinde yapılan arama
b) Korunan tesis ve binalara girişlerde yapılan arama
c) Bir suça ilişkin delillerin elde edilmesi için mahkeme kararı ile konutta yapılan arama
d) Adalet saraylarına girişte ziyaretçilerin üzerinin aranması
e) Miting alanlarına girişte yapılan arama

13) Eşkal tespitinde aşağıdakilerden hangisi daha öncelikli ve önemlidir?
a) Koldaki ameliyat izi
b) Pantolon rengi ve cinsi
c) Saç uzunluğu ve rengi
d) Ayakkabı markası ve rengi
e) Heyecanlı olup olmadığı

14) Stadyumda genel kolluğun gözetimi ve denetiminde seyircilerin kaba üst aramasını yapan özel güvenlik görevlisi hangi görevi yerine getirmiştir?
a) Önleyici görev
b) Adli görev
c) Sportif görev
d) Mecburi görev
e) Özel görev

15) Aşağıdakilerden hangisinin birincil amacı önleyici güvenlik değildir?
a) Tesis içerisinde yaka kartı kullanım zorunluluğu
b) Turnike giriş sistemlerini kullanmak
c) Tesis içerisine devriye çıkarmak
d) Olay yerinden delil toplamak
e) Kontrol noktası kurmak

16) Hangisi devriyenin görevlerinin ana başlıklarından değildir?
a) Koruyucu görevleri
b) Yardım görevleri
c) Adli görevleri
d) Teknolojik görevleri
e) Önleyici görevleri

17) Koruduğunuz tesise bir telefon şirketinden internet bağlantısı için geldiklerini söyleyen kişiler araçla geldiler davranış biçiminiz ne olmalıdır?
a) Bağlantı yapılacak yeri tarif eder girmelerine izin veririm
b) Bağlantı yapılacak yer yetkilisini haberdar edip bilgisi var ise gelenlerin şirket görevlisi olduklarını gösteren kimliklerini gördükten sonra girmelerine izin veririm
c) Bağlantı yaptıracak kişiyi bulur telefonla görüştükten sonra girmelerine izin veririm
d) Araç ruhsatlarını alıp izin veririm
e) Nüfus cüzdanlarını alıp izin veririm

18) Tutanaklar için hangi ifade yanlıştır?
a) En az iki imzalı olmalıdır
b) Tutanakların imzalı olması şart değildir
c) Ne için tutulduklarını belirten bir başlıkları vardır
d) Tutanakta tarih belirtilir
e) Tutanakta saat belirtilir

19) Özel güvenlik görevlisi Sinan’ın nokta görevi yerinden ne kadarlık bir mesafe ayrılması doğrudur?
a) 20 adımlık
b) 25 adımlık
c) 30 adımlık
d) 35 adımlık
e) 40 adımlık

20) Olay yerine genel kolluktan görevliler gelinceye kadar aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin görevlerinden birisi değildir?
a) Olay yerinin korunmasına ilişkin tedbirler almak
b) Delillerin kaybolmaması için olay yerine varsa şerit çekmek
c) Olayın tanıkları varsa not almak ve gelen kolluk görevlilerine vermek
d) Olay yerinde yaralıların olması halinde yardım etmek
e) Olaya karışanların ifadelerini almak

21) Aşağıdakilerden hangisi yangın önleyici tedbirlerden değildir?
a) Yangın merdivenleri
b) Otomatik sprinkler söndürme sistemi
c) Kazan dairesi
d) Dumana-ısıya duyarlı detektörler
e) Yangın söndürme cihazları

22) Özel güvenlik görevlisi Ahmet, görevli olduğu giyim mağazasında yangın çıkması durumunda aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) İnsanları sakinleştirmeli ve güvenli şekilde binadan çıkmalarını sağlamalı
b) Yangın alarmını çalıştırıp itfaiyeyi aramalı
c) Müşterilerden yardım alarak yangına müdahale etmeli
d) İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için eldeki imkânlardan yararlanmalı
e) Görevlilerden başkasının yangının olduğu alana yaklaşmasına engel olmalı

23) Köpüklü tip yangın söndürücüler aşağıdaki yangınların hangisinde kullanılmaz?
a) Yağ
b) Fuel-oil
c) Motorin
d) Vernik-Boya
e) Orman

24) Aşağıdakilerden hangisi patlama sonucu ortaya çıkan etkilerden birisi değildir?
a) Parça etkisi
b) Statik etkisi
c) Isı etkisi
d) Basınç etkisi
e) Gaz etkisi

25) Aşağıdakilerden hangisi, özel güvenlik görevlisi Buse’nin görev yaptığı iş merkezinde yangın çıkması durumunda karşılaşabileceği tehlikelerden birisi değildir?
a) Binanın çökme tehlikesi
b) Dumandan zehirlenme tehlikesi
c) Yanma sonucu oksijen açığa çıkması tehlikesi
d) Yüksek ısı tehlikesi
e) Patlama tehlikesi

26) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürme yöntemlerinden değildir?
a) Soğutma
b) Boğma
c) Yakıtı giderme
d) Havalandırma
e) Zincirleme reaksiyonu engelleme

27) Kapalı bir mekândaki doğalgaz kaçağında gaz nerede birikir?
a) Tavanda
b) Yerde
c) Göğüs seviyesinde
d) Kapı kenarlarında
e) Tavanda ve yerde

28) Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesiyle meydana gelen olay aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yangın
b) Yanık
c) Yanma
d) Tutuşma
e) Alev

29) Bir kişinin sorumluluk alanının 180 derece olduğu koruma düzeni hangisidir?
a) Bir kişiyle koruma düzeni
b) İki kişiyle koruma düzeni
c) Üç kişiyle koruma düzeni
d) Dört kişiyle koruma düzeni
e) Beş kişiyle koruma düzeni

30) Aşağıdakilerden hangisi destek ekiplerinden değildir?
a) Öncü-Eskort ekibi
b) Bomba arama ve imha ekibi
c) İlkyardım ekibi
d) Can kurtarma ve sualtı ekibi
e) İrtibat ve muhabere ekibi

31) Aşağıdakilerden hangisi güzergâhta yapılacak öncü çalışması arasında yer almaz?
a) Trafik lambaları, kavşakların tespiti
b) Menfezlerin tespiti
c) Güzergâhtaki restoranların tespiti
d) Ana ve alternatif güzergâh tespiti
e) Hastanelerin tespiti

32) Terör eylemleri ve yöneldikleri hedefler göz önüne alındığında hangisinden söz edilemez?
a) Seçilmiş hedeflere yönelik eylemler
b) Silah teşhiri
c) Sabotaj
d) Kaçırma, alıkoyma
e) Maddi kaynak temini için yapılan eylemler

33) Bir koruma personeli “6’da minibüste 2 kişi ya da balkonda saldırgan 3’te” şeklinde söylemde bulunuyorsa aşağıdakilerden hangisinden bahsedilir?
a) Yaya yürüyüşüyle yön tespiti
b) Araçla hareketle yön tespiti
c) Karşılaştırma metoduyla yön tespiti
d) Saat yöntemi ile yön tespiti
e) Mukayese yöntemiyle doğru yön tespiti

34) “………………………..” kalabalığın yoğun olduğu yerlerde, önemli kişiye daha yakın konumda çalışır. Tehdidin azaldığı yerlerde halka genişletilir.
Yukarıdaki boşluğa gelebilecek en uygun ifade hangisidir?
a) Araçlı koruma düzeni
b) Yaya koruma düzeni
c) Motosikletli koruma düzeni
d) Araçsız koruma düzeni
e) Bisikletli koruma düzeni

35) Karbon bileşikleri içermeyen metalden yapılmış kesici, delici, ateşli silahlar, çelik, demir, alüminyum vb. maddeler ………, karbon bileşikleri içeren tahta, plastik, plastik patlayıcılar, narkotik, şeker, gıda vb. maddeler ise ………….…………. renk veya tonlarında görünürler.
Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki şıklardan hangisi gelmelidir?
a) Mavi/Turuncu
b) Siyah/Sarı
c) Kahverengi/Kırmızı
d) Siyah/Beyaz
e) Sarı/Mor

36) VIP araçtan indiğinde, sürücü aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a) Aracı derhal bir araç boyu ileriye park etmelidir
b) VIP iner inmez araç kapılarını kapatmalıdır
c) Araçtan çıkarak önünü iliklemelidir
d) VIP güvenli bir yere intikal edene kadar kapılar açık, araç çalışır vaziyette beklemeli ve asla aracı terk etmemelidir
e) Aracı hemen sağa çekmelidir

37) Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma ile ilgili yanlış bir ifadedir?
a) Önemli kişiyi korumak ve kaçırmak asıl amaçtır.
b) Kaçış istikameti ve güvenli yer hazır tutulmalıdır
c) Önemli kişi koruma esaslarını bilmelidir
d) Koruma sürekli olmalıdır
e) Yüzde yüz koruma mümkündür

38) “Önemli kişiyi koruma” temel kuralları içerisinde yer alan özellik hangisidir?
a) Koruma şekli bilinmemelidir
b) Haberleşme sistemi anlaşılır ve kodlu olmalıdır
c) Ekip uyumu alt seviyede olmalıdır
d) Giriş ve çıkış saatleri rutin olmalıdır
e) Kaçış yönü kapalı olmalıdır

39) Aşağıdakilerden hangisi elektronik güvenlik sistemlerinin kullanım amaçlarından biri değildir?
a) Sızma girişimlerinin anında algılanması
b) Olayın kayıt altına alınması
c) Tesisin iletişim sisteminin devre dışı bırakılması
d) Arşivlenen bilgilerin geriye dönük olarak incelenmesi
e) Tehdidin izlenmesi

40) Alışveriş merkezi girişinde görev yapan özel güvenlik görevlisi Selim, bir kişinin kapı tipi metal arama detektöründen geçerken cihazın alarm vermesi neticesinde aşağıdaki müdahale şekillerinden hangisini uygulaması gerekmektedir?
a) Şahsın içeri girmesine müsaade eder
b) Şahsı durdurup etkisiz hale getirerek gözaltına alır
c) Şahsın üzerini elle arar
d) Şahsın üzerindeki metal eşyaları bırakıp kapı tipi metal arama dedektöründen tekrar geçmesini ister
e) Şahsın içeri girmesine müsaade etmez

41) Radyasyondan temel korunma yöntemleri üç ana unsur ile değerlendirilir. Bunlar aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
a) Mesafe – Yaş – Kilo
b) Radyoaktif Madde – Bariyer
c) Zaman – Uzaklık – Bariyer
d) İyot Tabletler – Mesafe – Kilo
e) Zaman – Coğrafi Bölge – Beşeri Durum

42) Aşağıdakilerden hangisi el tipi metal arama detektörüyle tespit edilemez?
a) Bıçak
b) Plastik patlayıcı maddeleri
c) Anahtarlık
d) Tabanca
e) Her türlü metal

43) İş arkadaşınızın bacağına kaynar su döküldüğünde yapmanız gereken ilkyardım uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yanık bölgesindeki içi su dolu baloncuklar patlatılır
b) Yanık bölgesinin üzerine yoğurt veya diş macunu sürülür
c) Yanık yarası üzerine ilaç veya yanık merhemi sürülür
d) Yanık yarası üzerine direk buz uygulaması yapılır
e) Yanık yarası üzeri temiz bir bezle örtülür

44) Güvenliğini sağladığınız fabrikada meydana gelen yüksekten düşme neticesinde oluşan kafatası veya omurga yaralanmasına ilk yardım uygulaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Her türlü travmatik olayda kafatasının ve omurganın zarar göreceği unutulmayarak baş-boyun-gövde ekseni sabit tutulmalıdır
b) Yaralının yaşam bulguları değerlendirilerek 112 gelene kadar asla yalnız bırakılmamalıdır
c) İkinci bir travmanın oluşmaması için çevre güvenliği sağlanmalıdır
d) Açık yaralara ve kanamalara derhal müdahale edilmelidir
e) 112’nin gelmesi beklenmeden yaralı en yakın sağlık kuruluşuna taşınmalıdır

45) Solunumu ve kalbi durmuş kişiye 5 dakika içinde müdahale edilmezse ne olur?
a) Kendisi solumaya başlar
b) Dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı başlar
c) Hiçbir şey olmaz
d) Hasta şoka girer
e) Göğüs ağrısı başlar

46) Aşağıdakilerden hangisi, güvenliğini sağladığınız okulda travmatik bir olay gerçekleşmesi sonucunda 112’yi ararken dikkat etmeniz gereken hususlardan değildir?
a) 112’nin aranmasına neden olan olayın tanımı yapılmalıdır
b) Konuşma kısa tutulmalı ve telefon bir an önce kapatılmalıdır
c) Adres tarif ederken açık ve anlaşılır tanımlamalar yapılmalıdır
d) Olay yerindeki hasta/yaralıların sayısı ve durumları bildirilmelidir
e) Etraftaki adres belirteçleri ayrıntılarıyla açıklanmalıdır

47) Bilinci olmayan kazazedede solunum varsa aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a) Temel yaşam desteği verilir
b) Şok pozisyonu verilir
c) Koma pozisyonu verilir
d) Hastanın ayakları 30 cm yükseltilir
e) Hastanın kendine gelmesi beklenir

48) Patlamış mısır yerken hava yolu tam tıkanan birisinde aşağıdakilerden hangisinin olması beklenmez?
a) Rengi morarır
b) Nefes alamaz
c) Ses çıkaramaz
d) Beyne oksijen gidemediği için ölüm riski vardır
e) Solunumu hızlanır

49) Aşağıdakilerden hangisi, giriş güvenliğini sağladığı binanın önünde meydana gelen trafik kazası olayına müdahale eden özel güvenlik görevlisinin yapması gereken doğru uygulamalardan değildir?
a) Kaza yapan aracın motoru durdurulmalıdır
b) Olay yeri görünür olabilmesi için işaretlenmelidir
c) Yaralılar bulunduğu pozisyonda sabitlenmelidir
d) İkinci bir kaza oluşmaması için çevre güvenliği sağlanmalıdır
e) Acil tedavi ekipleri gelmeden olay yeri terk edilmelidir

50) Kanamanın durdurulması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kanama bölgesi bol su ile yıkanır
b) Kanama bölgesine temiz bir bez ile bastırılır
c) Yara bölgesine saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz
d) Yara bölgesine kan getiren atar damar üzerine baskı uygulanır
e) Kanamanın olduğu bölge kalp seviyesinden yukarıda tutulur

51) Atardamar kanamasında diğer damar kanamalarından farklı olarak neden daha fazla kan kaybı olur?
a) Atardamar içinde açık renkli kan olduğu için
b) Oksijen yönünden zengin kan olduğu için
c) Besin maddeleri yönünden zengin kan olduğu için
d) Atardamar içinde yüksek basınç olduğu için
e) Atardamarın çapı küçük olduğu için

52) Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın bireyler üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlardan biridir?
a) Empati yaratması
b) Farklı fikirlerin dile getirilmesi
c) Bireyin kendisini geliştirmesini sağlar
d) Hatalı süreçleri ayıklar
e) İletişimi aksatması

53) Aşağıdakilerden hangisi hazırlık yapılarak konuşmayı gerektirir?
a) Tanışma/tanıştırma
b) Selamlaşma
c) Bilimsel bilgi aktarma
d) Adres sorma
e) Özür dileme

54) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin öğelerinden biri değildir?
a) Hedef
b) Araç
c) Model
d) Mesaj
e) Dönüt

55) Kişilerarası ilişkilerde yargılamak, eleştirmek, suçlamak, yorumlamak, analiz etme, sınamak, emir vermek gibi bazı davranışlar ve iletişimi olumsuz etkileyecek ifadeler vardır.
Yukarıda belirtilen bu ifadelere ne ad verilir?
a) İletişim engelleri
b) Etkin dinleme
c) Empati kurma
d) Etkili iletişim
e) Sen dili

56) Karşılıklı yemek yediğiniz özel güvenlik görevlisi arkadaşınızın hava yolu, kısmi tıkandığında ilk yardım uygulaması olarak yapacağınız hangi uygulama yanlış olacaktır?
a) Ağız içi kontrol edilir
b) Öksürmeye teşvik edilir
c) Temel yaşam desteği yapılır
d) Tam tıkanma olursa müdahale edilir
e) Tam tıkanma olursa müdahalede bulunmak için kişinin yanında veya arkasında durulur

57) …..…. kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlaması, bunu da karşısındaki kişiye iletmesidir.
Boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?
a) Empati
b) Sağduyu
c) Etkili dinleme
d) Açık iletişim
e) Sen dili

58) Birine önemli bir konuyu ya da bir problemimizi anlatacağımız zaman; “Beni can kulağıyla dinle” deriz. “Can kulağıyla dinlemek” hangi tür dinleme biçimine örnektir?
a) Savunucu dinleme
b) Seçerek dinleme
c) Tuzak kurucu dinleme
d) Etkin dinleme
e) Yüzeysel dinleme

59) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Göz teması kurmak
b) Soru sormak
c) Hemen sonuç çıkarmak
d) Not almak
e) Dinlediğini belli etmek

60) Suçlayıcı, genelleyici ve çözümden uzaklaştıran bir konuşma tarzı benimseyen bir kişi kendini ifade etme türlerinden hangisini kullanmaktadır?
a) Ben dili kullanmak
b) Eleştiri
c) Empati
d) Jest ve mimikler
e) Sempati

61) Genel olarak iki öge arasında birbiriyle ilişkili bir dizi mesaj alışverişine ne ad verilir?
a) İletişim
b) Beceri
c) Algı
d) İlişki
e) Empati

62) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlileri ile genel kolluğun birlikte yapabileceği bir görev değildir?
a) Hastanelerde güvenlik tedbiri alma
b) Konser alanında güvenlik tedbiri alma
c) Spor müsabakasında güvenlik tedbiri alma
d) Suç soruşturmasında ifade alma
e) Para naklinde tedbir alma

63) Örgüt içinde en sık görülen çatışma biçimi hangisidir?
a) Kişi içi çatışmalar
b) Rol çatışmaları
c) Ben merkezcilik
d) Empati yoksunluğu
e) Önyargılar

64) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel amaçlarından birisi değildir?
a) Var olmak
b) Bilgi edinmek
c) Ayrıştırmak
d) Paylaşmak
e) Etkilemek

65) Özel güvenlik görevlisi Oya, karşısındaki kişiye uygulaması gereken güvenlik tedbirlerini anlatırken şahsın onu dinlemediğini ve başka bir şeyle ilgilendiğini görüyor.
Anlatılan olayda iletişimin temel ilkelerinden hangisi yerine getirilmemiştir?
a) İletişim iki tarafında aktif olduğu bir alışveriş sürecidir
b) İletişim her zaman her yerdedir
c) İletişim anlamların paylaşımıdır
d) İletişim değişik katmanlarda gerçekleşir
e) İletişimde amaç çevre üzerinde etkin olmaktır

66) Aşağıdakilerden hangisi uyuşturucu maddelerin kullanılması sonrasında ortaya çıkacak durumlardan biri değildir?
a) Kişinin sinir sistemi üzerinde etki yaratması
b) Kişinin akli, fiziki ve psikolojik dengesinin bozulması
c) Fert ve toplum içerisinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getirmesi
d) Alışkanlık ve bağımlılık yapması
e) Aile ve arkadaş ilişkilerinde tutarlılık

67) Amfetamin veya fenetylline maddesinin çeşitli kimyasallarla birleştirilmesiyle elde edilen, genelde tablet halinde bulunan ve üzerinde logo olarak iç içe geçmiş “C” harfi bulunan, oral yolla tüketilen uyuşturucu madde aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ecstasy
b) Captagon
c) Metamfetamin
d) Ketamin
e) Morfin

68) Özel güvenlik görevlisi Ahmet, görev yaptığı konut sitesinde meydana gelen ve müdahale ettiği bir kavga olayını kime bildirmelidir?
a) Vali
b) Kaymakam
c) Genel kolluk
d) Bağlı olduğu özel güvenlik şirketi
e) Cumhuriyet savcısı

69) Aşağıdakilerden hangisi genel kolluk ve özel güvenlik arasındaki farklardan birisi değildir?
a) Genel kolluk ve özel güvenliğin görev alanları farklıdır
b) Genel kolluk ve özel güvenliğin yetkileri farklıdır
c) Genel kolluk ve özel güvenliğin bağlı oldukları makamlar farklıdır
d) Özel güvenlik görevlileri, görev alanı ve görev süresi dışında bir suçla karşılaştıklarında yetkileri bir vatandaştan fazla değildir. Ancak, genel kolluk görevlilerinin durumu farklıdır
e) Genel kolluk terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alabilirken, özel güvenlik görevlileri bu tür eşyayı emanete alamaz

70) Ülkenin genel emniyet ve asayiş işlerinden kim sorumludur?
a) Emniyet Genel Müdürü
b) Jandarma Genel Komutanı
c) Özel güvenlik şirketi
d) İçişleri Bakanı
e) Sahil Güvenlik Komutanı

71) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda uyulacak genel prensiplerden biri değildir?
a) İkna edici ve inandırıcı olma
b) Provokasyona gelmeme
c) Caydırıcı olma
d) İnisiyatif kullanma
e) Organizatörlerle diyalogdan kaçınma

72) Özel olarak yetiştirilmiş, gözü pek, saldırgan, neden, nasıl, ne zaman eyleme geçecekleri ve hangi sloganı atacakları önceden planlanmış olan militanlardır.
Yukarıda tanımı yapılan grup aşağıdakilerden hangisidir?
a) Topluluğu içeriden yönetenler
b) Topluluğu dışarıdan yönetenler
c) Eylem grupları
d) Haberleşme görevlileri
e) Psikolojik etki grupları

73) Belirli bir amaç doğrultusunda bir araya gelmiş, aynı düşünce ve fikirleri paylaşarak eylemsel faaliyetlerde birlikte hareket eden, örgütlenmiş insanlardan oluşan kümeye ne ad verilir?
a) Seyirci
b) Küme
c) Grup
d) Kalabalık
e) Kitle

74) Aşağıdakilerden hangisi 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenebilecek alanlardandır?
a) Genel yollar
b) Parklar
c) Şehirlerarası karayolları
d) Kamu Hizmeti görülen bina ve tesisler
e) Mülki idare amiri tarafından belirlenen alanlar

75) Aşağıdakilerden hangisi kitleyle hareket eden birey özelliklerinden değildir?
a) Bilinçli hareket kaybolur
b) Duygusal hareket etme eğilimi azalır
c) Söylem ve eylem birliği oluşur
d) Düşünce hemen davranışa dönüşür
e) Bastırılmış duygu ve düşünceler ortaya çıkar

76) 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeden en az ne kadar zaman önce bildirimde bulunmak gerekir?
a) 48 saat önce
b) 24 saat önce
c) 1 hafta önce
d) 1 ay önce
e) 12 saat önce

77) Aşağıdakilerden hangisi kalabalığın özelliklerindendir?
a) Kalıcı birliktelik söz konusudur
b) Hiyerarşi, iş bölümü ve statü düzeni vardır
c) Provokasyona ve kitle hareketlerine açıktırlar
d) Aralarında eylem birliği vardır
e) Liderleri vardır

78) Birbirinden bağımsız, düzensiz ve habersiz bir şekilde çok sayıda insanın amaçsız olarak bir araya gelmesiyle meydana gelen insan topluluğuna ne ad verilir?
a) Teşkilat
b) Grup
c) Sınıf
d) Kalabalık
e) Aşiret

79) Özel güvenlik personelinin, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılabilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) İhtiyaç halinde çalıştırılabilir
b) Kesinlikle çalıştırılamaz
c) Firmanın onayı ile mümkündür
d) Özel güvenlik komisyonu uygun görürse çalıştırılabilir
e) Mülki amirin iznine bağlıdır

80) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin uygulamada göz önünde bulundurması gereken genel ilkelerden değildir?
a) Tarafsız olmak
b) Duygusal davranmak
c) Çevre güvenliğini sağlamak
d) Minimum kuvvet kullanmak
e) İnisiyatifi elinde bulundurmak

81) Özel güvenlik görevlisi Metin, izinli olduğu bir gün üniforması ile özel güvenlik elemanlarının sorunları hususunda tertip edilen bir mitinge katılmıştır. Bu durumun mitingde görevli güvenlik amiri tarafından tespit edilmesi üzerine kendisine uygulanacak olan yaptırım aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
a) İdari para cezası ve ikaz verilir
b) Kimlik kartı iptal edilir
c) Kimlik kartı iptal edilir ve bir daha özel güvenlik hizmetinde çalıştırılmaz
d) Altı ay süreyle görev yapamaz
e) Sadece idari para cezası verilir

82) Özel güvenlik görevlisinin çalışma izni alabilmesi amacıyla düzenlenen “Özel güvenlik görevlisi olur.” ibaresini içeren sağlık raporunda aşağıdaki dallardan hangisinin bulunması gerekir?
a) Kardiyoloji
b) Nefroloji
c) Hematoloji
d) Kulak-Burun-Boğaz
e) Onkoloji

83) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin görev alanları içerisinde meydana gelen bir olayın aydınlatılması amacıyla sahip oldukları yetkilerden değildir?
a) Olay yerini muhafaza etme
b) İstihbarat faaliyetlerinde bulunma
c) Şüpheliyi yakalama
d) Suç eşyasını geçici muhafaza altına alma
e) Genel kolluğa yardımcı olma

84) 2559 sayılı PVSK’da tanımlanan kimlik sorma yetkisi özel güvenlik görevlilerince ne zaman kullanılamaz?
a) Toplantılarda
b) Konserlerde
c) Spor müsabakalarında
d) Kamuya açık alanlarda
e) Cenaze ve düğün törenlerinde

85) 5188 sayılı Kanuna göre özel güvenlik görevlileri yetkilerini hangi durumda kullanabilirler?
a) Her zaman ve her yerde kullanabilirler
b) Görev haricinde kullanabilirler
c) Genel kolluğun gözetim ve denetiminde oldukları sürece kullanabilirler
d) Belediye sınırları içerisinde ve görev süresince kullanabilirler
e) Görevli oldukları alanlarda ve görev süresince kullanabilirler

86) Aşağıdakilerden hangisi grubu belirleyen temel ögeler arasında yer almaz?
a) Üye sayısı
b) Amaçta ortaklık
c) Kitle histerisi
d) Karşılıklı bağımlılık
e) Algısal çerçeve

87) “Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı işlenen suçlar ……… karşı işlenmiş sayılır.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
a) Genel kolluk görevlisine
b) Güvenlik görevlisine
c) Kamu görevlisine
d) Emniyet teşkilatı personeline
e) İşçiye

88) Görevli bulunduğu spor tesisinin otoparkında görevlendirilen özel güvenlik görevlisi Hasan, araç camını kırarak otodan eşya çalan bir şahsın olduğunu görmesi üzerine, şahsı kovalamak suretiyle yakında bulunan bir apartmanın bahçesinde yakalar ve olay yerine çağrılan genel kolluk görevlilerine şahsı teslim eder. Özel güvenlik görevlisi Hasan’ın bu davranışını tanımlayan en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
a) Suçüstü hali gereği hukuka uygunluk
b) Konut dokunulmazlığının ihlali
c) Görevin kötüye kullanılması
d) Kişi dokunulmazlığının ihlali
e) Yetki gasbı

89) Özel güvenlik komisyonu üyeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?
a) Vali yardımcısı başkanlığında emniyet, jandarma, sanayi odası, ticaret odası ile özel güvenlik kuruluşunun temsilcileri
b) Valinin başkanlığında emniyet, jandarma, sanayi odası ile özel güvenlik kuruluşunun temsilcileri
c) Vali yardımcısı başkanlığında emniyet, sanayi odası, ticaret odası ile özel güvenlik kuruluşunun temsilcileri
d) Vali yardımcısı başkanlığında emniyet, jandarma, sanayi odası ve ticaret odası temsilcileri
e) Valinin başkanlığında emniyet, jandarma, ticaret odası ile özel güvenlik kuruluşunun temsilcileri

90) Özel güvenlik görevlisi Onur, para nakli ile görevlendirilmiştir. Özel güvenlik görevlisi Onur’un görev alanı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?
a) Paranın teslim edildiği il merkezindeki banka şubesidir
b) Paranın teslim alındığı ilçedir
c) Paranın teslim edildiği il merkezindeki şube ile paranın taşındığı araçtır
d) Sadece paranın taşındığı araçtır
e) Paranın teslim edildiği il merkezi, paranın taşındığı güzergâh ve teslim alındığı ilçedir

91) Görev alanı içerisinde bir suç şüphesi ile özel güvenlik görevlisi Taner tarafından yakalanan kişinin kaçacağı, kendisine veya başkalarının hayat ve beden bütünlüğüne zarar verebileceği değerlendirilmesi halinde şüpheliye kelepçe takılması özel güvenlik görevlilerinin sahip olduğu hangi yetki kapsamında yapılan bir işlemdir?
a) Gözaltına alma yetkisi
b) Yakalama yetkisi
c) Kimlik tespiti yetkisi
d) Zor kullanma yetkisi
e) Silah kullanma yetkisi

92) Özel güvenlik kimlik kartı hususunda aşağıda yazılı bilgilerden hangisi doğru değildir?
a) Kimlik kartı valilik tarafından verilir
b) Görev esnasında herkesin görebileceği şekilde yakaya takılı bulundurulur
c) Kimlik kartı üzerinde bulunmayanlar da kanunda yazılı yetkileri kullanabilir
d) Kimlik kaybedildiği takdirde işveren tarafından valiliğe ivedilikle bilgi verilir
e) Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir

93) Aşağıdakilerden hangisi gözaltına alma yetkisine sahiptir?
a) Genel kolluk
b) Cumhuriyet savcısı
c) Özel güvenlik görevlisi
d) Hakim
e) Kolluk amiri

94) Hangi hizmet için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceğine karar verecek olan aşağıdakilerden hangisidir?
a) Vali
b) Vali yardımcısı
c) Özel güvenlik komisyonu
d) Emniyet müdürü
e) Hizmet alımını yapan şahıs ya da kurum

95) Güvenlik hizmetinin özel güvenlik tarafından görülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Aşağıdakilerden hangisinde komisyon kararı olmaksızın, valilik tarafından izin verilebilir?
a) Kişilerin silahlı personel tarafından korunması
b) Kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması
c) Özel güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi
d) Güvenlik hizmeti uygulamasının kaldırılması
e) Parti kongrelerinde

96) Özel güvenlik görevlisi Onur, görev bölgesinde suçüstü halinde hırsız yakalamış ve genel kolluğa haber vermiştir. Genel kolluk geldiğinde hırsızı teslim ederken Onur’un tutmuş olduğu tutanak hangisidir?
a) İhbar tutanağı
b) Olay yeri inceleme tutanağı
c) Teslim-tesellüm tutanağı
d) Devir teslim tutanağı
e) İfade tutanağı

97) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin silahlı görev yapabileceği yerlerdendir?
a) Özel lise girişi
b) Devlet hastanesi girişi
c) Konser düzenlenen stadyum girişi
d) Futbol müsabakası düzenlenen kapalı spor salonu girişi
e) Banka girişi

98) 5188 sayılı Kanuna göre özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye aşağıdakilerden hangisi yetkilidir?
a) Milli Eğitim Bakanlığı ve il milli eğitim müdürlükleri
b) Kaymakamlıklar
c) İl emniyet müdürlükleri
d) İçişleri Bakanlığı ve valilikler
e) Cumhuriyet başsavcılıkları

99) Acele ve geçici durumlarda özel güvenlik izni vermeye aşağıdaki makamlardan hangisi yetkilidir?
a) Kaymakam
b) Emniyet müdürü
c) Vali
d) Özel güvenlik komisyonu başkanı
e) Vali yardımcısı

100) Özel güvenlik görevlisi İbrahim, görevli bulunduğu banka içerisinde meydana gelen gasp olayı esnasında kendisine silahla ateş eden saldırgana karşı silahını kullanmış ve saldırganın yaralanmasına neden olmuştur. 5188 sayılı Kanunda zor kullanma yetkisi ile ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 25’inci maddesine atıfta bulunulmuştur. Türk Ceza Kanununun 25’inci maddesinin konusu aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
a) Haksız tahrik altında kalma
b) Kanunun hükmü ve amirin emri
c) Sınırın aşılması
d) Meşru müdafaa ve zorunluluk
e) Gecikmesinde sakınca bulunan haller

 

64.YENİLEME SİLAH

 

1) Aşağıdaki fişeklerin hangisinde barut bulunmaz?
a) Eğitim fişeği
b) Sevk fişeği
c) İzli fişek
d) Manevra fişeği
e) İşaret fişeği

2) Aşağıdakilerden hangisi ana emniyet tertibatlarındandır?
a) Tetik emniyeti
b) İğne emniyeti
c) Horoz emniyeti
d) Kabza emniyeti
e) Sürgü emniyeti

3) Tırnak kırılır ise aşağıdaki sorunlardan hangisi ile karşılaşılır?
a) İğne de kırılır
b) Çekirdek namluyu terk edemez
c) Yiv ve setlerde aşınma meydana gelir
d) Namluda şişme oluşur
e) Kovan mermi yatağından çıkartılıp dışarı atılamaz

4) Atış esnasında dinlenmek amacıyla tabanca namlusu yere kaç derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır?
a) 25
b) 35
c) 45
d) 55
e) 65

5) Şarjör yayının üst kısmında bulunan ve fişeklerin üzerine yerleştirildiği parçaya ne denir?
a) Şarjör kapağı
b) Gerdel
c) Kabza
d) Şarjör kapak kilidi
e) Şarjör gövdesi

6) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarından biri değildir?
a) Şarjör kapak kilidi
b) Gerdel
c) Şarjör yuvası
d) Şarjör yayı
e) Şarjör kapağı

7) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir?
a) Merminin dönerek ilerlemesini sağlar
b) Ateşleme sonrası fişek kovanının dışarıya atılmasını sağlar
c) Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar
d) Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar
e) Merminin azami mesafesini artırır

8) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır
d) Önce şarjör takılır
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

9) Fişeği oluşturan unsurlar hangi şıkta doğru verilmiştir?
a) Barut-Kapsül-Çekirdek-Kovan
b) Kovan-Kapsül-Tırnak-Çıkarıcı
c) Tırnak-Kapsül-Gömlek- Kurşun
d) Gömlek-kurşun-Bakır-Barut
e) Barut-Kapsül-Gömlek-Çekirdek

10) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir?
I Kapak takımını çıkart
II Şarjörü çıkart
III Yerine getiren yayı çıkart
IV Namluyu çıkart
V Tabancayı boşalt
a) I-II-III-IV-V
b) V-IV-III-II-I
c) II-V-I-III-IV
d) V-III-IV-II-I
e) III-II-I-V-IV

11) Yerine getiren yay kırık veya özelliğini kaybetmiş ise silah hangi işlevini yapamaz?
a) Ateşleme yapamaz
b) Boş kovanı atamaz
c) İsabetli atış yapamaz
d) Dolduruş yapamaz
e) Yüksek güç sağlayamaz

12) Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet tertibatı hangisidir?
a) Şarjör emniyeti
b) İğne emniyeti
c) Mandal emniyeti
d) Horoz emniyeti
e) İkaz pim emniyeti

13) Rampa nedir?
a) Namlu üzerindeki çıkıntı ve girintilerdir
b) Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir
c) Namlu yoludur
d) Şarjör yayının üzerindeki fişeklerin konulduğu yerdir
e) Şarjör yuvasının diğer adıdır

14) Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?
a) Tetik – tetik manivelası – horoz – iğne
b) Horoz – iğne – tetik – tetik manivelası
c) Tetik manivelası – tetik – horoz – iğne
d) İğne – tetik – tetik manivelası – horoz
e) Tetik – iğne – tetik manivelası – horoz

15) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmamasının sebebi olamaz?
a) Yerine getiren yayın kırık veya özelliğini kaybetmiş olması
b) İğne yayının kirli veya çok yağlı olması
c) Şarjörün ağız kenarlarının bozulmuş olması
d) Şarjörün yerine tam olarak oturmaması
e) Gerdel yayının kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

16) Aşağıdakilerden hangisi tetik hatalarından değildir?
a) Uzun süreli nişan alma sürecinden sonra yorgunluktan kaynaklı, hızlı tetik çekme
b) Patlama korkusu sebepli, patlama öncesi ani tetik çekme refleksi gösterme
c) İstinat boşluğunun alınmaması
d) Tetik parmağı ile tetiğin yanlış kavranması
e) Kabzanın çok sıkı tutulması

17) Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini inceleyen bilim dalı hangisidir?
a) Kriminoloji
b) Kriminilastik
c) Olay yeri inceleme
d) Balistik
e) Toksikoloji

18) Aşağıdakilerden hangisi çekirdekli fişeklere örnektir?
a) Gömleksiz fişek
b) Sevk fişeği
c) İrtifa fişeği
d) Manevra fişeği
e) Saçma

19) Namlu içinde helezon seklinde birbirine paralel olarak uzanan setlerin, fişek çekirdeği üzerindeki silaha özgü bıraktığı izlere ……….. denir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru olur?
a) Rayyür
b) Yiv
c) Çap
d) Namlu yüksüğü
e) Hatve

20) PVSK‘nın 16. maddesi uyarınca başka suretle def’i mümkün olmayan durumlarda aşağıdakilerden hangisinde polisin silah kullanma yetkisi yoktur?
a) Nefsi müdafaa etmek için
b) Başkasının ırz ve canına karşı yapılan saldırıyı def etmek için
c) Muhafazasına memur olduğu mevkiye yapılan saldırıyı def etmek için
d) Bir eve hırsızlık amacıyla giren şahsı yakalamak için
e) Devletin nüfuz ve icrasına silahlı olarak karşı gelinmişse

21) Polisin silah taşıma yetkisi hangi kanunla düzenlenmiştir?
a) 3205 Sayılı kanun
b) 3201 Sayılı kanun
c) 6136 Sayılı kanun
d) 2918 Sayılı kanun
e) 657 Sayılı kanun

22) Silah bulundurma ruhsatını illerde hangi makam verir?
a) İl jandarma alay komutanı
b) Kaymakam
c) Müsteşar
d) Vali
e) İl emniyet müdürü

23) Silah bulundurma ruhsatında yaş sınırı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
e) 22

24) Atışta ilk hız nedir?
a) Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızı
b) Çekirdeğin hedefe çarpma hızı
c) Çekirdeğin namlu içerisindeki hızı
d) Çekirdeğin hedef içerisindeki hızı
e) Çekirdeğin havadaki seyir hızı

25) Kalibre nedir?
a) Namlunun uzunluğudur
b) Namlunun çapıdır
c) Fişeğin çapıdır
d) Fişeğin uzunluğudur
e) Çekirdeğin namluda aldığı yoldur

 

 

64. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI SİLAH
1 C 26 D 51 D 76 A 1 A
2 B 27 A 52 E 77 C 2 D
3 C 28 C 53 C 78 D 3 E
4 B 29 B 54 C 79 B 4 C
5 C 30 A 55 A 80 B 5 B
6 E 31 C 56 C 81 C 6 C
7 D 32 B 57 A 82 D 7 B
8 B 33 D 58 D 83 B 8 C
9 C 34 B 59 C 84 D 9 A
10 C 35 A 60 B 85 E 10 C
11 A 36 D 61 A 86 C 11 D
12 C 37 E 62 D 87 C 12 E
13 A 38 B 63 B 88 A 13 B
14 A 39 C 64 C 89 A 14 A
15 D 40 D 65 A 90 E 15 B
16 D 41 C 66 E 91 D 16 E
17 B 42 B 67 B 92 C 17 D
18 B 43 E 68 C 93 B 18 A
19 A 44 E 69 E 94 C 19 A
20 E 45 B 70 D 95 E 20 D
21 C 46 B 71 E 96 C 21 B
22 C 47 C 72 C 97 E 22 D
23 E 48 E 73 C 98 D 23 D
24 B 49 E 74 E 99 C 24 A
25 C 50 A 75 B 100 D 25 C

 

 

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

63.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cuma, 26 Haziran 2020 by admin

63.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

  

63. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’a göre görevli olduğu esnada bir özel güvenlik görevlisi hırsızlık yapan bir şüpheliyi yakaladığında aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a) Şüpheliyi en kısa sürede tutanakla genel kolluğa teslim eder
b) Şüpheliyi amirine teslim eder
c) Gözaltına alır, kolluğa bilgi verir
d) Çalınan malı sahibine teslim ederek şüpheliyi kolluğa teslim eder
e) Şüpheli şahsın ifadesini alır

2) Koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkili organ aşağıdakilerden hangisidir?
a) Jandarma komutanlığı
b) İl emniyet müdürlüğü
c) Büyükşehir belediye başkanlığı
d) Ticaret ve sanayi odası
e) Özel güvenlik komisyonu

3) Özel güvenlik şirketlerine faaliyet izni vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) İçişleri Bakanlığı
b) Türkiye Odalar Borsalar Birliği
c) Sanayi ve ticaret odası
d) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
e) Belediye başkanlığı

4) Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
a) İl valilikleri
b) İçişleri Bakanlığı
c) Belediye başkanlığı
d) Cumhuriyet başsavcılığı
e) Sanayi ve ticaret odası

5) Kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Belediye başkanı
b) İl emniyet müdürü
c) İl jandarma komutanı
d) Mülki idare amiri
e) Milletvekili

6) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonu üyesi değildir?
a) İl jandarma komutanlığı temsilcisi
b) Belediye temsilcisi
c) İl emniyet müdürlüğü temsilcisi
d) Sanayi ve ticaret odası temsilcisi
e) Vali yardımcısı

7) Özel güvenlik görevlileri görev alanı içerisinde yaralama şüphelisini hangi makama teslim eder?
a) Mülki idare amirliklerine
b) İşverene
c) Cumhuriyet başsavcılıklarına
d) Yetkili genel kolluk birimine
e) Özel güvenlik amirine

8) “Zor kullanma şartları” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Kanunilik
b) Keyfilik
c) Zorunluluk
d) Ölçülülük
e) Kademelilik

9) Temel eğitimini başarıyla tamamlayan özel güvenlik görevlilerine kimlik kartları hangi makamca verilir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğü
b) Genelkurmay Başkanlığı
c) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
d) Jandarma
e) Valilik

10) Savunma şirketinde silahlı görev yapan özel güvenlik görevlisi hangi hallerde silahını evinde muhafaza edebilir?
a) Acil ve zorunlu hallerde
b) Mülki amirin izniyle
c) Evinde bulunduramaz
d) Polisin onayı ile
e) 5188 sayılı Kanun’un verdiği yetkiyle

11) Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?
a) Affa uğramış olsa bile sahtecilik, güveni kötüye kullanma suçlarından mahkûm olmamak
b) Taksirle yaralama suçundan 1 yıl veya daha fazla ceza almamış olmak
c) Özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak
d) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmamak
e) Özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

12) Aşağıdaki ifadelerden hangisi 5188 sayılı Kanun’a uygun bir ifade değildir?
a) Özel güvenlik görevlileri ruhsatlı silahları ile konserde görev yapabilirler
b) Para ve değerli eşya nakli gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu, görev alanı sayılır
c) Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir
d) Kişi korumasında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanı; koruduğu kişi ile birlikte olduğunda ülke genelidir
e) Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar

13) Bir kamu kurumu bünyesindeki özel güvenlik biriminde çalışan özel güvenlik görevlisi kendisine verilen disiplin cezasına karşı nereye başvurabilir?
a) İdare mahkemesine
b) Polise
c) İşçi sendikasına
d) İş mahkemesine
e) İşveren sendikasına

14) ÖGG’nin kamuya mahsus açık alanlarda kuvvetli suç şüphesi bulunmadıkça kimlik sorma yetkisini kullanmamalıdır. Kamuya ait açık alanlarda kimlik sorabilmesi için aşağıdaki şartlardan hangilerinin oluşması gerekir?
I ÖGG’nin genel kolluk ile birlikte görev yapıyor olması gerekir
II Kimlik sorma uygulamasının kamu kolluğunca başlatılmış olması gerekir
III Kamu kolluğunun talebi olmalı
IV ÖGG’nin görev yaptığı şirketin sahibinin emri olmalı
V ÖGG’nin görev alanında olmalı
VI ÖGG istediği zaman kimlik sorabilir

a) I-II-III-IV
b) II-III-IV-V
c) I-II-III-V
d) III-IV-V-VI
e) I-IV-V-VI

15) 5188 sayılı Kanun’da yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, engelli hâle gelen özel güvenlik görevlilerine veya hayatını kaybeden özel güvenlik görevlisinin kanunî mirasçılarına tazminat ne şekilde ödenir?
a) Silahlı görev yapanlar alabilir
b) Soruşturma bitmeden ödenmez
c) Tüketici Hakem Heyetine gidilir
d) Bilirkişi karar verir
e) İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat ödenir

16) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren kaç gün içinde valiliğe verilir?
a) 5
b) 7
c) 10
d) 15
e) 20

17) Yabancı kişilerin Türkiye’de özel güvenlik şirketi kurabilmesinde aranan temel ilke nedir?
a) Mülkilik
b) Şahsilik
c) Mütekabiliyet
d) Evrensellik
e) Koruma

18) Aşağıdakilerden hangisi zor kullanmanın en son aşamasıdır?
a) Silah kullanma
b) Bedeni kuvvet kullanma
c) Göz yaşartıcı gaz kullanma
d) Polis köpeklerini kullanma
e) Basınçlı su kullanma

19) Otobüs terminalinde özel güvenlik görevlisi olarak görev yapan Murat, terminalin duyarlı kapısından geçen şahıs üzerinde ruhsatsız silah olduğunu tespit etmiştir. Murat’ın aşağıdakilerden hangisini yapması doğrudur?
a) Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur
b) Gecikmeksizin polise haber verir, polis gelinceye kadar silahı ve şahsı muhafaza altına alır, tutanakla polise teslim eder
c) Silahı muhafaza altına alır, şahsı gönderir, polise haber vererek, tutanakla silahı teslim eder
d) Şahsa silahla terminale girilmeyeceğini söyler ve silahını teslim alarak girmesini sağlar
e) Silah ruhsatsız olduğundan, ruhsat alınması için emniyete başvurmasını ister

20) Görev yerinde, işlenen bir suçun failini yakalayan ve delillerini muhafaza eden özel güvenlik görevlisi hangi görevi ifa etmiştir?
a) İdari görev
b) Kişisel görev
c) Kurumsal görev
d) Önleyici görev
e) Adli görev

21) Aşağıdakilerden hangisi parmak izinin özelliklerinden biri değildir?
a) Değiştirilemez
b) Benzemez
c) Arşivlenemez
d) Benzetilemez
e) Değişmez

22) Belirli güzergâhlara bağlı kalınarak yürütülen devriye yöntemine ne denilir?
a) Planlı devriye
b) Dairesel devriye
c) Motorize devriye
d) Geri dönüşlü devriye
e) Olağan devriye

23) Özel güvenlik sorumlusunun atanabilmesi için özel güvenlik izni verilen yerde en az kaç özel güvenlik görevlisi görev yapmalıdır?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
e) 30

24) 5188 sayılı Kanun’un 7. maddesi (e) bendi özel güvenlik görevlilerine; yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisi vermektedir. Bu yetkiyle özel güvenlik görevlilerine hangi görev verilmiştir?
a) Adli
b) İdari
c) Koruyucu
d) Önleyici
e) Yardım

25) Alışveriş merkezinde devriye görevlisi ÖGG Metin ile Kerem’in kullanamayacağı yetki aşağıdakilerden hangisidir?
a) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma
b) İmdat istenmesi halinde görev alanındaki işyerine girme
c) Görev alanı içinde şüpheli paket gördüğünde çevre emniyetini alarak genel kolluğa haber verme
d) Haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama
e) Şüpheli şahısların kimlik tespitini yapma

26) Kontrol noktasına gelen kişileri güvenlik cihazlarından geçmesini sağlayan ve girişte uyulması gereken kuralları bildiren personele ne denir?
a) Yönlendirme personeli
b) Koruma personeli
c) Kontrol nokta amiri
d) Devriye personeli
e) Kontrol personeli

27) Aşağıdaki yerlerin hangisinde özel güvenlik görevlilerinin kimlik sorma yetkisi yoktur?
a) Liman
b) Hava meydanı
c) İstasyon
d) Toplantı
e) Park

28) Müzeye gezmeye gelen ve üzerinde taşıma ruhsatlı silahı olan kişi kontrol noktasından silahı ile birlikte geçmek istemektedir. Kontrol noktasında görevli ÖGG Samet’in davranışı nasıl olmalıdır?
a) Kişiyi içeri alamaz
b) Kişiyi silahı ile birlikte içeri alır
c) Talimatlara göre hareket eder
d) Müze müdürünün kararına göre hareket eder
e) Silahı emanete alıp kişiyi içeri alır

29) Aşağıdakilerden hangisi biyolojik delillerdendir?
a) Boya
b) Lif
c) Para
d) Kıl
e) İlaç

30) Görevli oldukları fabrikada devriye görevini yerine getiren ÖGG Selçuk ile Çetin’in hangi davranışı yanlıştır?
a) Fabrikanın hassas bölgelerini kontrol etme
b) Şüpheli şahısları izleme
c) Çevreyle iyi iletişim içinde olma
d) Trafiği tanzim etme
e) Ayrı güzergâh kullanmaları

31) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde insanın değişmeyen özelliklerinden biri değildir?
a) Yanık izi
b) Öfke durumu
c) Kekemelik
d) Dilsizlik
e) Ten rengi

32) Adli makamlarca konusunda uzman personele hazırlatılan teknik raporlardır. Tanımı yapılan rapor çeşidi hangisidir?
a) Olay raporu
b) Takip raporu
c) Araştırma raporu
d) Gözlem raporu
e) Bilirkişi raporu

33) Kontrol noktasında görevli ÖGG Serpil ile Demet’in kullanamayacağı yetki hangisidir?
a) Zor kullanma
b) Emanete alma
c) Gözaltına alma
d) Yakalama
e) Arama (güvenlik cihazından geçirme)

34) Aşağıdakilerden hangisi telsiz konuşmalarında dikkat edilecek hususlardan biridir?
a) Konuşmalarda isim ve rütbe kullanılmalıdır
b) Mesajlar uzun olmalıdır
c) Konuşmalarda çağrı, karşı tarafın kod numarası verilerek yapılır
d) Telsizin sesi fazla açılmalıdır
e) Gizli konuşmalar telsizle yapılabilir

35) Bir mal veya eşya üzerinde zilyede ait tasarruf yetkisinin kamu gücü kullanarak kaldırılmasına ne denir?
a) Muhafaza altına alma
b) Zor kullanma
c) El koyma
d) Arama
e) Gözaltına alma

36) Genel kolluğun denetimi ve gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından hava meydanlarında yapılan aramaya ne denir?
a) Adli arama
b) Önleme araması
c) Üst araması
d) İdari arama
e) İş yeri araması

37) Olay devam ederken eylemi gerçekleştiren şahıs/şahısların yakalanmasında düzenlenen tutanak hangisidir?
a) Yakalama tutanağı
b) Olay tespit tutanağı
c) Arama tutanağı
d) Suçüstü tutanağı
e) Teslim tesellüm tutanağı

38) Aşağıdakilerden hangisi adli aramaya örnektir?
a) Hava meydanlarında yapılan arama
b) Toplantılarda yapılan arama
c) Terminal girişinde yapılan arama
d) Cenaze törenlerinde yapılan arama
e) Hâkim kararı ile ofiste yapılan arama

39) Hangisi delillerin özelliklerinden biri değildir?
a) Kanuna aykırı olmamalı
b) Olayla ilişkili olmalı
c) Suçun unsurlarından biri olmalı
d) Soyut nesnelerden oluşmalı
e) Olay içinde yer almalı

40) 5188 sayılı Kanun’un 23’üncü maddesinde “ceza uygulaması” ile ilgili hangi ifade doğrudur?
a) Özel güvenlik görevlilerine karşı suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılabilmesi için suçun terör kapsamında olması gerekir
b) Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler ağır cezada yargılanır
c) Özel güvenlik görevlileri bir suç işlemeleri halinde kendilerine avukat tutulması zorunludur
d) Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır
e) Özel güvenlik görevlisinin işlediği suç çalıştığı yerde ise verilecek ceza yarı oranında artırılır

41) Metal detektörler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Metal detektörlerin ayarlanmasına kalibrasyon denir
b) Elektromanyetik dalga göndererek metalden geri yansıyan dalgayı algılamak suretiyle metal cisimleri tespit ederler
c) Kişilerin metal detektöre temas ederek kontrol edilmeleri statik elektrikle yüklenme nedeniyle cihazın yanlış alarm vermesine sebep olur
d) Metalle karşılaştıklarında sesli veya ışıklı uyarı sinyali verirler
e) Kişilerin üstlerindeki plastikten yapılmış ateşli silahların güvenilir bir metot ile aranmasını sağlar

42) Aşağıdakilerden hangisi X-Ray kullanımı için doğru bir uygulama değildir?
a) Kişilerin yanında taşıdıkları bavul
b) Daha önceden tanıdığınız kargo kuryesinin getirdiği paket
c) Kişilerin üzerinde bulunan kemer, cüzdan, el çantası
d) İçinde 6 aylık bebek bulunan çocuk arabası
e) Kişilerin taşıdığı sırt çantası

43) Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri bir binaya sadece yetkili/izinli kişilerin giriş çıkışını sağlamak üzere kullanılan bir cihaz veya sistemdir?
I Kartlı geçiş sistemi
II X-ray cihazı
III Metal detektörü
a) Yalnız I
b) Yalnız II
c) Yalnız III
d) I ve III
e) I, II ve III

44) Birden fazla kamerayı elle veya otomatik olarak ekranda görmemizi sağlar. Kelime anlamı olarak seçici, değiştirici demektir.
Yukarıdaki tanım kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) Sistemine ait hangi ekipmanı anlatmaktadır?
a) Monitör
b) Switcher (anahtarlayıcı)
c) Pan-Tilt motor
d) Bullet kamera
e) Lens (mercek)

45) Kameraların gece karanlık ortamlarda sağlıklı bir şekilde görüntü alabilmesi için aşağıdaki aparatlardan hangisi kullanılır?
a) Hareket sensörü
b) El feneri
c) İnfrared aydınlatma cihazı
d) Floresan lamba
e) NVR kayıt cihazı

46) Kimyasal reaksiyon alanından ısı alınması ve çekilmesi söndürme etkisi özelliklerinden hangisidir?
a) Boğma
b) Soğutma
c) Engelleme
d) Yakıtı giderme
e) Akışından kesme

47) ABC tozlarının içeriği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sodyum Klorür
b) Potasyum Klorür
c) Sodyum Karbonat
d) Mono Amonyum Fosfat (MAP)
e) Potasyum Karbonat

48) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücü maddelerden biri değildir?
a) Köpük
b) Kum
c) Asetilen
d) Kuru kimyevi toz
e) Karbondioksit

I Sakin olun çevredekilere haber verin
II Önce yangını söndürmeye çalışın sonra itfaiyeye haber verin
III Acil çıkış yönlendirmelerine uyarak binayı tahliye edin
IV Camlardan ve balkondan çıkarak yardım isteyin

49) Yukarıda yangın anında yapılması gereken davranışlar verilmiştir. Aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru davranış şekilleri bulunmaktadır?
a) I, II, III
b) I, II
c) I, III
d) I, IV
e) I, II, III, IV

50) Bulunduğu ortamda gaz kokusu alan özel güvenlik görevlisi aşağıdakilerden hangisini kesinlikle yapmamalıdır?
a) Ortam havalandırılır
b) LPG ise taban kısmından süpürülerek gaz tahliye edilir
c) Doğalgaz ise tavan kısmından süpürülerek tahliye edilir
d) Yanan lambalar, elektrikli cihazlar derhal kapatılmalıdır
e) Gaz vanalarını kapatmalıdır

51) Aşağıdakilerden hangisi yangından kaynaklanan tehlikelerden birisi değildir?
a) Kimyasal tehlike
b) Patlama tehlikesi
c) Su tehlikesi
d) Çökme tehlikesi
e) Yüksek sıcaklık tehlikesi

52) Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olaylara ne denir?
a) Tsunami
b) Deprem
c) Afet
d) Tehlike
e) Sel

53) Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi söndürme maddesi olarak kullanılan suyun avantajlarından biri değildir?
a) Ahşap, kağıt, tekstil yangınlarında etkili bir söndürücüdür
b) Zehirleyici etkisi olmayan; kimyasal olarak nötr bir maddedir
c) Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum vb. kimyasallarla suyun teması hidrojen oluşmasına, dolayısıyla patlamalara neden olur
d) Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuzudur
e) Her yerden kolaylıkla temin edilebilir

54) İlkyardım nedir?
a) Yardım çağırmaktır
b) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir
c) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir
d) Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaledir
e) Ambulansta yapılan müdahaledir

55) Bak-Dinle-Hisset sırasında solunum en fazla kaç saniye dinlenmelidir?
a) 2 saniye
b) 5 saniye
c) 10 saniye
d) 20 saniye
e) 8 saniye

56) Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımcının öncelikli amaçlarından değildir?
a) Ortam güvenliğini sağlamak
b) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
c) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini desteklemek
d) Hastaya gerekli medikal tedaviyi yapmak
e) Hasta / yaralının durumunun kötüye gitmemesi için gereken önlemleri almak

57) Trafik kazası geçirmiş bir kimsenin hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?
a) Dil dışarı çekilir
b) Dil üst dudağa çengelli iğne ile iğnelenir
c) Baş-çene pozisyonu sağlanır
d) Hastaya koma pozisyonu verilir
e) Baş yana çevrilir

58) İlkyardımın temel uygulamaları hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
a) Kurtarma, Bildirme, Tedavi
b) Koruma, Kurtarma, Tedavi
c) Bildirme, Tedavi, Koruma
d) Koruma, Bildirme, Kurtarma
e) Koruma, Bildirme, Önleme

59) İlkyardımda hangi müdahale temel yaşam desteği değildir?
a) Hava yolunun açılması
b) Kalp masajı
c) Suni solunum
d) Psikolojik yardım
e) Dilin elle tutulup çekilmesi

60) Özel güvenlik görevlisi Veli, bir patlama sonrası meydana gelen yangından sonra bir yaralıyı kurtarır. İlkyardım işlemleriyle ilgili hangi şık doğrudur?
a) Yanık üzerine yanık merhemi sürer
b) Su toplamış yerleri patlatır
c) Kişi hala yanıyorsa üzerini bir battaniye ile kapatıp yuvarlanmasını sağlar
d) Yanık bölgelerine (parmaklar, vb.) birlikte bandaj yapar
e) Yanmış alandaki derileri kaldırır

61) Kırık tespitinde doğru uygulama hangisidir?
a) Kırık bölge normal şekline getirilmelidir
b) Açık kırık varsa görünen kemik parçaları temizlenmelidir
c) Yara varsa üzeri kapatılmamalıdır
d) Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır
e) Kırıklar tespit edilmeden hastaneye götürülmelidir

62) Karşıdaki kişiyi dinliyormuş gibi görünüp başka şeyleri düşünmek nasıl bir dinleme türüdür?
a) Görünüşte dinleme
b) Seçerek dinleme
c) Denetçi dinleme
d) Savunucu dinleme
e) Nezaketen dinleme

63) Kaza geçirmiş ve araç içinde olan bir yaralıyı eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğine zarar vermeden çıkarmak için kullanılan taşıma tekniği hangisidir?
a) Rentek manevrası
b) Ayaklarından tutarak sürükleme
c) Heimlich manevrası
d) Altın beşik
e) İtfaiyeci yöntemi ile taşıma

64) Aşağıdakilerden hangisi doğal kaynaklı uyuşturuculardandır?
a) Sedatifler
b) Extacy
c) Solventler
d) Amfetaminler
e) Afyon

65) Aşağıdakilerden hangisi eroin maddesinin vücuttaki etkilerinden değildir?
a) Göz bebeklerinin büyümesi
b) Ayakta durmakta zorluk çekilmesi
c) Vücut ısısının düşmesi
d) İletişim kurma zorluklarının yaşanması
e) Nabız yavaşlaması ve kan basıncında düşme

66) Bir işi yapmak için içimizdeki duyduğumuz güçlü isteğe ne ad verilir?
a) Motivasyon
b) Sempati
c) Dürtü
d) Empati
e) İçgüdü

67) Empati ile sempati arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
a) Empatide duygular önemli değildir
b) Sempatide düşünceler önemlidir
c) Empatide kişiyle beraber acı çeker ya da seviniriz
d) Empatide anlamak, sempatide ise hak vermek ön plandadır
e) Aralarında hiçbir fark yoktur

68) Günlük yaşamda karşılaşılan engeller ve zorlamalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik, huzursuzluk hali aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) İletişim
b) Empati
c) Stres
d) Gürültü
e) Motivasyon

69) Aşağıdakilerden hangisi başarılı iletişimin temel şartlarından biridir?
a) Yüksek sesle konuşmak
b) İletişimin amacını bilmek
c) İletişimi kısa tutmak
d) Kapalı ortamlarda iletişim kurmak
e) Otoritenin gücünü kullanmak

70) İnsanlar, kurumlar, nesneler, olaylar vb. hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan peşin olarak verilmiş kararlara ne denir?
a) Empati
b) Tutum
c) Saygı
d) Bilgisizlik
e) Önyargı

71) İletişimde “Sen Dili”ni kullanmak neden sakıncalıdır?
a) Sorumlulukları artırdığı için
b) Suçlayıcılık içerdiği için
c) Özgüveni artırdığı için
d) Ekip ruhunu güçlendirdiği için
e) Dayanışmayı artırdığı için

72) İletişim esnasında alıcının bir mesajı anlamaya çalışarak dinlemesine ne denir?
a) Aktif dinleme
b) Görünüşte dinleme
c) Yüzeysel dinleme
d) Kişisel dinleme
e) Tuzak kurucu dinleme

73) Özel güvenlik görevi sağlıklı bir empati becerisi gerektirir. Empati aşağıdaki tanımlardan hangisidir?
a) Empati, iletişime girdiğimiz insana saygı duymaktır
b) Empati, iletişime girdiğimiz insanın kişiliğini benimsemektir
c) Empati, iletişime girdiğimiz kişiyi anlamaya çalışmak ve onun yerine kendimizi koymaktır
d) Empati, iletişime girdiğimiz insana sevgi duymaktır
e) Empati, iletişime girdiğimiz insanın sempatik özelliklerini görmektir

74) “Seçici dinleme” nedir?
a) Kişiler arasında seçim yapmayı kolaylaştıran dinleme türüdür
b) Konuşma yapacak kişilerin önceden seçilmesini gerektiren iletişim tekniğidir
c) Sözlü iletişimde sıklıkla kullanılan ikna yöntemlerinden biridir
d) İletişim esnasında sorular sorulmasını gerektiren dinleme türüdür
e) Sadece ilgi duyulan hususlara odaklanarak yapılan dinleme türüdür

75) “Ne söylediğimizden daha önemlisi, nasıl söylediğimizdir” cümlesi iletişimde hangi kavramın önemini vurgulamaktadır?
a) Empati
b) Öğrenme
c) Enformasyon
d) Yaşantı
e) Beden dili

76) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Soru sorma
b) Hemen sonuç çıkarma
c) Not alma
d) Göz teması kurma
e) Dinlediğimizi belli etme

77) Güvenlik görevlilerinin toplumsal olaylara müdahalesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Eylemin çevreye veya güvenlik kuvvetlerine karşı tecavüze dönüşmediği müddetçe huzur ve güven içerisinde gerçekleşmesi sağlanır
b) Farklı görüşteki grupların karşılaşmaları halinde müdahale edilmez, sadece uzaktan takip edilir
c) Dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı topluluk korunup güvenliği sağlanır
d) Topluluktan dışarıya karşı yapılabilecek saldırılar engellenir
e) Provokatörler tarafından topluluğun amacından saptırılması engellenir

78) Aşağıdakilerden hangisi ilgiye dayalı kalabalıklardan değildir?
a) Sahnede dans edenler
b) Stüdyoda koro halinde şarkı söyleyenler
c) Bilet kuyruğunda bekleyenler
d) Spor salonunda halk oyunları oynayanlar
e) Mahalle sahasında basketbol oynayan çocuklar

79) Aşağıdakilerden hangisi liderlerin topluluğu etkileme ve yönlendirme için genel olarak en çok kullandıkları yöntemlerinden birisi değildir?
a) Sunum yapma
b) Zor kullanma
c) Ödüllendirme
d) İnandırma
e) İkna etme

80) Güvenpark’ta meydana gelen yasadışı eylem sonrasında güvenlik görevlisi Fatih ve arkadaşları bir şüpheliye kelepçe takarken aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Fatih kelepçe takacağı kişinin arkasında bulunmalı ve hareketlerini kontrol altında tutmalıdır
b) Kelepçe takıldıktan sonra yerine oturup oturmadığı kontrol edilmelidir
c) Diğer görevlilerin kelepçe takan Fatih’in emniyetini sağlamasına gerek yoktur
d) Şahsın el, kol ve ayak hareketleri yapması gibi davranışları önlenmelidir
e) Şahsın silahlı olup olmadığına dikkat edilmelidir

81) Aşağıdakilerden hangisi özellikle kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşünde önderlik yapan kişilerin genel özelliklerden birisi değildir?
a) Etkileyici konuşma yeteneği
b) Üstün fizik yapısı
c) Cesaretli olması
d) Kalabalıktakilerden daha yaşlı olmaları
e) Katı tutumu

82) Grupla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Grup üyeleri tek başlarına iken bazı duygularını frenleyip bilinçaltına atabilirler
b) Grup halinde iken duygular bilinç üstüne çıkar ve sorumluluk duyguları genellikle kaybolur
c) Kişinin grup içinde iken sorumluluk duygusunun azalması ve çoğunluğun gücü arkasına sığınması, istenmedik davranışlarda bulunmasına sebebiyet verir
e) Grupta duygusallık hakim olduğu için, bir hareket yapılacağında çoğu zaman hareketin neden, nasıl ve kime karşı yapılacağı tartışılmaz
e) Grup hareketleri genellikle üyelerinin bireysel istek, beceri ve tutumlarına göre belirlenir

83) Büyük grupları küçük gruplara bölmek, yanlara doğru dağıtmak, grup içerisindeki liderleri ve suçluları yakalamak amacıyla kullanılan düzen aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hat düzeni
b) Çember düzeni
c) Kama düzeni
d) Yakın koruma düzeni
e) Bariyer düzeni

84) Aşağıdakilerden hangisi yasadışı toplumsal olayları başlatma usullerinden birisi değildir?
a) Yaygın propaganda yapmak
b) Heyecanı artırmak
c) Önceden mülki amirliğe bildirim yapmak
d) Eyleme geçmek
e) Etkili konuşma yapmak

85) Belirlenen bir hedefe ve amaca ulaşabilmek için önceden belirlenmiş plân, yol, usûl ve yöntemlere ne denir?
a) Davranış
b) Strateji
c) Yöntem
d) Taktik
e) Eylem

86) Şehrin herhangi bir yerinde meydana gelen yasal olmayan bir toplumsal olayı başlatan ve sürdüren topluluklar hedeflerine ulaşmak ve daha etkili olabilmek için kendilerini engellemeye çalışan güvenlik kuvvetlerine karşı hangi taktikleri uygulamazlar?
a) Dikkatleri başka noktaya çekme
b) Bayrak ve flama açarak marş söyleme
c) Güvenlik kuvvetlerini kuşatma
d) Dağılıyor gözükerek tekrar toplanma
e) Sorumlu güvenlik amiriyle diyaloga geçme

87) Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma görevinin aşamalarından biri değildir?
a) Daima bir tehlike vardır. Suikast veya saldırının ne zaman yapılacağını önceden bilmek mümkün değildir
b) Muhtemel tehlikelerden zarar görmeden önemli kişinin gidebileceği bir yol seçimi yapmak gereklidir
c) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak için tehlikenin mahiyetini bilmek, tehlikeyi tanımak ve araştırmak şarttır
d) Yakın koruma hizmetlerinde başarı, öncelikle görevlendirilen personelin sayısına bağlıdır
e) Saldırı veya tehlikeyi uygun usul ile bertaraf etmek gereklidir. Korunan kişiye yumurta atılıyorsa hemen silah çekilmemelidir

88) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan yapılan saldırılar ve kullanılan silahlarla ilgili doğru bir ifade değildir?
a) Hedef bedenen ulaşılamayacak bir mesafededir. 5–10 metreden daha uzaktadırlar. Uzaklık başarısızlığa neden olabilir
b) Saldırının nedeni sadece terör amacına yöneliktir
c) Saldırıda tabanca, çoğu zaman tüfek kullanılır. Roketatarlar hatta füzeler de kullanılmaktadır
d) Saldırıda başarılı olmak için özel eğitim gerekir. Çoğu kez özel yeteneklere ihtiyaç vardır
e) İyi bir nişancı ve iyi bir silah gereklidir.

89) Koruma amirinin araçlı koruma düzenlerinde oturduğu yer neresi olmalıdır?
a) Makam aracının ön sağ koltuğu
b) Takip aracının ön sağ koltuğu
c) Takip aracının arka sol koltuğu
d) Takip aracının ön sol koltuğu
e) Makam aracının arka sağ koltuğu

90) Çoklu yakın koruma organizasyonlarında görevli sürücüler aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Kullandığı aracın yakıtını belli seviyenin altına düşmemesine dikkat etmelidir
b) Eğer silah taşıyorsa, silahını koltuk altı kılıfı takarak taşımalıdır
c) Telsizi sürekli açık olmalı ve dinlemelidir
d) Koruma amirinin talimatlarına harfiyen uymalıdır
e) VIP (Önemli kişi) araçtan inmeden araçtan inmeli ve saygısını göstermelidir

91) Saldırı esnasında VIP (önemli kişi) kişi ile ilgili yapılacak ilk iş ne olmalıdır?
a) Korunan kişi saldırının ters istikametine kaçırılmalıdır
b) Karşılık verilmeli kaçılmamalıdır
c) Saldırının üzerine gidilmeli
d) Kalabalık içine gidilmeli
e) Saldırının geçmesi beklenmeli

92) Aşağıdakilerden hangisi gidilecek güzergâhlarda hassas noktalardan sayılmaz?
a) Hastaneler
b) Yerleşik binalar
c) Köprüler
d) Tüneller
e) Trafik lambaları

93) Hakim yerlere yerleştirilmiş keskin nişancılar hangi koruma çemberinde bulunur?
a) İç çember
b) Orta çember
c) Dış çember
d) Ara çember
e) Kenar çember

94) Aşağıdakilerden hangisi, talebine bakılmaksızın koruma altına alınacak şahıslardan değildir?
a) Cumhurbaşkanı
b) İçişleri bakanı
c) Milletvekilleri
d) Milli Eğitim Bakanı
e) TBMM Başkanı

95) Aşağıdakilerden hangisi koruma çeşitlerinden değildir?
a) İşyeri koruma
b) Konut koruma
c) Yakın koruma
d) Beden sağlığını koruma
e) Özel koruma

96) Özel güvenlik görevlisi genel kolluğun görev alanına giren bir olayla karşılaştığında aşağıdakilerden hangisini yapmaz?
a) Suçüstü hükümleri çerçevesinde geciktirmeksizin olaya el koyar ve suçun devamını engeller
b) Genel kolluğa haber verir
c) Genel kolluk gelinceye kadar sanık veya sanıkları, olay yerini ve delilleri korur, muhafaza altına alır
d) Genel kolluk gelene kadar şüpheli ve tanıkların ifadesini alır ve olayın soruşturmasını yapar
e) Genel kolluk olaya el koyduktan sonra sanık veya sanıkları, olay yerini, delilleri ve muhafaza altına aldıklarını teslim eder

97) AVM’de görev yapan özel güvenlik görevlisi Ahmet, gerçekleşen hırsızlık olayının failini yakaladığında yapması gereken aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
a) Yetkili özel güvenlik müdürüne haber vermek
b) Cumhuriyet Savcısına haber vermek
c) Valiliğe haber vermek
d) Gözaltına alıp Adliyeye götürmek
e) Muhafaza altına alıp genel kolluğa haber vermek

98) Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu kapsamında ek önlemler aldırmaya kim yetkilidir?
a) Jandarma komutanı
b) Emniyet müdürü
c) Belediye başkanı
d) Garnizon komutanı
e) Mülki idare amiri

99) Özel güvenlik görevlileri hangi durumlarda 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen yetkilerini kullanamazlar?
a) Görev süresi içerisinde
b) Özel güvenlik kimlik kartının yakasında takılı olmadığında
c) Görev alanında
d) Kişi koruma esnasında
e) Geçici özel güvenlik izni verilen yerlerde

100) Adli makamlarca çıkarılan yakalama kararı kişinin hangi hakkını kısıtlar?
a) Özgürlük ve güvenlik hakkı
b) Mülkiyet hakkı
c) Yaşama hakkı
d) Konut dokunulmazlığı hakkı
e) Özel hayatın gizliliği hakkı

 

63. YENİLEME SİLAH

 

1) Bir tabancanın tetiğini çektiğimizde horozu kurup düşüyorsa bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Yarı otomatik
b) Tam otomatik
c) Tek hareketli
d) Çift hareketli
e) Makineli

2) Ağır ateşli silahlar birkaç kişinin yardımıyla veya başka vasıtaların yardımıyla kullanılabilen ve tahrip gücü yüksek olan silahlardır. Aşağıdakilerden hangisi ağır ateşli silah değildir?
a) Uzun namlulu silah
b) Obüs
c) Tank
d) Uçaksavar
e) Top

3) Aşağıdaki silahlardan hangisinde emniyet sistemi yoktur?
a) MP-5 makineli tabanca
b) CZ-75 tabanca
c) Toplu tabanca
d) Kırıkkale tabanca
e) Yavuz 16 tabanca

4) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
a) Sürgü
b) Namlu
c) Fişek yatağı
d) Gövde
e) Hazne

5) Aşağıdakilerden hangisi tabancanın emniyet sistemlerinden değildir?
a) Mandal emniyeti
b) Horoz emniyeti
c) Şarjör emniyeti
d) Namlu emniyeti
e) Kabza emniyeti

6) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almasına engel değildir?
a) İğnenin kırık olması
b) Tetiğin arızalı olması
c) Barutun yetersiz veya nemli olması
d) Kapsülün arızalı olması
e) Tırnağın kırık olması

7) Ateşli silahlarda iğnenin darbesi ile fişeğin ateşlenen parçası hangisidir?
a) Çekirdek
b) Kapsül
c) Kovan
d) Barut
e) Kovan dip tablası

8) Aşağıdakilerden hangisi şarjörü oluşturan parçalar arasında yer almaz?
a) Gerdel
b) Şarjör yayı
c) Şarjör tüpü (gövdesi)
d) Şarjör kapağı ve kilidi
e) Emniyet ve ateş ayar mandalı

9) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Fişek verme tertibatı
b) Namlu
c) Kovan atma tertibatı
d) Emniyet tertibatı
e) Ateşleme tertibatı

10) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında aşağıdakilerden hangisi ateşli silah taşınabilecek yerlerdendir?
a) Eğitim ve öğretim kurumlarında
b) Karayollarında
c) Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde
d) Her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde
e) Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde

11) Ateşli silahlarda namlu içerisindeki çıkıntılara ne ad verilir?
a) Yiv
b) Set
c) Çap
d) Hazne
e) Rayyür

12) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Çekirdeğin ağırlığı
b) Horozun darbe gücü
c) Havanın yoğunluğu
d) Havanın ısısı
e) Rüzgâr

13) Aşağıdakilerden hangisi hareketli namluda bulunan parçalardan biri değildir?
a) Fişek rampası
b) Dirsekli kurs
c) Ateşleme iğnesi
d) Yiv
e) Set

14) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmasına engel olan faktörlerden biri değildir?
a) Fişek yatağı kirli olabilir
b) İğne veya yayı kırık olabilir
c) Şarjör yerine oturmamış olabilir
d) Şarjör ağzının kenarları arızalı olabilir
e) Şarjör içindeki fişek çapı farklı olabilir

15) Tabancalarda tırnağın kırık veya tırnak yayının deforme olmasından kaynaklanan tutukluk sonucu aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a) Tetik düşmez
b) Boş kovan fişek yatağından geri çekilemez
c) Kapsül ateşlenmez
d) Silah otomatik olarak çalışır
e) Silah emniyete alınmaz

16) Aşağıdakilerden hangisi silah bakım ve temizliği türlerinden değildir?
a) Günlük bakım
b) Haftalık bakım
c) Aylık bakım
d) Atış öncesi bakım
e) Atış sonrası bakım

17) “Silahı emniyetli olarak nasıl kullanacağını öğrenmedikçe hiç kimse silah kullanmamalıdır” bu bağlamda Genel Emniyet Kuralları açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Tetiği çekmek istemedikçe asla parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız
b) Zarar vermek istemediğiniz bir nesneye asla silahı doğrultmayınız
c) Herkes kullandığı silahın çalışma sistemini bilmelidir
d) Silah sürekli dolu halde taşınır
e) Silah atışa hazır oluncaya kadar emniyette bulundurulmalıdır

18) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır
d) Önce şarjör takılır
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

19) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un ilgili maddesindeki “Silah bulundurma ve taşıma yetkisi” belirlemede usul nedir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir
b) İl emniyet müdürlüğünce belirlenir
c) İl özel güvenlik komisyonunun kararı ve valinin onayıyla belirlenir
d) Bölge polis merkezince belirlenir
e) İlgili kurum, kuruluş tarafından belirlenir

20) MP-5 makineli tabanca da atış anında elimizin yanmasını önleyen parça hangisidir?
a) Kabza
b) Kovan atma boşluğu
c) Şarjör
d) El kundağı
e) Alev gizleyen

21) Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?
a) Tetik – tetik manivelası – horoz – iğne
b) Horoz – iğne -tetik – tetik manivelası
c) Tetik manivelası -tetik – horoz – iğne
d) İğne -tetik – tetik manivelası – horoz
e) Tetik -iğne – tetik manivelası – horoz

22) (9×19)’luk Fişek denildiği zaman ikinci rakam olan 19 kovan boyunu ifade ederken, ilk rakam olan 9 neyi ifade eder?
a) Çekirdek çapını
b) Kovan çapı
c) Fişek uzunluğu
d) Namlu çapı
e) Kalibre olarak fişek çapı

23) Aşağıdakilerden hangisi kabza kavramada yapılan hatalardan değildir?
a) Kabzayı çok sıkma
b) Sol el işaret parmağını tetik korkuluğunun altına konulması
c) Kabza kavrama esnasında tetik parmağının tetik korkuluğunun dışında olması
d) Sol elin sağ elin altına konulması
e) Silah kabzasının ele tam oturtulmaması

24) Görevlerde kullanılan demirbaş silahların devir teslimlerinde silahta herhangi bir anormallik (çatlak, kırık vb.) var ise ne yapılır?
a) Durum görmezlikten gelinir
b) Teslim eden arkadaşa nedeni sorulur
c) Konu mutlaka devir teslim ve rapor defterine yazılır ve hemen üst sorumluya/yetkiliye bildirilir
d) Arkadaş zarar görmesin diye bir şey yapılmaz
e) Göreve başlanmaz

25) Ülkemizde silahlarla ilgili genel düzenlemeler, ateşli ve ateşsiz silahların imal edilmesi, satılması, taşınması ve kullanılması hangi kanuna göre yapılmaktadır?
a) 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
b) 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu
c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
d) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun
e) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

 

 

63. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1 A 26 A 51 C 76 B 1 D
2 E 27 E 52 C 77 B 2 A
3 A 28 B 53 C 78 C 3 C
4 A 29 D 54 D 79 A 4 A
5 D 30 D 55 C 80 C 5 D
6 B 31 B 56 D 81 D 6 E
7 D 32 E 57 C 82 E 7 B
8 B 33 C 58 D 83 C 8 E
9 E 34 C 59 D 84 C 9 E
10 C 35 C 60 C 85 D 10 B
11 B 36 B 61 D 86 E 11 B
12 A 37 D 62 A 87 D 12 B
13 A 38 E 63 A 88 B 13 C
14 C 39 D 64 E 89 A 14 B
15 E 40 D 65 A 90 E 15 B
16 D 41 E 66 A 91 A 16 C
17 C 42 D 67 D 92 A 17 D
18 A 43 A 68 C 93 C 18 C
19 B 44 B 69 B 94 C 19 C
20 E 45 C 70 E 95 D 20 D
21 C 46 B 71 B 96 D 21 A
22 A 47 D 72 A 97 E 22 A
23 B 48 C 73 C 98 E 23 C
24 E 49 C 74 E 99 B 24 C
25 E 50 D 75 E 100 A 25 D

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

62.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cuma, 14 Şubat 2020 by admin

62.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

  

62. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

 

1) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonu üyesi değildir?
a) İl jandarma komutanlığı temsilcisi
b) Belediye temsilcisi
c) İl Emniyet müdürlüğü temsilcisi
d) Sanayi ve ticaret odası temsilcisi
e) Vali yardımcısı

2) Özel güvenlik görevlileri görev alanı içerisinde yaralama şüphelisini hangi makama teslim eder?
a) Mülki idare amirliklerine
b) İşverene
c) Cumhuriyet başsavcılıklarına
d) Yetkili genel kolluk birimine
e) Özel güvenlik amirine

3) “Zor kullanma şartları” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Kanunilik
b) Keyfilik
c) Zorunluluk
d) Ölçülülük
e) Kademelilik

4) Temel eğitimini başarıyla tamamlayan özel güvenlik görevlilerine kimlik kartları hangi makamca verilir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğü
b) Genelkurmay Başkanlığı
c) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
d) Jandarma
e) Valilik

5) Savunma şirketinde silahlı görev yapan özel güvenlik görevlisi hangi hallerde silahını evinde muhafaza edebilir?
a) Acil ve zorunlu hallerde
b) Mülki amirin izniyle
c) Evinde bulunduramaz
d) Polisin onayı ile
e) 5188 sayılı Kanun’un verdiği yetkiyle

6) Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?
a) Affa uğramış olsa bile sahtecilik, güveni kötüye kullanma suçlarından mahkûm olmamak
b) Taksirle yaralama suçundan 1 yıl veya daha fazla ceza almamış olmak
c) Özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak
d) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmamak
e) Özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

7) Aşağıdaki ifadelerden hangisi 5188 sayılı Kanun’a uygun bir ifade değildir?
a) Özel güvenlik görevlileri ruhsatlı silahları ile konserde görev yapabilirler
b) Para ve değerli eşya nakli gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu, görev alanı sayılır
c) Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir
d) Kişi korumasında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanı; koruduğu kişi ile birlikte olduğunda ülke genelidir
e) Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar

8) Bir kamu kurumu bünyesindeki özel güvenlik biriminde çalışan özel güvenlik görevlisi kendisine verilen disiplin cezasına karşı nereye başvurabilir?
a) İdare mahkemesine
b) Polise
c) İşçi sendikasına
d) İş mahkemesine
e) İşveren sendikasına

9) Görevli oldukları fabrikada devriye görevini yerine getiren ÖGG Ali ile Veli’nin hangi davranışı yanlıştır?
a) Fabrikanın hassas bölgelerini kontrol etme
b) Şüpheli şahısları izleme
c) Çevreyle iyi iletişim içinde olma
d) Trafiği tanzim etme
e) Ayrı güzergâh kullanmaları

10) Görev yerinde, işlenen bir suçun failini yakalayan ve delillerini muhafaza eden özel güvenlik görevlisi hangi görevi ifa etmiştir?
a) İdari görev
b) Kişisel görev
c) Kurumsal görev
d) Önleyici görev
e) Adli görev

11) ÖGG, kamuya mahsus açık alanlarda kuvvetli suç şüphesi bulunmadıkça kimlik sorma yetkisini kullanmamalıdır. Kamuya ait açık alanlarda kimlik sorabilmesi için aşağıdaki şartlardan hangilerinin oluşması gerekir?
I ÖGG’nin genel kolluk ile birlikte görev yapıyor olması gerekir
II Kimlik sorma uygulamasının kamu kolluğunca başlatılmış olması gerekir
III Kamu kolluğunun talebi olmalı
IV ÖGG’nin görev yaptığı şirketin sahibinin emri olmalı
V ÖGG’nin görev alanında olmalı
VI ÖGG istediği zaman kimlik sorabilir
a) I-II-III-IV
b) II-III-IV-V
c) I-II-III-V
d) III-IV-V-VI
e) I-IV-V-VI

12) 5188 sayılı Kanun’da yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, engelli hâle gelen özel güvenlik görevlilerine veya hayatını kaybeden özel güvenlik görevlisinin kanunî mirasçılarına tazminat ne şekilde ödenir?
a) Silahlı görev yapanlar alabilir
b) Soruşturma bitmeden ödenmez
c) Tüketici hakem heyetine gidilir
d) Bilirkişi karar verir
e) İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat ödenir

13) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren kaç gün içinde valiliğe verilir?
a) 5
b) 7
c) 10
d) 15
e) 20

14) Yabancı kişilerin Türkiye’de özel güvenlik şirketi kurabilmesinde aranan temel ilke nedir?
a) Mülkilik
b) Şahsilik
c) Mütekabiliyet
d) Evrensellik
e) Koruma

15) Aşağıdakilerden hangisi zor kullanmanın en son aşamasıdır?
a) Silah kullanma
b) Bedeni kuvvet kullanma
c) Göz yaşartıcı gaz kullanma
d) Polis köpeklerini kullanma
e) Basınçlı su kullanma

16) Otobüs terminalinde özel güvenlik görevlisi olarak görev yapan Mehmet, terminalin duyarlı kapısından geçen şahıs üzerinde ruhsatsız silah olduğunu tespit etmiştir. Mehmet’in aşağıdakilerden hangisini yapması doğrudur?
a) Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur
b) Gecikmeksizin polise haber verir, polis gelinceye kadar silahı ve şahsı muhafaza altına alır, tutanakla polise teslim eder
c) Silahı muhafaza altına alır, şahsı gönderir, polise haber vererek, tutanakla silahı teslim eder
d) Şahsa silahla terminale girilmeyeceğini söyler ve silahını teslim alarak girmesini sağlar
e) Silah ruhsatsız olduğundan, ruhsat alınması için emniyete başvurmasını ister

17) Aşağıdakilerden hangisi parmak izinin özelliklerinden biri değildir?
a) Değiştirilemez
b) Benzemez
c) Arşivlenemez
d) Benzetilemez
e) Değişmez

18) Belirli güzergâhlara bağlı kalınarak yürütülen devriye yöntemine ne denilir?
a) Planlı devriye
b) Dairesel devriye
c) Motorize devriye
d) Geri dönüşlü devriye
e) Olağan devriye

19) Özel güvenlik sorumlusunun atanabilmesi için özel güvenlik izni verilen yerde en az kaç özel güvenlik görevlisi görev yapmalıdır?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
e) 30

20) 5188 sayılı Kanun’un 7. maddesi (e) bendi özel güvenlik görevlilerine; yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisi vermektedir. Bu yetkiyle özel güvenlik görevlilerine hangi görev verilmiştir?
a) Adli
b) İdari
c) Koruyucu
d) Önleyici
e) Yardım

21) Alışveriş merkezinde devriye görevlisi ÖGG Aslı ile Kerem’in kullanamayacağı yetki aşağıdakilerden hangisidir?
a) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma
b) İmdat istenmesi halinde görev alanındaki işyerine girme
c) Görev alanı içinde şüpheli paket gördüğünde çevre emniyetini alarak genel kolluğa haber verme
d) Haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama
e) Şüpheli şahısların kimlik tespitini yapma

22) Kontrol noktasına gelen kişileri güvenlik cihazlarından geçmesini sağlayan ve girişte uyulması gereken kuralları bildiren personele ne denir?
a) Yönlendirme personeli
b) Koruma personeli
c) Kontrol nokta amiri
d) Devriye personeli
e) Kontrol personeli

23) Aşağıdaki yerlerin hangisinde özel güvenlik görevlilerinin kimlik sorma yetkisi yoktur?
a) Liman
b) Hava meydanı
c) İstasyon
d) Toplantı
e) Park

24) Müzeye gezmeye gelen ve üzerinde taşıma ruhsatlı silahı olan kişi kontrol noktasından silahı ile birlikte geçmek istemektedir. Kontrol noktasında görevli ÖGG Kenan’ın davranışı nasıl olmalıdır?
a) Kişiyi içeri alamaz
b) Kişiyi silahı ile birlikte içeri alır
c) Talimatlara göre hareket eder
d) Müze müdürünün kararına göre hareket eder
e) Silahı emanete alıp kişiyi içeri alır

25) Aşağıdakilerden hangisi biyolojik delillerdendir?
a) Boya
b) Lif
c) Para
d) Kıl
e) İlaç

26) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde insanın değişmeyen özelliklerinden biri değildir?
a) Yanık izi
b) Öfke durumu
c) Kekemelik
d) Dilsizlik
e) Ten rengi

27) Adli makamlarca konusunda uzman personele hazırlatılan teknik raporlardır. Tanımı yapılan rapor çeşidi hangisidir?
a) Olay raporu
b) Takip raporu
c) Araştırma raporu
d) Gözlem raporu
e) Bilirkişi raporu

28) Kontrol noktasında görevli ÖGG Ayşe ile Demet’in kullanamayacağı yetki hangisidir?
a) Zor kullanma
b) Emanete alma
c) Gözaltına alma
d) Yakalama
e) Arama (güvenlik cihazından geçirme)

29) Aşağıdakilerden hangisi telsiz konuşmalarında dikkat edilecek hususlardan biridir?
a) Konuşmalarda isim ve rütbe kullanılmalıdır
b) Mesajlar uzun olmalıdır
c) Konuşmalarda çağrı, karşı tarafın kod numarası verilerek yapılır
d) Telsizin sesi fazla açılmalıdır
e) Gizli konuşmalar telsizle yapılabilir

30) Metal detektörler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Metal detektörlerin ayarlanmasına kalibrasyon denir
b) Elektromanyetik dalga göndererek metalden geri yansıyan dalgayı algılamak suretiyle metal cisimleri tespit ederler
c) Kişilerin metal detektöre temas ederek kontrol edilmeleri statik elektrikle yüklenme nedeniyle cihazın yanlış alarm vermesine sebep olur
d) Metalle karşılaştıklarında sesli veya ışıklı uyarı sinyali verirler
e) Kişilerin üstlerindeki plastikten yapılmış ateşli silahların güvenilir bir metot ile aranmasını sağlar

31) Aşağıdakilerden hangisi X-Ray kullanımı için doğru bir uygulama değildir?
a) Kişilerin yanında taşıdıkları bavul
b) Daha önceden tanıdığınız kargo kuryesinin getirdiği paket
c) Kişilerin üzerinde bulunan kemer, cüzdan, el çantası
d) İçinde 6 aylık bebek bulunan çocuk arabası
e) Kişilerin taşıdığı sırt çantası

32) Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri bir binaya sadece yetkili/izinli kişilerin giriş çıkışını sağlamak üzere kullanılan bir cihaz veya sistemdir?
I Kartlı geçiş sistemi
II X-ray cihazı
III Metal detektörü
a) Yalnız I
b) Yalnız II
c) Yalnız III
d) I ve III
e) I, II ve III

33) Birden fazla kamerayı elle veya otomatik olarak ekranda görmemizi sağlar. Kelime anlamı olarak seçici, değiştirici demektir. Yukarıdaki tanım kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) Sistemine ait hangi ekipmanı anlatmaktadır?
a) Monitör
b) Switcher (anahtarlayıcı)
c) Pan-Tilt motor
d) Bullet kamera
e) Lens (mercek)

34) Kameraların gece karanlık ortamlarda sağlıklı bir şekilde görüntü alabilmesi için aşağıdaki aparatlardan hangisi kullanılır?
a) Hareket sensörü
b) El feneri
c) İnfrared aydınlatma cihazı
d) Floresan lamba
e) Nvr kayıt cihazı

35) Kimyasal reaksiyon alanından ısı alınması ve çekilmesi söndürme etkisi özelliklerinden hangisidir?
a) Boğma
b) Soğutma
c) Engelleme
d) Yakıtı giderme
e) Akışından kesme

36) ABC tozlarının içeriği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sodyum Klorür
b) Potasyum Klorür
c) Sodyum Karbonat
d) Mono Amonyum Fosfat (MAP)
e) Potasyum Karbonat

37) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücü maddelerden biri değildir?
a) Köpük
b) Kum
c) Asetilen
d) Kuru kimyevi toz
e) Karbondioksit

38) I Sakin olun çevredekilere haber verin
II Önce yangını söndürmeye çalışın sonra itfaiyeye haber verin
III Acil çıkış yönlendirmelerine uyarak binayı tahliye edin
IV Camlardan ve balkondan çıkarak yardım isteyin
Yukarıda yangın anında yapılması gereken davranışlar verilmiştir. Aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru davranış şekilleri bulunmaktadır?
a) I, II, III
b) I, II
c) I, III
d) I, IV
e) I, II, III, IV

39) Bulunduğu ortamda gaz kokusu alan özel güvenlik görevlisi aşağıdakilerden hangisini kesinlikle yapmamalıdır?
a) Ortam havalandırılır
b) LPG ise taban kısmından süpürülerek gaz tahliye edilir
c) Doğalgaz ise tavan kısmından süpürülerek tahliye edilir
d) Yanan lambalar, elektrikli cihazlar derhal kapatılmalıdır
e) Gaz vanalarını kapatmalıdır

40) Aşağıdakilerden hangisi yangından kaynaklanan tehlikelerden birisi değildir?
a) Kimyasal tehlike
b) Patlama tehlikesi
c) Su tehlikesi
d) Çökme tehlikesi
e) Yüksek sıcaklık tehlikesi

41) Bak-Dinle-Hisset sırasında solunum en fazla kaç saniye dinlenmelidir?
a) 2 saniye
b) 5 saniye
c) 10 saniye
d) 20 saniye
e) 8 saniye

42) Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olaylara ne denir?
a) Afet
b) Tsunami
c) Deprem
d) Tehlike
e) Sel

43) Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi söndürme maddesi olarak kullanılan suyun avantajlarından biri değildir?
a) Ahşap, kağıt, tekstil yangınlarında etkili bir söndürücüdür
b) Zehirleyici etkisi olmayan, kimyasal olarak nötr bir maddedir
c) Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum vb. kimyasallarla suyun teması hidrojen oluşmasına, dolayısıyla patlamalara neden olur
d) Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuzudur
e) Her yerden kolaylıkla temin edilebilir

44) İlkyardım nedir?
a) Yardım çağırmaktır
b) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir
c) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir
d) Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaledir
e) Ambulansta yapılan müdahaledir

45) Karşıdaki kişiyi dinliyormuş gibi görünüp başka şeyleri düşünmek nasıl bir dinleme türüdür?
a) Seçerek dinleme
b) Denetçi dinleme
c) Savunucu dinleme
d) Görünüşte dinleme
e) Nezaketen dinleme

46) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımcının öncelikli amaçlarından değildir?
a) Ortam güvenliğini sağlamak
b) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
c) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini desteklemek
d) Hastaya gerekli medikal tedaviyi yapmak
e) Hasta / yaralının durumunun kötüye gitmemesi için gereken önlemleri almak

47) Trafik kazası geçirmiş bir kimsenin hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?
a) Dil dışarı çekilir
b) Dil üst dudağa çengelli iğne ile iğnelenir
c) Baş-çene pozisyonu sağlanır
d) Hastaya koma pozisyonu verilir
e) Baş yana çevrilir

48) İlkyardımın temel uygulamaları hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
a) Kurtarma, Bildirme, Tedavi
b) Koruma, Kurtarma, Tedavi
c) Bildirme, Tedavi, Koruma
d) Koruma, Bildirme, Kurtarma
e) Koruma, Bildirme, Önleme

49) İlkyardımda hangi müdahale temel yaşam desteği değildir?
a) Hava yolunun açılması
b) Psikolojik yardım
c) Kalp masajı
d) Suni solunum
e) Dilin elle tutulup çekilmesi

50) Özel güvenlik görevlisi Veli, bir patlama sonrası meydana gelen yangından sonra bir yaralıyı kurtarır. İlk yardım işlemleriyle ilgili hangi şık doğrudur?
a) Kişi hala yanıyorsa üzerini bir battaniye ile kapatıp yuvarlanmasını sağlar
b) Yanık üzerine yanık merhemi sürer
c) Su toplamış yerleri patlatır
d) Yanık bölgelerine (parmaklar, vb.) birlikte bandaj yapar
e) Yanmış alandaki derileri kaldırır

51) Kırık tespitinde doğru uygulama hangisidir?
a) Kırık bölge normal şekline getirilmelidir
b) Açık kırık varsa görünen kemik parçaları temizlenmelidir
c) Yara varsa üzeri kapatılmamalıdır
d) Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır
e) Kırıklar tespit edilmeden hastaneye götürülmelidir

52) Kaza geçirmiş ve araç içinde olan bir yaralıyı eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğine zarar vermeden çıkarmak için kullanılan taşıma tekniği hangisidir?
a) Rentek manevrası
b) Ayaklarından tutarak sürükleme
c) Heimlich manevrası
d) Altın beşik
e) İtfaiyeci yöntemi ile taşıma

53) Aşağıdakilerden hangisi doğal kaynaklı uyuşturuculardandır?
a) Sedatifler
b) Extacy
c) Solventler
d) Amfetaminler
e) Afyon

54) Aşağıdakilerden hangisi eroin maddesinin vücuttaki etkilerinden değildir?
a) Göz bebeklerinin büyümesi
b) Ayakta durmakta zorluk çekilmesi
c) Vücut ısısının düşmesi
d) İletişim kurma zorluklarının yaşanması
e) Nabız yavaşlaması ve kan basıncında düşme

55) Bir işi yapmak için içimizdeki duyduğumuz güçlü isteğe ne ad verilir?
a) Motivasyon
b) Sempati
c) Dürtü
d) Empati
e) İçgüdü

56) Hangisi delillerin özelliklerinden biri değildir?
a) Kanuna aykırı olmamalı
b) Olayla ilişkili olmalı
c) Suçun unsurlarından biri olmalı
d) Soyut nesnelerden oluşmalı
e) Olay içinde yer almalı

57) Empati ile sempati arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
a) Empatide duygular önemli değildir
b) Sempatide düşünceler önemlidir
c) Empatide kişiyle beraber acı çeker ya da seviniriz
d) Empatide anlamak, sempatide ise hak vermek ön plandadır
e) Aralarında hiçbir fark yoktur

58) Günlük yaşamda karşılaşılan engeller ve zorlamalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik, huzursuzluk hali aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) İletişim
b) Empati
c) Stres
d) Gürültü
e) Motivasyon

59) Aşağıdakilerden hangisi başarılı iletişimin temel şartlarından biridir?
a) Yüksek sesle konuşmak
b) İletişimin amacını bilmek
c) İletişimi kısa tutmak
d) Kapalı ortamlarda iletişim kurmak
e) Otoritenin gücünü kullanmak

60) İnsanlar, kurumlar, nesneler, olaylar vb. hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan peşin olarak verilmiş kararlara ne denir?
a) Empati
b) Tutum
c) Saygı
d) Bilgisizlik
e) Önyargı

61) İletişimde “Sen Dili”ni kullanmak neden sakıncalıdır?
a) Sorumlulukları artırdığı için
b) Suçlayıcılık içerdiği için
c) Özgüveni artırdığı için
d) Ekip ruhunu güçlendirdiği için
e) Dayanışmayı artırdığı için

62) İletişim esnasında alıcının bir mesajı anlamaya çalışarak dinlemesine ne denir?
a) Aktif dinleme
b) Görünüşte dinleme
c) Yüzeysel dinleme
d) Kişisel dinleme
e) Tuzak kurucu dinleme

63) Özel güvenlik görevi sağlıklı bir empati becerisi gerektirir. Empati aşağıdaki tanımlardan hangisidir?
a) Empati, iletişime girdiğimiz insana saygı duymaktır
b) Empati, iletişime girdiğimiz insanın kişiliğini benimsemektir
c) Empati, iletişime girdiğimiz kişiyi anlamaya çalışmak ve onun yerine kendimizi koymaktır
d) Empati, iletişime girdiğimiz insana sevgi duymaktır
e) Empati, iletişime girdiğimiz insanın sempatik özelliklerini görmektir

64) “Seçici dinleme” nedir?
a) Kişiler arasında seçim yapmayı kolaylaştıran dinleme türüdür
b) Konuşma yapacak kişilerin önceden seçilmesini gerektiren iletişim tekniğidir
c) Sözlü iletişimde sıklıkla kullanılan ikna yöntemlerinden biridir
d) İletişim esnasında sorular sorulmasını gerektiren dinleme türüdür
e) Sadece ilgi duyulan hususlara odaklanarak yapılan dinleme türüdür

65) “Ne söylediğimizden daha önemlisi, nasıl söylediğimizdir” cümlesi iletişimde hangi kavramın önemini vurgulamaktadır?
a) Empati
b) Öğrenme
d) Enformasyon
d) Yaşantı
e) Beden dili

66) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Soru sorma
b) Hemen sonuç çıkarma
c) Not alma
d) Göz teması kurma
e) Dinlediğimizi belli etme

67) Güvenlik görevlilerinin toplumsal olaylara müdahalesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Eylemin çevreye veya güvenlik kuvvetlerine karşı tecavüze dönüşmediği müddetçe huzur ve güven içerisinde gerçekleşmesi sağlanır
b) Farklı görüşteki grupların karşılaşmaları halinde müdahale edilmez, sadece uzaktan takip edilir
c) Dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı topluluk korunup güvenliği sağlanır
d) Topluluktan dışarıya karşı yapılabilecek saldırılar engellenir
e) Provokatörler tarafından topluluğun amacından saptırılması engellenir

68) Aşağıdakilerden hangisi ilgiye dayalı kalabalıklardan değildir?
a) Sahnede dans edenler
b) Stüdyoda koro halinde şarkı söyleyenler
c) Bilet kuyruğunda bekleyenler
d) Spor salonunda halk oyunları oynayanlar
e) Mahalle sahasında basketbol oynayan çocuklar

69) Aşağıdakilerden hangisi liderlerin topluluğu etkileme ve yönlendirme için genel olarak en çok kullandıkları yöntemlerinden birisi değildir?
a) Sunum yapma
b) Zor kullanma
c) Ödüllendirme
d) İnandırma
e) İkna etme

70) Güvenpark’ta meydana gelen yasadışı eylem sonrasında güvenlik görevlisi Mustafa ve arkadaşları bir şüpheliye kelepçe takarken aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Mustafa kelepçe takacağı kişinin arkasında bulunmalı ve hareketlerini kontrol altında tutmalıdır
b) Kelepçe takıldıktan sonra yerine oturup oturmadığı kontrol edilmelidir
c) Diğer görevlilerin kelepçe takan Mustafa’nın emniyetini sağlamasına gerek yoktur
d) Şahsın el, kol ve ayak hareketleri yapması gibi davranışları önlenmelidir
e) Şahsın silahlı olup olmadığına dikkat edilmelidir

71) Aşağıdakilerden hangisi özellikle kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşünde önderlik yapan kişilerin genel özelliklerden birisi değildir?
a) Etkileyici konuşma yeteneği
b) Üstün fizik yapısı
c) Cesaretli olması
d) Kalabalıktakilerden daha yaşlı olmaları
e) Katı tutumu

72) Bir mal veya eşya üzerinde zilyede ait tasarruf yetkisinin kamu gücü kullanarak kaldırılmasına ne denir?
a) Muhafaza altına alma
b) Zor kullanma
c) El koyma
d) Arama
e) Gözaltına alma

73) Genel kolluğun denetimi ve gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından hava meydanlarında yapılan aramaya ne denir?
a) Adli arama
b) Önleme araması
c) Üst araması
d) İdari arama
e) İş yeri araması

74) Olay devam ederken eylemi gerçekleştiren şahıs/şahısların yakalanmasında düzenlenen tutanak hangisidir?
a) Yakalama tutanağı
b) Olay tespit tutanağı
c) Arama tutanağı
d) Suçüstü tutanağı
e) Teslim tesellüm tutanağı

75) Aşağıdakilerden hangisi adli aramaya örnektir?
a) Hava meydanlarında yapılan arama
b) Toplantılarda yapılan arama
c) Terminal girişinde yapılan arama
d) Cenaze törenlerinde yapılan arama
e) Hâkim kararı ile ofiste yapılan arama

76) 5188 sayılı Kanun’un 23. maddesinde “ceza uygulaması” ile ilgili hangi ifade doğrudur?
a) Özel güvenlik görevlilerine karşı suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılabilmesi için suçun terör kapsamında olması gerekir
b) Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler ağır cezada yargılanır
c) Özel güvenlik görevlileri bir suç işlemeleri halinde kendilerine avukat tutulması zorunludur
d) Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır
e) Özel güvenlik görevlisinin işlediği suç çalıştığı yerde ise verilecek ceza yarı oranında artırılır

77) Grupla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Grup üyeleri tek başlarına iken bazı duygularını frenleyip bilinçaltına atabilirler
b) Grup halinde iken duygular bilinç üstüne çıkar ve sorumluluk duyguları genellikle kaybolur
c) Kişinin grup içinde iken sorumluluk duygusunun azalması ve çoğunluğun gücü arkasına sığınması, istenmedik davranışlarda bulunmasına sebebiyet verir
d) Grupta duygusallık hakim olduğu için, bir hareket yapılacağında çoğu zaman hareketin neden, nasıl ve kime karşı yapılacağı tartışılmaz
e) Grup hareketleri genellikle üyelerinin bireysel istek, beceri ve tutumlarına göre belirlenir

78) Büyük grupları küçük gruplara bölmek, yanlara doğru dağıtmak, grup içerisindeki liderleri ve suçluları yakalamak amacıyla kullanılan düzen aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hat düzeni
b) Çember düzeni
c) Kama düzeni
d) Yakın koruma düzeni
e) Bariyer düzeni

79) Aşağıdakilerden hangisi yasadışı toplumsal olayları başlatma usullerinden birisi değildir?
a) Yaygın propaganda yapmak
b) Heyecanı artırmak
c) Önceden mülki amirliğe bildirim yapmak
d) Eyleme geçmek
e) Etkili konuşma yapmak

80) Belirlenen bir hedefe ve amaca ulaşabilmek için önceden belirlenmiş plân, yol, usûl ve yöntemlere ne denir?
a) Davranış
b) Strateji
a) Yöntem
d) Taktik
e) Eylem

81) Şehrin herhangi bir yerinde meydana gelen yasal olmayan bir toplumsal olayı başlatan ve sürdüren topluluklar hedeflerine ulaşmak ve daha etkili olabilmek için kendilerini engellemeye çalışan güvenlik kuvvetlerine karşı hangi taktikleri uygulamazlar?
a) Dikkatleri başka noktaya çekme
b) Bayrak ve flama açarak marş söyleme
c) Güvenlik kuvvetlerini kuşatma
d) Dağılıyor gözükerek tekrar toplanma
e) Sorumlu güvenlik amiriyle diyaloga geçme

82) Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma görevinin aşamalarından biri değildir?
a) Daima bir tehlike vardır. Suikast veya saldırının ne zaman yapılacağını önceden bilmek mümkün değildir
b) Muhtemel tehlikelerden zarar görmeden önemli kişinin gidebileceği bir yol seçimi yapmak gereklidir
c) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak için tehlikenin mahiyetini bilmek, tehlikeyi tanımak ve araştırmak şarttır
d) Yakın koruma hizmetlerinde başarı, öncelikle görevlendirilen personelin sayısına bağlıdır
e) Saldırı veya tehlikeyi uygun usul ile bertaraf etmek gereklidir. Korunan kişiye yumurta atılıyorsa hemen silah çekilmemelidir

83) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan yapılan saldırılar ve kullanılan silahlarla ilgili doğru bir ifade değildir?
a) Hedef bedenen ulaşılamayacak bir mesafededir. 5–10 metreden daha uzaktadırlar. Uzaklık başarısızlığa neden olabilir
b) Saldırının nedeni sadece terör amacına yöneliktir
c) Saldırıda tabanca, çoğu zaman tüfek kullanılır. Roketatarlar hatta füzeler de kullanılmaktadır
d) Saldırıda başarılı olmak için özel eğitim gerekir. Çoğu kez özel yeteneklere ihtiyaç vardır
e) İyi bir nişancı ve iyi bir silah gereklidir.

84) Koruma amirinin araçlı koruma düzenlerinde oturduğu yer neresi olmalıdır?
a) Makam aracının ön sağ koltuğu
b) Takip aracının ön sağ koltuğu
c) Takip aracının arka sol koltuğu
d) Takip aracının ön sol koltuğu
e) Makam aracının arka sağ koltuğu

85) Çoklu yakın koruma organizasyonlarında görevli sürücüler aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Kullandığı aracın yakıtını belli seviyenin altına düşmemesine dikkat etmelidir
b) Eğer silah taşıyorsa, silahını koltuk altı kılıfı takarak taşımalıdır
c) Telsizi sürekli açık olmalı ve dinlemelidir
d) Koruma amirinin talimatlarına harfiyen uymalıdır
e) VIP (Önemli kişi) araçtan inmeden araçtan inmeli ve saygısını göstermelidir

86) Saldırı esnasında VIP (önemli kişi) kişi ile ilgili yapılacak ilk iş ne olmalıdır?
a) Korunan kişi saldırının ters istikametine kaçırılmalıdır
b) Karşılık verilmeli kaçılmamalıdır
c) Saldırının üzerine gidilmeli
d) Kalabalık içine gidilmeli
e) Saldırının geçmesi beklenmeli

87) Aşağıdakilerden hangisi gidilecek güzergâhlarda hassas noktalardan sayılmaz?
a) Hastaneler
b) Yerleşik binalar
c) Köprüler
d) Tüneller
e) Trafik lambaları

88) Hakim yerlere yerleştirilmiş keskin nişancılar hangi koruma çemberinde bulunur?
a) İç çember
b) Orta çember
c) Dış çember
d) Ara çember
e) Kenar çember

89) Aşağıdakilerden hangisi, talebine bakılmaksızın koruma altına alınacak şahıslardan değildir?
a) Cumhurbaşkanı
b) İçişleri bakanı
c) Milletvekilleri
d) Milli Eğitim Bakanı
e) TBMM Başkanı

90) Aşağıdakilerden hangisi koruma çeşitlerinden değildir?
a) İşyeri koruma
b) Konut koruma
c) Yakın koruma
d) Beden sağlığını koruma
e) Özel koruma

91) Özel güvenlik görevlisi genel kolluğun görev alanına giren bir olayla karşılaştığında aşağıdakilerden hangisini yapmaz?
a) Suçüstü hükümleri çerçevesinde geciktirmeksizin olaya el koyar ve suçun devamını engeller
b) Genel kolluğa haber verir
c) Genel kolluk gelinceye kadar sanık veya sanıkları, olay yerini ve delilleri korur, muhafaza altına alır
d) Genel kolluk gelene kadar şüpheli ve tanıkların ifadesini alır ve olayın soruşturmasını yapar
e) Genel kolluk olaya el koyduktan sonra sanık veya sanıkları, olay yerini, delilleri ve muhafaza altına aldıklarını teslim eder

92) AVM’de görev yapan özel güvenlik görevlisi Ahmet, gerçekleşen hırsızlık olayının failini yakaladığında yapması gereken aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
a) Yetkili özel güvenlik müdürüne haber vermek
b) Cumhuriyet Savcısına haber vermek
c) Valiliğe haber vermek
d) Gözaltına alıp Adliyeye götürmek
e) Muhafaza altına alıp genel kolluğa haber vermek

93) Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu kapsamında ek önlemler aldırmaya kim yetkilidir?
a) Jandarma komutanı
b) Emniyet müdürü
c) Belediye başkanı
d) Garnizon komutanı
e) Mülki idare amiri

94) Özel güvenlik görevlileri hangi durumlarda 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen yetkilerini kullanamazlar?
a) Görev süresi içerisinde
b) Özel güvenlik kimlik kartının yakasında takılı olmadığında
c) Görev alanında
d) Kişi koruma esnasında
e) Geçici özel güvenlik izni verilen yerlerde

95) Adli makamlarca çıkarılan yakalama kararı kişinin hangi hakkını kısıtlar?
a) Özgürlük ve güvenlik hakkı
b) Mülkiyet hakkı
c) Yaşama hakkı
d) Konut dokunulmazlığı hakkı
e) Özel hayatın gizliliği hakkı

96) 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’a göre görevli olduğu esnada bir özel güvenlik görevlisi hırsızlık yapan bir şüpheliyi yakaladığında aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a) Şüpheliyi en kısa sürede tutanakla genel kolluğa teslim eder
b) Şüpheliyi amirine teslim eder
c) Gözaltına alır, kolluğa bilgi verir
d) Çalınan malı sahibine teslim ederek şüpheliyi kolluğa teslim eder
e) Şüpheli şahsın ifadesini alır

97) Koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkili organ aşağıdakilerden hangisidir?
a) Jandarma komutanlığı
b) İl Emniyet müdürlüğü
c) Büyükşehir belediye başkanlığı
d) Ticaret ve sanayi odası
e) Özel güvenlik komisyonu

98) Özel güvenlik şirketlerine faaliyet izni vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) İçişleri Bakanlığı
b) Türkiye Odalar Borsalar Birliği
c) Sanayi ve Ticaret Odası
d) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
e) Güvenlik Daire Başkanlığı

99) Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
a) İl valilikleri
b) İçişleri Bakanlığı
c) Belediye başkanlığı
d) Cumhuriyet başsavcılığı
a) Sanayi ve ticaret odası

100) Kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Belediye başkanı
b) İl emniyet müdürü
c) İl jandarma komutanı
d) Mülki idare amiri
e) Milletvekili

 

62. YENİLEME SİLAH

 

1) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almasına engel değildir?
a) İğnenin kırık olması
b) Tetiğin arızalı olması
c) Barutun yetersiz veya nemli olması
d) Kapsülün arızalı olması
e) Tırnağın kırık olması

2) Ateşli silahlarda iğnenin darbesi ile fişeğin ateşlenen parçası hangisidir?
a) Çekirdek
b) Kapsül
c) Kovan
d) Barut
e) Kovan dip tablası

3) Aşağıdakilerden hangisi şarjörü oluşturan parçalar arasında yer almaz?
a) Gerdel
b) Şarjör yayı
c) Şarjör tüpü (gövdesi)
d) Şarjör kapağı ve kilidi
e) Emniyet ve ateş ayar mandalı

4) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Fişek verme tertibatı
b) Namlu
c) Kovan atma tertibatı
d) Emniyet tertibatı
e) Ateşleme tertibatı

5) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında aşağıdakilerden hangisi ateşli silah taşınabilecek yerlerdendir?
a) Eğitim ve öğretim kurumlarında
b) Karayollarında
c) Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde
d) Her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde
e) Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde

6) Ateşli silahlarda namlu içerisindeki çıkıntılara ne ad verilir?
a) Yiv
b) Set
c) Çap
d) Hazne
e) Rayyür

7) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Çekirdeğin ağırlığı
b) Horozun darbe gücü
c) Havanın yoğunluğu
d) Havanın ısısı
e) Rüzgâr

8) Aşağıdakilerden hangisi hareketli namluda bulunan parçalardan biri değildir?
a) Fişek rampası
b) Dirsekli kurs
c) Ateşleme iğnesi
d) Yiv
e) Set

9) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmasına engel olan faktörlerden biri değildir?
a) Fişek yatağı kirli olabilir
b) İğne veya yayı kırık olabilir
c) Şarjör yerine oturmamış olabilir
d) Şarjör ağzının kenarları arızalı olabilir
e) Şarjör içindeki fişek çapı farklı olabilir

10) Tabancalarda tırnağın kırık veya tırnak yayının deforme olmasından kaynaklanan tutukluk sonucu aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a) Tetik düşmez
b) Boş kovan fişek yatağından geri çekilemez
c) Kapsül ateşlenmez
d) Silah otomatik olarak çalışır
e) Silah emniyete alınmaz

11) Aşağıdakilerden hangisi silah bakım ve temizliği türlerinden değildir?
a) Günlük bakım
b) Haftalık bakım
c) Aylık bakım
d) Atış öncesi bakım
e) Atış sonrası bakım

12) “Silahı emniyetli olarak nasıl kullanacağını öğrenmedikçe hiç kimse silah kullanmamalıdır” bu bağlamda genel emniyet kuralları açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Tetiği çekmek istemedikçe asla parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız
b) Zarar vermek istemediğiniz bir nesneye asla silahı doğrultmayınız
c) Herkes kullandığı silahın çalışma sistemini bilmelidir
d) Silah sürekli dolu halde taşınır
e) Silah atışa hazır oluncaya kadar emniyette bulundurulmalıdır

13) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır
d) Önce şarjör takılır
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

14) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un ilgili maddesindeki “Silah bulundurma ve taşıma yetkisi” belirlemede usul nedir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir
b) İl emniyet müdürlüğünce belirlenir
c) İl özel güvenlik komisyonunun kararı ve valinin onayıyla belirlenir
d) Bölge polis merkezince belirlenir
e) İlgili kurum, kuruluş tarafından belirlenir

15) Ülkemizde silahlarla ilgili genel düzenlemeler, ateşli ve ateşsiz silahların imal edilmesi, satılması, taşınması ve kullanılması hangi kanuna göre yapılmaktadır?
a) 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
b) 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu
c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
d) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun
e) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

16) Bir tabancanın tetiğini çektiğimizde horozu kurup düşüyorsa bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Yarı otomatik
b) Tam otomatik
c) Tek hareketli
d) Çift hareketli
e) Makineli

17) Ağır ateşli silahlar birkaç kişinin yardımıyla veya başka vasıtaların yardımıyla kullanılabilen ve tahrip gücü yüksek olan silahlardır. Aşağıdakilerden hangisi ağır ateşli silah değildir?
a) Uzun namlulu silah
b) Obüs
c) Tank
d) Uçaksavar
e) Top

18) Aşağıdaki silahlardan hangisinde emniyet sistemi yoktur?
a) MP-5 makineli tabanca
b) CZ-75 tabanca
c) Toplu tabanca
d) Kırıkkale tabanca
e) Yavuz 16 tabanca

19) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
a) Sürgü
b) Namlu
c) Fişek yatağı
d) Gövde
e) Hazne

20) Aşağıdakilerden hangisi tabancanın emniyet sistemlerinden değildir?
a) Mandal emniyeti
b) Horoz emniyeti
c) Şarjör emniyeti
d) Namlu emniyeti
e) Kabza emniyeti

21) MP-5 makineli tabanca da atış anında elimizin yanmasını önleyen parça hangisidir?
a) Kabza
b) Kovan atma boşluğu
c) Şarjör
d) El kundağı
e) Alev gizleyen

22) Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?
a) Tetik – tetik manivelası – horoz – iğne
b) Horoz – iğne -tetik – tetik manivelası
c) Tetik manivelası -tetik – horoz – iğne
d) İğne -tetik – tetik manivelası – horoz
e) Tetik -iğne – tetik manivelası – horoz

23) (9×19)’luk fişek denildiği zaman ikinci rakam olan 19 kovan boyunu ifade ederken, ilk rakam olan 9 neyi ifade eder?
a) Çekirdek çapını
b) Kovan çapı
c) Fişek uzunluğu
d) Namlu çapı
e) Kalibre olarak fişek çapı

24) Aşağıdakilerden hangisi kabza kavramada yapılan hatalardan değildir?
a) Kabzayı çok sıkma
b) Sol el işaret parmağını tetik korkuluğunun altına konulması
c) Kabza kavrama esnasında tetik parmağının tetik korkuluğunun dışında olması
d) Sol elin sağ elin altına konulması
e) Silah kabzasının ele tam oturtulmaması

25) Görevlerde kullanılan demirbaş silahların devir teslimlerinde silahta herhangi bir anormallik (çatlak, kırık vb.) var ise ne yapılır?
a) Durum görmezlikten gelinir
b) Teslim eden arkadaşa nedeni sorulur
c) Konu mutlaka devir teslim ve rapor defterine yazılır ve hemen üst sorumluya/yetkiliye bildirilir
d) Arkadaş zarar görmesin diye bir şey yapılmaz
e) Göreve başlanmaz

 

62. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1 B 26 B 51 D 76 D 1 E
2 D 27 E 52 A 77 E 2 B
3 B 28 C 53 E 78 C 3 E
4 E 29 C 54 A 79 C 4 E
5 C 30 E 55 A 80 D 5 B
6 B 31 D 56 D 81 E 6 B
7 A 32 A 57 D 82 D 7 B
8 A 33 B 58 C 83 B 8 C
9 D 34 C 59 B 84 A 9 B
10 E 35 B 60 E 85 E 10 B
11 C 36 D 61 B 86 A 11 C
12 E 37 C 62 A 87 A 12 D
13 D 38 C 63 C 88 C 13 C
14 C 39 D 64 E 89 C 14 C
15 A 40 C 65 E 90 D 15 D
16 B 41 C 66 B 91 D 16 D
17 C 42 A 67 B 92 E 17 A
18 A 43 C 68 C 93 E 18 C
19 B 44 D 69 A 94 B 19 A
20 E 45 E 70 C 95 A 20 D
21 E 46 D 71 D 96 A 21 D
22 A 47 C 72 C 97 E 22 A
23 E 48 D 73 B 98 A 23 A
24 B 49 B 74 D 99 A 24 C
25 D 50 A 75 E 100 D 25 C

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

61.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Çarşamba, 25 Aralık 2019 by admin

61.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

  

61. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) Aşağıdakilerden hangisi bombalı bir saldırıda yapılması gerekenlerden değildir?
a) Mümkünse ilk görenin bombayı alarak uzak mesafeye atması
b) Bombayı ilk gören kişinin yön belirterek arkadaşlarını uyarması
c) Saldırının aksi istikamete doğru uzaklaşmak ve en kısa sürede yere yatarak hedef küçültmek
d) İkinci bir saldırı ihtimaline karşı tedbirli ve uyanık olmak
e) Saldırı bölgesinden güvenli bölgeye geçmek

2) Korunan önemli kişi (VIP), gideceği yere araçla intikal etmesi halinde bineceği aracın hangi kısmında oturmalıdır?
a) Aracın sağ önünde oturur
b) Aracın sağ arkasında oturur
c) Aracın sol arkasında oturur
d) Aracın arkasında ortada oturur
e) Aracın sol önünde oturur

3) Özel güvenlik görevlisinin görevli olduğu yerlerde bir suç işlenmesi halinde aşağıdakilerden hangisini yapması yanlıştır?
a) Olaya müdahale etmek
b) Olay yerinden kaçan şüphelileri takip etmek
c) Genel kolluk olay yerine geldiğinde olayla ilgili bilgilendirmek
d) İşlenen suçla ilgili soruşturma yapmak
e) Genel kolluğun yasalara uygun olarak verdiği emirlere göre hareket etmek

4) Genel kolluk suç şüphesi altında bulunan özel güvenlik görevlisine nasıl müdahale edebilir?
a) Sadece özel güvenlik şube müdürlüğünde çalışan polisler müdahale edebilir
b) Özel güvenlik görevlisine normal vatandaş gibi müdahale edebilir
c) Özel güvenlik görevlisinin amiri müsaade etmeden müdahale edilemez
d) Özel güvenlik görevlisinin görevi bitmeden müdahale edilemez
e) Yazılı emir olmadığı sürece hiçbir şey yapılamaz

5) Genel kolluk, yasalar gereği bütün ülke genelinde görevli ve yetkilidir. Özel güvenlik görevlileri yetkilerini nerede kullanabilirler?
a) Genel kolluk yanında her yerde
b) Görevli oldukları süre içerisinde her yerde
c) Sadece görev alanlarında her zaman
d) Amirinin söylediği her yerde
e) Görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında

6) Aşağıdakilerden hangisi hem genel kolluk hem de özel güvenlik görevlileri tarafından kullanılabilen yetkilerdendir?
a) İfade alma
b) Parmak izi ve fotoğraf alma
c) Olay yerini muhafaza altına alma
d) İstihbarat toplama ve teknik takip yapma
e) Suç araştırması yapma ve delil inceleme

7) Aşağıdakilerden hangisi toplantı gösteri yürüyüşleri kanununun istisnasıdır?
a) Sendikal faaliyetler
b) Grev ve lokavtlar
c) Öğrenci eylemleri
d) Geleneklere göre yapılan şenlikler
e) Siyasi partilerin açık hava toplantıları

8) Yakın koruma hizmetlerinde görev alan öncü istihbarat çalışması yapacak özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki özelliklerden hangisinin bulunmasına ihtiyaç yoktur?
a) Daha önce koruma hizmetlerinde görev yapmış olmak
b) Korunan önemli kişinin (VIP) özelliklerini, konumunu durumunu iyi bilmek, tehdit durumu algılamak
c) Çok iyi pazarlık yapmak, ticareti iyi bilmek
d) Yakın koruma kursu (VIP) almış olmak
e) Teknolojik cihazları tanımak ve iyi bir şekilde kullanmak (x-ray, detektör vb.)

9) Boğma (Boğum) noktası tabirini en iyi tarif eden madde aşağıdakilerden hangisidir?
a) Denizde akıntının fazla olduğu, korumalar ve korunan önemli kişinin (VIP) boğulabileceği alanlardır
b) Korunan önemli kişinin (VIP) bir yerden bir yere giderken geçmek zorunda olduğu, alternatifi olmayan, saldırıların gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu yerlerdir
c) Özellikle kıyı şeridinde normal devam eden derinliğin aniden artarak insanların boğulma riskinin arttığı alanlardır
d) Rutubetli, oksijenin az olduğu solunumun zorlaştığı noktalardır
e) Ney yapılan kamışlardaki birleşme alanına verilen addır

10) Bir kişi ile yapılan koruma düzenine ne denir?
a) Zor koruma
b) Refakat koruması
c) Alan koruması
d) Karo düzeni
e) Baklava formasyonu

11) Aşağıdakilerden hangisi “Temel Koruma Prensiplerinden” biri olamaz?
a) Koruma işi farkındalık ve çok yönlü düşünmeyi gerektirir
b) Koruma işi kesintiye uğratılmadan, 24 saat esasına göre yapılmalıdır
c) VIP her türlü tehdit ve saldırıdan, utandırıcı ve küçük düşürücü durumlardan korunmalıdır
d) Koruma esnek olmalı VIP’in görevini engellememelidir
e) Tam koruma (%100) yapılmalıdır

12) Terörist faaliyetler düşünüldüğünde aşağıdaki hangi ifade doğru değildir?
a) Genellikle dış güçlerin taşeronlarıdır
b) Kamuoyunda ses getirecek eylemleri tercih ederler
c) Korkutma, yıldırma, sindirme amaçlı eylemlerin (eylemsel şiddet boyutu) olması gerekir
d) Devlet otoritesini reddeden örgütlü bir harekettir
e) Temel hak ve hürriyetleri elde etmek en önemli amaçtır

13) Aşağıdaki maddelerden hangisi önemli kişiyi (VIP) korumanın yöntemlerinden biri değildir?
a) Koruma önemli kişiye göre yapılmalıdır
b) Koruma önemli kişinin özel ve resmi yaşamını engellememelidir.
c) Koruma planı, araç gereç hazır olmalıdır
d) Koruma sürekli, düzenli ve sistemli olmalıdır
e) Koruma görevine hafta sonları ara verilebilir

14) Aşağıdakilerden hangisi suikastın safhalarından değildir?
a) Planlama
b) Hedef seçimi
c) Keşif
d) Delillere el koyma
e) Kaçış

15) İnsanların ve hayvanların gözlenebilen veya herhangi bir yolla ölçülebilen hareketlerine ne denir?
a) Kalıtım
b) Davranış
c) Düşünce
d) Refleks
e) Bilinç

16) Aynı amaç ve hedef doğrultusunda bir araya gelen, eylem birliği içinde olan insanların oluşturduğu küme aşağıdakilerden hangisidir?
a) Teşkilat
b) Seyirci
c) Grup
d) Küme
e) Hepsi

17) Aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) İnsanda dayanılmaz korku ve heyecanın etkisiyle ortaya çıkan kontrolsüz hareketlere panik denir
b) Kültür kuşaktan kuşağa aktarılan toplumsal kurallardır
c) Geleneksel tören ve şenlikler toplantı ve gösteri yürüyüşü kapsamına girmez
d) Örf ve adetler kanunla düzenlenir, şenlikler için mülki amirden 24 saat önce izin alınır
e) Hiçbiri

18) Kama düzeni için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Kama düzeni yol kapaması yapmak için kullanılır
b) Topluluğu bölmek için kullanılır
c) Topluluğu yanlara doğru dağıtmak için kullanılır
d) Topluluk liderlerini yakalamak, toplulukla irtibatını kesmek için kullanılır
e) Topluluğu küçük parçalara bölmek için kullanılır

19) Aşağıdakilerden hangisi toplu birliğin gözaltı işlemi yapmak için kullandığı doğru tekniktir?
a) Hat
b) Kama
c) Çember
d) Hat ve kama
e) Hepsi

20) Kalabalığın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Genelde ortak bir amacı olmayan, birbirlerini tanımayan bireylerin tesadüfen geçici bir süre için bir araya gelmesidir
b) Birbirlerini tanıyan 10 ve üzerinde şahsın bir meydanda buluşmak üzere toplanması sonucu oluşan gruba denir
c) Çay içmek üzere bir okul kantininde toplanan öğrenci grubuna denir
d) Maç seyretmek için stat içinde bulunan protokole denir
e) Yalnızca nüfusu bir milyon ve üzerindeki şehirlerde oluşan topluluklara denir

21) I Çift anlamlı olabilir
II Kesin bir anlamı olmayabilir
III Sözcüklerden daha az etkilidir
IV Konuşma ve yazı diline göre daha evrenseldir.
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri sözsüz iletişimin özelliklerinden değildir?
a) I ve IV
b) I ve II
c) I, II ve III
d) II ve III
e) Yalnız III

22) Aşağıdakilerden hangisi kanunsuz bir toplantı ya da gösteri yürüyüşündeki kalabalıklara hakim olan psikolojik özelliklerden değildir?
a) Telkine açık olma
b) Anonimlik (isimsizlik)
c) Yayılma
d) Duygusallık
e) Kanunlara riayet etme

23) Aşağıdakilerden hangisi organize olmayan pasif kalabalıklardır?
a) Spor seyircileri
b) Çarşı pazar kalabalığı
c) Toplantı, miting, grev yapmak için toplanan kalabalıklar
d) Geleneksel dini inanç etkinliklerinde bulunanlar
e) Toplantı ve gösteri yürüyüşüne göre hareket eden kalabalıklar

24) “Bir örgüte girerek veya bir mitinge bir gösteriye sızarak örgüt üyelerini veya gösteriye katılanları suç sayılan bir eyleme, davranışa iten kişiye” ne denir?
a) Seyirci
b) Provokatör
c) Kamu görevlisi
d) Gönüllü
e) Maceracı

25) Telefonla iletişimde kendisini özel güvenlik görevlisine tanıtarak istekte bulunan kişiye iletişim biliminde ne ad verilir?
a) Mesaj
b) Gönderici
c) Kaynak
d) Alıcı
e) Kodlama

26) İletişimin önündeki en büyük engellerden birisi de gürültüdür. Gürültünün somut ve soyut olarak farklı türleri bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi gürültü türlerinden değildir?
a) Şiddetli gürültü
b) Fizyo-nörolojik gürültü
c) Psikolojik gürültü
d) Toplumsal gürültü
e) Fizyolojik gürültü

27) “Söylemediklerimiz söylediklerimizden daha etkilidir.” sözü ile vurgulanmak istenen iletişim ögesi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sözcükler
b) Kılık kıyafet
c) Sempati
d) Beden dili
e) Empati

28) Aşağıdakilerden hangisi kişiler arası iletişime etki eden unsurlardan biri değildir?
a) Algılar
b) Tutumlar
c) Roller
d) Kişilik özellikleri
e) Sosyal medya

29) Bir özel güvenlik görevlisi ile görüştüğü kişi arasındaki iletişim mesafesi aşağıdaki ölçülerden hangisidir?
a) Mümkün olduğu kadar yaklaşmalıdır
b) 1 ile 1,5 metre mesafe koymalıdır
c) 50 cm den fazla yaklaşmamalıdır
d) 75 cm den fazla yaklaşmamalıdır
e) İletişim mesafesi önemli değildir

30) Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin bir ögesi değildir?
a) Mesaj
b) Alıcı
c) Amaç
d) Geri-bildirim
e) Kaynak

31) Hızlı konuşmanın iletişim süreçlerindeki en önemli sakıncası aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hedeften uzaklaşılması
b) Duyguların ifade edilememesi
c) Soruna çözüm üretilememesi
d) Anlaşılırlığın zorlaşması
e) Haksızlık yapılması

32) Empati neden gereklidir?
a) Karşımızdaki kişinin hislerini anlamak için
b) İsteklerimizi kişilere dikte etmek için
c) Yazılı iletişimde başarılı olmak için
d) Dili etkili şekilde kullanmak için
e) Resmî yazışmalarda başarılı olmak için

33) Önyargı iletişim sürecini nasıl etkiler?
a) Sorunların detaylı bir şekilde ele alınmasını sağlar
b) Aktif dinlemeye imkân verir
c) İletişim engellerinin yok edilmesini sağlar
d) Yanlış kanal seçimine neden olur
e) Mesajın doğru algılanmasını engeller

34) Aşağıdakilerden hangisinin stresle mücadele etmeye katkısı vardır?
a) İşleri ertelemek
b) Her zaman mükemmeli aramak
c) Yürüyüş yapmak
d) Sürekli ilaç kullanmak
e) Sorunlarla tek başına mücadele etmek

35) Paratoner sistemler aşağıdakilerden hangisinden dolayı yangın çıkmasına engel olmayı amaçlar?
a) Sıçramalar
b) Bilgisizlik
c) Aşırı hava sıcaklıkları
d) Yıldırım düşmesi
e) Doğalgaz kaçağı

36) Yangın, deprem, sel vb. afet ve acil durumlarda acil durum ekipleri kurulmalıdır. Aşağıdakilerden hangisi acil durum ekiplerinden değildir?
a) İlkyardım ekibi
b) Kurtarma ekibi
c) Enkaz ekibi
d) Koruma ekibi
e) Söndürme ekibi

37) Doğalgaz kaçaklarında kapalı ortama dolan gaz nerede birikim yapar?
a) Zeminde
b) Tavanda
c) Derin yerlerde
d) Askıda kalır
e) Suda birikir

38) Yanma olayının önemli bir bileşeni olan ısının ortama yayılması aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri ile olur?
I Kondüksiyon (iletim)
II Konveksiyon (taşınım)
III Radyasyon (ışınım)
a) Yalnız I
b) Yalnız III
c) II, III
d) I, II, III
e) I, II

39) Yanıcı maddenin yetersiz oksijen nedeniyle, yeteri miktarda ısı, buhar veya gaz üretemediği durumlarda meydana gelen yanma şekli aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yavaş yanma
b) Kendi kendine yanma
c) Hızlı yanma
d) Parlama ve patlama şeklinde yanma
e) Oksijensiz yanma

40) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürme sistemlerindendir?
a) Otomatik sprinkler sistemi
b) Duman algılama cihazı
c) Alev algılama cihazı
d) Isı algılama cihazı
e) Detektör

41) Bir travma sonucu deri ya da mukozanın bütünlüğünün bozulmasına ne denir?
a) Yara
b) İncinme
c) Burkulma
d) Ağrı
e) Şok

42) Esrar maddesi için aşağıdakilerden hangisi yanlış değildir?
a) Afyondan elde edilir
b) Ülkemizde yasadışı üretimi hiç yoktur
c) Kenevir bitkisinden elde edilir
d) Kullanılması yasak değildir
e) İzin alınarak satışı yapılmaktadır

43) Endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılmakta olan yapıştırıcılar, tiner, benzin vb maddeler, madde bağımlıları tarafından solunum yoluyla alındığında alkol sarhoşluğuna benzer bir etki meydana getirmektedirler.
Yukarıda tanımı verilen uyuşturucu madde grubu aşağıdakilerden hangisidir?
a) LSD
b) Eroin
c) Uçucular
d) Amfetaminler
e) Trankilizanlar

44) Bir özel güvenlik görevlisi sözlü iletişime geçmeden önce nelere dikkat etmelidir?
a) Kişinin beden dilini gözden geçirmelidir
b) Kişinin kılık kıyafetine dikkat etmelidir
c) Kişinin yaşına dikkat etmelidir
d) Kişinin yürüyüşüne dikkat etmelidir
e) Kişinin elinde ne taşıdığına dikkat etmelidir

45) Şokta hangisi görülür?
a) Hızlı ve yüzeysel solunum
b) Soğuk ve soluk cilt
c) Hızlı ve zayıf nabız
d) Endişe ve huzursuzluk
e) Hepsi görülür

46) Havada (yaklaşık) yüzde kaç oranında oksijen bulunur?
a) 35
b) 5
c) 25
d) 78
e) 21

47) Bilinç bozukluğu durumunda ilkyardımla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kişi bayıldıysa sırtüstü yatırılarak ayakları 30 cm yukarı kaldırılır
b) Kişi bayıldıysa solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve açıklığın korunması sağlanır
c) Kusma varsa yan pozisyonda tutulur
d) Solunum kontrol edilir
e) Etraftaki meraklı kişilerden yardım istenir

48) Özel güvenlik görevlisi Murat, kaza yerinde ”Bak-Dinle-Hisset” yöntemiyle yaralıyı değerlendirmiştir. Buradaki “Bak” ne anlama gelmektedir?
a) Kaza bölgesinde yanıcı madde olup olmadığına bakmak
b) Yaralıda kırık olup olmadığına bakmak
c) Yaralının göğüs kafesinin inip kalktığına bakmak
d) Kaç yaralı olduğuna bakmak
e) Şah damarından nabız bakmak

49) Kısa mesafede süratli taşıma teknikleri ile ilgili hangi şık yanlıştır?
a) Kucakta taşıma; bilinci açık çocuklar ve hafif yetişkinlerde uygulanır
b) İlkyardımcının omzundan destek alma; hafif yaralı ve yürüyebilecek hastalarda uygulanır
c) Sırtta taşıma; bilinci kapalı hastalarda uygulanır
d) Omuzda taşıma; bilinci kapalı veya yürüyemeyen hastalarda uygulanır
e) Sandalye ile taşıma; özellikle merdiven inip çıkarken çok kullanışlıdır

50) Sağlıklı yetişkin bir insanda dakikadaki nabız sayısı hangi aralıktadır?
a) 40-60
b) 60-100
c) 80-120
d) 90-140
e) 100-200

51) RENTEK manevrası nedir?
a) Sedye ile hasta taşıma yöntemidir
b) Araç içinden yaralının omuriliğine zarar vermeden çıkarılması tekniğidir
c) Acil taşıma tekniğidir
d) Yaralının sedyeye alınma tekniğidir
e) Hava yolunu açma manevrasıdır

52) Nefes alamayan, elleriyle boğazını tutan, acı çeken ve rengi moraran hastanın solunum yolunda tam tıkanma var demektir. Özel güvenlik görevlisi Zehra böyle biriyle karşılaştığında ne yapmalıdır?
a) Heimlich manevrası yapmalıdır
b) Su içirmelidir
c) Sırtüstü yatırmalıdır
d) Baş aşağı çevirmelidir
e) Yüzükoyun yatırmalıdır

53) Omurga hasarı olduğundan şüphelenilen bir yaralının taşınması gerektiğinde nasıl davranılmalıdır?
a) Bir kişi, dikkat ederek sırtında taşır
b) Bir kişi, yaralının hareket etmeyeceği bir şekilde kucakta taşır
c) En az üç kişiyle hastanın omurga düzlemi korunarak taşınır
d) Bir çarşaf üzerine konarak taşınır
e) Hiçbir surette böyle hastalar taşınmaz

54) Isı, oksijen ve ….…………, belirli oranlarda birleşmesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyona yanma denir. Tanıma göre noktalı alana hangisi gelmelidir?
a) Yakıcı madde
b) Yanma
c) Duman
d) Yanıcı madde
e) Yangın

55) I Tutanak düzenlenir.
II Olay yeri çepeçevre koruma altına alınır. İlkyardım yapılır ve tıbbi yardım talep edilir.
III Sıralı amirlere ve kolluk kuvvetlerine haber verilir ve personel takviyesi istenir.
IV Şüpheli şahıs yakalanıp silahla birlikte muhafaza altına alınır.
Özel güvenlik görevlilerinin sorumlu oldukları alan içerisinde meydana gelen bir silahla yaralama olayında suçüstü hali mevcut ise yapılması gereken iş ve işlemlerin doğru sıralaması nasıl olmalıdır?
a) I-II-III-IV
b) I-III-II-IV
c) IV- II -III-I
d) IV-III- I-II
e) III-I- IV-II

56) Aşağıdakilerden hangisi fiziki güvenlik tedbirlerinden değildir?
a) Duvar ve beton engeller
b) Tel örgüler
c) Bariyerler
d) Metal detektörler
e) Taşıt kapanları

57) Aşağıdakilerden hangisi devriye görevlisinin görev teçhizatı değildir?
a) Şapka
b) El feneri
c) Kelepçe
d) Silah
e) Telsiz

58) Güvenlik yapılanmasında aşağıdakilerden hangisi iç halkada bulunur?
a) Jiletli teller
b) Mantar bariyerler
c) Yol kesiciler
d) Biyometrik sistemler
e) Hiçbiri

59) Radyasyondan temel korunma yöntemleri üç ana unsur ile değerlendirilir. Bunlar;
a) Zaman-uzaklık-bariyer (engel)
b) Radyoaktif madde – bariyer –zaman
c) Mesafe-yaş-kilo
d) İyot tabletler-mesafe-kilo
e) Zaman-coğrafi bölge- beşeri durum

60) X ışınının bazı cisimlerden az, bazı cisimlerden geçmemesi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) Bütün maddelerin aynı yapıda olmalarını
b) X ışını kaynağına uzak geçtiğini
c) Cisimlerin cihaza dik konulduğunu
d) Cisimlerin nötron sayısının farklı olduğunu
e) Cisimlerin yoğunluklarının farklı olduğunu

61) CCTV sisteminde quad cihazı ne işe yarar?
a) Kamerayı hareket ettirmek
b) Anahtarlama yapma
c) Renkli görüntü verme
d) Ekranı bölmelere ayırma
e) S/B görüntü verme

62) Kurum ve işletmelerde güvenlik sistemlerinden birinin kullanılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?
a) Hırsızlık olaylarını izleme ve önleme
b) İnsan tasarrufu sağlama
c) Fiziki güvenlik önlemlerini desteklemek
d) Satışları artırmak
e) Kurumun güvenliğini sağlamak

63) Burun kanamasında ilk yardımda ne yapılır?
a) Buruna sıcak su çekilir
b) Başı öne eğilerek 5 dakika burun kanatlarına baskı uygulanır
c) Başı arkaya eğilerek 5 dakika burun kanatlarına baskı uygulanır
d) Buruna tampon uygulanır
e) Hasta düz bir yere yatırılır

64) Özel güvenlik görevlisinin 8 saatlik nokta görevi sonunda makul bir süre beklemesine rağmen nöbeti devralacak görevlinin gelmemesi halinde yapması gereken doğru davranış biçimi hangisidir?
a) Görev saati dolduğu için noktaya görev sonu raporunu bırakıp ayrılmak
b) Görev yerinden ayrılıp güvenlik amirine bilgi vermek
c) Görev devir teslim defterine nöbetçinin gelmediğini yazarak ayrılmak
d) Güvenlik amirine haber verip yerine nöbetçi belirlenip gelinceye kadar ya da güvenlik amirinin vereceği talimata kadar beklemek
e) Kimseye haber vermeden nöbete devam etmek

65) Noktada görevli özel güvenlik görevlilerinin, devir ve tesliminde hangi yöntem kullanılmalıdır?
a) Noktada rapor ve devir teslim defteri doldurularak ve bilgilendirme yapılarak
b) Noktada sözlü bilgi verilerek
c) Noktada bilgi vermeksizin
d) Noktada defter doldurmaksızın
e) Devir ve teslim gereksizdir, görevi biten gider yeni görevli nöbete başlar

66) Özel güvenlik görevlileri görev alanlarında meydana gelen hırsızlık olayına müdahale etmiş ve genel kolluğa haber vermişlerdir. Hangi tutanağı tanzim etmeleri gerekir?
a) Olay tespit tutanağı
b) Olay yeri inceleme tutanağı
c) Emanete alma tutanağı
d) Arama tutanağı
e) Genel tespit tutanağı

67) Hangisi devriyenin yardım görevlerindendir?
a) Yer ve yol soranlara bilgi vermek
b) Bulunmuş eşyayı emanete almak
c) Terk edilmiş yerleri kontrol etmek
d) Park halindeki araçları kontrol etmek
e) Kilitli olması gereken yerlerin kilitlerini kontrol etmek

68) Müze ve ören yerlerini korumakla görevlendirilen özel güvenlik görevlisinin temel güvenlik görevlerinin yanı sıra özellikle dikkat etmesi gereken önleyici görevi hangisidir?
a) Eserlerin müzede yerleşimine yardımcı olmak
b) Korunan eserlerin zarar görmemesi için ziyaretçilerin faaliyetlerini takip etmek
c) Müzeye ilişkin broşürleri dağıtmak,
d) Müze giriş ücretlerini almak
e) Müzeye gelenlerin listesini tutmak

69) Spor müsabakaları görevlerinde özel güvenlik görevlisinin kaçınması gereken davranış biçimi hangisidir?
a) Kontrol görevi verilen alanı gözlemek
b) Görev verilmiş ise seyircilerin davranışlarını izlemek
c) Hangi takımı tuttuğunu belli etmek
d) Ait olduğu güvenlik ekibiyle beraber hareket etmek
e) Emrinde olduğu genel kolluğun emirlerine uymak

70) Hangi durumda özel güvenlik görevlileri korumakla görevli oldukları konut sitesinin bir dairesine giremezler?
a) İmdat istenen konut
b) Uyuşturucu kullanıldığından şüphe edilen konut
c) Yangın nedeniyle yardım istenen konut
d) Deprem dolayısıyla içinde sıkışmış insanların olduğu bilinen konut
e) Sel baskını nedeniyle yardım istenen konut

71) Aşağıdakilerden hangisi olay yerinde yapılmaması gereken davranışlardandır?
a) Tanık ve şüpheli şahısları bir arada tutmak
b) Devam eden olaya müdahale etmek
c) Olay yerindeki iz ve delillere dokunmayarak olduğu gibi muhafaza etmek
d) Olay yeri kapalı alan ise kapıları kilitlemek
e) Olay yerini şeritle çevirmek

72) Suç işledikten sonra özel güvenlik görevlilerince yakalanan şüpheli ile emanete alınan eşya, kime nasıl teslim edilir?
a) Cumhuriyet savcılığına-tutanakla
b) Yetkili genel kolluğa-tutanakla
c) Valiliğe-tutanakla
d) Özel güvenlik amirine-tutanakla
e) İşyeri sahibine-tutanakla

73) Ana giriş kontrol noktasında, aşağıdaki personelden hangisinin görevlendirilmesi gerekli değildir?
a) Kontrol noktası amiri
b) Yönlendirici personel
c) Temizlikçi personel
d) Koruma personeli
e) Kontrol personeli

74) Yerine getirilen görevin önemi ile bulunulan yerin yüksek tehdit ve suç riski taşıması durumunda hangi nokta kurulur?
a) Geçici nokta
b) Sürekli nokta
c) Kişi noktası
d) Araç noktası
e) Devriye noktası

75) Tren garı gişesinde unutulan telefonun, alınarak korunaklı bir yerde tutulması için ÖGG Alper ile Şahin’in hangi tutanağı tutması gerekir?
a) İhbar tutanağı
b) El koyma tutanağı
c) Müracaat tutanağı
d) Suçüstü tutanağı
e) Emanete alma tutanağı

76) Otogarda çocuğunu kaybeden ailenin çocuğunu bularak aileye teslim eden ÖGG Sedat hangi görevini yerine getirmiştir?
a) Adli
b) Yardım
c) Önleyici
d) Koruyucu
e) Yakalama

77) Aşağıdakilerden hangisi zor kullanmanın meşru müdafaa hakkı olarak kabul edilmesi şartlarından biri değildir?
a) Haksız bir saldırı olmalı
b) Orantısız olmalı
c) Orantılı olmalı
d) Zorunlu olmalı
e) Saldırının acele defi gerekmeli

78) Görevli olduğu bölgede yağma (gasp) suçunu işleyen şüpheliyi yakalayan ÖGG Osman hangi görevini yerine getirmiştir?
a) Yardım görevi
b) Önleyici görevi
c) İdari görevi
d) Koruyucu görevi
e) Adli görevi

79) Aşağıdakilerden hangisi fabrikada görevli ÖGG Ayşe ile Pınar’ın yaya devriye görevini yaparken dikkat etmeleri gereken davranışlardan biri değildir?
a) Devriye esnasında daima kibar ve nazik olmalıdırlar
b) Çevre ile iyi iletişim kurmalıdırlar
c) Devriye esnasında duraklayarak etrafı kontrol etmelidirler
d) Her zaman aynı güzergâhı kullanmalıdırlar
e) Elektrik, su ve vb. şebekeleri kontrol etmelidirler

80) Bomba şüphesi taşıyan paket olayında hangisini yapmak yanlıştır?
a) Paketin etrafını insanlardan arındırmak
b) Paket yakınında ışık yayan cihazların kullanılmasına engel olmak
c) Pakete dokunmamak
d) Patlama riskine karşı makul bir uzaklıkta çevre emniyeti almak
e) Paketin yanında telsiz haberleşme cihazı kullanmak

81) Özel güvenlik görevlileri silahlı olarak aşağıdaki yerlerden hangisinde görev yapabilir?
I Sağlık tesislerinde
II Kişi koruma
III Spor müsabakalarında
IV Para ve değerli eşya nakli
a) I,III
b) Yalnız IV
c) II, IV
d) I, IV
e) I, II, IV

82) Sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin bir yıl içinde toplam kaç sınava girebilir?
a) 10
b) 8
c) 6
d) 4
e) 2

83) Yabancı kişilerin Türkiye’de özel güvenlik şirketi kurabilmesinde aranan temel ilke nedir?
a) Mülkilik
b) Şahsilik
c) Mütekabiliyet
d) Evrensellik
e) Koruma

84) 5188 sayılı Kanunda belirtilen özel güvenlikle ilgili kararları almak üzere valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında toplanan özel güvenlik komisyonunda aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a) İl emniyet müdürlüğü
b) İl milli eğitim müdürlüğü
c) İl jandarma komutanlığı
d) Ticaret odası başkanlığı
e) Sanayi odası başkanlığı

85) Göreve başlayan ve görevden ayrılan özel güvenlik görevlileri kaç gün içinde valiliğe bildirilir?
a) 7 gün
b) 10 gün
c) 15 gün
d) 20 gün
e) 30 gün

86) Koruma ve güvenlik hizmetinin yerine getirileceği alanı belirlemek ve zorunlu hallerde görev alanını genişletmek kimin görevidir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğünün
b) Sahil Güvenlik Komutanlığının
c) Jandarma Genel Komutanlığının
d) Özel Güvenlik Komisyonunun
e) Başsavcılığın

87) İl sınırları içerisinde bulunan genel ve özel kolluk ile özel güvenlik görevlilerinin amiri kimdir?
a) Vali
b) Emniyet Genel Müdürü
c) İl emniyet müdürü
d) Garnizon komutanı
e) Alay komutanı

88) Aşağıdakilerden hangisi ceza sorumluluğunu ortadan kaldırır?
a) Bilinçli olarak alınan alkolün etkisiyle işlenen suç
b) Haksız tahrik
c) Hata
d) Meşru savunma
e) Akrabalık ilişkisi

89) Aşağıdakilerden hangisi ÖGG’nin haklarından değildir?
a) Özel güvenlik çalışma izni hakkı
b) Mesai saatlerini belirleme hakkı
c) Eğitim hakkı
d) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hakkı
e) Kıyafet edinme hakkı

90) 5188 sayılı Kanunun 12. maddesinde düzenlenen “özel güvenlik kimlik kartı” ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Kimlik kartı valilikçe verilir
b) Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı yazılır
c) Kimlik kartının silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir
d) Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır
e) Kimlik kartı dört yılda bir değiştirilir

91) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinden değildir?
a) Toplantı, konser ve spor müsabakası gibi etkinliklerde kimlik sormak
b) Duyarlı kapıdan geçirmek
c) Kişilerin üstlerini detektörle aramak
d) Kişileri sorguya çekmek
e) Eşyaları x-ray cihazından geçirmek

92) Aşağıda yer alan şıklardan hangisi özel güvenlik görevlisi olmak için alınan sağlık raporunun içeriğinde yer almaz?
a) Kardiyoloji
b) Psikiyatri
c) Nöroloji
d) Kulak Burun Boğaz
e) Göz

93) Ali silahlı olarak özel güvenlik görevlisi olmak istemektedir. Silahlı olarak görev almak için özel güvenlik eğitim kurumlarında en az kaç saat ders almak zorundadır?
a) 60 saat
b) 80 saat
c) 100 saat
d) 120 saat
e) 150 saat

94) Yabancıların özel güvenlik alanında Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Yabancı şirketin ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aynı imkân tanınmalı
b) Yabancı kişiler Türkiye’de özel güvenlik alanında faaliyet gösteremezler
c) Mütekabiliyet esası geçerlidir
d) Dışişleri Bakanlığının görüşü alınır
e) Karşılıklılık olmalıdır

95) 5188 sayılı Kanunda belirtilen alarm izleme merkezi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) Haber merkezini
b) Polis 155 ve Jandarma 156’yı
c) Koordinasyon harekât merkezini
d) Konut, işyeri ve tesislerin güvenliğini sağlamak amacıyla teknik donanım kullanarak bunları izleyen işletmeleri
e) AFAD kriz merkezini

96) Aşağıdakilerden hangisi silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için aranan şartlardan değildir?
a) En az lise veya dengi okulu mezunu olmak
b) Özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak
c) 18 yaşını doldurmuş olmak
d) Görevin yapılmasına engel olabilecek bir engeli olmamak
e) Devletin güvenliğine karşı suçlardan mahkûm olmamak

97) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin adli aramasına girer?
a) Kişilerin üstlerini detektörle arama
b) Alışveriş merkezlerine girenleri cihazla arama
c) Boş ve harabe yerleri kontrol etme
d) Suç işledikten sonra şüpheliyi arama
e) Kişilerin eşyalarını x-ray cihazından geçirerek arama

98) 5188 sayılı Kanuna göre “Geçici ve acil durumlarda özel güvenlik izni” kim tarafından verilir?
a) Vali
b) Kaymakam
c) Emniyet müdürü
d) Jandarma komutanı
e) Bağlı bulunduğu polis merkezi amiri

99) Hırsızlık şüphesiyle yakaladıkları kişiyi, polise haber vermeden sabaha kadar tutan özel güvenlik görevlileri hangi suçu işlemiştir?
a) İrtikâp
b) Görevini yaptığından suç oluşmamıştır
c) Amirin emrine muhalefet
d) Görevliye mukavemet
e) Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma

100) Özel güvenlik şirketleri, koruma ve güvenlik hizmeti verebilmek için faaliyet izni almak zorundadırlar. Bu faaliyet izni nereden alınır?
a) Bulunduğu ilin valiliğinden
b) İçişleri Bakanlığından
c) Kaymakamlıklardan
d) Milli Savunma Bakanlığından
e) Ticaret ve Sanayi Odasından

 

61. YENİLEME SİLAH

 

1) Hatve nedir?
a) Namlu boyudur
b) Silah kapasitesidir
c) Mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönüş esnasında namluda aldığı yoldur
d) Namlu içindeki girintilerdir
e) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir

2) Görevlerde kullanılan demirbaş silahların devir teslimlerinde silahta herhangi bir anormallik (çatlak, kırık vb.) var ise ne yapılır?
a) Durum görmezlikten gelinir
b) Teslim eden arkadaşa nedeni sorulur
c) Göreve başlanmaz
d) Arkadaş zarar görmesin diye bir şey yapılmaz
e) Konu mutlaka devir teslim ve rapor defterine yazılır ve hemen üst sorumluya/yetkiliye bildirilir

3) Ülkemizde silahlarla ilgili genel düzenlemeler, ateşli ve ateşsiz silahların taşınması ve bulundurulması hangi kanuna göre yapılmaktadır?
a) 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
b) 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu
c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
d) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun
e) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

4) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un ilgili maddesindeki “Silah bulundurma ve taşıma yetkisi” belirlemede usul nedir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir
b) İl emniyet müdürlüğünce belirlenir
c) İl özel güvenlik komisyonunun kararı ve valinin onayıyla belirlenir
d) Bölge polis merkezince belirlenir
e) İlgili kurum, kuruluş tarafından belirlenir

5) MP-5 makineli tabancada atış anında elimizin yanmasını önleyen parça hangisidir?
a) Kabza
b) Kovan atma boşluğu
c) Şarjör
d) El kundağı
e) Alev gizleyen

6) Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?
a) Tetik – tetik manivelası – horoz – iğne
b) Horoz – iğne -tetik – tetik manivelası
c) Tetik manivelası -tetik – horoz – iğne
d) İğne -tetik – tetik manivelası – horoz
e) Tetik -iğne – tetik manivelası – horoz

7) Kuru tetik çalışmasından önce dikkat etmemiz gereken husus aşağıdakilerden hangisidir?
a) Silahın temiz olması
b) İğnenin sağlam olması
c) Şarjörü çıkartıp fişek yatağının kontrol edilmesi
d) Çalışmayı yapacak kişinin iyi bir atıcı olması
e) Namlu içinin tozlardan arındırılmış olması

8) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmasına engel olan faktörlerden biri değildir?
a) Fişek yatağı kirli olabilir
b) İğne veya yayı kırık olabilir
c) Şarjör yerine oturmamış olabilir
d) Şarjör ağzının kenarları arızalı olabilir
e) Şarjör içindeki fişek çapı farklı olabilir

9) Tabancalarda tırnağın kırık veya tırnak yayının deforme olmasından kaynaklanan tutukluk sonucu aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a) Boş kovan fişek yatağından geri çekilemez
b) Tetik düşmez
c) Kapsül ateşlenmez
d) Silah otomatik olarak çalışır
e) Silah emniyete alınmaz

10) Aşağıdakilerden hangisi silah bakım ve temizliği türlerinden değildir?
a) Günlük bakım
b) Haftalık bakım
c) Aylık bakım
d) Atış öncesi bakım
e) Atış sonrası bakım

11) “Silahı emniyetli olarak nasıl kullanacağını öğrenmedikçe hiç kimse silah kullanmamalıdır.” Bu bağlamda genel emniyet kuralları açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Tetiği çekmek istemedikçe asla parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız
b) Zarar vermek istemediğiniz bir nesneye asla silahı doğrultmayınız
c) Herkes kullandığı silahın çalışma sistemini bilmelidir
d) Silah sürekli dolu halde taşınır
e) Silah atışa hazır oluncaya kadar emniyette bulundurulmalıdır

12) Sökülmüş silahın takılma işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır
d) Önce şarjör takılır
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

13) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Fişek verme tertibatı
b) Namlu
c) Kovan atma tertibatı
d) Emniyet tertibatı
e) Ateşleme tertibatı

14) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında aşağıdakilerden hangisi ateşli silah taşınabilecek yerlerdendir?
a) Eğitim ve öğretim kurumlarında
b) Karayollarında
c) Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde
d) Her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde
e) Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde

15) Ateşli silahlarda namlu içerisindeki çıkıntılara ne ad verilir?
a) Yiv
b) Set
c) Çap
d) Hazne
e) Rayyür

16) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Horozun darbe gücü
b) Çekirdeğin ağırlığı
c) Havanın yoğunluğu
d) Havanın ısısı
e) Rüzgâr

17) Aşağıdakilerden hangisi hareketli namluda bulunan parçalardan biri değildir?
a) Fişek rampası
b) Dirsekli kurs
c) Ateşleme iğnesi
d) Yiv
e) Set

18) Aşağıdaki silahlardan hangisinde emniyet sistemi yoktur?
a) Mp-5 makineli tabanca
b) Cz-75 tabanca
c) Toplu tabanca
d) Kırıkkale tabanca
e) Yavuz 16 tabanca

19) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
a) Sürgü
b) Namlu
c) Fişek yatağı
d) Gövde
e) Hazne

20) Aşağıdakilerden hangisi tabancanın emniyet sistemlerinden değildir?
a) Mandal emniyeti
b) Horoz emniyeti
c) Şarjör emniyeti
d) Namlu emniyeti
e) Kabza emniyeti

21) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almasına engel değildir?
a) İğnenin kırık olması
b) Tetiğin arızalı olması
c) Barutun yetersiz veya nemli olması
d) Kapsülün arızalı olması
e) Tırnağın kırık olması

22) Ateşli silahlarda iğnenin darbesi ile fişeğin ateşlenen parçası hangisidir?
a) Çekirdek
b) Kapsül
c) Kovan
d) Barut
e) Kovan dip tablası

23) Aşağıdakilerden hangisi şarjörü oluşturan parçalar arasında yer almaz?
a) Gerdel
b) Şarjör yayı
c) Şarjör tüpü (gövdesi)
d) Şarjör kapağı ve kilidi
e) Emniyet ve ateş ayar mandalı

24) Bir tabancanın tetiğini çektiğimizde horozu kurup düşüyorsa bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Yarı otomatik
b) Tam otomatik
c) Tek hareketli
d) Çift hareketli
e) Makineli

25) Ağır ateşli silahlar birkaç kişinin yardımıyla veya başka vasıtaların yardımıyla kullanılabilen ve tahrip gücü yüksek olan silahlardır. Aşağıdakilerden hangisi ağır ateşli silah değildir?
a) Uzun namlulu silah
b) Obüs
c) Tank
d) Uçaksavar
e) Top

 

 

 

61. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1 A 26 A 51 B 76 B 1 C
2 B 27 D 52 A 77 B 2 E
3 D 28 E 53 C 78 E 3 D
4 B 29 C 54 D 79 D 4 C
5 E 30 C 55 C 80 E 5 D
6 C 31 D 56 D 81 C 6 A
7 D 32 A 57 A 82 D 7 C
8 C 33 E 58 D 83 C 8 B
9 B 34 C 59 A 84 B 9 A
10 B 35 D 60 E 85 C 10 C
11 E 36 C 61 D 86 D 11 D
12 E 37 B 62 D 87 A 12 C
13 E 38 D 63 B 88 D 13 E
14 D 39 A 64 D 89 B 14 B
15 B 40 A 65 A 90 E 15 B
16 C 41 A 66 A 91 D 16 A
17 D 42 C 67 A 92 A 17 C
18 A 43 C 68 B 93 D 18 C
19 C 44 A 69 C 94 B 19 A
20 A 45 E 70 B 95 D 20 D
21 E 46 E 71 A 96 A 21 E
22 E 47 E 72 B 97 D 22 B
23 B 48 C 73 C 98 A 23 E
24 B 49 C 74 B 99 E 24 D
25 C 50 B 75 E 100 B 25 A

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

60.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cumartesi, 16 Kasım 2019 by admin

60.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

  

60. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) Aşağıdaki tanımlardan hangisi “katılımlı dinlemenin” unsurlarındandır?
a) Konuşmayı zaman zaman sözle onaylamak
b) Konuşmayı zaman zaman jest ve mimiklerle onaylamak
c) Konuşmacının mesajındaki ana düşünceyi yine ona yansıtmak
d) Konuşmacının konuşmasını kısa kesmesini sağlamak için kendi görüşlerimizi sıralamak
e) Konuşmacının hiçbir görüşüne karşı çıkmamak

2) İletişim sırasında mesajı gönderen kişinin hangi özellikleri mesajı doğrudan etkilemez?
a) Amacı
b) Psikolojik durumu
c) Eğitimi
d) Kültür düzeyi
e) Unvanı

3) İletişim sırasında özel güvenlik personelinin mesajı tam ve eksiksiz anlamasını aşağıdaki unsurlardan hangisi etkilemez?
a) Ortamın gürültüsü
b) Özel güvenlik görevlisinin psikolojik durumu
c) O andaki iş akışının yoğunluğu
d) Çalışma saati
e) Fiziksel görünüşü

4) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel becerilerindendir?
a) İsim takmak
b) Alınganlık
c) Karşımızdakini dinlemek
d) Kararsızlık
e) Korkular

5) Etkili iletişim becerisi ile aşağıdaki alanlardan hangisi doğrudan ilgili değildir?
a) Zaman yönetimi
b) Bilgisayar kullanımı
c) Eleştirel düşünme
d) İkna yöntemleri
e) Liderlik

6) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde iletişimin temel ögeleri eksiksiz olarak verilmiştir?
a) Kaynak-Gönderici-Mesaj-Alıcı-Bildirim
b) Kaynak-Kanal-Gönderici-Alıcı-Mesaj
c) Kaynak-Mesaj-Kanal-Alıcı-Geribildirim
d) Kaynak-Mesaj-Hedef-Alıcı-Geribildirim
e) Kaynak-Hedef-Gönderici-Alıcı-Kanal

7) Özel güvenlik hizmetlerinin sunumunda motivasyon teorilerinden yararlanılması neden gereklidir?
a) Meslek etiğine uygun davranışların şartlarını gösterdikleri için
b) Kişiyi işinde başarılı olmaya sevk eden koşulları gösterdikleri için
c) Müşteri memnuniyetinin şartlarını gösterdikleri için
d) Finans yönetimi konusunda önemli ipuçları sundukları için
e) Suç işleyen kişilere karşı uygulanacak cezaî müeyyideleri belirledikleri için

8) Aşağıdakilerden hangisi fazla ve uzun süreli stresin olumsuz etkilerinden biridir?
a) İş performansını düşürmesi
b) Yeni sorumluluklar doğurması
c) Zor durumlarla başa çıkma gücü vermesi
d) Yaşam kalitesini yükseltmesi
e) İnsan yeteneklerini geliştirmesi

9) Aşağıdakilerden hangisi kişiler arasında başarılı iletişim kurulmasının şartlarından biridir?
a) Herkese “sen dili” ile hitap etmek
b) Sürekli olarak talimatlar vermek
c) Keskin kurallar koyup uymayanlara tepki göstermek
d) Kişilerin sorunlarıyla ilgilenmemek
e) Gerekli hallerde insanların fikirlerini almak

10) Aşağıdakilerden hangisi stresin kaynaklarından biri değildir?
a) İş yükünün fazlalığı
b) Olumsuz çalışma koşulları
c) İnsan ilişkilerinde başarısızlık
d) Yönetici baskısı
e) Sorun çözme yeteneği

11) İletişim kurma süreci içinde özel güvenlik görevlisi ile iletişime geçen kişi veya kurumların mesajlarına ne ad verilir?
a) Gürültü
b) Kodlama
c) Kanal
d) Kaynak
e) Kod açma

12) Aşağıdakilerden hangisi kişiler arası etkin bir iletişimin önündeki engellerden biri değildir?
a) Korku ve fobiler
b) Önyargı ve ön kabuller
c) Alınganlık
d) Bencillik
e) Kararlılık

13) Spor müsabakalarında hakemleri korumak için kullanılan düzen hangisidir?
a) Kama
b) Hat
c) Çember
d) Sağa kademeli hat
e) Çapraz

14) Aşağıdakilerden hangisi topluluğu içeriden yöneten kişidir?
a) Seyirci
b) Destekleyici
c) Atılgan
d) Önder
e) İhtiyatlı

15) Copla vuruş tekniklerinde aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Tam ileri doğru dürtme hamlesi
b) Direkt darbe
c) Açılı hamle
d) Tam ileri vuruş
e) Yavaş vurma

16) Toplumsal bir olayda üzerine gaz, sis ya da ses bombası atıldığında ne yapacaklarını bilemeyip rastgele sağa sola hareket eden kalabalıklar hangi tür kalabalıklardır?
a) Saldırgan
b) Pasif
c) Paniğe kapılmış
d) Organize aktif
e) Organize pasif

17) Aşağıdakilerden hangisinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılabilir?
a) Genel yollarda
b) Parklarda
c) Mabetlerde
d) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir kilometre uzaklıktaki alan içinde
e) Genel meydanlarda

18) Özel güvenlik görevlisi copla etkisiz hale getirmek istediği kişinin vücudunda hangi bölgelere vuruş yapabilir?
a) Kasık bölgesine
b) Yüzüne
c) Kafasına
d) Bel bölgesine
e) Bacak ve kollarına

19) Gişe önünde bekleyen kalabalık için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Seyirci kalabalığı
b) Rastgele kalabalık
c) Toplantı yapmak için bir araya gelen grup
d) Küme
e) Çarşı kalabalıkları

20) Toplumsal olaylarda eylemi başlatacak kadar cesaret sahibi olmayan ve çabuk etki altında kalabilen kişi tiplerine ne ad verilir?
a) Tesir altında kalanlar
b) Destekleyiciler
c) Provokatörler
d) Atılganlar
e) Seyirciler

21) Aşağıdakilerden hangisi güvenlik görevlilerinin özelliklerinden değildir?
a) İletişim kurma
b) Caydırıcı olma
c) Tarafsız olma
d) İnisiyatif kullanma
e) Provokasyon özelliği taşıma

22) Panik durumunda aşağıdakilerden hangisi beklenmez?
a) Rasyonel ve mantıklı davranma
b) İrade zayıflığı
c) Duygusallık
d) Telkine elverişlilik
e) Korku ve endişe

23) Can ve mal güvenliğine yönelik tehlike ve saldırılara karşı alınan maddi ve teknolojik tedbirlere ne ad verilir?
a) Çevre güvenliği
b) Özel güvenlik
c) Kişisel koruyucu güvenlik
d) Kişisel fiziki güvenlik tedbirleri
e) Temel koruma prensipleri

24) Aşağıdakilerden hangisi koruma personelinin özelliklerinden değildir?
a) Beden ve ruh sağlığı normal ölçülerde olmalıdır
b) Fiziki zorluklara dayanma kapasitesi yüksek olmalıdır
c) Ani tehlikelere karşı refleksleri yavaş ve sakin olmalıdır
d) Herhangi bir sağlık sorunu olmamalıdır
e) Görev bilincine sahip ve pratik zekalı olmalıdır

25) Önemli kişinin (VIP) yaya intikali sırasında korunması için aşağıdakilerden hangisinin uygulanması yanlıştır?
a) Kalabalık yerlerde koruma çemberi daraltılmaz
b) Gidilecek güzergahlar her seferinde değiştirilmelidir
c) Yürüyüş sırasında her duruma uygun yeni kaçış noktası belirlenmelidir
d) Tedbirler için görevli koruma personelinin sağlıklı ve fizik kondisyon yönünden üst seviyede ve pratiğe sahip olmalıdır
e) Koruma düzeninde disipline uyulmalı, iltimas, savsaklama veya ihmale yer verilmemelidir

26) Aşağıdakilerden hangisi boğma noktalarından değildir ?
a) Hemzemin geçitler
b) Tüneller
c) Kavşaklar
d) Hız yapmaya müsait yollar
e) Trafik lambaları

27) Yakın koruma organizasyonları üç ana halkadan oluşur. Bu halkalardan en kısıtlanmış olanı ………… dır. ……………… ise, dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı ilk savunma hattıdır. Boşlukları uygun şekilde dolduran şık aşağıdakilerden hangisidir?
a) İç halka- Dış halka
b) Orta halka- Dış halka
c) Orta halka- İç halka
d) Dar bölge- Savunma çizgisi
e) İç halka – Orta halka

28) Aşağıdakilerden hangisi başlıca koruma şekillerinden (çeşitlerinden) değildir ?
a) Konut koruma
b) Özel koruma
c) Gizli koruma
d) İşyeri koruma
e) Yakın koruma

29) Hangisi korunan önemli kişiye (VIP) yönelik ağır saldırı yöntemlerinden biri değildir?
a) İntihar saldırıları
b) Silahlı saldırılar
c) Rehin alma
d) Yumurta atma
e) Bombalı saldırı

30) Önemli kişinin; ikametgâh ve çalışma ofisi ile araçlı veya yaya olarak yapacağı planlı ya da ani gelişen program ve seyahatlerinde güvenliğinin, koruma personeli, teknolojik cihazlar ve fiziki önlemler ile 24 saat esasına göre sağlanması ve kontrol altında bulundurulması amacıyla yapılan faaliyetlere ne ad verilir?
a) Konut koruma
b) Yaya koruma
c) Sürekli koruma
d) Kişi koruma
e) İşyeri koruma

31) Çoklu koruma düzenlerinde tehlike anında yakın koruma amirinin öncelikli görevi nedir?
a) Saldırganları yakalamak
b) Kalabalığı dağıtmak
c) Önemli kişiyi bir an önce olay yerinden uzaklaştırmak
d) Saldırı düzenleyenlere karşılık verme
e) Kaçan saldırganları peşlerinden takip etmek

32) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’a göre özel güvenlik görevlisinin, genel kolluğun görev alanına giren bir olayla karşılaştığında, suçüstü hükümleri çerçevesinde aşağıdakilerden hangisini yapması doğru değildir?
a) Gecikmeksizin olaya el koymak
b) Genel kolluğa haber vermek
c) Olay yerini ve delilleri korumak
d) Şüphelileri yakalamak ve ifadelerini almak
e) Suç aletini muhafaza altına almak

33) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin genel kollukla ilişkiler çerçevesinde yanlış olan hareket tarzıdır?
a) Görev yaptığı bölgede çalışan sorumlu genel kolluk ile iletişim ağı kurmak
b) Genel kollukla görev yapılan yerlerde sadece özel güvenlik yöneticisinden emir almak
c) Görev alanında gerçekleşen adli olayla ilgili derhal genel kolluğa bilgi vermek
d) Görev alanında olmasa bile görev alanı çevresinde gerçekleşen ve gördüğü adli olayla ilgili genel kolluğa bilgi vermek
e) Genel kolluk birimleri ile uyum içerisinde görev yapmak

34) Aşağıdakilerden hangisi genel kolluğun görevlerinden değildir?
a) Şüphelileri adli makamlara teslim etmek
b) Suçluları cezalandırmak
c) Suçları aydınlatmak
d) Emniyet ve asayişi sağlamak
e) Bireyin temel hak ve özgürlüklerini korumak

35) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır
b) Özel güvenlik görevlileri, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz
c) Özel güvenlik görevlisi greve katılamaz
d) Özel güvenlik görevlileri genel kolluğa bildirmeksizin, aramalar sırasında suç teşkil eden eşyayı emanete alır
e) Özel güvenlik görevlileri, imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girebilir

36) Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun kabul yılı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 1994
b) 2004
c) 2012
d) 2006
e) 2010

37) Kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Belediye başkanı
b) İl emniyet müdürü
c) İl jandarma komutanı
d) Mülki idare amiri
e) Milletvekili

38) Görev alanında işlenen bir suçun failini yakalayan özel güvenlik görevlisi Ahmet kanunun tarif ettiği hangi görevini yapmıştır?
a) Önleyici görev
b) İdari görev
c) Özel kolluk görevi
d) Koruma görevi
e) Adli görev

39) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin yetkilerinden biri değildir?
a) Yakalama
b) Detektörle üst arama
c) Gözaltına alma
d) Kimlik sorma
e) Zor kullanma

40) Aşağıdakilerden hangisi meşru savunmanın şartları ile ilgili yanlış bir bilgidir?
a) Haksız saldırı olmalı
b) Devam eden bir saldırı olmalı
c) Ağır ve muhakkak bir tehlike hali olmalı
d) Tehlike orantılı bir araçla savuşturulmalı
e) Sadece hayat bütünlüğüne yönelik saldırılar bu kapsamdadır

41) PVSK’ya göre aşağıdakilerden hangisinde önleme araması yapılamaz?
a) Konutta
b) Umuma açık yerlerde
c) Toplantı ve gösteri yürüyüşü alanlarında
d) Yükseköğretim kurumlarında
e) Polisin korumakla yükümlü olduğu binaların girişlerinde

42) Genel kolluk ve özel güvenlik görevlilerinin birlikte görev yaptıkları alanlarda sevk ve idare yetkisini kullanmaya aşağıdakilerden hangisi yetkilidir?
a) Özel güvenlik müdürü
b) Özel güvenlik şirket yöneticisi
c) Genel kolluk amiri
d) Özel kolluk amiri
e) İşletme müdürü

43) Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceğine kim karar verir?
a) Cumhuriyet savcılığı
b) Şirket yönetimi
c) İşveren
d) Bakanlar Kurulu
e) Özel güvenlik komisyonu

44) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin haklarından değildir?
a) Mesai saatlerini belirleme hakkı
b) Özel güvenlik çalışma izni hakkı
c) Eğitim hakkı
d) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hakkı
e) Kıyafet edinme hakkı

45) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin yetkilerindendir?
a) Olay yeri inceleme
b) Konut ve iş yerine girme (Doğal afet ve imdat istenmesi hallerinde)
c) Soruşturma yapma
d) Gözaltına alma
e) İfade alma

46) Saldırının derecesine göre etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet, maddi güç ve kanuni şartları gerçekleştiğinde silah kullanılması hali aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zor kullanma
b) İfade alma
c) Emanete alma
d) Arama
e) Kimlik sorma

47) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenliğin uygulama alanı bulduğu alanlardandır?
a) Yol güvenliği
b) Trafik güvenliği
c) Miting güvenliği
d) Konser güvenliği
e) Devlet istihbarat güvenliği

48) Özel güvenlik görevlilerinin yakalama yetkisinin esas kaynağı hangi kanundur?
a) Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK)
b) Ceza Muhakemesi Kanunu
c) Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu
d) Medeni Kanun
e) Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun

49) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre; özel güvenlik görevlilerinin, görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilecekleri güvenlik önlem ve tedbirleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a) Kişilerin üstlerini detektörle arama
b) Kimlik sorma
c) Kişileri sorgulama
d) Duyarlı kapıdan geçirme
e) Eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme

50) Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında görev yapan Ali, silahlı görev yapma yetkisine sahiptir. Ali aşağıda sayılan görevlerden hangisinde silahla görev yapabilir?
a) Üniversitelerde
b) Alışveriş merkezinde
c) Spor müsabakalarında
d) Sahne gösteri etkinliklerinde
e) Tiyatro gösterilerinde

51) Aşağıdakilerden hangisi silahlı özel güvenlik görevlisi olmak için aranan şartlardan değildir?
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
b) En az lise ve dengi okul mezunu olmak
c) Askerliğini yapmış olmak
d) 21 yaşını doldurmuş olmak
e) Görevin yapılmasına engel olabilecek,engelli hali bulunmamak

52) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin adli aramasına girer?
a) Kişilerin üstlerini detektörle arama
b) Alışveriş merkezlerine girenleri cihazla arama
c) Boş ve harabe yerleri kontrol etme
d) Suç işledikten sonra şüpheliyi arama
e) Kişilerin eşyalarını X-ray cihazından geçirerek aranması

53) Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri hangi makama kaç gün içinde bildirilir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğüne–10 gün
b) İl Emniyet Müdürlüğüne–16 gün
c) Valiliğe–15 gün
d) Valiliğe–10 gün
e) Özel Güvenlik Komisyonuna- 15 gün

54) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin yetkilerini hukuka uygun olarak kullanması ile ilgili aranan ölçütlerden birisi değildir?
a) Kimliğini görünür şekilde taşımalı
b) Görev alanı sınırları içinde olmalı
c) Görevli olduğu süre içerisinde kullanmalı
d) Kişisel değil, göreviyle bağlantılı olmalı
e) Çalıştığı kurumun iş konusuyla ilgili olmalı

55) Bir alışveriş merkezinde suç işledikten sonra özel güvenlik görevlilerince yakalanan kişi veya emanete alınan eşya kime teslim edilir?
a) Özel güvenlik komisyonuna
b) Yetkili genel kolluğa
c) Adliyeye
d) Özel kolluğa
e) Valiliğe

56) Önleme aramalarında elde edilen suç unsurları hakkında nasıl bir işlem yapılır?
a) Emanete alınan eşya ve yakalanan şüpheli tutanakla yetkili genel kolluğa teslim edilir
b) Sadece emanete alınan eşya kolluk kuvvetlerine teslim edilir
c) Emanete alınan eşya adli makamlara teslim edilir
d) Hiçbir şey yapılmaz
e) Şahıs bölgeden uzaklaştırılır

57) Aşağıdakilerden hangisi devriyenin tanımında yer almaz?
a) Görev alanında, haklarında yakalama emri bulunan kişileri yakalamak
b) Şüpheli kişileri zaman ve mekân gözetmeden takip etmek
c) Meydana gelen suçlarda anında müdahale etmek
d) Suçüstü olaylarda faili yakalamak
e) Yardıma muhtaç olanlara ve yardım isteyenlere yardım etmek

58) Özel güvenlik görevlisi Yakup, çalıştığı devlet hastanesinde hasta yakınının doktoru yaralaması neticesinde olaya müdahale ederek şahsı etkisiz hale getirmiş ve genel kolluğa teslim etmiştir. Burada Yakup özel güvenliğin hangi görevini yerine getirmiştir?
a) Adli görevleri
b) Önleyici görevleri
c) Koruyucu görevleri
d) Yardım görevleri
e) İdari görevleri

59) Adli makamlarca, konusunda uzman personelin, teknik görüşlerine başvurduğu raporlara ………….. denir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Bilgi raporları
b) Gözlem raporları
c) Bilirkişi raporları
d) Takip tarassut raporları
e) Devir teslim raporları

60) Devriye görevi yapan özel güvenlik görevlilerinde aşağıdakilerden hangi teçhizat bulunmaz?
a) Düdük
b) Not defteri
c) Cop
d) Kelepçe
e) El detektörü

61) Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
a) Devriyenin görev yaptığı sınırları belli olan özel bölgeye devriye bölgesi denir
b) Devriye görevi en az iki kişiden oluşur
c) Devriye turu öncesi gerekli psikolojik, zihinsel ve fiziksel hazırlıklar yapılmalıdır
d) Kaybolan, yer ve yol soranlara yardım etmek, devriyenin koruyucu görevlerindendir
e) Devriye, görev alanı içinde caydırıcılığı sağlar

62) Zor kullanma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Yasalara uygun olmalı
b) Zorunlu durumlarda kullanılmalı
c) Kademeli olarak artmalı
d) Direnç ve saldırının niteliğine göre hareket edilmeli
e) Direnç ve saldırı niteliği gözetilmeksizin saldırı önlenmeli

63) Aşağıdakilerden hangisi olay yerine intikal eden ilk ekip tarafından alınacak koruma tedbirlerinden değildir?
a) Olay yerine mağdur yakınları ve basın mensuplarının girmesine izin verilir
b) Olay yeri “Olay Yeri Girilmez” yazılı şeritle çevrilir
c) Olay yeri kapalı alan ise kapılar kilitlenir
d) Delillerin kaybolmasını, bozulmasını, değiştirilmesini önleyici tedbirler alır
e) Olay yerini korumak için takviye personel ihtiyacı varsa istenir

64) Mevzuatımızdaki hükümler dikkate alındığında; özel güvenlik görevlileri yakalanan şahıslarla ilgili aşağıdakilerden hangisine kelepçe takmamalıdırlar?
a) Şahsın direnmesi, saldırgan tutum sergilemesi
b) Kaçmaya yeltenmesi, suçun devamının önlenmesi
c) Görevliye mukavemette bulunması
d) Suç delillerini bozma veya yok etme ihtimalinin bulunması
e) Yakalanan şahıs çocuksa

65) ÖGG İlhan devriye görevini yerine getirirken farklı konularla ilgili görevleri de yerine getirmektedir. Bu görevlerle ilgili hangisi doğru değildir?
a) Önleyici görevleri
b) Koruyucu görevleri
c) Yardım görevleri
d) Adli görevleri
e) Genel güvenlik ve asayiş görevi

66) Eşkal tespitinde fiziksel yapı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
a) Şivesi
b) Şişman, kalıplı
c) Zayıf, ince
d) Kambur
e) Geniş omuzlu

67) Aşağıdakilerden hangisi maddi deliller içerisinde sayılmaz?
a) Tanıklar
b) Biyolojik deliller
c) Kimyasal deliller
d) Fiziksel deliller
e) İz deliller

68) Özel güvenlik görevlisinin, eşkâl tespiti hususunda dikkat edeceği hususlardan değildir?
a) Diğer insanlardan ayırt edici özelliklere dikkat etmelidir
b) Hafızasındaki bilgileri doğru olarak muhafaza etmelidir
c) En kısa sürede yazılı olarak not almalıdır
d) En kısa sürede ilgili birimlere bilgileri aktarmalıdır
e) Mağdurun ifadesi alınmalıdır

69) Herhangi bir olayda düzenlenen tutanakta, Ayşe Hanım imza atmak istemeseydi ve tutanağı imzalamasaydı güvenlik görevlilerinin yapacağı işlem aşağıdakilerden hangisi olurdu?
a) Yasal zorunluluktur, zorla imzalatılır
b) Bu durumda tutanak tutulmaz
c) Parmak bastırılır
d) Tutanağa imzadan imtina ettiği yazılır
e) Güvenlik görevlilerinin imzaları yeterlidir

70) Aşağıdakilerden hangisi devriye görevlerinden değildir?
a) Kombine devriye görevleri
b) Adli görevler
c) Önleyici görevler
d) Koruyucu görevler
e) Yardım görevleri

71) Şüpheli paketin bulunduğu alanda aşağıda bulunan şıklardan hangisi yanlıştır?
a) Şüpheli pakete göz ucuyla bakılır, tehlike arz etmiyorsa halkın bulunduğu ortamdan uzaklaştırılır
b) Derhal paketin çevresi boşaltılır ve güvenlik şeridi çekilir
c) Derhal genel kolluk görevlilerine haber verilir
d) Uzman personel gelinceye kadar kimse pakete yaklaştırılmaz
e) Basına bilgi verilmez

72) Aşağıdakilerden hangisi, tutanağın bölümlerinden biri değildir?
a) Başlık
b) Giriş-metin
c) Görevlilerin yorumu
d) Sonuç
e) İmza

73) Kanunlarda açıkça suç olarak belirtilen fiil ve hareketlerin ortaya çıkması, kolluk açısından aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
a) Delil
b) Bulgu
c) İlk ekip
d) Olay
e) Soruşturma

74) Emanete alınan eşyaları sahibine veya kolluk görevlisine teslim ederken tanzim edilen tutanak aşağıdakilerden hangisidir?
a) Arama tutanağı
b) El koyma tutanağı
c) Tespit tutanağı
d) Teslim tesellüm tutanağı
e) Görgü tutanağı

75) Aşağıdakilerden hangisi çevre güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılamaz?
a) Kapalı devre televizyon sistemi
b) X-ray cihazı
c) Demir parmaklık
d) Tel örgü
e) Duvar

76) Aşağıdakilerden hangisi çevre güvenlik sistemlerinden sayılmaz?
a) Çevre engelleri
b) İkaz levhaları
c) Gözetleme kuleleri
d) Bariyerler ve kilit sistemleri
e) Aydınlatma sistemleri

77) Aşağıdakilerden hangisi elektronik güvenlik tedbirlerinden birisi değildir?
a) X-ray cihazı
b) Alarm sistemleri
c) Çevre güvenliği erken algılama ve sistemleri
d) Duman detektörü
e) Hız kesme kasisi

78) Termal kamera ……….bağlı olarak görüntü almak amacı için kullanılır. Yukarıdaki boşluğa gelecek uygun ifade hangisi olmalıdır?
a) Göz retinasına
b) Parmak izine
c) Vücut ısısına
d) Damar yapısına
e) El yapısına

79) Patlayıcı maddeler aşağıdaki cihazlardan hangisi ile tespit edilebilir?
a) Kapı tipi metal detektörü
b) X-ray cihazı
c) PIR detektörü
d) CCD kamera
e) İyonizasyon duman detektörü

80) Ceketinin altına silah saklayarak bir binaya giriş yapmak isteyen şahsın bu girişimi aşağıdaki güvenlik sistem ve cihazlarının hangisinin yardımıyla engellenir?
a) X-ray cihazı
b) Metal detektörü
c) Kamera sistemi
d) Kartlı geçiş sistemi
e) Bariyer

81) Yarada yabancı cisim varsa ne yapılmalıdır?
a) Çıkarılarak kanama kontrolü yapılır
b) Çıkarılarak yara üzeri örtülür
c) Çıkarılarak bol su ile yıkanır
d) Dokunulmaz, sabitlenerek sağlık kuruluşuna götürülür
e) Dokunulmaz kendi kendine çıkması beklenir

82) Sara krizinde aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?
a) Kilitlenmiş çene açılmaya çalışılır
b) Hasta sıkıca bağlanır
c) Elleri açılmaya çalışılır
d) Kendi haline bırakılır kafasını çarpmaması için önlem alınır
e) Sarımsak, soğan koklatılır

83) Baş çene pozisyonu verilirken hangi uygulama yanlıştır?
a) Bir el alında, diğer el çenede olmalıdır
b) Alt çene kemiği yere 90 derece dik olmalıdır
c) Baş geriye doğru itilmelidir
d) Çok dikkatli ve hassas davranılmalıdır
e) Alt çene göğüsle temas halinde olmalıdır

84) Suni solunumla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Erişkinlerde ağız ve buruna birlikte üflenir
b) Erişkinlerde ağız dolusu hava üflenir
c) Bebeklerde ağız ve buruna birlikte üflenir
d) Erişkinlerde her üflemeden sonra solunum kontrolü yapılır
e) Ne kadar çok hava üflenirse o kadar iyidir

85) Uzun ve sivri aletlerle oluşan, çok derin olabilen yaralar ne çeşit yaralardır?
a) Yırtık yaralar
b) Kesik yaralar
c) Delici yaralar
d) Ezikli yaralar
e) Parçalı yaralar

86) Hangisi kimyasal yanıklara örnektir?
a) Güneş yanıkları
b) Sürtünme ile oluşan yanıklar
c) Donma sonucu oluşan yanıklar
d) Asit madde ile oluşan yanıklar
e) Elektrik çarpması sonucu oluşan yanıklar

87) Erişkin bir insanın dakika solunum ve nabız sayısı kaçtır?
a) Solunum: 8-10, Nabız: 50-80
b) Solunum: 12-20, Nabız: 60-100
c) Solunum: 12-20, Nabız: 110-130
d) Solunum: 8-10, Nabız: 60-100
e) Solunum: 20-25, Nabız: 50-80

88) Bak-dinle-hisset yöntemi ile ne yapmaya çalışılır?
a) Hastada dolaşım olup olmadığına bakılır
b) Hastanın bilincinin açık olup olmadığına bakılır
c) Hastanın solunumunun olup olmadığına bakılır
d) Hastanın komada olup olmadığına bakılır
e) Hastanın ölüp ölmediğine bakılır

89) Kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi omuriliğine zarar vermeden araçtan çıkarmada kullanılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
a) İtfaiyeci yöntemi
b) Altın beşik yöntemi
c) Rentek manevrası
d) Kaşık tekniği
e) Köprü tekniği

90) Telefonla 112 aranırken yapılması gerekenler ile ilgili hangi şık yanlıştır?
a) Kesin yer ve adres bilgileri verilmelidir
b) Sorulan sorulara net cevaplar verilmelidir
c) Hasta/yaralı sayısı bildirilmelidir
d) Hasta /yaralıların durumu söylenmelidir
e) Hasta/yaralıların maddi durumları bildirilmelidir

91) Yanıcı madde, ısı ve oksijenin belirli oranlarda birleşmesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyona ……. denir. Tanıma göre noktalı alana hangisi gelmelidir?
a) Benzin
b) Yanma
c) Duman
d) Isı
e) Yangın

92) Sıvı madde yangınlarında aşağıdaki söndürücü maddelerden hangisi kesinlikle kullanılmaz?
a) Su
b) Kum
c) Kuru kimyevi toz
d) Karbondioksit
e) Köpük

93) Yangının oluşum safhaları sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
a) Duman – Koku – Alev
b) Koku – Duman – Alev
c) Duman – Alev – Koku
d) Alev – Duman – Koku
e) Alev – Koku – Duman

94) Aşağıdakilerden hangisi yangın önleyici tedbirlerden değildir?
a) Yangın merdivenleri
b) Otomatik sprinkler söndürme sistemi
c) Dumana-ısıya duyarlı detektörler
d) Kazan dairesi
e) Yangın söndürme cihazları

95) Yangını su gibi söndürücülerle söndürmek yangın söndürme usullerinden hangisi ile tarif edilir?
a) Boğma
b) İtme
c) Çekme
d) Soğutma
e) Dağıtma

96) Kontrol dışına çıkmış yanma olayına ……….. denir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a) Yanma
b) Yangın
c) Patlama
d) Afet
e) Reaksiyon

97) Köpüklü tip yangın söndürücüler aşağıdaki yangınların hangisinde kullanılmaz?
a) Orman
b) Fuel-oil
c) Motorin
d) Vernik-Boya
e) Yağ

98) Aşağıda belirtilenlerden hangisi yangın nedenlerinden değildir?
a) Tatbikat
b) Sabotaj
c) Tedbirsizlik
d) Bilgisizlik
e) İhmal

99) Aşağıdakilerden hangisi kokain maddesinin vücuttaki etkilerinden değildir?
a) Göz bebeklerinin büyümesi
b) Yorgunluk hissi
c) Konuşkanlık ve yerinde duramama
d) Hızlı, kesik kesik nefes alma
e) Nabız hızlanması

100) Aşağıdakilerden hangisi uyarıcı nitelikte sentetik uyuşturuculardandır?
a) Amfetaminler
b) Esrar
c) Crack
d) Kenevir
e) Kokain

 

60. YENİLEME SİLAH 

 

1) Silahlarda iğneye baskı yaparak fişeğin ateşlemesini sağlayan parçanın adı nedir?
a) Horoz
b) Sürgü
c) Namlu
d) Yiv
e) Set

2) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan tertibat aşağıdakilerden hangisidir?
a) Nişan alma tertibatı
b) Kovan atma tertibatı
c) Ateşleme tertibatı
d) Emniyet tertibatı
e) Fişek verme tertibatı

3) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarındandır?
a) Gerdel
b) Namlu
c) Yiv
d) Set
e) Tetik

4) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?
a) Top yuvaları
b) Tetik
c) Namlu
d) Horoz
e) Şarjör

5) Namluya fişek sürülemiyor ise aşağıdakilerden hangisinden bahsedebiliriz?
a) Tırnak kırıktır
b) İğne kırıktır
c) Şarjör veya yayı arızalıdır
d) Kitleme dişleri kırıktır
e) Çıkarıcı kırıktır

6) Aşağıdakilerden hangisi temel atış tekniklerinden değildir?
a) Duruş
b) Nişan alma
c) Nefes kontrolü
d) Horozun düşürülmesi
e) Fişek yatağı kontrolü

7) Aşağıdakilerden hangisi fişeğin parçalarından değildir?
a) Çekirdek
b) Fişek yatağı
c) Barut
d) Kovan
e) Kapsül

8) Yerine getiren yayın (icra yayı) görevi nedir?
a) Düzgün nişan alınmasını sağlar
b) Namluyu kilitleyerek emniyete alır
c) Çekirdeğin uzağa gitmesini sağlar
d) Tetik çekildiğinde horozun yavaş düşmesini sağlayarak zarar görmesini engeller
e) Sürgünün atış sırasında oluşan basınçla geriye gelmesinden sonra ileriye gitmesini sağlar

9) Ateşlenen mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan parçaya ne ad verilir?
a) Namlu
b) Şarjör
c) Kovan
d) Gerdel
e) Sürgü

10) Mikrop ve virüslerin yayılması neticesi kullanıldığı bölgede toplu hastalık ve ölümlere kalıcı arızalara neden olan silahlara ne ad verilir?
a) Zehirleyici silahlar
b) Yakıcı silahlar
c) Bayıltıcı silahlar
d) Biyolojik silahlar
e) Göz yaşartıcı silahlar

11) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal silahların özelliklerinden değildir?
a) Parça tesirli olması
b) Sinir sistemini etkilemesi
c) Yakıcı olması
d) Boğucu olması
e) Göz yaşartıcı olması

12) Aşağıdakilerden hangisine silah ile girilebilir?
a) Akıl hastanelerine
b) Uçaklara
c) Cezaevlerine
d) Düğün salonlarına
e) Mahkemelere

13) Aşağıdakilerden hangisi 6136 sayılı kanun kapsamında silah olarak değerlendirilmez?
a) Tornavida
b) Kama
c) Topuz
d) Hançer
e) Şişli baston

14) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattını oluşturan ögelerden biri değildir?
a) Göz
b) Namlu ucu
c) Gez
d) Hedef
e) Arpacık

15) Bir tabancada tetik çekildiğinde hem horoz kuruluyor, hem de düşüyorsa, bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Yarı otomatik
b) Tam otomatik
c) Tek hareketli
d) Çift hareketli
e) Toplu

16) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir?
I Kapak takımını çıkart
II Şarjörü çıkart
III Yerine getiren yayı çıkart
IV Namluyu çıkart
V Tabancayı boşalt
a) V-IV-III-II-I
b) II-V-I-III-IV
c) V-III-IV-II-I
d) III-II-I-V-IV
e) I-II-III-IV-V

17) Boş kovan dışarı atılamıyor ise sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a) İğne kırıktır
b) Şarjör iyi takılmamıştır
c) Tırnak veya tırnak yayı kırıktır
d) İğne yayı esnekliğini kaybetmiştir
e) Şarjör ağzı kenarları deforme olmuştur

18) Aşağıdakilerden hangisi tetik hatalarından birisi değildir?
a) Tetiği aniden düşürme
b) İsnat boşluğunu almayı unutma
c) Tetiği ezerek düşürme
d) Düzensiz tetik düşürme
e) Silahın patlama sesinden etkilenme

19) Aşağıdakilerden hangisi silahların parçalarından biri değildir?
a) Hazne
b) Namlu
c) Sürgü
d) Horoz
e) Harbi

20) 6136 sayılı kanun kapsamında, bulundurma ve taşıma ruhsatlarının geçerlilik süresi kaç yıldır?
a) 3 yıl
b) 4 yıl
c) 2 yıl
d) 5 yıl
e) 1 yıl

21) İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Tabanca dolduruş yapamaz
b) Fişek ateşlenemez
c) Tabanca emniyete alınamaz
d) Horoz düşmez
e) Tetik çalışmaz

22) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izlere ne denir?
a) Yiv
b) Set
c) Rampa
d) Hazne
e) Rayyür

23) Aşağıdaki parçalardan hangisi ateşleme tertibatından değildir?
a) Horoz
b) İğne
c) Şarjör
d) Tetik
e) İğne yayı

24) Aşağıdakilerden hangisi silah temizliğinde gerekli malzemelerden değildir?
a) Harbi
b) Temizleyici yağ
c) Tel (yumuşak) fırça
d) Süngü
e) Temizlik bezi

25) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahlardaki emniyet tertibatlarından değildir?
a) Horoz emniyeti
b) Tırnak emniyeti
c) Mandal emniyeti
d) Kabza emniyeti
e) Tetik emniyeti

 

 

 

 

 

60. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI SİLAH
1 C 26 D 51 C 76 B 1 A
2 A 27 A 52 D 77 E 2 C
3 E 28 C 53 C 78 C 3 A
4 C 29 D 54 E 79 B 4 E
5 B 30 D 55 B 80 B 5 C
6 C 31 C 56 A 81 D 6 E
7 B 32 D 57 B 82 D 7 B
8 A 33 B 58 A 83 E 8 E
9 E 34 B 59 C 84 C 9 A
10 E 35 D 60 E 85 C 10 D
11 D 36 B 61 D 86 D 11 A
12 E 37 D 62 E 87 B 12 D
13 C 38 E 63 A 88 C 13 B
14 D 39 C 64 E 89 C 14 D
15 E 40 E 65 E 90 E 15 B
16 C 41 A 66 A 91 B 16 C
17 E 42 C 67 A 92 A 17 C
18 E 43 E 68 E 93 B 18 E
19 B 44 A 69 D 94 D 19 D
20 A 45 B 70 A 95 D 20 D
21 E 46 A 71 A 96 B 21 B
22 A 47 D 72 C 97 A 22 E
23 D 48 B 73 D 98 A 23 C
24 C 49 C 74 D 99 B 24 D
25 A 50 B 75 B 100 A 25 B

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

59.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cumartesi, 31 Ağustos 2019 by admin

59.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

 

 

59. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

 

1) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin engellerinden değildir?
a) Korku
b) Önkabul
c) Kararlılık
d) Kararsızlık
e) Alınganlık

2) Düşünce, duygu ya da bilginin kaynak tarafından kodlanmış (hazırlanmış) biçimine ne denir?
a) Kaynak
b) Kanal
c) Mesaj
d) Gürültü
e) Geri bildirim

3) Aşağıdakilerden hangisi göz yaşartıcı gazların etkilerinden değildir?
a) Gözü yaşartır, gözbebeklerini etkiler
b) Öksürme ve mide bulantısı yapar
c) Sinüsleri etkiler, ağız ve burun salgıları artar
d) Uzun süreli işitme kaybı
e) Cilt ve gözlerde iğne batar gibi acıma olur

4) Aşağıdakilerden hangisi kalabalık olarak tanımlanamaz?
a) Güreş müsabakası seyreden insanlar
b) Banka kuyruğundaki insanlar
c) Bilimsel bir sunum için üniversitenin tahsis ettiği otobüsle giden ilim adamları heyeti
d) Tren kazasını seyreden insanlar
e) Okul önünde bekleyen veliler

5) Aşağıdakilerden hangisi suikastların temel nedenlerinden değildir?
a) Kişisel nedenler
b) Ekonomik nedenler
c) Psikolojik nedenler
d) Biyolojik nedenler
e) İdeolojik nedenler

6) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olayları başlatma usulleri arasında sayılamaz?
a) Eyleme geçiş
b) Güvenlik amirinin ikazlarını duymamak
c) Yaygın propaganda yapmak
d) Heyecanı artırmak
e)Konuşma yapmak

7) Aşağıdakilerden hangisi güvenlik görevlilerinin toplumsal olaylara müdahalesinde genel ilkelerden birisi değildir?
a)Göstericilere güvenme
b) Caydırıcılık
c) Provokasyona gelmeme
d) Kuvvet gösterisi
e) Tahriklere engel olma

8) Aşağıdakilerden hangisi grupların özelliklerinden biri değildir?
a) Aynı fikir ve düşünceleri paylaşan
b) Ortak amaca yönelik eylem içinde olan
c) Örgütlenmiş olan
d) Lideri olan
e) Habersiz bir şekilde toplanmış olan

9) Olayların içinde ani karar veren, topluluk içinde statü elde etmek için öne çıkarak eylemi başlatan ve devam ettiren kişilere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
a) Atılganlar
b) Etkilenenler
c) İhtiyatlılar
d) Seyirciler
e) Karşı eylemciler

10) Bireylerin bir toplumun üyesi olarak geliştirdiği dil, teknoloji, inanç, örf, adet, gelenek ve görenek, sanat ve ahlak gibi ortak değerlerden oluşan, kuşaktan kuşağa aktarılan toplumsal kuralların tümüne ne ad verilir?
a) Kültür
b) Tutum
c) Davranış
d) Kanun
e) Yönetmelik

11) Aşağıdakilerden hangisi kama düzeninin amaçlarından biri değildir?
a) Topluluk veya kalabalığı bölmek
b) Topluluk ve kalabalığı yanlara doğru dağıtmak
c) Yol veya belirli bir alan kapaması yapmak
d) Topluluk veya kalabalık içinde lider suçluları yakalayıp tahliye etmek
e) Topluluk veya kalabalık içerisinde yol açmak

12) Bireyin biyolojik bir varlık olmaktan çıkıp içinde bulunduğu toplumun duygu, düşünce ve inanç normları gibi özellikleri kabul etmesi ve benimsemesi yoluyla sosyal bir varlık haline gelmesine ne denir?
a) Ahlâki gelişim
b) Mevki
c) Kariyer yapma
d) Sosyalleşme
e) Statü

13) Toplumsal olaylarda herhangi bir eyleme katılmayan ancak topluluğunun hareketlerini dışarıdan izleyen kişilere ne ad verilir?
a) Atılganlar
b) Provokatörler
c) Tesir altında kalanlar
d) Destekleyiciler
e) Seyirciler

14) Aşağıdakilerden hangisi yakın (kişi) koruma görevinin dört aşamasından biri değildir?
a) Korunan kişinin muhtemel tehlikelerden zarar görmeden uzaklaştırılabileceği bir güzergah seçimi
b) Muhtemel tehlikenin varlığı
c) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak
d) Saldırıyı ve saldırganı bertaraf etmek
e) Saldırganı yakalamak ve tutuklamak

15) Aşağıdakilerden hangisi, kişi korumada öncü istihbarat görevlisinin görevlerinden değildir?
a) Gerekli hallerde mahallin en büyük mülki amiri ve kolluk yetkilisi ile görüşerek güvenlik önlemleri ile ilgili koordinasyonu sağlar.
b) Korunan kişinin gideceği güzergahtaki boğma noktalarını tespit eder.
c) Bölgenin ve mevkiinin keşfini yapar.
d) Korunan kişinin sağında ve bir adım arkasında yer alır .
e) Görevle ilgili istihbari bilgilerle daha önce bölge ile ilgili yapılmış olan keşif raporlarını toplar ve plan yapar.

16) “Koruma şekilleri, korunan kişinin ………………………… göre belirlenmektedir.” Cümlesinde, boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Yaşına
b) Medeni durumuna
c) Çocuk sayısına
d) Tehdit seviyesine
e) Ev ve işyerinin arasındaki uzaklığa

17) Aşağıdakilerden hangisi, yaya koruma ve organizasyonlarında dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir?
a) Koruma organizasyonunda boşluk bırakılmamalıdır.
b) 360 derecelik bir koruma sağlanmalıdır.
c) Ekip ruhu önemlidir, başarısızlık ya da başarı ekibindir, kişisel hareketlerden kaçınılmalıdır.
d) Kalabalık ve güvenliksiz bölgelerde koruma şekli daraltılmalıdır.
e) Koruma elemanı silahını teşhir ederek koruma olduğunu belli etmelidir.

18) Talepleri halinde korumaya alınacak şahıslar, aşağıdaki cevap şıklarının hangisinde sayılmamıştır?
a) İtirafçılar, tanık ve ihbarcılar
b) Terör odaklarının açık hedefi olanlar
c) Tehdit altında bulunan yabancı misyon temsilcileri ile diğer yabancı şahıslar
d) Can güvenliği tehdidi altında bulunmayan şahıslar
e) Korunması istihbari birimlerce talep olunan şahıslar

19) Aşağıdakilerden hangisi kişi korumada suikastın (eylemin) safhalarından değildir?
a) Buluşma
b) Keşif çalışması
c) Hedef seçimi
d) Saldırının planlanması
e) Kaçış planı

20) Konvoyun boyunun ve oluşumunun belirlenmesinde aşağıdakilerden hangi hususa dikkat edilmez?
a) Tehlike düzeyi
b) Kişisel saldırı olasılığı
c) Araçlar ve kabiliyeti
d) Yerel güvenlik desteği
e) Koruma görevlilerinin karakteri

21) Aşağıdakilerden hangisi bombalı bir saldırıda yapılması gerekenlerden değildir?
a) Bombayı ilk gören kişinin yön belirterek arkadaşlarını uyarması
b) Saldırının aksi istikamete doğru uzaklaşmak ve en kısa sürede yere yatarak hedef küçültmek
c) Mümkünse ilk görenin bombayı alarak uzak mesafeye atması
d) İkinci bir saldırı ihtimaline karşı tedbirli ve uyanık olmak
e) Saldırı bölgesinden güvenli bölgeye geçmek

22) Özel güvenlik görevlisinin terk edilmiş veya bulunmuş eşyaya karşı ne tür bir yetkisi vardır?
a) Yakalama
b) Kullanma
c) Saklama
d) Emanete alma
e) Zor kullanma

23) Aşağıdaki alanlardan hangisi genel kolluk ile özel güvenliğin birlikte görev yapabileceği faaliyetlerden biri değildir?
a) Otogar ve tren garları güvenliği
b) Spor alanları güvenliği
c) Havalimanları güvenliği
d) Deniz sınır kapıları güvenliği
e) Suç soruşturması

24) Görev alanında işlenmiş bir suçun delillerini genel kolluk gelinceye kadar muhafaza eden özel güvenlik görevlisinin yapmış olduğu görev için aşağıdakilerden hangisi söylenir?
a) Vatandaşlık görevi
b) Şahsi görev
c) İdari görev
d) Adli görev
e) Önleyici görev

25) Genel kolluğa yardımcı olarak görev yapan özel güvenlik görevlilerinin yetkileri 5188 sayılı Kanun ile belirlenmiştir. Bu kapsamda özel güvenlik görevlileri aşağıdakilerden hangisini yapabilir?
a) Yakaladıkları suçluları mahkemeye sevk edebilirler.
b) Şüphelilerin ifadelerini avukat nezaretinde alabilirler.
c) Olay yerindeki delilleri toplarlar.
d) Trafiği ihlal edenlere ceza kesebilirler.
e) Müsabaka güvenliği ile ilgili polis nezaretinde üst araması yapabilirler.

26) 5188 Sayılı Kanun, bazı yerlerde silahlı özel güvenlik hizmeti verilmesini yasaklamıştır. Aşağıdakilerden hangisinde silahlı özel güvenlik hizmeti verilebilir?
a) Organize sanayi bölgelerinde
b) Eğitim öğretim kurumlarında
c) Sağlık tesislerinde
d) İçkili yerlerde
e) Spor müsabakalarında

27) ……….., il ve ilçe sınırları içerisinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Yukarıdaki cümlede boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Emniyet müdürü
b) Vali
c) Jandarma komutanı
d) Alay komutanı
e) Özel güvenlik müdürü

28) Genel kolluk kuvvetleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Polis-Jandarma-Sahil Güvenlik
b) Polis-Jandarma-Orman Muhafaza
c) Sahil Güvenlik-Gümrük Muhafaza-Polis
d) Polis-Jandarma-Gümrük Muhafaza
e) Jandarma-Belediye Zabıtası-Sahil Güvenlik

29) Kamu güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunundaki yetkilerin kullanılması sırasında, özel güvenlik görevlileri kimlerin emirlerini yerine getirmekle yükümlüdürler?
a) Polis ve bekçilerin
b) Jandarma ve askerlerin
c) Mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin
d) Belediye başkanı ve belediye meclisinin
e) İl genel meclisinin

30) “Geçici ve acil hallerde komisyon kararı aranmaksızın valilik tarafından özel güvenlik izni verilebilir.” Aşağıdakilerden hangisi bu hallerden değildir?
a) Para ve değerli eşya naklinde
b) Konserlerde
c) Metro istasyonlarında
d) Toplantı ve gösteri yürüyüşü etkinliğinde
e) Sirk gösterisinde

31) Kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunundan aldığı yetkiyi kullanan mülki idare amirinin veya yetkilendirdiği genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmeyen özel güvenlik görevlisi Ahmet aşağıdaki yaptırımlardan hangisi ile karşı karşıya kalır?
a) 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
b) 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
c) Özel güvenlik şirketindeki amirlerinin sözlü emirlerini yerine getirdiği için ceza almaz.
d) 3 aya kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
e) 1 yıl süreyle özel güvenlik alanında görev alamaz.

32) Tutanağın, hazırlık soruşturması açısından anlam ifade edebilmesi için en az kaç resmi görevli tarafından imzalanması gerekir?
a) 3
b) 1
c) 4
d) 5
e) 2

33) Özel güvenlik görevlisi Ali, havalimanında bina girişindeki x-ray cihazından sorumlu olarak görev yapmaktadır. Özel güvenlik görevlisi Ali bu görevini yaparken hangi kanundan yetki alarak bu görevi yapmaktadır?
a) 5442 Sayılı Kanundan
b) 7145 Sayılı Kanundan
c) 5188 Sayılı Kanundan
d) 2559 Sayılı Kanundan
e) 657 Sayılı Kanundan

34) 5188 Sayılı Kanunun 21. Maddesine göre özel güvenlik görevlilerinin üçüncü şahıslara verebilecekleri zararların tazmini amacıyla, özel hukuk tüzel kişileri ve özel güvenlik şirketlerine getirdiği yükümlülük aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ek önlemler alma yükümlülüğü
b) Zamanında bildirimde bulunma yükümlülüğü
c) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü
d) Temel eğitim alma yükümlülüğü
e) Güvenlik sorumluluğu yükümlülüğü

35) Özel güvenlik görevlisinin kimlik kartı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Özel güvenlik görevlisine valilikçe kimlik kartı verilir.
b) Kimlik kartı görevlinin adı ve soyadı ile silahlı veya silahsız olduğunu belirtir.
c) Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır.
d) Üzerinde kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlileri 5188 Sayılı Kanunun 7. maddesinde sayılan yetkileri kullanabilir.
e) Kimliğin kaybedilmesi halinde işveren durumu derhal valiliğe bildirir.

36) 5188 Sayılı Kanun uyarınca, valilikçe özel güvenlik görevlilerine verilen çalışma izninin süresi kaç yıldır?
a) 3
b) 5
c) 6
d) 2
e) Süresiz

37) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin 5188 Sayılı Kanunun 7. maddesinden doğan yetkilerinden biri değildir?
a) Kişilerin üstlerini detektör ile aramak
b) Olay yerini ve delilleri koruma altına almak
c) Cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sormak
d) Terk edilmiş eşyayı emanete almak
e) Olay yerindeki delilleri toplamak ve incelemek

38) Aşağıdakilerden hangisi özel kolluk değildir?
a) Belediye zabıtası
b) Özel güvenlik görevlisi
c) Orman muhafaza memuru
d) Köy ve kır bekçileri
e)Gümrük muhafaza memuru

39) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerince yerine getirilen yakalama işlemi sonrası yapılabileceklerden değildir?
a) Yakalanan kişiyi genel kolluğa teslim etme
b) Yakalama işlemine ilişkin genel kolluğa bilgi verme
c) Yakalanan kişiye ilişkin gerekli güvenlik tedbirlerini alma
d) Yakalanan kişinin ifadesini alma ve Sanık Hakları Formu düzenleme
e) Kişinin üstündeki suç unsurlarından arındırılmasını sağlama

40) Silahlı olarak görev yapacak bir özel güvenlik görevlisi en az hangi okul diplomasına sahip olmalıdır?
a) İlkokul ve dengi
b) Ortaokul ve dengi
c) Lise ve dengi
d) Meslek yüksek okulu ve dengi
e) Üniversite ve dengi

41) I Bedeni kuvvet
II Maddi güç
III Silah kullanılması

Yukarıda sayılan zor kullanma türlerinin kullanılması hangi sıralama ile olmalıdır?
a) III-I-II
b) II-I- III
c) I-III-II
d) I-II-III
e) III-II-I

42) “Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması ……….. iznine tâbidir’’ cümlesindeki boşluğa hangisi gelmelidir?
a) Valiliklerin
b) Adalet Bakanlığının
c) İçişleri Bakanlığının
d) Milli Savunma Bakanlığının
c) Özel Güvenlik Komisyonun

43) Özel güvenlik komisyonunun başkanı kimdir?
a) İl jandarma komutanı
b) Vali yardımcısı
c) İl emniyet müdürü
d) Ticaret odası başkanı
e) Sanayi odası başkanı

44) Toplantı, konser, sahne gösterileri ve spor müsabakaları gibi faaliyetlerin yapıldığı yerlerde suç unsuru olmadan yapılan aramaya ne denir?
a) Önleme araması
b) Adli arama
c) Zapt etme
d) El koyma
e) Şüpheli araması

45) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde belirtilmesi gereken özelliklerden biri değildir?
a) Cinsiyet
b) Ten rengi
c) Yüz şekli
d) Kıyafet
e) Duygu durumu

46) 5188 sayılı Kanun kapsamında görevli özel güvenlik personeli yetkilerini ne zaman ve nerede kullanabilir?
a) Her zaman ve her yerde
b) Görev alanı dışında ve görevli olmadığı süre içinde
c) İl hudutları içinde ve her zaman
d) Gündüz ve gece olmak üzere polis sorumluluk bölgesinde
e) Görevli olduğu süre içinde ve görev alanlarında

47) Aşağıdakilerden hangisi devriye yöntemlerinden biri değildir?
a) Rutin devriye
b) Planlı devriye
c) Atlı devriye
d) Geri dönüşlü devriye
e) Dairesel devriye

48) Aşağıdakilerden hangisi parmak izinin özelliklerinden değildir?
a) Sınıflandırılabilir
b) Benzetilebilir
c) Değişmez
d) Arşivlenebilir
e) Karşılaştırılabilir

49) ÖGG Mehmet ile Osman’ın tanzim edemeyeceği tutanak hangisidir?
a) İhbar tutanağı
b) Teslim-tesellüm tutanağı
c) Emanete alma tutanağı
d) Gözaltına alma tutanağı
e) Buluntu eşya tutanağı

50) Herhangi bir iletişim aracı bulunmaması halinde personelin birbirlerini görebildiği durumlarda daha önceden belirledikleri yöntemlerle anlaşmalarıdır. Tanımı yapılan rapor çeşidi hangisidir?
a) Sözlü rapor
b) Yazılı rapor
c) Elektronik rapor
d) Görsel rapor
e) Kriminal rapor

51) Aşağıdakilerden hangisine kelepçe takılmaz?
a) Şüphelinin kaçmasını önlemek için
b) Şüphelinin kendisine zarar vermesini önlemek için
c) Şüpheli çocuğun kaçmasını önlemek için
d) Şüphelinin görevlilere mukavemette bulunmasını önlemek için
e) Şüphelinin saldırgan tutum sergilemesini önlemek için

52) Aşağıdakilerden hangisi adli aramaya örnektir?
a) Alışveriş merkezi girişlerinde yapılan arama
b) Konser girişlerinde yapılan arama
c) Otogar girişinde yapılan arama
d) Hâkim kararı ile iş yerinde yapılan arama
e) Spor müsabakalarında kapı girişlerinde yapılan arama

53) Zor kullanma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) İnsan onuru zedelenmemelidir.
b) Gereksiz gecikmeler olabilir.
c) Yasaya uygun olmalıdır.
d) Denge olmalıdır.
e) Zorunlu olmalıdır.

54) Bankada görevli ÖGG Ferhat’ın hangi davranışı yanlıştır?
a) İletişimi iyi olmalıdır.
b) Müşterileri gözlemlemelidir.
c) Müşterilerin ATM’den para çekmelerine yardımcı olmalıdır.
d) Kaba ve sert olmamalıdır.
e) Tehlike anında her an müdahale edecek şekilde dikkatli olmalıdır.

55) Aşağıdakilerden hangisi cop’un kullanımındaki temel esaslardan biri değildir?
a) Kanuni sorumluluk içerisinde hareket edilerek güç kullanılmalıdır.
b) Kalıcı etki oluşturacak vuruşlardan kaçınılmalıdır.
c) Vuruşlar öncelikle el ve ayaklarda bulunan ana kas gruplarına yönelik olmalıdır.
d) İkazlar her aşamada yapılmalıdır.
e) Vuruşlar öncelikle boyun bölgesine yapılmalıdır.

56) Aşağıdakilerden hangisi telsiz konuşmasında dikkat edilecek hususlardan biri değildir?
a) Konuşmalarda isim ve rütbe kullanılmalıdır.
b) Mesajlar kısa ve anlaşılır olmalıdır.
c) Konuşmalarda çağrı, karşı tarafın kod numarası verilerek yapılır.
d) Telsizin sesi fazla açılmamalıdır.
e) Anlaşılması zor isimler, kolay anlaşılacak kelimelerle kodlanmalıdır.

57) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun ilgili maddesindeki ‘‘Görev alanı’’ belirlemede usul nedir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.
b) İl emniyet müdürlüğünce belirlenir.
c) Bölge polis merkezince belirlenir.
d) İl özel güvenlik komisyon kararı üzerine valinin onayıyla belirlenir.
e) İlgili kurum, kuruluş tarafından belirlenir.

58) Hangi durumda özel güvenlik görevlileri korumakla görevli oldukları konut sitesinin bir dairesine giremezler?
a) İmdat istenen konut
b) Uyuşturucu kullanıldığından şüphe edilen konut
c) Yangın nedeniyle yardım istenen konut
d) Deprem dolayısıyla içinde sıkışmış insanların olduğu bilinen konut
e) Gelen seslerden içeride bir veya daha fazla kişinin ciddi hayati tehlikede olduğu anlaşılan konut

59) Olay yerinde delil toplama görevi kime aittir?
a) Özel güvenlik amiri
b) Özel güvenlik görevlisi
c) İlk gelen özel güvenlik ekibi
d) Genel kolluk çevik kuvvet ekibi
e) Genel kolluk olay yeri inceleme ekibi

60) Özel güvenlik görevlisinin nokta görevi sonunda makul bir süre beklemesine rağmen nöbeti devralacak görevlinin gelmemesi halinde yapması gereken doğru davranış biçimi hangisidir?
a) Görev saati dolduğu için noktaya görev sonu raporunu bırakıp ayrılmak
b) Görev yerinden ayrılıp güvenlik amirine bilgi vermek
c) Görev devir teslim defterine nöbetçinin gelmediğini yazarak ayrılmak
d) Güvenlik amirine haber verip yerine nöbetçi belirlenip gelinceye kadar ya da güvenlik amirinin vereceği talimata kadar beklemek
e) Kimseye haber vermeden nöbete devam etmek

61) Aşağıdakilerden hangisinde önleme araması yapılamaz?
a) Umumi veya umuma açık yerlerde veya öğrenci yurtlarında veya eklentilerinde
b) Kamuya açık olmayan özel işyerlerinde
c) Yerleşim yerleri giriş ve çıkışlarında
d) Her türlü toplu taşıma veya seyreden taşıt araçlarında
e) Halkın topluca bulunduğu veya toplanabileceği yerlerde

62) Aşağıdakilerden hangisi olay yerine ilk intikal eden ekibin görevlerinden biri değildir?
a) Delilleri dağılmasın diye bir yere toplamak
b) Yaralıların hastaneye sevkini sağlamak
c) Trafik akışının devamını sağlamak
d) Şüpheli ya da şüphelileri muhafaza altına almak
e) Olay yerini kontrol altına almak

63) Olay yerindeki iz ve delilleri korumak kapsamında aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
a) Olay yeri emniyet şeridi ile çevrilerek koruma altına alınır.
b) Hiçbir şeye dokunulmaması uyarısı yapılır.
c) Orada bulunanlar olay yerinden dışarı çıkarılır.
d) Şüphelinin el-yüz yıkamasına müsaade edilir.
e) Şüphelinin tespiti ve olay yerinden ayrılmaması sağlanır.

64) Devriyenin dış görünüşünü ve görevinde taşıması gereken araç ve gereçleri kontrol ederek kullanıma hazır hale getirmesi, aşağıda belirtilen devriye öncesi hazırlık aşamalarından hangisini kapsar?
a) Fiziksel hazırlık
b) Psikolojik hazırlık
c) Zihinsel hazırlık
d) Sosyolojik hazırlık
e) Antropolojik hazırlık

65) Ana giriş kontrol noktasında hangi tip personelin görevlendirilmesi gerekli değildir?
a)Yönlendirici personel
b) Kontrol personeli
c) Koruma personeli
d) Kontrol noktası amiri
e) Sağlık personeli

66) Radyasyon kaynakları ile çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon dozunun belirlenmesinde kullanılan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?
a) Termometre
b) Radyometre
c) Barometre
d) Ultrasonik dedektör
e) Dozimetre

67)Nefes yolu tam tıkanan birisinde aşağıdakilerden hangisinin olması beklenmez?
a) Nefes alamaz.
b) Sesi çıkmaz.
c) Rengi morarır.
d) Hayati organlara oksijen gitmediği için ölüm riski vardır.
e) Acı çekerek bağırır.

68) X-Ray Cihazının tünel giriş çıkışlarında bulunan vinil (kurşun alaşımlı plastik perdeler) perdeler niçin kullanılmaktadır?
a) Estetik görüntü oluşturmak amacıyla
b) Cihazın içinin görünmesini engellemek amacıyla
c) Radyoaktif ışınların yayılımını engellemek amacıyla
d) Gizlilik sağlamak amacıyla
e) Tozların tünel içerisine girmesini engellemek amacıyla

69) Aşağıdakilerden hangisi biometrik geçiş sistemlerinden bir tanesi değildir?
a) Parmak izi tanıma sistemi
b) İris tanıma sistemi
c) Yüz tanıma sistemi
d) Ses tanıma sistemi
e) Manyetik kartlı geçiş sistemi

70) Kapı tipi metal detektörler aşağıdakilerden hangisine alarm üretmez?
a) Tabanca
b) Kama
c) Porselen bıçak
d) Kemer tokası
e) Madeni para

71) İstanbul Havalimanı girişinde görev yapan özel güvenlik görevlisi Aytekin, bir yolcunun kapı tipi metal arama detektöründen geçerken cihazın alarm vermesi neticesinde aşağıdaki müdahale şekillerinden hangisini uygulaması gerekmektedir?
a) Şahsın içeri girmesine müsaade eder.
b) Şahsın üzerindeki metal eşyaları bırakıp kapı tipi metal arama detektöründen tekrar geçmesini ister.
c) Şahsı durdurup etkisiz hale getirerek gözaltına alır.
d) Şahsı sorgular.
e) Şahsın içeri girmesine müsaade etmez.

72) Aracın çarptığı bir kişiye müdahale ederken ilkyardımın temel uygulamaları açısından aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlış olur?
a) İkinci bir kaza oluşmasını önlemek için olay yeri güvenliğini sağlamak
b) Mümkün olan en hızlı şekilde 112’yi arayarak/aratarak yardım istemek
c) Yaralıya bol su içirmek
d) Yaralıyı bulunduğu pozisyonda sabit tutmak
e) Kanama kontrolü yapmak ve kanama varsa durdurmak

73) Aşağıdakilerden hangisi Temel Yaşam Desteğinin amaçlarından değildir?
a) Havayolunu açık tutmak
b) Akciğerlere hava gitmesini sağlamak
c) Beyine oksijen gitmesini sağlamak
d) Kalbe baskı uygulayarak kan pompalanmasını sağlamak
e) Karına baskı uygulamak

74) Kanama kontrolü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kanama bölgesi bol su ile yıkanır.
b) Kanama bölgesine temiz bir bez ile baskı uygulanır.
c) Yara bölgesine saplanan yabancı cisimler bulunduğu gibi sabitlenir.
d) Kanama bölgesine en yakın bası noktasına baskı uygulanır.
e) Kanamanın olduğu bölge kalp seviyesinden yukarıda tutulur.

75) Atardamar kanamasında fazla kan kaybının nedeni nedir?
a) Atardamar içinde açık renkli kan olduğu için
b) Oksijen yönünden zengin kan olduğu için
c) Besin maddeleri yönünden zengin kan olduğu için
d) Atardamarın çapı küçük olduğu için
e) Atardamar içinde yüksek basınç olduğu için

76) Arkadaşınızın koluna kaynar su döküldüğünde yapmanız gereken ilkyardım uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yanık bölgesindeki içi su dolu baloncuklar patlatılır.
b) Yanık bölgesinin üzerine yoğurt veya diş macunu sürülür.
c) Yanık yarası üzerine ilaç veya yanık merhemi sürülür.
d) Yanık yarası üzerine direk buz uygulaması yapılır.
e) Yanık yarası üzeri temiz bir bezle örtülür.

77) Görev bölgenizde bir kişinin herhangi bir nedenle bayılması halinde ilkyardım uygulaması olarak ne yapılmalıdır?
a) Hemen ayağa kaldırılır.
b) Sırt üstü yatırılır, ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, tıbbi yardım istenir.
c) Su içirilir.
d) Oturtulur.
e) Kuvvetli bir şekilde sallayarak uyanması sağlanır.

78) Sara (epilepsi) veya başka nedenlerle kriz geçiren kişiye yapacağınız ilkyardım uygulamaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Hasta ayağa kaldırılır.
b) Bol su içirilir.
c) Şiddetli şekilde sarsarak uyanması sağlanır.
d) Soğan koklatılır.
e) Kusması durumunda yan çevrilerek boğulması önlenir.

79) Yüksekten düşme neticesinde oluşan kafatası veya omurga yaralanmasına ilkyardım uygulaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Her türlü travmatik olayda kafatasının ve omurganın zarar göreceği unutulmayarak baş-boyun-gövde ekseni sabit tutulmalıdır.
b) Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilerek 112 gelene kadar asla yalnız bırakılmamalıdır.
c) Hasta/yaralı sıcak tutulur.
d) 112’nin gelmesi beklenmeden yaralı en yakın sağlık kuruluşuna taşınmalıdır.
e) Açık yaralara ve kanamalara derhal müdahale edilmelidir.

80) İlkyardım nedir?
a) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir.
b) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir.
c) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut imkanlarla yapılan ilaçsız uygulamalardır.
d) Ambulansta doktor tarafından yapılan müdahaledir.
e) İlaçlarla yapılan ilk tedavidir.

81) Aşağıdakilerden hangisi yangın önleyici tedbirlerden değildir?
a) Yangın merdivenleri
b) Otomatik sprinkler söndürme sistemi
c) Dumana-ısıya duyarlı dedektörler
d) Kazan dairesi
e) Yangın söndürme cihazları

82) Deniz altında veya yakınlarındaki fay hattında meydana gelen şiddetli deprem sebebiyle veya kayma nedeniyle meydana gelen bir sarsıntının etkisiyle oluşan sismik okyanus akıntısına ne ad verilir?
a) Deprem
b) Sel
c) Tsunami
d) Hortum
e) Erozyon

83) Elektrik akımının olduğu alanlarda aşağıdakilerden hangi davranış şekli yanlıştır?
a) Elektrik akımı sigortadan kapatılır.
b) Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı ile yangına müdahale edilir.
c) Elektrik akımının kontrolü çıplak elle ve avuç içi ile yapılır.
d) Elektrik akımına kapılan kişi kuru maddelerle (odun, kuru bez, eldiven) akımdan uzaklaştırılır.
e) Elektrik yangınına asla su ile müdahale edilmez.

84) Parlama, patlama, çökme, elektrik çarpması, zehirlenme, yanma, yüksekten düşme, dumandan boğulma gibi kavramlar aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) Yangın yerindeki tehlikeleri
b) Yangın önleyici tedbirleri
c) Yangın söndürme prensiplerini
d) Yangın söndürme cihazlarını
e) Yangın dolaplarını

85) LPG ve doğalgaz kaçaklarında yapılacak davranışlardan hangisi yanlıştır?
a) Kapı ve pencereler açılıp mekan havalandırılır.
b) Prizde takılı fişler çekilmez.
c) Açık olan elektrik lambaları düğmeden kapatılır.
d) Gaz kaçağı vanadan kapatılır.
e) Kıvılcım kaynağı saçan tüm hareketlerden kaçınılır.

86) Aşağıdakilerden hangisi itfaiyenin görevleri arasında yer almaz?
a) Yangınlara müdahale etmek
b) Deprem, enkaz, çöküntü olaylarına müdahale etmek
c) Sel baskınlarına müdahale etmek
d) Kurtarma olaylarına müdahale etmek
e) Çevre düzenlemesi yapmak

87) Sıvı (akaryakıt) yangınlarında en fazla kullanılan (öncelikli) söndürücü madde aşağıdakilerden hangisidir?
a) Su
b) Toprak
c) Köpük
d) Örtü
e) Kum

88) Özel güvenlik görevlilerinin korudukları tesiste oluşan yangın esnasında ilk yapmaları gereken görev hangisi olmalıdır?
a) Yangının söndürülmesi
b) İnsanların yangın alanından panik oluşturmadan tahliyesi
c) Değerli eşyanın yangından kurtarılması
d) Tesiste bulunan paraların kurtarılması
e) Tesisteki otoparktaki araçların kurtarılması

89) Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin doğrudan etki ettiği organımız hangisidir?
a) Beyin
b) Mide
c) Kalın bağırsak
d) Pankreas
e) Karaciğer

90) Morfin hangi bitkiden elde edilir?
a) Kenevir
b) Haşhaş
c) Yemen otu
d) Boru otu
e) Koka

91) Aşağıdakilerden hangisi stres kaynaklarından değildir?
a) Kişiler arası çatışma
b) Rol belirsizliği
c) Motivasyon
d) Aşırı sorumluluk yüklemesi
e) Yoğun iş gücü

92) “Duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkaları ile paylaşılması” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) İletim
b) İletişim
c) Öğrenim
d) Öğretim
e) Etkileşim

93) Aşağıdakilerden hangisi beden dilinde dikkate alınmaz?
a) Bedenin duruşu
b) Düşünceler
c) Bakışlar
d) Başın hareketleri
e) Jestler

94) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel becerilerindendir?
a) İsim takmak
b) Alınganlık
c) Karşımızdakini dinlemek
d) Kararsızlık
e) Korkular

95) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel özelliklerinden değildir?
a) İletişimde bir kaynak, bir mesaj bir de alıcı bulunur
b) İletişim insan davranışlarının bir ürünüdür
c) İletişim, dinamik bir olgudur
d) İletişim tek başına yaşanan bir süreçtir
e) İletişim belirli kalıplara bağlıdır

96) Aşağıdakilerden hangisi bir problem çözme yolu değildir?
a) Yenilikçi çözümler üretmek
b) Kendi çözüm yöntemini öne çıkarmak
c) Kararı hızlı ve etkin bir şekilde almak
d) Farklı alternatifler içinde en doğru ve en etkin seçimi yapmak
e) Problemin nedenini anlamaya çalışmak

97) Günlük yaşamda karşılaşılan engeller ve zorlamalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik, huzursuzluk hali aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) Empati
b) İletişim
c) Gürültü
d) Stres
e) Motivasyon

98) Kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlaması, bunu da karşısındaki kişiye iletmesine ne ad verilir?
a) Empati
b) Dinleme
c) Sağduyu
d) Sempati
e) Motivasyon

99) Bireysel iletişimde mesaj veren kişinin mesajının anlaşıldığını göstermek için değişik cümlelerle yansıtmaya ne ad verilir?
a) Mesaj tekrarı
b) Geri bildirim
c) Yansıtma
d) Görev tekrarı
e) Kodlama

100) Bir insanın düşünmesi, duygulanması, ihtiyaçlarının farkına varması hangi iletişim tekniğidir?
a) Kişiler arası iletişim
b) Kişi içi iletişim
c) Örgüt içi iletişim
d) Kitle iletişimi
e) Grup iletişimi

 

59. YENİLEME SİLAH

 

1) Silah temizliğinde kullanılan, ucuna bez veya fırça takılan, metal veya plastikten yapılan çubuğa ne denir?
a) Harbi
b) Süngü
c) Cop
d) Yiv
e) Set

2) Aşağıdakilerden hangisi iyi bir atıcının özelliklerinden değildir?
a) Silahını tanır.
b) Silahını dikkatli kullanır.
c) Gördüğünü anında vurur.
d) Silahı kanun ve kurallara uygun kullanır.
e) Silahını korur.

3) Hatve nedir?
a) Silahın namlu boyudur.
b) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir.
c) Namlu içindeki girinti ve çıkıntılardır.
d) Mermi çekirdeğinin bir tur dönmesi esnasında namlu içinde aldığı mesafedir.
e) Silahın çapını ifade eder.

4) Aşağıdakilerden hangisi atışa etki eden bireysel faktörlerden değildir?
a) Duruş
b) Nefes kontrolü
c) Nişan alma
d) Konsantrasyon
e) Rüzgar

5) Şarjör yuvası, horoz, çıkarıcı ve tetik gibi parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur?
a) Gövde (Çerçeve)
b) Sürgü
c) Kabza
d) Nişan tertibatı
e) Namlu

6) Aşağıdakilerin hangisi Rayyür’ün tanımıdır?
a) Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yer
b) Çekirdeğin ağırlığı
c) Fişeğin çapı
d) Namlunun içerisinde bulunan girintiler
e) Namlu içerisinde bulunan yiv ve setlerin çekirdek üzerinde bıraktığı izler

7) Silah taşıma ruhsatı, kaç yıl geçerlidir?
a)1
b) 2
c)3
d) 5
e) 4

8) Ateşli silahlarda tetiğin görevi, hem horozu kurmak hem de düşürmek ise bu silahlar nasıl silahlardır?
a) Tam otomatik
b) Tek atışlı tabancalar
c) Çift hareketli silah
d) Yarı otomatik silah
e) Makineli tabancalar

9) Silahlarda iğneye baskı yaparak fişeğin ateşlemesini sağlayan parçanın adı nedir?
a) Namlu
b) Sürgü
c) Horoz
d) Yiv
e) Set

10) Aşağıdakilerden hangisi silahla yapılan kazaların kişisel sebeplerinden değildir?
a) Atıcının kendine aşırı güveni
b) Atıcının silahını tanımaması
c) Aşırı unutkanlık
d) Silahla sık sık ve gereksiz oynama
e) Fişek hatası

11) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?
a) Kurma kolu
b) Gez-arpacık
c) İcra mili-yayı
d) Namlu
e) Sürgü

12) Boş kovan dışarı atılamıyor ise sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a) İğne kırıktır.
b) Şarjör iyi takılmamıştır.
c) Tırnak veya tırnak yayı kırıktır.
d) İğne yayı esnekliğini kaybetmiştir.
e) Şarjör ağzı kenarları deforme olmuştur.

13) Aşağıdakilerden hangisi şarjörü oluşturan parçalar arasında yer almaz?
a) Gerdel
b) Şarjör yayı
c) Şarjör tüpü (Gövdesi)
d) Şarjör kapağı ve kilidi
e) Emniyet ve ateş ayar mandalı

14) Silahın hangi parçası mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarar?
a) Yiv
b) Namlu
c) Set
d) Tetik
e) Horoz

15) Silah bilgisi olarak ilk hız nedir?
a) Çekirdeğin hedefe çarpma hızı
b) Çekirdeğin namlu içerisindeki hızı
c) Çekirdeğin hedef içerisindeki hızı
d) Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızı
e) Çekirdeğin havadaki seyir hızı

16) Silahta “Rampa” nerede bulunur?
a) Fişek yatağı gerisinde
b) Şarjörde
c) Namlu çıkışında
d) Horozun altında
e) Gövdede

17) Barut gazı basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini, tabancanın hangi parçası sağlar?
a) Gez
b) Namlu
c) İcra yayı
d) Tetik
e) Horoz

18) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattında bulunmaz?
a) Gez
b) Göz
c) Arpacık
d) Namlu
e) Hedef

19) Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilecek hususlardan değildir?
a) Şarjör çıkartılır.
b) Sürgü geriye çekilerek fişek yatağı gözle kontrol edilir.
c) Şarjör çıkartılmadan silah sökümüne geçilebilir.
d) Silah, ölü bir noktaya çevrilir.
e) Silahı elimize aldığımızda dolu olabileceği unutulmamalıdır.

20) Aşağıdakilerden hangisi poligonda uygulanması gereken emniyet tedbirlerinden değildir?
a) Hedef hattı ve gerisinde kimsenin olmadığından emin olunuz.
b) Her şey komutla yapılır.
c) Atış öncesinde yapılacak atışın türü ve özellikleri anlatılır.
d) Atış bitiminde silah bırak komutundan sonra silahlar bırakılır.
e) Atış esnasında silah tutukluk yaptığında atış hattında atıcı tarafından müdahale edilir.

21) Aşağıdakilerden hangisi namlu üzerinde bulunan parçalardan biri değildir?
a) Fişek rampası
b) Dirsekli kurs
c) Ateşleme iğnesi
d) Yiv
e) Set

22) Fişek yatağı nedir?
a) Şarjörde fişeklerin üzerine konduğu parçadır.
b) Şarjör tüpüdür.
c) Şarjörün kendisidir.
d) Haznedir.
e) Namlunun girişinde ateşlenmeyi bekleyen fişeğin bulunduğu yerdir.

23) Aşağıdakilerden hangisi silahtaki tertibatlardan biri değildir?
a) Atış tertibatı
b) Emniyet tertibatı
c) Nişan tertibatı
d) Kovan atma tertibatı
e) Ateşleme tertibatı

24) Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad verilir?
a) Set
b) Çap
c) Yiv
d) Rayyür
e) Hazne

25) Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
a) Kimyasal silahlar
b) Ateşli silahlar
c) Uzun namlulu silahlar
d) Biyolojik silahlar
e) Ateşsiz silahlar

 

 

 

 

59. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1 C 26 A 51 C 76 E 1 A
2 C 27 B 52 D 77 B 2 C
3 D 28 A 53 B 78 E 3 D
4 C 29 C 54 C 79 D 4 E
5 D 30 C 55 E 80 C 5 A
6 B 31 E 56 A 81 D 6 E
7 A 32 E 57 D 82 C 7 D
8 E 33 C 58 B 83 C 8 C
9 A 34 C 59 E 84 A 9 C
10 A 35 D 60 D 85 C 10 E
11 C 36 B 61 B 86 E 11 A
12 D 37 E 62 A 87 C 12 C
13 E 38 B 63 D 88 B 13 E
14 E 39 D 64 A 89 A 14 B
15 D 40 C 65 E 90 B 15 D
16 D 41 D 66 E 91 C 16 A
17 E 42 C 67 E 92 B 17 C
18 D 43 B 68 C 93 B 18 D
19 A 44 A 69 E 94 C 19 C
20 E 45 E 70 C 95 D 20 E
21 C 46 E 71 B 96 B 21 C
22 D 47 C 72 C 97 D 22 E
23 E 48 B 73 E 98 A 23 A
24 D 49 D 74 A 99 B 24 C
25 E 50 D 75 E 100 B 25 C

 

 

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

58.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cumartesi, 13 Temmuz 2019 by admin

58.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

 

 

58. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

 

1) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren kaç gün içinde valiliğe verilir?
a) 5
b) 7
c) 10
d) 15
e) 20

2) Kontrol noktasına gelen kişileri güvenlik cihazlarından geçmesini sağlayan ve girişte uyulması gereken kuralları bildiren personele ne denir?
a) Yönlendirme personeli
b) Koruma personeli
c) Kontrol nokta amiri
d) Devriye personeli
e) Kontrol personeli

3) Aşağıdaki yerlerin hangisinde özel güvenlik görevlilerinin kimlik sorma yetkisi yoktur?
a) Liman
b) Hava meydanı
c) İstasyon
d) Toplantı
e) Park

4) Metal detektörleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Metal detektörlerinin ayarlanmasına kalibrasyon denir.
b) Elektromanyetik dalga göndererek metalden geri yansıyan dalgayı algılamak suretiyle metal cisimleri tespit ederler.
c) Kişilerin metal detektörüne temas ederek kontrol edilmeleri statik elektrikle yüklenme nedeniyle cihazın yanlış alarm vermesine sebep olur.
d) Metalle karşılaştıklarında sesli veya ışıklı uyarı sinyali verirler.
e) Kişilerin üstlerindeki plastikten yapılmış ateşli silahların güvenilir bir metot ile aranmasını sağlar.

5) Aşağıdakilerden hangisi X-Ray kullanımı için doğru bir uygulama değildir?
a) Kişilerin yanında taşıdıkları bavul
b) Daha önceden tanıdığınız kargo kuryesinin getirdiği paket
c) Kişilerin üzerinde bulunan kemer, cüzdan, el çantası
d) İçinde 6 aylık bebek bulunan çocuk arabası
e) Kişilerin taşıdığı sırt çantası

6) Güvenlik görevlilerinin toplumsal olaylara müdahalesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Eylemin çevreye veya güvenlik kuvvetlerine karşı tecavüze dönüşmediği müddetçe huzur ve güven içerisinde gerçekleşmesi sağlanır
b) Farklı görüşteki grupların karşılaşmaları halinde müdahale edilmez, sadece uzaktan takip edilir
c) Dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı topluluk korunup güvenliği sağlanır
d) Topluluktan dışarıya karşı yapılabilecek saldırılar engellenir
e) Provokatörler tarafından topluluğun amacından saptırılması engellenir

7) Aşağıdakilerden hangisi ilgiye dayalı kalabalıklardan değildir?
a) Sahnede dans edenler
b) Stüdyoda koro halinde şarkı söyleyenler
c) Bilet kuyruğunda bekleyenler
d) Spor salonunda halk oyunları oynayanlar
e) Mahalle sahasında basketbol oynayan çocuklar

8) Aşağıdakilerden hangisi grup liderlerinin topluluğu etkileme ve yönlendirme için genel olarak en çok kullandıkları yöntemlerinden birisi değildir?
a) Sunum yapma
b) Zor kullanma
c) Ödüllendirme
d) İnandırma
e) İkna etme

9) Aşağıdakilerden hangisi özellikle kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşünde önderlik yapan kişilerin genel özelliklerden birisi değildir?
a) Etkileyici konuşma yeteneği
b) Üstün fizik yapısı
c) Cesaretli olması
d) Kalabalıktakilerden daha yaşlı olmaları
e) Katı tutumu

10) Devriye görevine çıkmadan önce amirler tarafından özel güvenlik görevlilerinin, görevle ilgili genel ve özel olarak bilgilendirilmeleri, aşağıda belirtilen devriye öncesi hazırlık aşamalarından hangisine girer?
a) Kişisel hazırlık
b) Fiziksel hazırlık
c) Zihinsel hazırlık
d) Psikolojik hazırlık
e) Sosyolojik hazırlık

11) Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu kapsamında ek önlemler aldırmaya kim yetkilidir?
a) Jandarma komutanı
b) Emniyet müdürü
c) Belediye başkanı
d) Garnizon komutanı
e) Mülki idare amiri

12) ABC tozlarının içeriği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sodyum Klorür
b) Potasyum Klorür
c) Sodyum Karbonat
d) Mono Amonyum Fosfat (MAP)
e) Potasyum Karbonat

13) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücü maddelerden biri değildir?
a) Köpük
b) Kum
c) Asetilen
d) Kuru Kimyevi Toz
e) Karbondioksit

14) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre görevli olduğu esnada bir özel güvenlik görevlisi hırsızlık yapan bir şüpheliyi yakaladığında aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a) Şüpheliyi en kısa sürede tutanakla genel kolluğa teslim eder.
b) Şüpheliyi amirine teslim eder.
c) Gözaltına alır, kolluğa bilgi verir.
d) Çalınan malı sahibine teslim ederek şüpheliyi kolluğa teslim eder.
e) Şüpheli şahsın ifadesini alır.

15) “Zor kullanma şartları” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Kanunilik
b) Keyfilik
c) Zorunluluk
d) Ölçülülük
e) Kademelilik

16) Aşağıdaki müdahalelerden hangisi ilk yardımda temel yaşam desteği değildir?
a) Hava yolunun açılması
b) Kalp masajı
c) Suni solunum
d) Psikolojik yardım
e) Dilin elle tutulup çekilmesi

17) Otobüs terminalinde özel güvenlik görevlisi olarak görev yapan Murat, terminalin duyarlı kapısından geçen şahıs üzerinde ruhsatsız silah olduğunu tespit etmiştir. Murat’ın aşağıdakilerden hangisini yapması doğrudur?
a) Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur.
b) Gecikmeksizin polise haber verir, polis gelinceye kadar silahı ve şahsı muhafaza altına alır, tutanakla polise teslim eder.
c) Silahı muhafaza altına alır, şahsı gönderir, polise haber vererek, tutanakla silahı teslim eder.
d) Şahsa silahla terminale girilmeyeceğini söyler ve silahını teslim alarak girmesini sağlar.
e) Silah ruhsatsız olduğundan, ruhsat alınması için emniyete başvurmasını ister.

18) Müzeye gezmeye gelen ve üzerinde taşıma ruhsatlı silahı olan kişi kontrol noktasından silahı ile birlikte geçmek istemektedir. Kontrol noktasında görevli ÖGG Samet’in davranışı nasıl olmalıdır?
a) Kişiyi içeri alamaz.
b) Kişiyi silahı ile birlikte içeri alır.
c) Talimatlara göre hareket eder.
d) Müze müdürünün kararına göre hareket eder.
e) Silahı emanete alıp kişiyi içeri alır.

19) Bir kamu kurumu bünyesindeki özel güvenlik biriminde çalışan özel güvenlik görevlisi kendisine verilen disiplin cezasına karşı nereye başvurabilir?
a) İdare mahkemesine
b) Polise
c) İşçi sendikasına
d) İş mahkemesine
e) İşveren sendikasına

20) I Sakin olun çevredekilere haber verin
II Önce yangını söndürmeye çalışın sonra itfaiyeye haber verin
III Acil çıkış yönlendirmelerine uyarak binayı tahliye edin
IV Camlardan ve balkondan çıkarak yardım isteyin

Yukarıda yangın anında yapılması gereken davranışlar verilmiştir. Aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru davranış şekilleri bulunmaktadır?
a) I, II, III
b) I, II
c) I, III
d) I, IV
e) I, II, III, IV

21) Koruma amirinin araçlı koruma düzenlerinde oturduğu yer neresi olmalıdır?
a) Makam aracının ön sağ koltuğu
b) Takip aracının ön sağ koltuğu
c) Takip aracının arka sol koltuğu
d) Takip aracının ön sol koltuğu
e) Makam aracının arka sağ koltuğu

22) Bulunduğu ortamda gaz kokusu alan özel güvenlik görevlisi aşağıdakilerden hangisini kesinlikle yapmamalıdır?
a) Ortam havalandırılır.
b) LPG ise taban kısmından süpürülerek gaz tahliye edilir.
c) Doğalgaz ise tavan kısmından süpürülerek tahliye edilir.
d) Yanan lambalar, elektrikli cihazlar derhal kapatılmalıdır.
e) Gaz vanalarını kapatmalıdır.

23) Özel güvenlik görevlisi Kubilay, bir patlama sonrası meydana gelen yangından sonra bir yaralıyı kurtarır. İlk yardım işlemleriyle ilgili hangi şık doğrudur?
a) Yanık üzerine yanık merhemi sürer.
b) Su toplamış yerleri patlatır.
c) Kişi hala yanıyorsa üzerini bir battaniye ile kapatıp yuvarlanmasını sağlar.
d) Yanık bölgelerine (parmaklar, vb.) birlikte bandaj yapar.
e) Yanmış alandaki derileri kaldırır.

24) Aşağıdakilerden hangisi, talebine bakılmaksızın koruma altına alınacak şahıslardan değildir?
a) Cumhurbaşkanı
b) İçişleri bakanı
c) Milletvekilleri
d) Milli Eğitim Bakanı
e) TBMM Başkanı

25) Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma görevinin aşamalarından biri değildir?
a) Daima bir tehlike vardır. Suikast veya saldırının ne zaman yapılacağını önceden bilmek mümkün değildir.
b) Muhtemel tehlikelerden zarar görmeden önemli kişinin gidebileceği bir yol seçimi yapmak gereklidir.
c) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak için tehlikenin mahiyetini bilmek, tehlikeyi tanımak ve araştırmak şarttır.
d) Yakın koruma hizmetlerinde başarı, öncelikle görevlendirilen personelin sayısına bağlıdır.
e) Saldırı veya tehlikeyi uygun usul ile bertaraf etmek gereklidir. Korunan kişiye yumurta atılıyorsa hemen silah çekilmemelidir.

26) Aşağıdakilerden hangisi gidilecek güzergâhlarda hassas noktalardan sayılmaz?
a) Hastaneler
b) Yerleşik binalar
c) Köprüler
d) Tüneller
e) Trafik lambaları

27) Hakim yerlere yerleştirilmiş keskin nişancılar hangi koruma çemberinde bulunur?
a) İç çember
b) Orta çember
c) Dış çember
d) Ara çember
e) Kenar çember

28) Belirli güzergâhlara bağlı kalınarak yürütülen devriye yöntemine ne denilir?
a) Planlı devriye
b) Dairesel devriye
c) Motorize devriye
d) Geri dönüşlü devriye
e) Olağan devriye

29) Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?
a) Affa uğramış olsa bile sahtecilik, güveni kötüye kullanma suçlarından mahkûm olmamak
b) Taksirle yaralama suçundan 1 yıl veya daha fazla ceza almamış olmak
c) Özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak
d) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmamak
e) Özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

30) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonu üyesi değildir?
a) İl jandarma komutanlığı temsilcisi
b) Belediye temsilcisi
c) İl emniyet müdürlüğü temsilcisi
d) Sanayi ve ticaret odası temsilcisi
e) Vali yardımcısı

31) Kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Belediye başkanı
b) İl emniyet müdürü
c) İl jandarma komutanı
d) Mülki idare amiri
e) Milletvekili

32) Özel güvenlik sorumlusunun atanabilmesi için özel güvenlik izni verilen yerde en az kaç özel güvenlik görevlisi görev yapmalıdır?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
e) 30

33) 5188 sayılı Kanun’un 7. maddesi (e) bendi özel güvenlik görevlilerine; yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisi vermektedir. Bu yetkiyle özel güvenlik görevlilerine hangi görev verilmiştir?
a) Adli
b) İdari
c) Koruyucu
d) Önleyici
e) Yardım

34) Yabancı kişilerin Türkiye’de özel güvenlik şirketi kurabilmesinde aranan temel ilke nedir?
a) Mülkilik
b) Şahsilik
c) Mütekabiliyet
d) Evrensellik
e) Koruma

35) Aşağıdakilerden hangisi zor kullanmanın en son aşamasıdır?
a) Silah kullanma
b) Bedeni kuvvet kullanma
c) Göz yaşartıcı gaz kullanma
d) Polis köpeklerini kullanma
e) Basınçlı su kullanma

36) I Kartlı geçiş sistemi
II X-ray cihazı
III Metal detektörü

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir binaya sadece yetkili/izinli kişilerin giriş çıkışını sağlamak üzere kullanılan bir cihaz veya sistemdir?
a) Yalnız I
b) Yalnız II
c) Yalnız III
d) I ve III
e) I, II ve III

37) Bak-Dinle-Hisset sırasında solunum en fazla kaç saniye dinlenmelidir?
a) 2 saniye
b) 5 saniye
c) 10 saniye
d) 20 saniye
e) 8 saniye

38) Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımcının öncelikli amaçlarından değildir?
a) Ortam güvenliğini sağlamak
b) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
c) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini desteklemek
d) Hastaya gerekli medikal tedaviyi yapmak
e) Hasta / yaralının durumunun kötüye gitmemesi için gereken önlemleri almak

39) Aşağıdakilerden hangisi eroin maddesinin vücuttaki etkilerinden değildir?
a) Göz bebeklerinin büyümesi
b) Ayakta durmakta zorluk çekilmesi
c) Vücut ısısının düşmesi
d) İletişim kurma zorluklarının yaşanması
e) Nabız yavaşlaması ve kan basıncında düşme

40) Bir işi yapmak için içimizdeki duyduğumuz güçlü isteğe ne ad verilir?
a) Motivasyon
b) Sempati
c) Dürtü
d) Empati
e) İçgüdü

41) Özel güvenlik görevi sağlıklı bir empati becerisi gerektirir. Empati aşağıdaki tanımlardan hangisidir?
a) Empati, iletişime girdiğimiz insana saygı duymaktır.
b) Empati, iletişime girdiğimiz insanın kişiliğini benimsemektir.
c) Empati, iletişime girdiğimiz kişiyi anlamaya çalışmak ve onun yerine kendimizi koymaktır .
d) Empati, iletişime girdiğimiz insana sevgi duymaktır.
e) Empati, iletişime girdiğimiz insanın sempatik özelliklerini görmektir.

42) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Soru sorma
b) Hemen sonuç çıkarma
c) Not alma
d) Göz teması kurma
e) Dinlediğimizi belli etme

43) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan yapılan saldırılar ve kullanılan silahlarla ilgili doğru bir ifade değildir?
a) Hedef bedenen ulaşılamayacak bir mesafededir. 5–10 metreden daha uzaktadırlar. Uzaklık başarısızlığa neden olabilir.
b) Saldırının nedeni sadece terör amacına yöneliktir.
c) Saldırıda tabanca, çoğu zaman tüfek kullanılır. Roketatarlar hatta füzeler de kullanılmaktadır.
d) Saldırıda başarılı olmak için özel eğitim gerekir. Çoğu kez özel yeteneklere ihtiyaç vardır.
e) İyi bir nişancı ve iyi bir silah gereklidir.

44) Aşağıdakilerden hangisi koruma çeşitlerinden değildir?
a) İşyeri koruma
b) Konut koruma
c) Yakın koruma
d) Beden sağlığını koruma
e) Özel koruma

45) Çoklu yakın koruma organizasyonlarında görevli sürücüler aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Kullandığı aracın yakıtını belli seviyenin altına düşmemesine dikkat etmelidir
b) Eğer silah taşıyorsa, silahını koltuk altı kılıfı takarak taşımalıdır
c) Telsizi sürekli açık olmalı ve dinlemelidir
d) Koruma amirinin talimatlarına harfiyen uymalıdır
e) VIP (Önemli kişi) araçtan inmeden araçtan inmeli ve saygısını göstermelidir

46) Özel güvenlik görevlisi genel kolluğun görev alanına giren bir olayla karşılaştığında aşağıdakilerden hangisini yapmaz?
a) Suçüstü hükümleri çerçevesinde geciktirmeksizin olaya el koyar ve suçun devamını engeller.
b) Genel kolluğa haber verir.
c) Genel kolluk gelinceye kadar sanık veya sanıkları, olay yerini ve delilleri korur, muhafaza altına alır.
d) Genel kolluk gelene kadar şüpheli ve tanıkların ifadesini alır ve olayın soruşturmasını yapar.
e) Genel kolluk olaya el koyduktan sonra sanık veya sanıkları, olay yerini, delilleri ve muhafaza altına aldıklarını teslim eder.

47) Empati ile sempati arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
a) Empatide duygular önemli değildir.
b) Sempatide düşünceler önemlidir.
c) Empatide kişiyle beraber acı çeker ya da seviniriz.
d) Empatide anlamak, sempatide ise hak vermek ön plandadır.
e) Aralarında hiçbir fark yoktur.

48) Aşağıdakilerden hangisi adli aramaya örnektir?
a) Hava meydanlarında yapılan arama
b) Toplantılarda yapılan arama
c) Terminal girişinde yapılan arama
d) Cenaze törenlerinde yapılan arama
e) Hâkim kararı ile ofiste yapılan arama

49) Günlük yaşamda karşılaşılan engeller ve zorlamalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik, huzursuzluk hali aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) İletişim
b) Empati
c) Stres
d) Gürültü
e) Motivasyon

50) Temel eğitimini başarıyla tamamlayan özel güvenlik görevlilerine kimlik kartları hangi makamca verilir?
a) Emniyet Genel Müdürlüğü
b) Genelkurmay Başkanlığı
c) Özel Güvenlik Daire Başkanlığı
d) Jandarma
e) Valilik

51) Savunma şirketinde silahlı görev yapan özel güvenlik görevlisi hangi hallerde silahını evinde muhafaza edebilir?
a) Acil ve zorunlu hallerde
b) Mülki amirin izniyle
c) Evinde bulunduramaz
d) Polisin onayı ile
e) 5188 sayılı Kanun’un verdiği yetkiyle

52) Aşağıdaki ifadelerden hangisi 5188 sayılı Kanuna uygun bir ifade değildir?
a) Özel güvenlik görevlileri ruhsatlı silahları ile konserde görev yapabilirler.
b) Para ve değerli eşya nakli gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu, görev alanı sayılır.
c) Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir.
d) Kişi korumasında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanı; koruduğu kişi ile birlikte olduğunda ülke genelidir.
e) Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar.

53) Genel kolluğun denetimi ve gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından hava meydanlarında yapılan aramaya ne denir?
a) Adli arama
b) Önleme araması
c) Üst araması
d) İdari arama
e) İş yeri araması

54) Olay devam ederken eylemi gerçekleştiren şahıs/şahısların yakalanmasında düzenlenen tutanak hangisidir?
a) Yakalama tutanağı
b) Olay tespit tutanağı
c) Arama tutanağı
d) Suçüstü tutanağı
e) Teslim tesellüm tutanağı

55) Aşağıdakilerden hangisi başarılı iletişimin temel şartlarından biridir?
a) Yüksek sesle konuşmak
b) İletişimin amacını bilmek
c) İletişimi kısa tutmak
d) Kapalı ortamlarda iletişim kurmak
e) Otoritenin gücünü kullanmak

56) İnsanlar, kurumlar, nesneler, olaylar vb. hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan peşin olarak verilmiş kararlara ne denir?
a) Empati
b) Tutum
c) Saygı
d) Bilgisizlik
e) Önyargı

57) Belirlenen bir hedefe ve amaca ulaşabilmek için önceden belirlenmiş plân, yol, usûl ve yöntemlere ne denir?
a) Davranış
b) Strateji
c) Yöntem
d) Taktik
e) Eylem

58) Şehrin herhangi bir yerinde meydana gelen yasal olmayan bir toplumsal olayı başlatan ve sürdüren topluluklar hedeflerine ulaşmak ve daha etkili olabilmek için kendilerini engellemeye çalışan güvenlik kuvvetlerine karşı hangi taktikleri uygulamazlar?
a) Dikkatleri başka noktaya çekme
b) Bayrak ve flama açarak marş söyleme
c) Güvenlik kuvvetlerini kuşatma
d) Dağılıyor gözükerek tekrar toplanma
e) Sorumlu güvenlik amiriyle diyaloğa geçme

59) Büyük grupları küçük gruplara bölmek, yanlara doğru dağıtmak, grup içerisindeki liderleri ve suçluları yakalamak amacıyla kullanılan düzen aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hat düzeni
b) Çember düzeni
c) Kama düzeni
d) Yakın koruma düzeni
e) Bariyer düzeni

60) Kaza geçirmiş ve araç içinde olan bir yaralıyı eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğine zarar vermeden çıkarmak için kullanılan taşıma tekniği hangisidir?
a) Rentek manevrası
b) Ayaklarından tutarak sürükleme
c) Heimlich manevrası
d) Altın beşik
e) İtfaiyeci yöntemi ile taşıma

61) “Ne söylediğimizden daha önemlisi, nasıl söylediğimizdir” cümlesi iletişimde hangi kavramın önemini vurgulamaktadır?
a) Empati
b) Öğrenme
c) Enformasyon
d) Yaşantı
e) Beden dili

62) Aşağıdakilerden hangisi biyolojik delillerdendir?
a) Boya
b) Lif
c) Para
d) Kıl
e) İlaç

63) Adli makamlarca konusunda uzman personele hazırlatılan teknik raporlardır. Tanımı yapılan rapor çeşidi hangisidir?
a) Olay raporu
b) Takip raporu
c) Araştırma raporu
d) Gözlem raporu
e) Bilirkişi raporu

64) 5188 sayılı Kanun’un 23’üncü maddesinde “ceza uygulaması” ile ilgili hangi ifade doğrudur?
a) Özel güvenlik görevlilerine karşı suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılabilmesi için suçun terör kapsamında olması gerekir.
b) Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler ağır cezada yargılanır.
c) Özel güvenlik görevlileri bir suç işlemeleri halinde kendilerine avukat tutulması zorunludur.
d) Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
e) Özel güvenlik görevlisinin işlediği suç çalıştığı yerde ise verilecek ceza yarı oranında artırılır.

65) Kontrol noktasında görevli ÖGG Dursun ile Abidin’in kullanamayacağı yetki hangisidir?
a) Zor kullanma
b) Emanete alma
c) Gözaltına alma
d) Yakalama
e) Arama (güvenlik cihazından geçirme)

66) Bir mal veya eşya üzerinde zilyede ait tasarruf yetkisinin kamu gücü kullanarak kaldırılmasına ne denir?
a) Muhafaza altına alma
b) Zor kullanma
c) El koyma
d) Arama
e) Gözaltına alma

67) Görevli oldukları fabrikada devriye görevini yerine getiren ÖGG Selim ile Yasin’in hangi davranışı yanlıştır?
a) Fabrikanın hassas bölgelerini kontrol etme
b) Şüpheli şahısları izleme
c) Çevreyle iyi iletişim içinde olma
d) Trafiği tanzim etme
e) Ayrı güzergâh kullanmaları

68) Aşağıdakilerden hangisi yangından kaynaklanan tehlikelerden birisi değildir?
a) Kimyasal tehlike
b) Patlama tehlikesi
c) Su tehlikesi
d) Çökme tehlikesi
e) Yüksek sıcaklık tehlikesi

69) Koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkili organ aşağıdakilerden hangisidir?
a) Jandarma komutanlığı
b) İl emniyet müdürlüğü
c) Büyükşehir belediye başkanlığı
d) Ticaret ve sanayi odası
e) Özel güvenlik komisyonu

70) Özel güvenlik şirketlerine faaliyet izni vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) İçişleri Bakanlığı
b) Türkiye Odalar Borsalar Birliği
c) Sanayi ve Ticaret Odası
d) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
e) Özel Güvenlik Daire Başkanlığı

71) İletişimde “Sen Dili”ni kullanmak neden sakıncalıdır?
a) Sorumlulukları artırdığı için
b) Suçlayıcılık içerdiği için
c) Özgüveni artırdığı için
d) Ekip ruhunu güçlendirdiği için
e) Dayanışmayı artırdığı için

72) 5188 sayılı Kanun’da yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, engelli hâle gelen özel güvenlik görevlilerine veya hayatını kaybeden özel güvenlik görevlisinin kanunî mirasçılarına tazminat ne şekilde ödenir?
a) Silahlı görev yapanlar alabilir.
b) Soruşturma bitmeden ödenmez.
c) Tüketici Hakem Heyetine gidilir.
d) Bilirkişi karar verir.
e) İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat ödenir.

73) Alışveriş merkezinde devriye görevlisi ÖGG Metin ile Kerem’in kullanamayacağı yetki aşağıdakilerden hangisidir?
a) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma
b) İmdat istenmesi halinde görev alanındaki işyerine girme
c) Görev alanı içinde şüpheli paket gördüğünde çevre emniyetini alarak genel kolluğa haber verme
d) Haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama
e) Şüpheli şahısların kimlik tespitini yapma

74) Özel güvenlik görevlileri hangi durumlarda 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da belirtilen yetkilerini kullanamazlar?
a) Görev süresi içerisinde
b) Özel güvenlik kimlik kartının yakasında takılı olmadığında
c) Görev alanında
d) Kişi koruma esnasında
e) Geçici özel güvenlik izni verilen yerlerde

75) Adli makamlarca çıkarılan yakalama kararı kişinin hangi hakkını kısıtlar?
a) Özgürlük ve güvenlik hakkı
b) Mülkiyet hakkı
c) Yaşama hakkı
d) Konut dokunulmazlığı hakkı
e) Özel hayatın gizliliği hakkı

76) “Seçici dinleme” nedir?
a) Kişiler arasında seçim yapmayı kolaylaştıran dinleme türüdür.
b) Konuşma yapacak kişilerin önceden seçilmesini gerektiren iletişim tekniğidir.
c) Sözlü iletişimde sıklıkla kullanılan ikna yöntemlerinden biridir.
d) İletişim esnasında sorular sorulmasını gerektiren dinleme türüdür.
e) Sadece ilgi duyulan hususlara odaklanarak yapılan dinleme türüdür.

77) Grupla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Grup üyeleri tek başlarına iken bazı duygularını frenleyip bilinçaltına atabilirler.
b) Grup halinde iken duygular bilinç üstüne çıkar ve sorumluluk duyguları genellikle kaybolur.
c) Kişinin grup içinde iken sorumluluk duygusunun azalması ve çoğunluğun gücü arkasına sığınması, istenmedik davranışlarda bulunmasına sebebiyet verir.
d) Grupta duygusallık hakim olduğu için, bir hareket yapılacağında çoğu zaman hareketin neden, nasıl ve kime karşı yapılacağı tartışılmaz.
e) Grup hareketleri genellikle üyelerinin bireysel istek, beceri ve tutumlarına göre belirlenir.

78) İletişim esnasında alıcının bir mesajı anlamaya çalışarak dinlemesine ne denir?
a) Aktif dinleme
b) Görünüşte dinleme
c) Yüzeysel dinleme
d) Kişisel dinleme
e) Tuzak kurucu dinleme

79) Karşıdaki kişiyi dinliyormuş gibi görünüp başka şeyleri düşünmek nasıl bir dinleme türüdür?
a) Görünüşte dinleme
b) Seçerek dinleme
c) Denetçi dinleme
d) Savunucu dinleme
e) Nezaketen dinleme

80) Aşağıdakilerden hangisi doğal kaynaklı uyuşturuculardandır?
a) Sedatifler
b) Extacy
c) Solventler
d) Amfetaminler
e) Afyon

81) İlk yardımın temel uygulamaları hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
a) Kurtarma, Bildirme, Tedavi
b) Koruma, Kurtarma, Tedavi
c) Bildirme, Tedavi, Koruma
d) Koruma, Bildirme, Kurtarma
e) Koruma, Bildirme, Önleme

82) Saldırı esnasında VIP (önemli kişi) kişi ile ilgili yapılacak ilk iş ne olmalıdır?
a) Korunan kişi saldırının ters istikametine kaçırılmalıdır
b) Karşılık verilmeli kaçılmamalıdır
c) Saldırının üzerine gidilmeli
d) Kalabalık içine gidilmeli
e) Saldırının geçmesi beklenmeli

83) Özel güvenlik görevlileri görev alanı içerisinde yaralama şüphelisini hangi makama teslim eder?
a) Mülki idare amirliklerine
b) İşverene
c) Cumhuriyet başsavcılıklarına
d) Yetkili genel kolluk birimine
e) Özel güvenlik amirine

84) Aşağıdakilerden hangisi telsiz konuşmalarında dikkat edilecek hususlardan biridir?
a) Konuşmalarda isim ve rütbe kullanılmalıdır.
b) Mesajlar uzun olmalıdır.
c) Konuşmalarda çağrı, karşı tarafın kod numarası verilerek yapılır.
d) Telsizin sesi fazla açılmalıdır.
e) Gizli konuşmalar telsizle yapılabilir.

85) İlkyardım nedir?
a) Yardım çağırmaktır.
b) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir.
c) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir.
d) Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaledir.
e) Ambulansta yapılan müdahaledir.

86) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde insanın değişmeyen özelliklerinden biri değildir?
a) Yanık izi
b) Öfke durumu
c) Kekemelik
d) Dilsizlik
e) Ten rengi

87) I ÖGG’nin genel kolluk ile birlikte görev yapıyor olması gerekir
II Kimlik sorma uygulamasının kamu kolluğunca başlatılmış olması gerekir
III Kamu kolluğunun talebi olmalı
IV ÖGG’nin görev yaptığı şirketin sahibinin emri olmalı
V ÖGG’nin görev alanında olmalı
VI ÖGG istediği zaman kimlik sorabilir

ÖGG’nin kamuya mahsus açık alanlarda kuvvetli suç şüphesi bulunmadıkça kimlik sorma yetkisini kullanmamalıdır. Kamuya ait açık alanlarda kimlik sorabilmesi için yukarıdaki şartlardan hangilerinin oluşması gerekir?
a) I-II-III-IV
b) II-III-IV-V
c) I-II-III-V
d) III-IV-V-VI
e) I-IV-V-VI

88) Kameraların gece karanlık ortamlarda sağlıklı bir şekilde görüntü alabilmesi için aşağıdaki aparatlardan hangisi kullanılır?
a) Hareket sensörü
b) El feneri
c) İnfrared aydınlatma cihazı
d) Floresan lamba
e) Nvr kayıt cihazı

89) Kimyasal reaksiyon alanından ısı alınması ve çekilmesi, söndürme etkisi özelliklerinden hangisidir?
a) Boğma
b) Soğutma
c) Engelleme
d) Yakıtı giderme
e) Akışından kesme

90) Kırık tespitinde doğru uygulama hangisidir?
a) Kırık bölge normal şekline getirilmelidir.
b) Açık kırık varsa görünen kemik parçaları temizlenmelidir.
c) Yara varsa üzeri kapatılmamalıdır.
d) Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır.
e) Kırıklar tespit edilmeden hastaneye götürülmelidir.

91) Güvenpark’ta meydana gelen yasadışı eylem sonrasında güvenlik görevlisi Tarkan ve arkadaşları bir şüpheliye kelepçe takarken aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Tarkan kelepçe takacağı kişinin arkasında bulunmalı ve hareketlerini kontrol altında tutmalıdır.
b) Kelepçe takıldıktan sonra yerine oturup oturmadığı kontrol edilmelidir.
c) Diğer görevlilerin kelepçe takan Tarkan’ın emniyetini sağlamasına gerek yoktur.
d) Şahsın el, kol ve ayak hareketleri yapması gibi davranışları önlenmelidir.
e) Şahsın silahlı olup olmadığına dikkat edilmelidir.

92) Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
a) İl Valilikleri
b) İçişleri Bakanlığı
c) Belediye Başkanlığı
d) Cumhuriyet Başsavcılığı
e) Sanayi ve Ticaret Odası

93) Birden fazla kamerayı elle veya otomatik olarak ekranda görmemizi sağlar. Kelime anlamı olarak seçici, değiştirici demektir.
Yukarıdaki tanım kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) Sistemine ait hangi ekipmanı anlatmaktadır?
a) Monitör
b) Switcher
c) Pan-Tilt motor
d) Bullet kamera
e) Lens

94) Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi söndürme maddesi olarak kullanılan suyun avantajlarından biri değildir?
a) Ahşap, kağıt, tekstil yangınlarında etkili bir söndürücüdür.
b) Zehirleyici etkisi olmayan; kimyasal olarak nötr bir maddedir.
c) Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum vb. kimyasallarla suyun teması hidrojen oluşmasına, dolayısıyla patlamalara neden olur.
d) Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuzudur.
e) Her yerden kolaylıkla temin edilebilir.

95) Görev yerinde, işlenen bir suçun failini yakalayan ve delillerini muhafaza eden özel güvenlik görevlisi hangi görevi ifa etmiştir?
a) İdari görev
b) Kişisel görev
c) Kurumsal görev
d) Önleyici görev
e) Adli görev

96) Aşağıdakilerden hangisi parmak izinin özelliklerinden değildir?
a) Sınıflandırılabilir
b) Değişmez
c) Benzetilebilir
d) Arşivlenebilir
e) Karşılaştırılabilir

97) Aşağıdakilerden hangisi yasadışı toplumsal olayları başlatma usullerinden birisi değildir?
a) Yaygın propaganda yapmak
b) Heyecanı artırmak
c) Önceden mülki amirliğe bildirim yapmak
d) Eyleme geçmek
e) Etkili konuşma yapmak

98) Hangisi delillerin özelliklerinden biri değildir?
a) Kanuna aykırı olmamalı
b) Olayla ilişkili olmalı
c) Suçun unsurlarından biri olmalı
d) Soyut nesnelerden oluşmalı
e) Olay içinde yer almalı

99) Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olaylara ne denir?
a) Tsunami
b) Deprem
c) Afet
d) Tehlike
e) Sel

100) Trafik kazası geçirmiş bir kimsenin hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?
a) Dil dışarı çekilir.
b) Dil üst dudağa çengelli iğne ile iğnelenir.
c) Baş-çene pozisyonu sağlanır.
d) Hastaya koma pozisyonu verilir.
e) Baş yana çevrilir.

 

58. YENİLEME SİLAH

 

1) Tetiğe ilk basınç uygulamaya başlamadan önce alınması gereken boşluğa ne ad verilir?
a) Tetik boşluğu
b) İstinat boşluğu
c) Korkuluk boşluğu
d) Emniyet boşluğu
e) Hiçbiri

2) Fişek rampası kırılan bir tabancada aşağıdaki arızalardan hangisi görülür?
a) Şarjöre fişek doldurulamaz.
b) Emniyet mandalı hareket etmez.
c) Şarjörden fişek yatağına fişek sürülemez.
d) Çekirdek namluyu terk ederken takla atar.
e) Fişeğin ilk hızı düşer

3) Aşağıdaki silah parçalarından hangisinin balistik izin oluşması yönünden etkisi yoktur?
a) Tırnak
b) Namlu
c) Çıkarıcı
d) Emniyet mandalı
e) İğne

4) I Sürgü geriye doğru çekilir
II Silahın namlusu ölü bir noktaya çevrilir
III Şarjör çıkarılır
IV Fişek yatağı gözle kontrol edilir

Yukarıda, silah sökülürken uygulanacak kurallar verilmiştir. Bunların doğru sıralaması hangisidir?
a) III – II – I – IV
b) II – III – I – IV
c) IV – II – III – I
d) I – III – III – IV
e) II – IV – III – I

5) Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini inceleyen bilim dalı hangisidir?
a) Kriminoloji
b) Kriminilastik
c) Olay yeri inceleme
d) Balistik
e) Toksikoloji

6) Aşağıdaki fişeklerin hangisinde barut bulunmaz?
a) Eğitim fişeği
b) Sevk fişeği
c) İzli fişek
d) Manevra fişeği
e) İşaret fişeği

7) Yiv ve set silahın hangi parçasında bulunur?
a) Çerçeve
b) Horoz
c) Çıkarıcı
d) Şarjör
e) Namlu

8) Namlu içerisinde bulunan yiv ve setlerin aşınması sonucu hangisi meydana gelmez?
a) Fişeğin hedef üzerindeki delici gücü artar.
b) Hedefte nişan alınan noktaların dışına taşma olur.
c) Çekirdek havada takla atarak gider.
d) Atış menzili kısalır.
e) İlk hız düşer.

9) Kapsülün ana görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Barutun ateşlenmesini sağlar.
b) Çekirdeğe hız verir.
c) Çekirdeğe yön verir.
d) Barutun nemlenmesini önler.
e) Çekirdeğe dönme hareketi verir.

10) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?
a) Namlu
b) Tetik
c) Şarjör yuvası
d) Horoz
e) Tetik korkuluğu

11) Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
a) Kimyasal silahlar
b) Ateşli silahlar
c) Biyolojik silahlar
d) Ateşsiz silahlar
e) Yarışma silahları

12) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmamasının sebebi olamaz?
a) Yerine getiren yayın kırık veya özelliğini kaybetmiş olması
b) İğne yayının kirli veya çok yağlı olması
c) Şarjörün ağız kenarlarının bozulmuş olması
d) Şarjörün yerine tam olarak oturmaması
e) Gerdel yayının kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

13) Tırnak kırılır ise aşağıdaki sorunlardan hangisi ile karşılaşılır?
a) İğne de kırılır.
b) Çekirdek namluyu terk edemez.
c) Yiv ve setlerde aşınma meydana gelir.
d) Namluda şişme oluşur.
e) Kovan fişek yatağından çıkartılıp dışarı atılamaz.

14) Aşağıdakilerden hangisi fişeğin unsurlarından değildir?
a) Kovan
b) Kapsül
c) Barut
d) Çekirdek
e) Gerdel

15) Aşağıdakilerden hangisi atış antrenman metotlarından değildir?
a) Kuru tetik çalışması
b) Sürpriz atış çalışması
c) Ayna çalışması
d) Karanlık bölgeye doğru atış çalışması
e) Parayla tetik ezme çalışması

16) Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet tertibatı hangisidir?
a) Şarjör emniyeti
b) İğne emniyeti
c) Mandal emniyeti
d) Horoz emniyeti
e) İkaz pim emniyeti

17) Bir tabancada tetik çekildiğinde hem horoz kuruluyor, hem de düşüyorsa, bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Çift hareketli
b) Yarı otomatik
c) Tam otomatik
d) Tek hareketli
e) Toplu

18) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır.
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur.
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır.
d) Önce şarjör takılır.
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir.

19) Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir?
a) Mermi yolu
b) Etkili menzil
c) Azami menzil
d) İlk hız
e) Hedef

20) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Çekirdeğin ağırlığı
b) Havanın yoğunluğu
c) Havanın ısısı
d) Horozun darbe gücü
e) Rüzgâr

21) Aşağıdakilerden hangisi sürgü grubu (kapak takımı) üzerinde yer almaz?
a) Kovan atma boşluğu
b) Sürgü kilit dişleri
c) Tetik korkuluğu
d) Gez
e) Arpacık

22) Tabancanın iğnesinin kırılması durumunda aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?
a) Fişek ateşlenemez.
b) Tabanca ile nişan hattı oluşturulamaz.
c) Horoz kurulamaz.
d) Tabanca emniyete alınamaz.
e) Şarjör yuvasına oturmaz.

23) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatında yer almaz?
a) Tetik
b) İğne
c) İğne yayı
d) Çıkarıcı
e) Horoz

24) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir?
a) Merminin dönerek ilerlemesini sağlar.
b) Ateşleme sonrası boş kovanının dışarıya atılmasını sağlar.
c) Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar.
d) Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar.
e) Merminin azami mesafesini artırır.

25) Rampa nedir?
a) Namlu üzerindeki çıkıntı ve girintilerdir.
b) Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir.
c) Namlu yoludur.
d) Şarjör yayının üzerindeki fişeklerin konulduğu yerdir.
e) Şarjör yuvasının diğer adıdır.

 

 

 

58. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1 D 26 A 51 C 76 E 1 B
2 A 27 C 52 A 77 E 2 C
3 E 28 A 53 B 78 A 3 D
4 E 29 B 54 D 79 A 4 B
5 D 30 B 55 B 80 E 5 D
6 B 31 D 56 E 81 D 6 A
7 C 32 B 57 D 82 A 7 E
8 A 33 E 58 E 83 D 8 A
9 D 34 C 59 C 84 C 9 A
10 C 35 A 60 A 85 D 10 C
11 E 36 A 61 E 86 B 11 E
12 D 37 C 62 D 87 C 12 B
13 C 38 D 63 E 88 C 13 E
14 A 39 A 64 D 89 B 14 E
15 B 40 A 65 C 90 D 15 D
16 D 41 C 66 C 91 C 16 E
17 B 42 B 67 D 92 A 17 A
18 B 43 B 68 C 93 B 18 C
19 A 44 D 69 E 94 C 19 C
20 C 45 E 70 A 95 E 20 D
21 A 46 D 71 B 96 C 21 C
22 D 47 D 72 E 97 C 22 A
23 C 48 E 73 E 98 D 23 D
24 C 49 C 74 B 99 C 24 B
25 D 50 E 75 A 100 C 25 B

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

57.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Cuma, 24 Mayıs 2019 by admin

57.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

 

 

57. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) Aşağıdakilerden hangisi sel anında yapılmaması gereken davranışlardan biridir?
a) Su yatağı ve çukur bölgeler hemen terk edilmelidir.
b) Asla sel sularının bulunduğu bölgelerde araç kullanılmamalıdır.
c) Elektrik çarpılmalarına karşı elektrik kaynaklarından uzak durulmalıdır.
d) Hızla akan su üzerindeki köprülerden uzak durulmalıdır.
e) Sel ve su baskınları için sigorta yaptırılmalıdır.

2) Yangınlarda karşılaşılan can kayıplarına neden olan yanma ürünü gaz hangisidir?
a) O2 (oksijen)
b) CO (karbonmonoksit)
c) CO2 (karbondioksit)
d) N2 (azot)
e) H2O (su)

3) Toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın, su ve rüzgârın etkisiyle aşınması ve taşınması olayına ne denir?
a) Toprak kayması
b) Erozyon
c) Tsunami
d) Heyelan
e) Çığ

4) Aşağıdakilerden hangisi devriyenin önleyici görevlerinden değildir?
a) Görev alanlarına girmek isteyen kişileri duyarlı kapıdan geçirme
b) Görev alanlarına girmek isteyen kişilerin üstlerini detektörle arama
c) Görev alanında haklarında yakalama emri bulunan kişileri yakalama
d) Görev alanında caydırıcı olmak amacıyla üniformalı görev yapma
e) Konser, sahne gösterileri vb. etkinliklerde kimlik sorma

5) Özel güvenlik görevlisi Şevket, havalimanındaki bina girişinde bulunan x-ray cihazından sorumlu olarak görev yapmaktadır. Özel güvenlik görevlisi Şevket bu görevini yaparken hangi kanundan yetki alarak bu görevi yapmaktadır?
a) 5442 Sayılı Kanundan
b) 5188 Sayılı Kanundan
c) 7145 Sayılı Kanundan
d) 2559 Sayılı Kanundan
e) 657 Sayılı Kanundan

6) Aşağıdakilerden hangisi itfaiye teşkilatının görevlerinden değildir?
a) Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek
b) Su baskınlarına müdahale etmek
c) Doğal afetler ve olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak
d) Yaralıya serum takmak, vatandaşları olay yerinden uzak tutmak
e) Halkı, kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek, alınacak önlemler konusunda eğitmek ve bu konuda tatbikatlar yapmak

7) Aşağıdakilerden hangisi yangından kaynaklanan tehlikelerden değildir?
a) Yüksek sıcaklık tehlikesi
b) Patlama tehlikesi
c) Yangın safhalarındaki tehlikeler
d) Mimari ve yapısal özelliklerden kaynaklanan tehlikeler
e) Çökme tehlikesi

8) LPG ve doğalgaz yangınları hangi yangın sınıflaması içerisinde bulunurlar?
a) B sınıfı
b) C sınıfı
c) A sınıfı
d) D sınıfı
e) F sınıfı

9) Paratoner sistemleri aşağıdakilerden hangisinden dolayı yangın çıkmasına engel olmayı amaçlar?
a) Yıldırım düşmesi
b) Sıçramalar
c) Bilgisizlik
d) Aşırı hava sıcaklıkları
e) Doğalgaz kaçağı

10) Yangında itfaiye olay yerine gelene kadar, yanıcı maddenin türüne göre uygun söndürme maddesi kullanarak yangına ilk müdahaleyi yapan, yangını söndüren veya genişlemesini önleyen ekip aşağıdakilerden hangisidir?
a) Söndürme ekibi
b) Koruma ekibi
c) İlk yardım ekibi
d) Teknik destek ekibi
e) Kurtarma ekibi

11) Kontrol noktalarında eşyaların kontrolleri esnasında aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
a) Eşyalar X-ray cihazı ile kontrol edilmelidir.
b) X-ray cihazında görevli personel her zaman dikkatli olmalıdır.
c) Kontrol sonucunda suç unsuru tespit edilmesi halinde genel kolluğa bilgi verilmelidir.
d) Tespit edilen suç unsuruna el konulup şahıs gözaltına alınmalıdır.
e) Görevli personel kontrol esnasında başka işlerle ilgilenmemelidir.

12) Aşağıdakilerden hangisi nokta görevlisinin görev yerinde dikkat etmesi gereken hususlardan değildir?
a) Nokta görevlisi, zorunluluk olmadıkça noktadan ayrılamaz.
b) Nokta görevlisi, noktasının civarında 20 adımlık mesafede dolaşabilir.
c) Nokta görevlisi, zorunluluk olmadıkça nokta içine kimseyi alamaz.
d) Nokta görevlisi, meydana gelebilecek suçlara karşı her zaman duyarlı olmalıdır.
e) Nokta görevlisi, görev bitiminde devir teslim yapmadan noktadan ayrılabilir.

13) Aşağıdakilerden hangisi nokta hizmetinin temel amaçlarından birisi değildir?
a) Çevredeki insanlara güç göstermek
b) Saldırılara karşı görev yapılan bina ve tesisleri korumak
c) Suç işleme eğiliminde olanlara karşı caydırıcı olmak
d) Meydana gelebilecek olaylara müdahale etmek
e) Bölgede yaşayan insanlara güven vermek

14) Aşağıdakilerden hangisi devriye yöntemlerinden birisi değildir?
a) Planlı devriye
b) Dairesel devriye
c) Geri dönüşlü devriye
d) Olağan devriye
e) Yaya devriye

15) Aşağıdakilerden hangisi devriyenin adli görevlerinden değildir?
a) Görev alanında haklarında yakalama emri bulunan kişileri yakalama
b) Olay yerinde aldığı tedbirlere aykırı davranan kişileri men etme
c) Genel kolluğa derhal bildirmek şartıyla ele geçirdiği suç eşyasını emanete alma
d) Türk Ceza Kanununun 25 inci maddesine göre zor kullanma
e) Konser, sahne gösterileri vb. etkinliklerde kimlik sorma

16) Kontrol noktalarında güvenlik tedbirleri gerektiğinde üç aşamalı olarak yapılır. Aşağıdakilerden hangisi üçüncü aşama kontrolü ifade etmektedir?
a) Kritik alan giriş kontrolü
b) Bina giriş kontrolü
c) Ana giriş kontrolü
d) Kişi kontrolü
e) Araç kontrolü

17) Genel güvenliği korumak, suçları işlenmeden önce önlemek, işlendikten sonra müdahale etmek, vatandaşlara yardımcı olmak üzere sorumluluk bölgesinde gezerek (dolaşarak) görev yapan görevlilere ne denir?
a) Nokta görevlisi
b) Devriye bölgesi
c) Devriye
d) Kontrol görevlisi
e) Koruma görevlisi

18) Ceza Muhakemesi Kanununun 90. maddesine göre (suçüstü halinde) yakalama, devriyenin hangi görevlerine girer?
a) Adli görevler
b) Önleyici görevler
c) Yardım görevleri
d) Koruyucu görevler
e) İdari görevler

19) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarında dikkat edecekleri hususlardan değildir?
a) Görev alanlarını dikkatli bir şekilde gözlemlemesi
b) Şüpheli şahıslara duyarlı olması
c) Şüpheli paketlere duyarlı olması
d) Şüpheli araçlara duyarlı olması
e) Olayın tespiti halinde genel kolluğa bilgi vermemesi

20) Suçluyu, suçun iz ve delillerini, suçta kullanılan eşya ve aletleri, suç işlemeye çalışan kişiler ile suç işlemeye elverişli eşyaları bulmak amacıyla kişilerin üstünde, araçlarda veya mekânlarda yapılan araştırma ve kontrol işlemi, aşağıdakilerden hangisidir?
a) Arama
b) Yakalama
c) Muhafaza altına alma
d) Emanete alma
e) Zor kullanma

21) Aşağıdakilerden hangisi önleme amaçlı arama değildir?
a) Suç işlemeye çalışan kişileri ele geçirmek için yapılan arama
b) Yaralama olayında kullanılan suç aletini bulmak için yapılan arama
c) Suç işlemeye yarayan araçları ele geçirmek için yapılan arama
d) Suçları önlemek için yapılan arama
e) Genel asayiş ve emniyeti sağlamak için yapılan arama

22) Zor kullanmada; güç kullanma aşamaları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak yazılmıştır?
a) Bedeni kuvvet-maddi güç-silah
b) Maddi güç-bedeni kuvvet-silah
c) Silah-bedeni kuvvet-maddi güç
d) Silah-maddi güç-bedeni kuvvet
e) Bedeni kuvvet-silah-maddi güç

23) Aşağıdakilerden hangisi devriye çeşitlerinden birisi değildir?
a) Yaya devriye
b) Bisikletli devriye
c) Motosikletli devriye
d) Olağan devriye
e) Atlı devriye

24) Aşağıdakilerden hangisi Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında özel güvenliğin spor alanlarındaki görevlerinden değildir?
a) Genel kollukla birlikte spor alanının iç güvenliğini sağlamak
b) Spor alanlarında ateşli silah taşımak
c) Spor alanı girişinde genel kolluğun gözetim ve denetiminde arama yapmak
d) Spor alanlarına sokulması yasak maddelerin içeri sokulmasına engel olmak
e) Spor alanı içerisinde düzeni bozucu davranışta bulunanları müsabaka güvenlik amirine bildirmek

25) Aşağıdakilerden hangisi devriye görevlilerinde bulunması gerekli araç ve gereçlerden değildir?
a) Cep telefonu
b) Kelepçe
c) Düdük
d) Cop
e) El feneri

26) Özel güvenlik hizmetlerinin mahiyetini, 5188 sayılı Kanunda geçen aşağıdaki kavramlardan hangisi ifade etmektedir?
a) Kamu güvenliğini sağlayıcı
b) Özel güvenliği sağlayıcı
c) Kamu güvenliğini belirleyici
d) Kamu güvenliğini tamamlayıcı
e) Kişi güvenliğini sağlayıcı

27) Aşağıdakilerden hangisi tutanağın bölümlerinden değildir?
a) Giriş
b) Başlık
c) Tarih
d) Sonuç
e) Sunum

28) Özel güvenlik görevlilerince düzenlenen tutanağı, şüphelinin imzalamaması ile ilgili işlem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Şüpheliye zorla imzalatılır.
b) Şüphelinin imzalaması şarttır.
c) Şüpheliye imza açılmaz.
d) İmza açılır ama imzadan imtina ettiği yazılır.
e) Tutanak yeniden düzenlenir.

29) Koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkili organ aşağıdakilerden hangisidir?
a) İl Jandarma Komutanlığı
b) İl Emniyet Müdürlüğü
c) Büyükşehir Belediye Başkanlığı
d) Özel Güvenlik Komisyonu
e) Ticaret ve Sanayi Odası

30) Şirketlere, faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur. Özel güvenlik şirketleri, şubelerini bir ay içinde Bakanlığa ve ilgili valiliğe yazılı olarak; hisse devirlerini bir ay içinde Bakanlığa bildirirler. Şirketlere faaliyet izni vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Valilik
b) İçişleri Bakanlığı
c) Büyükşehir Belediye Başkanlığı
d) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı
e) Özel Güvenlik Daire Başkanlığı

31) Yöneticiler sadece bir faaliyet izin belgesinde yönetici unvanı alabilirler. Özel güvenlik birimleri veya özel güvenlik şirketlerinin şubelerinde veya on beş kişi ve üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edilen yerlerde en az bir güvenlik sorumlusu belirlenir. Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik sorumlusunda aranacak şartlardan değildir?
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
b) 18 yaşını doldurmuş olmak
c) En az ön lisans mezunu olmak
d) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak
e) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak

32) Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmaktadır. Silahlı özel güvenlik temel eğitim süresi toplam kaç saattir?

a) 100
b) 75
c) 120
d) 142
e) 110

33) Özel güvenlik görevlileri aşağıdakilerden hangisinde silahlı olarak görev yapabilirler?
a) Özel toplantılarda
b) Spor müsabakalarında
c) Sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde
d) İçkili yerlerde
e) Bankalarda

34) Özel güvenlik görevlileri, yakalanan kişi veya suç eşyasını hangi makama tutanakla teslim etmelidir?
a) Yetkili genel kolluk birimine
b) Tanıdık kolluk mensubuna
c) Cumhuriyet Başsavcılığına
d) Mülki idare amirliğine
e) Güvenlik amirine

35) Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun kabul yılı ve sayısı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 1994/5188
b) 2004/5188
c) 2012/5188
d) 2006/5442
e) 2010/3201

36) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonu üyesi değildir?
a) İl Jandarma Komutanlığı temsilcisi
b) İl Emniyet Müdürlüğü temsilcisi
c) Sanayi odası temsilcisi
d) Ticaret odası temsilcisi
e) Belediye yetkilisi

37) Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri, işveren tarafından kaç gün içinde nereye bildirilmelidir?
a) 15 gün/Valilik
b) 15 gün/Emniyet
c) 15 gün/Belediye
d) 30 gün/Valilik
e) 30 gün/Emniyet

38) Özel güvenlik görevlilerine kimlik kartları hangi makamca verilir?
a) İl Emniyet Müdürlüğü
b) İl Jandarma Komutanlığı
c) Valilik
d) Genelkurmay Başkanlığı
e) Emniyet Genel Müdürlüğü

39) Yönetici veya özel güvenlik görevlisi olabilme şartlarını taşımadığı veya bu şartlardan herhangi birini sonradan kaybettiği tespit edilenlere uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kimliği iptal edilir.
b) İşverenin takdirine göre işlem yapılır.
c) Başka bir firma/kurumda özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilir.
d) Yeniden güvenlik soruşturması yapılır.
e) İş akdi feshedilir.

40) Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
a) Valilikler
b) Bakanlıklar
c) Belediye Başkanlığı
d) Cumhuriyet Başsavcılığı
e) Sanayi ve Ticaret Odası

41) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin tabii olduğu yasaklardan değildir?
a) Görev dışında çalıştırma yasağı
b) Grev yasağı
c) Özel güvenlik kimlik belgesini başkasına kullandırma yasağı
d) Silahı görev alanı dışına çıkarma yasağı
e) Görev saatleri dışında mesaiye kalma yasağı

42) Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlarda, özel güvenlik temel eğitimi kaç saattir?
a) 142 saat
b) Sadece silahlı eğitim alırlar
c) Temel eğitim şartı aranmaz
d) 100 saat
e) 75 saat

43) Aşağıdakilerden hangisi elektronik güvenlik sistemlerinden sayılmaz?
a) CCTV kapalı devre kamera ve kayıt sistemleri
b) X-Ray cihazları
c) Yangın santraline bağlı duman detektörü
d) Kapı tipi metal arama detektörleri
e) Üst arama (el ile)

44) “Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı işlenen suçlar ……… karşı işlenmiş sayılır.”

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
a) Genel kolluk görevlisine
b) Güvenlik görevlisine
c) Kamu görevlisine
d) Emniyet Teşkilatı personeline
e) İşçiye

45) Kamera sistemine ait pan-tilt motor ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Elektrik kesildiğinde devreye girerek kameranın görüntü almasına devam etmesini sağlar.
b) Bu motor kameranın aldığı görüntüyü kayıt cihazına göndererek, görüntünün kayıt yapılabilmesini sağlar ve güvenlik açısından büyük önem arz eder.
c) Kameraya hem yatay hem de dikey hareket vermek için kullanılan aksama denir.
d) Görüntülenen bölgenin görüntüsünü video sinyallerine çevirerek monitöre aktarır.
e) Görüntüyü yakınlaştırma (zoom) işini yapan aksama denir.

46) Kartlı geçiş sisteminin kullanım amacı aşağıdakilerden hangisi olamaz?
a) Personelin giriş çıkışını takip ve kontrol etmek
b) Yetkisiz kişilerin girişini engellemek
c) Hızlı ve seri giriş-çıkış kontrolünü sağlamak
d) Personelin veya misafirin, bina içerisinde ne tür faaliyetler içinde olduğunu öğrenmek
e) Özel birimlere sadece yetkilendirilmiş personelin giriş yapmasını sağlamak

47) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kalp göğüs boşluğundadır.
b) İnsanda bir tane karaciğer bulunur.
c) Akciğerler, oksijenin kana geçmesini sağlar.
d) Yaşam bulguları değerlendirilirken önce yaralının bilincine bakılır.
e) İnsanın nabzı toplardamarlardan alınır.

48) Metal detektör ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
I Elektromanyetik dalga göndererek metalden geri yansıyan dalgayı algılamak suretiyle metal cisimleri tespit eder.
II Metalle karşılaştıklarında sesli veya ışıklı uyarı sinyali verir.
III Kişilerin üstlerindeki plastikten yapılmış ateşli silahların güvenilir bir metot ile aranmasını sağlar.

a) I-II-III
b) II-III
c) Yalnız II
d) I-II
e) Yalnız I

49) Kamu güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunundaki yetkilerin kullanılması sırasında, özel güvenlik görevlileri kimlerin emirlerini yerine getirmekle yükümlüdürler?
a) Polis ve bekçilerin
b) Jandarma ve askerlerin
c) Belediye başkanı ve belediye meclisinin
d) İl genel meclisinin
e) Mülki idare amiri ve genel kolluk amirinin

50) 5188 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özel güvenlik görevlilerinin üçüncü şahıslara verebilecekleri zararların tazmini amacıyla, özel hukuk tüzel kişileri ve özel güvenlik şirketlerine getirdiği yükümlülük aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ek önlemler alma yükümlülüğü
b) Zamanında bildirimde bulunma yükümlülüğü
c) Temel eğitim alma yükümlülüğü
d) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü
e) Güvenlik sorumluluğu yükümlülüğü

51) Delillerin toplanması yetkisi ve görevi, aşağıdakilerden hangisine aittir?
a) Olay yerine gelen ilk ekibe
b) Çevre güvenliği sağlayan ekibe
c) Özel güvenlik amirine
d) Özel güvenlik görevlilerine
e) Olay yeri inceleme ekibine

52) Temel Yaşam Desteği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapılır.
b) Hasta/yaralının solunumu Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir.
c) Yapay solunum yapmak için hava yolu açıklığını sağlamaya gerek yoktur.
d) Kalp basısı, hasta sert bir zeminde sırt üstü yatarken yapılır.
e) 30 kalp basısı ve 2 solunum olmak üzere dakikada 100 bası yapılır.

53) Adli aramaya karar verme yetkisi kimindir?
a) Hakim
b) Cumhuriyet savcısı
c) Mülki amir
d) Kolluk amiri
e) Hiçbiri

54) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin yetkilerinden değildir?
a) Arama (güvenlik sistemi ve cihazları ile)
b) Kimlik sorma
c) Yakalama
d) Emanete alma
e) Soruşturma yapma

55) Aşağıdakilerden hangisi kapalı devre televizyon sistemine (CCTV) ait bir unsur değildir?
a) Kamera
b) Monitör
c) Video kayıt cihazı
d) Turnike
e) Lens (mercek)

56) Mutfakta iş yaparken elinizi kesmeniz sonucunda oluşan kanama ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Kanama bölgesinin üzerine temiz bir bezle bastırılır.
b) Açık renkli ve kesik kesik kanıyorsa toplardamar kanamasıdır.
c) Kanamanın durması için hiç dokunmamak gerekir.
d) Kanayan bölge kalp seviyesinden aşağıda tutulur.
e) Kanamanın ciddiyeti, kaybedilen kan miktarına bağlı değildir.

57) Kanamanın durdurulması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kanama bölgesine en yakın yerdeki baskı noktasına baskı uygulanır.
b) Turnike uygulamasında ip veya tel gibi ince malzemeler kullanılır.
c) Vücut içine olan kanamalara iç kanama denir.
d) Çok sayıda yaralının olduğu yerde tek ilk yardımcı varsa boğucu sargı uygulanır.
e) Turnike uzvun koptuğu bölgeye en yakın olan ve deri bütünlüğü bozulmamış olan yere uygulanır.

58) Atardamar kanamasında fazla kan kaybının nedeni nedir?
a) Atardamar içinde açık renkli kan olduğu için
b) Oksijen yönünden zengin kan olduğu için
c) Besin maddeleri yönünden zengin kan olduğu için
d) Atardamar içinde yüksek basınç olduğu için
e) Atardamarın çapı küçük olduğu için

59) Yaralanmalarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz.
b) Kafatası ve omurga yaralanmasında bilinç açıksa ve ikinci tehlike yoksa yaralı hareket ettirilmez.
c) Yaralının baş-boyun-gövde ekseni bozulmamalıdır.
d) Yaralının bilinç düzeyi değerlendirilir, kanamaları durdurulur.
e) Araç içindeki yaralı, tehlike olmasa bile çıkarılır.

60) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Elektrik yanıklarında öncelikle elektrik akımı kesilir.
b) Yanık bölgesindeki su toplamış yerler nazikçe patlatılır ve yanık merhemi sürülür.
c) Kimyasal madde yanıklarında bölge bol suyla yıkanır.
d) Sıcak çarpmasında hasta/yaralı serin bir yere alınır.
e) Donmuş bölgeler ovulmaz, kendi kendine ısınması beklenir.

61) AVM’de görevli özel güvenlik görevlisi Ercan, hırsızlık yapan birisini suç üstünde yakalarsa aşağıdakilerden hangisini yapamaz?
a) Yakaladığı kişiye ilişkin genel kolluğa bilgi verir.
b) Yakaladığı kişinin ifadesini alır.
c) Yakaladığı kişiyi genel kolluğa teslim eder.
d) Yakaladığı kişinin üzerindeki suç unsurlarından arındırılmasını sağlar.
e) Yakalanan kişinin güvenliğini sağlar.

62) Aşağıdakilerden hangisi yakın koruma görevi yapan özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ekipmandan değildir?
a) Silah
b) Tornavida
c) Çelik yelek
d) Telsiz
e) El feneri

63) Parkta meydana gelen yaralamalı kavga olayında olaya ilk müdahale eden özel güvenlik görevlileri aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
a) Şüpheli ve mağdur aynı yerde bulundurulur.
b) Kalabalık ve ilgisiz kişiler olay yerinden uzaklaştırılır.
c) Olay hemen genel kolluğa bildirilerek ilk ekibin gelmesi sağlanır.
d) Olay yerinde bulunan suç delilleri muhafaza edilir.
e) Güvenlik ve sağlık tedbirleri alınır.

64) Aşağıdakilerden hangisi iletişimi etkileyen kişisel özelliklerden değildir?
a) Yaş
b) Cinsiyet
c) Resmiyet
d) Eğitim
e) Kültür

65) Aşağıdakilerden hangisi uyuşturucu maddeler kategori edilirken aralarında yer almaz?
a) Alkol ve türevleri
b) Kenevir ve türevleri
c) Sentetik uyuşturucular
d) Afyon ve türevleri
e) Kokain ve türevleri

66) Güvenliğini sağladığınız bir okulda kolunun üzerine düşen bir öğrenci için aşağıdakilerden hangisi yanlış bir uygulamadır?
a) Açık kırık varsa, yara temiz bir bezle örtülür.
b) Kırık şüphesi olan bölge ani hareketlerden kaçınılarak sabitlenir.
c) Çıkık şüphesi varsa, eklem oynatılmadan bulunduğu şekilde tespit edilir.
d) Burkulma durumunda şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır.
e) Açık kırıkta dışarı çıkan kemik parçaları varsa içeriye sokulur.

67) Bilinç bozuklukları ile ilgili hangisi yanlıştır?
a) Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybına bayılma denir.
b) Sara krizinde hastanın yüzüne soğuk su dökülür.
c) Sara krizi geçiren bir kişiye ağızdan herhangi bir yiyecek, içecek verilmez.
d) Sara krizinde kilitlenmiş çene açılmaya çalışılmaz.
e) Bilinci kapalı hastanın yaşam bulguları değerlendirilir ve 112 çağırılır.

68) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Solunum yoluyla zehirlenmede hasta/yaralı derhal temiz havaya çıkarılır.
b) Sindirim yoluyla zehirlenmede hasta kusturulmaya çalışılmaz.
c) Solunum yoluyla zehirlenmede tıbbi yardıma gerek yoktur.
d) Cilt yoluyla zehirlenmede bölge bol su ile yıkanır.
e) Sindirim yoluyla zehirlenmelerde zehirli maddenin türü ve ne zaman içildiği önemlidir.

69) Uzun süre madde kullanımı sonrası, madde kullanımı bırakıldığında fiziksel ve ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ne ad verilir?
a) Tolerans
b) Manevi bağımlılık
c) Maddi bağımlılık
d) Psikolojik bağımlılık
e) Yoksunluk

70) “Belirlenmiş bir amaca giden yolda, insanı harekete geçirici, harekete geçtikten sonra da sonuca ulaşıncaya kadar aynı heyecanı duymaya………………denir.”

Yukarıda boşluk olan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
a) Stres
b) Endişe
c) Etkileşim
d) Motivasyon
e) Kaygı

71) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel becerilerinden değildir?
a) Kendini tanımak
b) Kendini açmak
c) Alınganlık
d) Karşımızdakini dinlemek
e) Kendini doğru ifade etmek

72) Aşağıdakilerden hangisi problem çözmek için uygulanan aşamalardan değildir?
a) Genel yaklaşım
b) Problemin tanımlanması
c) Seçeneklerin yaratılması
d) Karar verme
e) Probleme problemle yaklaşmak

73) “Karşılaşılan engeller ve zorlanmalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik, huzursuzluk haline ……………… denir.”

Yukarıda boşluk olan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
a) Heyecan
b) Korku
c) Endişe
d) Utanma
e) Stres

74) “Kişilerin, bilinçli veya bilinçsiz olarak, duygu, düşünce ve bilgilerini aktardıkları, aktarılanları da anlamaya ve yorumlamaya çalıştıkları sürece …………. denir.”

Yukarıda boşluk olan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
a) İletişim
b) Beden dili
c) Mimik
d) Etkileşim
e) Mesaj

75) Kontrol sırasında el konulan madde ve cisimler ne yapılır?
a) Not alıp sahibine verilir.
b) Depoda koruma altına alınır.
c) Mülki amire teslim edilir.
d) Sahibine verip görev alanına girişini engeller.
e) Yasal işlemi yapılmak üzere genel kolluğa teslim edilir.

76) “Bireyin sahip olduğu duygulara, düşüncelere, yaklaşımlara aynen sahip olmaya, benimsemeye …………… denir.”

Yukarıda boşluk olan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
a) Beden dili
b) Sempati
c) Etkileşim
d) Jest
e) Mimik

77) Bir insanın düşünmesi, duygulanması, ihtiyaçlarının farkına varması hangi iletişim tekniğidir?
a) Kişi içi iletişim
b) Kişiler arası iletişim
c) Örgüt içi iletişim
d) Kitle iletişimi
e) Grup iletişimi

78) Aşağıdakilerden hangisi/hangileri stresin kaynaklarındandır?
I) Rol belirsizliği
II) Rol çatışması
III) Engelleme
IV) Çalışma koşulları

a) I
b) I-II
c) I-III
d) II-IV
e) I-II-III-IV

79) İletişimde bir mesajı iletmek için kanallar kullanılır. Bu kanallar aşağıdakilerden hangisi/hangileridir?
I) Söz
II) Ses
III) Beden dili
IV) Gürültü

a) I
b) I-II
c) I-II-III
d) I-II-IV
e) I-II-III-IV

80) Aşağıdakilerden hangisi cop ile öncelikli vuruş bölgelerinden biri değildir?
a) Kalça
b) Baldır
c) Ön kol bölgeleri
d) Belden alt kısmı
e) Boyun

81) Göz yaşartıcı gazların insanlar üzerindeki fizyolojik etkileri konusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Nefes darlığı, diyaframda kasılma
b) Aşırı derecede göz yaşı ve yanma
c) İşitme kaybı
d) Sürekli öksürme ve aksırma ihtiyacı
e) Göz kapaklarını istemsiz olarak kapama ve göz yaşına bağlı olarak geçici görememe

82) Aşağıdakilerden hangisi organize olmayan kalabalık türleri arasında yer almaz?
a) Toplantı ve gösteri yürüyüşleri
b) Çarşı-pazar kalabalıkları
c) Ani karışıklık nedeniyle oluşan kalabalıklar
d) Meraklı seyircilerin oluşturduğu kalabalıklar
e) Rastgele oluşan kalabalıklar

83) Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı kimyasal, biyolojik ve radyoaktif maddelerden koruyan malzemeye ne ad verilir?
a) Gaz süzgeci
b) Gaz maskesi
c) Kask
d) Koruyucu başlık
e) Gaz filtresi

84) Değişik amaçlar ve düşüncelerle bir araya gelmiş kişilerin toplumsal yapı içerisinde duygu, düşünce ve davranışlarıyla, bireylerin toplumdan etkilenmeleri ve davranışlarındaki değişikliklere ve bunu inceleyen bilim dalına ne ad verilir?
a) Psikiyatri
b) Felsefe
c) Toplum psikolojisi
d) Nöroloji
e) Siyaset bilimi

85) Koruma görevlisi “Ali” koruduğu insana yönelik bıçaklı saldırı yapılacağı ihbarını alır. Ali kalabalıkta öncelikle neye dikkat etmelidir?
a) İnsanların ellerine
b) İnsanların eşkâline
c) İnsanların kıyafetine
d) İnsanların gözlerine
e) İnsanların yüzüne

86) Korunan kişilere karşı saldırıların en az olduğu yer aşağıdakilerden hangisidir?
a) İkamet giriş ve çıkışları
b) Alışveriş merkezleri
c) Araca binerken veya inerken
d) Trafik ışıklarında
e) İş yeri giriş ve çıkışları

87) Aşağıdaki maddelerden hangisi intihar bombacısının özelliklerinden değildir?
a) Sabit fikirlidir.
b) Ölümü göze almıştır.
c) İnsancıldır.
d) İkna edilmeleri zordur.
e) İçine kapanıktır.

88) Aşağıdakilerden hangisi seyyar fiziki güvenlik engellerinden değildir?
a) Paravanlar
b) Güvenlik şeritleri
c) İstinat duvarları
d) Zincir
e) Kordonlar

89) Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma hizmetlerinde asansör kullanılırken yapılmamalıdır?
a) Asansördeki herkes indirilmelidir.
b) Asansör içerisinde kapı tarafında bulunulmalıdır.
c) Asansör önceden mutlaka kontrol edilmelidir.
d) Asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesi engellenmelidir.
e) Asansörden önce koruma personeli inmelidir.

90) Ülke genelinde iç güvenliği sağlamak ve kamu düzenini korumakla yükümlü silahlı birer kuvvet olan genel kolluk aşağıdakilerden hangileridir?
a) Özel Güvenlik
b) Polis-Jandarma-Sahil Güvenlik
c) Ordu Kolluğu
d) Belediye Kolluğu
e) Çarşı ve Mahalle Bekçileri

91) Aşağıdakilerden hangisi beden dilinde dikkate alınmaz?
a) Düşünceler
b) Bedenin duruşu
c) Bakışlar
d) Başın hareketleri
e) Jestler

92) Bireysel iletişimde mesaj veren kişinin mesajının anlaşıldığını göstermek için değişik cümlelerle yansıtmaya ne ad verilir?
a) Mesaj tekrarı
b) Yansıtma
c) Görev tekrarı
d) Geri bildirim
e) Kodlama

93) Belli bir amacı ve lideri olmadan teşkilatsız, sürekli olmayan ve kendiliğinden oluşan insan yığınlarına ne denir?
a) Grup
b) Kalabalık
c) Toplum
d) Örgüt
e) Cemaat

94) Bir spor müsabakasını izlemek amacıyla bir araya gelmiş taraftarların oluşturdukları kalabalık türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Organize pasif kalabalık
b) Organize aktif kalabalık
c) Organize olmayan pasif kalabalık
d) Organize olmayan aktif kalabalık
e) Saldırgan kalabalık

95) Göz yaşartıcı gaza maruz kalındığında aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğru değildir?
a) Gazlı ortam derhal terk edilmeli, temiz havaya çıkılmalıdır.
b) Göz kapakları mümkün olduğunca çok açılıp kapatılmalıdır.
c) Burun temizlenerek, normal nefes almaya gayret edilmelidir.
d) Bol sıcak su ile maddenin bulaştığı yerler ovuşturularak yıkanmalıdır.
e) Vücuda krem, merhem, losyon vb.. maddeler sürülmemelidir.

96) Belediye Başkanının 24 saat esasına göre güvenliğinin sağlandığı faaliyete ne denir?
a) Koruma
b) İzleme
c) Gözetleme
d) Kollama
e) Fark ettirme

97) Yakın koruma hizmetlerinde standart yürüyüş düzenleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu yürüyüş düzenlerinden değildir?
a) 11’li koruma düzeni (karışık)
b) Tekli koruma
c) İkili koruma
d) Üçlü koruma
e) Dörtlü koruma (açık V düzeni)

98) Saldırgan bir grubun etrafını çevirmek ve topluluk içinden alınan şahsın muhafazasında kullanılan düzen aşağıdakilerden hangisidir?
a) Saldırı düzeni
b) Savunma düzeni
c) Sağa ve sola hat düzeni
d) Çember düzeni
e) Kama düzeni

99) Üniversite kampusu içerisinde izinsiz stand açmış bir grup için özel güvenlik görevlisi tarafından aşağıdakilerden hangisinin öncelikli olarak yapılması uygun değildir?
a) Üniversite yönetiminin bilgilendirilmesi
b) Grubun faaliyetlerine son vermesi için ikaz edilmesi
c) Mevcut personel ile topluluğun tecrit edilerek takviye kuvvet talep edilmesi
d) Kalabalık sayısı artmadan dağılımlarının sağlanması için müdahale edilmesi
e) Rektörün bilgisi ve onayı olmaksızın genel kolluk çağrılması

100) Aşağıdakilerden hangisinde kişi korumada güvenlik halkaları birlikte verilmiştir?
a) Dış Halka-Basit Halka-Bileşik Halka
b) Dış Halka-Orta Halka-Karmaşık Halka
c) İç Halka-Dış Halka-Girift Halka
d) Dış Halka-Orta Halka-İç Halka
e) Savunma Çizgisi

 

57. YENİLEME SİLAH

 

1) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?
a) Gerdel
b) Şarjör kapağı
c) Şarjör yayı
d) Şarjör iğnesi
e) Şarjör kapak kilidi

2) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Çekirdeğin ağırlığı
b) Havanın yoğunluğu
c) Havanın ısısı
d) Horozun darbe gücü
e) Rüzgâr

3) Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarayan aynı zamanda şarjörde fişek bittiğinde sürgünün geride kalmasını sağlayan parçanın adı nedir?
a) Gerdel yayı
b) İcra yayı mili
c) Tetik manivelası
d) Kilitleme dişleri
e) Sürgü tutucu pimi

4) Ateşli silahlarda namlu içerisindeki çıkıntılara ne ad verilir?
a) Yiv
b) Set
c) Çap
d) Hazne
e) Rayyür

5) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almasına engel değildir?
a) İğnesinin kırık olması
b) Tetiğin arızalı olması
c) Fişeğin arızalı olması
d) Kapsülün arızalı olması
e) Tırnağın kırık olması

6) Aşağıdakilerden hangisi silahta kovanın dışarı atılmasında etkilidir?
a) Gerdel
b) Tırnak ve çıkarıcı
c) Hazne
d) Tetik tespit pimi
e) Şarjör

7) Rayyür nedir?
a) Çekirdek ağırlığıdır.
b) Kapsül içindeki yanıcı maddedir.
c) Silah markasıdır.
d) Namlu içindeki genişliktir.
e) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izlerdir.

8) (9×19)’luk fişek denildiği zaman ilk rakam olan 9 çekirdek çapıdır. Diğer rakam olan 19 neyi ifade eder?
a) Kovan boyu
b) Kovan çapı
c) Fişek uzunluğu
d) Namlu çapı
e) Kalibre olarak fişek çapı

9) 14’lü Browning tabanca hangi özellikli emniyet sistemine sahiptir?
a) Tetik
b) Mandal
c) Horoz
d) Şarjör
e) Kabza

10) Ağır ateşli silahlar birkaç kişinin yardımıyla veya başka vasıtaların yardımıyla kullanılabilen ve tahrip gücü yüksek olan silahlardır. Aşağıdakilerden hangisi ağır ateşli silah değildir?
a) Uzun namlulu silah
b) Obüs
c) Tank
d) Uçaksavar
e) Top

11) Aşağıdakilerden hangisi gez ve arpacığın birlikte oluşturduğu sisteme verilen isimdir?
a) Nişangâh sistemi
b) Kabza sistemi
c) Atış sistemi
d) Mandal emniyeti sistemi
e) Nefes tekniği sistemi

12) Hazne nedir?
a) Boş kovandır.
b) Dolu fişektir.
c) Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yerdir.
d) Fişek yatağıdır.
e) Şarjör yuvasıdır.

13) Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları hangi kanuna göre düzenlenir?
a) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun
b) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun
c) 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
d) 2559 sayıl Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
e) 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu

14) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır.
b) Takma işlemenin genel kuralı yoktur.
c) Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır.
d) Önce şarjör takılır.
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir.

15) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatı parçalarından değildir?
a) Tetik
b) İğne
c) Horoz
d) Kapsül
e) Tırnak

16) Aşağıdakilerden hangisi silah bakım ve temizliği türlerinden değildir?
a) Günlük bakım
b) Haftalık bakım
c) Atış öncesi bakım
d) Atış sonrası bakım
e) Saatlik bakım

17) Kovan atma tertibatı nelerden oluşur?
a) Tırnak-çıkarıcı-kovan atma boşluğu
b) Tırnak-çıkarıcı
c) Çıkarıcı-kovan atma boşluğu
d) Namlu- iğne-horoz
e) Şarjör- horoz- namlu

18) Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kriminoloji
b) Kriminalistik
c) Olay Yeri İnceleme
d) Balistik
e) Toksikoloji

19) “Silahı emniyetli olarak nasıl kullanacağını öğrenmedikçe hiç kimse silah kullanmamalıdır” bu bağlamda Genel Emniyet Kuralları açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Tetiği çekmek istemedikçe asla parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız.
b) Zarar vermek istemediğiniz bir nesneye asla silahı doğrultmayınız.
c) Herkes kullandığı silahın çalışma sistemini bilmelidir.
d) Silah sürekli dolu halde taşınır.
e) Silah atışa hazır oluncaya kadar emniyette bulundurulmalıdır.

20) Aşağıdakilerden hangisi tabancanın emniyet sistemlerinden değildir?
a) Mandal emniyeti
b) Horoz emniyeti
c) Şarjör emniyeti
d) Namlu emniyeti
e) Kabza emniyeti

21) Aşağıdaki silahlardan hangisinde emniyet sistemi yoktur?
a) Mp5 makineli tabanca
b) Cz – 75 tabanca
c) Toplu tabanca
d) Kırıkkale tabanca
e) Yavuz 16 tabanca

22) Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmasına engel olan faktörlerden biri değildir?
a) İğne veya yayı kırık olabilir.
b) Fişek yatağı kirli olabilir.
c) Şarjör yerine oturmamış olabilir.
d) Şarjör ağzının kenarları arızalı olabilir.
e) Şarjör içindeki fişek çapı farklı olabilir.

23) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
a) Namlu
b) Fişek yatağı
c) Sürgü
d) Gövde
e) Hazne

24) Şarjör tüpü içerisinde bulunan şarjör yayının uç kısmına takılan ve fişeklerin üzerine yerleştirildiği parçaya ne denir?
a) Gerdel
b) Şarjör kapağı
c) Rampa
d) Fişek çıkartıcı
e) Fişek yatağı

25) 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun/Yönetmelik kapsamında silah taşıma/bulundurma ruhsatı almak için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir ve kaç yıllığına verilir?
a) 18-7
b) 19-3
c) 21-5
d) 25-2
e) 20-5

 

 

57. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI SİLAH
1 E 26 D 51 E 76 B 1 D
2 B 27 E 52 C 77 A 2 D
3 B 28 D 53 A 78 E 3 E
4 C 29 D 54 E 79 C 4 B
5 B 30 B 55 D 80 E 5 E
6 D 31 D 56 A 81 C 6 B
7 D 32 C 57 B 82 A 7 E
8 C 33 E 58 D 83 B 8 A
9 A 34 A 59 E 84 C 9 D
10 A 35 B 60 B 85 A 10 A
11 D 36 E 61 B 86 B 11 A
12 E 37 A 62 B 87 C 12 C
13 A 38 C 63 A 88 C 13 A
14 E 39 A 64 C 89 A 14 C
15 E 40 A 65 A 90 B 15 E
16 A 41 E 66 E 91 A 16 E
17 C 42 C 67 B 92 D 17 A
18 A 43 E 68 C 93 B 18 D
19 E 44 C 69 E 94 A 19 D
20 A 45 C 70 D 95 D 20 D
21 B 46 D 71 C 96 A 21 C
22 A 47 E 72 E 97 A 22 A
23 D 48 D 73 E 98 D 23 C
24 B 49 E 74 A 99 E 24 A
25 A 50 D 75 E 100 D 25 C

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

56.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Pazartesi, 04 Mart 2019 by admin

56.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

 

 

56. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) Özel güvenlik görevlisinin kimlik kartı ile ilgili olarak aşağıdaki maddelerde yapılan açıklamalardan hangisi yanlıştır?
a) Kimlik kartları valilikçe verilir. 
b) Kimlik kartında adı soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir. 
c) Görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görünebilecek şekilde yakaya takılır. 
d) Kimlik kartını başkasına kullandıran güvenlik görevlisi bir daha özel güvenlik görevlisi olabilir. 
e) Görevinden ayrılan güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.

2) Silahlı olarak görev yapacak bir özel güvenlik görevlisi en az hangi okul diplomasına sahip olmalıdır?
a) İlkokul ve dengi
b) Ortaokul ve dengi
c) Lise ve dengi
d) Meslek yüksek okulu ve dengi
e) Üniversite ve dengi

3) Görevin ve işyerinin özelliği nedeniyle gerekli görülen hallerde özel güvenlik görevlilerinin sivil kıyafetle görev yapmalarına kim izin verir?
a) İl emniyet müdürü
b) İl jandarma komutanı
c) Vali yardımcısı
d) Özel güvenlik komisyonu
e) İçişleri Bakanı

4) Geçici ve acil hallerde özel güvenlik izni kim tarafından verilir?
a) İçişleri Bakanı
b) Vali
c) Özel güvenlik komisyonu
d) İl emniyet müdürü
e) İl jandarma komutanı

5) Aşağıdakilerden hangisinde özel güvenlik görevlisi silah taşıyabilir?
a) Sahne gösterilerinde
b) Spor müsabakalarında
c) Sağlık tesislerinde
d) Üniversitelerde
e) Kişi korumalarında

6) Özel güvenlik görevlisi, tabi afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde, görev alanındaki işyeri veya konutlara nasıl girebilir?
a) Mülki idare amirinin sözlü talimatı ile
b) Kolluk amirinin yazılı emri ile
c) Sulh ceza hâkiminin kararı ile
d) Herhangi bir makamdan izin almaksızın doğrudan
e) Cumhuriyet savcısının emri ile

7) Görev alanında bir suçla karşılaştığında, aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik birimlerinin ve görevlilerinin görevi değildir?
a) Suça el koymak
b) Suçun devamını önlemek
c) Şüpheliyi yakalamak
d) Suç delillerini muhafaza etmek
e) Yasal işlem yapmak

8) Aşağıdaki yerlerden hangisi özel güvenlik görevlisinin kimlik sorabileceği yerlerden birisi değildir?
a) Toplantı
b) Cenaze
c) Spor müsabakası
d) Özel mülk
e) Konser

9) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Özel güvenlik görevlisi kimliğini ispat edemeyen kişilerin alana girişini engelleyebilir.
b) Kimlik sorma esnasında nazik ve kararlı davranılmalıdır.
c) Kimlik kontrolleri öncelikle erkek güvenlik görevlileri tarafından yapılmalıdır.
d) Kimlik tespitinde aranan kişi yakalandığında yakalanan şahıs hızlı bir biçimde emniyet görevlilerine teslim edilmelidir.
e) Kimliği kontrol edilen kişiden şüphelenilmesi halinde mevcutsa aranan kişilere ait isim listesinden arama kararı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

10) Konusu suç teşkil eden emirle karşılaşan güvenlik görevlisinin yapacağı hareket hangi şıkta doğru olarak belirtilmiştir?
a) Hiçbir surette emri yerine getirmez.
b) Yazılı olursa emri yerine getirir.
c) Emri yerine getirirse sorumluluğu olmaz.
d) Emir sözlü verilirse, yazılı verilmesini talep eder ve yerine getirir.
e) Emri yerine getirir, sonrasında sorumlu üst amire bilgi verir.

11) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin haklarından biri değildir?
a) Lokavt hakkı
b) Sendikaya üye olma hakkı
c) Nakdi tazminat hakkı
d) Grev hakkı
e) Aylık bağlanması hakkı

12) Zor kullanma ve yakalama yetkilerini kullanan özel güvenlik görevlisi ne yapar?
a) Herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur.
b) Durumu savcıya bildirir.
c) Durumu hâkime bildirir.
d) Zor kullanmaya devam eder.
e) Durumu genel kolluğa bildirir.

13) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin yakalama yetkisi kapsamında yer almaz?
a) Haklarında yakalama emri bulunan kişileri yakalama
b) Haklarında mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama
c) Kişiyi mevcut bir tehlikeden korumak amacıyla yakalama
d) Suçu işlerken rastlanan kişileri yakalama
e) Hakkında suç ihbarı yapılan kişiyi yakalama

14) Aşağıdakilerden hangisi kontrollü geçiş sistemleri arasında yer almaz?
a) Fiziki (elle) arama
b) İris tanıma
c) Parmak izi
d) Yüz tanıma
e) Kartlı geçiş

15) Görevi sırasında bir suçla karşılaşan özel güvenlik görevlisi aşağıdaki işlemlerden hangisini yapamaz?
a) Şüpheliyi yakalamak
b) Yetkili kolluğa bilgi vermek
c) Olay yerini ve delilleri koruma altına almak
d) Delilleri toplamak
e) Tanıkları tespit edip kolluğa bildirmek

16) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik personelinin görevlerinden değildir?
a) Eşyaları X-ray cihazından geçirmek
b) Toplantı, konser, spor müsabakası ve benzeri etkinliklerde kimlik sormak
c) Terk edilmiş eşyayı emanete almak
d) Kişiyi bir tehlikeden korumak amacıyla yakalamak
e) Suçüstü halinde ifade almak

17) X-ray cihazlarında konveyöre bırakılan bagajların mesafe aralığı en az kaç cm olmalıdır?
a) 10 cm
b) 25 cm
c) 50 cm
d) 100 cm
e) 150 cm

18) Esenboğa Hava Limanı dış hatlar kontrol ve arama noktasında görevli özel güvenlik görevlilerinin yaptıkları kontrol sırasında, bir yolcunun şüpheli tavırları dikkat çeker. X-ray cihazından geçirilen valizin içinde poşetlenmiş bir madde tespit edilir. Yolcunun beyanı farklı olsa da görevliler bağımlılık yapan madde olabileceğinden şüphelenirler. Bunun üzerine yapılacak işlem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Madde alınıp yolcu gönderilir.
b) Şahıs bekletilir, uzman polise haber verilir.
c) Yolcunun beyanı esas alınır ve gönderilir.
d) Madde kontrol için laboratuara gönderilir.
e) Özel güvenlik görevlileri kendileri kontrol yapar ve karar verir.

19) Aşağıdaki sistem veya cihazlardan hangisi, oluşturulan bir manyetik alan içinde maddeleri tespit eder?
a) Kameralar
b) IR sistemleri
c) Metal detektörleri
d) PIR detektörleri
e) X-Ray cihazları

20) Aşağıdakilerden hangisi organik madde kapsamında değerlendirilir?
a) Metalden yapılmış kesici aletler
b) Ateşli silahlar
c) Alüminyum folyo
d) Su şişesi
e) Altın küpe

21) Aşağıdakilerden hangisi sinir sistemi yapıları içerisinde yer almaz?
a) Beyin
b) Beyincik
c) Böbrekler
d) Omurilik soğanı
e) Omurilik

22) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımcının özelliklerinden biri değildir?
a) İlkyardımcı sakin olmalıdır ve hasta ile onu sakinleştirecek şekilde yumuşak bir tonda konuşmalıdır.
b) Eğer hastaya müdahale edebilecek sağlık personeli varsa ilkyardımcı hemen onun yardımcısı durumuna geçmelidir.
c) İlkyardımcı hiçbir zaman can güvenliğini tehlikeye atmamalı, kendi güvenliğini sağlayacak önlemleri önceden almalıdır.
d) İlkyardımcı çevrede bulunan kişileri sağlık kuruluşlarına, itfaiyeye ve polise haber vermelerini sağlayacak biçimde organize etmelidir.
e) İlkyardımcı kesinlikle sağlık personeli olmalıdır.

23) İlkyardım uygulamalarında araç içindeki yaralıyı taşıma tekniğine ne ad verilir?
a) Sandalye ile taşıma
b) Dört elle taşıma
c) Süratli taşıma tekniği
d) Rentek yöntemi
e) Destekli taşıma

24) Yaşamın korunması ile ilgili öncelikler olan ”Airway, Breathing ve Circulation” kelimelerinin baş harfleriyle oluşmuş ilkyardımın ABC’si olarak tanımlanan terimler hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
a) Hava yolunun açılması- Solunumun düzenlenmesi-Dolaşımın sağlanması
b) Hava yolunun açılması – Solunumun düzenlenmesi – Hareketin sağlanması
c) Solunumun düzenlenmesi – Dolaşımın sağlanması – Bilincin açılması
d) Sindirimin sağlanması – Hareketin düzenlenmesi – Dolaşımın sağlanması
e) Dolaşımın sağlanması -Yaşam belirtisi -Nabzın iyileştirilmesi

25) Hayat kurtarmak amacıyla hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahaleye ne denir?
a) Hayati müdahale
b) Nabız ölçme
c) ABC metodu
d) Temel yaşam desteği
e) Kalp masajı

26) Aşağıdakilerden hangisi dış kalp masajı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?
a) Kalp masajına başlamadan önce kalbin durduğundan emin olmak gerekmez.
b) Nabız alınabiliyorsa kalp masajına ara verilir ve solunum kontrol edilir.
c) Alttaki kaburgalar elle tespit edilir, eller kaydırılarak göğüs kemiğinin alt ucu belirlenir.
d) Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
e) Temel yaşam desteğine bu konuda eğitim almış bir sağlık personeli gelinceye kadar devam edilmelidir.

27) Solunum durması tespit edilen bir kişide kaç dakika içinde suni solunuma başlanmalıdır?
a) 3-5 dk
b) 10-15 dk
c) 15-20 dk
d) 20-25 dk
e) 30-35 dk

28) Turnike uygulamasında dikkat edilecek hususlar göz önünde bulundurulduğunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Turnike uygulamasında ip, tel gibi kesici malzemeler kullanılmalıdır.
b) Turnikeyi sıkmak için tahta parçası, kalem gibi malzemeler kullanılabilir.
c) Turnike kanama duruncaya kadar sıkılır, kanama durduktan sonra daha fazla sıkılmaz.
d) Turnike uygulamasının yapıldığı saat bir kâğıda yazılmalı ve yaralının üzerine asılmalıdır.
e) Turnike uygulanan bölgenin üzerine hiçbir şey örtülmez.

29) ”………..; ısı, ışın, elektrik veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda deri ve derialtı dokularda meydana gelen bir çeşit yaralanmadır.”

Yukarıdaki tanıma göre noktalı bölüme aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?
a) Kırık
b) Yanık
c) Sargı
d) Zedelenme etkisi
e) Enfeksiyon

30) Sallantı ve yeryüzü çatlamasına bağlı olarak binaların ve dikili yapıların zarar görmesi depremlerin en temel sonuçlarından biridir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi depremin en temel sonuçları arasında yer almaz?
a) Volkanik dağların aktif hale geçmesi
b) Kıyıya vuran güçlü dalgalar
c) Heyelan
d) Çığ
e) Erozyon

31) ”………….”, kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır. Eklemin normal hareket sınırının ötesine bükülmesi ve gerilmesi sonucu, kapsül ve ligamentlerin zedelenmesi veya yırtılmasına ”…………….” denir. ”……………” ise, eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasıdır.
Yukarıdaki noktalı bölümlere yazılması gereken kelimeler sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
a) Kırık-Çıkık-Çatlak
b) Kırık-Burkulma-Çıkık
c) Çıkık-Kırık-Burkulma
d) Zedelenme-Burkulma-Kırık
e) Eklem-Burkulma-Kırık

32) Aşağıda verilen yangın çeşitlerinden hangisinde yangın söndürme maddesi olarak köpük ve su kullanılmaz?
a) Orman yangını
b) Akaryakıt yangını
c) Elektrik yangını
d) Araç yangını
e) Plastik madde yangını

33) Gece nöbetten çıkarak evine gelen Mete’nin, eve girdiğinde yoğun bir koku ile karşılaşması ve güvenlik görevlisi olan ev arkadaşını salonda baygın ve yerde yatar halde görmesi üzerine aldığı tedbirlerden bazıları aşağıda verilmiştir.
I Yoğun kokudan dolayı tüm kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırmıştır.
II Doğal gaz kaynağının vanalarını kapatmıştır.
III 112’yi aramıştır.

Buna göre Mete’nin evindeki sorun aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
a) Elektrik kaçağı vardır.
b) Gaz kaçağı vardır.
c) Su kaçağı vardır.
d) Akaryakıt kaçağı vardır.
e) Evinde herhangi bir sorun yoktur.

34) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücü maddelere örnek verilemez?
a) Oksijen gazı
b) Karbondioksit gazı
c) Kuru kimyevi toz
d) Su
e) Kum

35) Yangın çıkmış çok katlı bir binada yapılması gerekenlerden bazıları aşağıda verilmiştir.
I Yangın merdiveni vasıtası ile binadan uzaklaşmak.
II Kapalı alandan açık alana çıkma imkânı yok ise duman girişini engelleyici tedbirler almak.
III Yangın çıkışlarını takip ederek binayı terk etmek.

Buna göre verilenlerden hangileri doğrudur?
a) Yalnız II
b) I ve II
c) I ve III
d) II ve III
e) I, II ve III

36) Aşağıdakilerden hangisi yangın mahallindeki tehlikelerden değildir?
a) Patlama tehlikesi
b) Çökme tehlikesi
c) Elektriğin neden olabileceği tehlikeler
d) Oksijen zehirlenmesi
e) Zehirli gazların neden olacağı tehlikeler

37) Aşağıdaki tedbirlerden hangisi doğal bir afetle doğrudan ilişkilidir?
a) Baca izolasyonu
b) Paratoner
c) Yangın söndürme cihazı
d) Havalandırma sistemi
e) Duman algılama cihazları

38) Gaz yangınlarında ilk önce uygulanması gereken söndürme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Soğutma
b) Yanıcıyı kimyasal reaksiyona sokma
c) Boğma
d) Korlaşmayı engelleme
e) Ortama bol oksijen verme

39) Aşağıdakilerden hangisi sözsüz iletişimin türlerinden biri değildir?
a) Fiziksel görünüm
b) Giyinme
c) Vücut hareketleri
d) Resmetme
e) Aksesuarlar

40) Merkezi sinir sistemini uyuşturan, haşhaş bitkisinin kozasından elde edilen, kesin bağımlılığa neden olan; teneffüs yoluyla, sindirim yoluyla ve deri altına zerk yöntemiyle kullanılan ayrıca tedavi edilmezse ölümcül olabilen uyuşturucu madde aşağıdakilerden hangisidir?
a) Esrar
b) Metamfetamin
c) Sentetik kannabinoidler
d) Captagon
e) Eroin

41) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Uyuşturucu maddeler kullanıcının akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozar.
b) Uyuşturucu maddeler merkezi sinir sistemini etkiler.
c) Uyuşturucu maddeler toplum içinde iktisadi ve sosyal çöküntüye neden olurlar.
d) Uyuşturucu maddeler alışkanlık yapar.
e) Bonzai, kullanılması bulundurulması ve satışı henüz yasaklanmamış bir maddedir.

42) Aşağıdakilerden hangisi koruma görevlisinin dikkat edeceği hususlardan değildir?
a) Ekip uyumu en üst seviyede olmalıdır.
b) Her eleman düzendeki yerini bilmelidir.
c) Sorumluluk alanında kalması gerektiğini unutmamalıdır.
d) Saldırı anında müdahalede bulunabilecek mesafede olmalıdır.
e) Koşullara göre değişebilen koruma düzenine hazırlıklı olmamalıdır.

43) Önemli kişinin; 24 saat esasına göre ikametinde, ofisinde, yaya ve araçlı organizasyonlarda fiziksel ve itibar düşürücü saldırılara karşı yürütülen çalışmalara ne ad verilir?
a) Koruma
b) Güvenlik
c) Alıkoyma
d) Kurtarma
e) Destek olma

44) Aşağıdakilerden hangisi yaya korumada dikkat edilecek esaslardan değildir?
a) 360◦ koruma sağlanır.
b) Önemli kişinin hareketlerini sınırlanmalıdır.
c) Tehlikeye göre bazen daire, bazen kare, bazen V sekli gibi çeşitli şekillerde uygulanabilir.
d) Meydana gelen saldırıların birçoğunun, önemli kişi yaya iken yapıldığı unutulmamalıdır.
e) Kalabalık yerlerde koruma çemberi daraltılır, açık alanlarda ise koruma çemberi genişletilir.

45) Toplumda kargaşa çıkarmak ve devletin yabancı devletler karşısında güvenliğini tehlikeye düşürmek amacıyla devlet büyüklerine, siyasi ve askeri liderlere veya toplumca sevilen kişilere yöneltilen saldırılara …………….. denir.

Yukarıdaki noktalı bölüme aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Suikast
b) Provakasyon
c) Eylem
d) Koruma
e) Tehdit

46) Aşağıdakilerden hangisi koruma görevinin dört aşamasından biri değildir?
a) Muhtemel tehlikelerden zarar görmeden önemli kişinin gidebileceği bir yol seçimi yapmak gereklidir.
b) Saldırı ve tehlikeyi uygun usul ile bertaraf etmek gereklidir.
c) Saldırıda kullanılan silahın ateşli veya ateşsiz silah olmasına bakılmaksızın, ateşli silahla saldırgan önlenmelidir.
d) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak için tehlikenin mahiyetini bilmek, tehlikeyi tanımak ve araştırmak şarttır.
e) Daima bir tehlike vardır, suikast veya saldırının ne zaman yapılacağını önceden bilmek mümkün değildir.

47) …………………. düzeni önemli kişi araçtan inmekte olduğu anda başlar, araca bindikten sonra ………………… dönüşür.

Yukarıdaki noktalı bölümlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Yaya koruma/Araçlı korumaya
b) Denizde koruma/Hava taşıtlarında korumaya
c) Trende koruma/Vapurda korumaya
d) Araçlı koruma/Yaya korumaya
e) Otobüste koruma/Araçsız korumaya

48) Alışveriş merkezinde X-Ray cihazından geçerken, silahı bulunan ve kimliğini ibraz etmeyen kişilere nasıl davranılmalıdır?
a) Alışveriş merkezine almamalıdır.
b) Normal davranılmalı alışveriş merkezine alınmalıdır.
c) Şahıs muhafaza edilerek derhal genel kolluğa bilgi verilmelidir.
d) Silaha el koymalıdır.
e) Alışveriş merkezi sahibine bilgi verilmelidir

49) Korunan kişinin yakın çevresinde, ikametinde, iş yerinde ve bulunduğu her ortamda korunmasını sağlamak için çevresinde bir takım güvenlik halkaları oluşturularak yapılan koruma metodu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Öncü çalışması
b) Koruma çemberleri
c) Araçlı koruma düzenleri
d) Yaya koruma düzenleri
e) Saldırganın önceden tespit metodu

50) Aşağıdakilerden hangisi öncü çalışmasında araştırılması gereken hususlardan biri değildir?
a) Güzergâh analizi
b) Kalınacak yerler
c) Gidilecek mekânlar
d) Gidilecek yerin toplumsal özellikleri
e) Kullanılacak araç tipi

51) Aşağıdakilerden hangisi temel koruma prensipleri arasında sayılmaz?
a) Tam koruma mümkün değildir.
b) Koruma görevi kesintisiz sürdürülmelidir.
c) Koruma planları her durum için önceden hazırlanmalıdır.
d) Koruma planları esnek olmamalıdır.
e) Koruma hizmetlerinde ilgili diğer birimlerle irtibat önemlidir.

52) Aşağıdakilerden hangisi genel kolluk ile özel kolluğun ortak yetkilerinden birisidir?
a) Halka açık eğlence yerlerini denetleme yetkisi
b) Yakalama yetkisi
c) İstihbarat toplama yetkisi
d) Trafik denetleme yetkisi
e) İfade alma yetkisi

53) Özel güvenlik görevlileri görev alanlarında gerçekleşmiş olan olaylarda, genel kolluğun hangi yetkisini kullanırlar?
a) Olay yeri inceleme
b) Olay yerini muhafaza altına alma
c) Tanık dinleme
d) İfade alma
e) Parmak izi alma

54) Özel güvenlik görevlileri ve yöneticileri görev alanları içerisinde genel güvenliğin ve kamu düzeninin bozulduğu hallerde durumu ………………. genel kolluğa bildirir.
Cümlede boş bırakılan yer aşağıdaki hangi ifade ile tamamlanmalıdır?
a) Kontrol altına aldıktan sonra
b) İş yeri sahibine bildirdikten sonra
c) Yatıştırdıktan sonra
d) Derhal
e) İdare ederek

55) Özel Güvenlik Görevlisi Yunus, görevi ile ilgili olarak Amiri Cemil’den aldığı talimatları net bir biçimde anlayamadığını kendisine ifade etmiştir.

Yukarıda anlatılan durum iletişim süreçlerinden hangisini tanımlamaktadır?
a) Yorumlama
b) Gürültü
c) Geri bildirim
d) Algılama
e) Anlamlandırma

56) Bir insanın başkasına karşı doğal sevgiyle bakması, yakınlık duyması, sıcak davranması neyin işaretidir?
a) Telepati
b) Empati
c) Sempati
d) Antipati
e) Sevgi gösterisi

57) Aşağıdakilerden hangisi grubun oluşum nedenleri arasında yer almaz?
a) Sosyal nedenler
b) Psikolojik nedenler
c) Fiziksel ayrılıklar
d) Fiziksel yakınlık
e) Ekonomik nedenler

58) Sözlü iletişimde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında hangisi yer almaz?
a) Konuşma üslubunun her zaman sert ve keskin olması
b) Göz göze geldiğinde bakışların kaçırılmaması
c) Bedensel hareketlerin sözlerle uyumlu olması
d) Samimi ve açık sözlü olmak
e) Konuşmalarda bazen mizahi argümanlara yer verilmesi

59) Dinleyicinin konuşana, anlattığı ile ilgilendiği, onun sorununu gerçekten hissettiği izlenimini veren dinleme türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Savunucu dinleme
b) Aktif dinleme
c) Görünüşte dinleme
d) Yüzeysel dinleme
e) Seçerek dinleme

60) İletişim sürecinde kaynaktan gelen iletileri belli biyolojik ve psikososyal süreçlerden alıp yorumlayan ve bunlara sözlü, sözsüz tepkide bulunan kişi ya da gruplara ne ad verilir?
a) Geribildirim
b) Alıcı
c) Kanal
d) Mesaj
e) Kod

61) Özel güvenlik görevlisinin kendisine soru soran birini dinlemesinde doğru olan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kaşları çatık bir şekilde dinlemek
b) Gözlerini karşısındakinin gözlerine dikerek dinlemek
c) Elleri belinde dinlemek
d) Göz temasında bulunmadan dinlemek
e) Sakin ve tebessüm içinde dinlemek

62) Telaffuz hangi iletişim türünün unsurlarından biridir?
a) Sözlü iletişimin
b) Yazılı iletişimin
c) Yorumlayıcı iletişim
d) Sözsüz iletişimin
e) Savunucu iletişimin

63) Şuurlu fertlerden ve özellikle aralarında teşkilatlanma bağları ve karşılıklı görevler bulunan kişilerden oluşmuş insan yığınlarına ne ad verilir?
a) Toplum
b) Tesadüfî kalabalık
c) Provokatör
d) İnsan seli
e) Kuru kalabalık

64) “İletişimin ……….. bilmek, başarılı iletişimin ….….. şartlarından biridir”

Yukarıdaki cümledeki boşluklara sırasıyla aşağıdaki kelimelerden hangileri getirilmelidir?
a) kuralını – ikincil
b) amacını – temel
c) sırasını – birincil
d) düzeyini – koşulsuz
e) geleceğini – ikincil

65) Kuvvet kullanılması ifadesinden aşağıdakilerden hangisi anlaşılmaz?
a) Beden kuvveti kullanımı
b) Sözlü uyarı
c) Kelepçe kullanımı
d) Cop kullanımı
e) Göz yaşartıcı gaz kullanımı

66) Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin ögelerinden biri olan “kaynak” ögesinin tanımıdır?
a) İletişimde kullanılan kanalın diğer adıdır.
b) İletişim sürecini başlatan ögedir.
c) İletişim sürecindeki geri bildirimdir.
d) İletişimde mesajın içeriğini gösteren ögedir.
e) İletişimin başarısını gösteren ögedir.

67) Nedensiz yere oğluna bağırıp çağıran bir babanın, esasında oğluna değil de onun ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kendi kendine öfkeli olduğunun farkına varması aşağıdaki iletişim türlerinden hangisine örnektir?
a) Çapraz iletişim
b) Kitle iletişimi
c) Yatay iletişim
d) Kişi-içi iletişim
e) Örgüt-içi iletişim

68) Aşağıdakilerden hangisi kalabalıkların özelliklerinden birisi değildir?
a) Hiyerarşi, iş bölümü ve statü düzeni yoktur.
b) Geçici bir birliktelik söz konusudur.
c) Mutlaka kışkırtıcı bir grup vardır.
d) İnsanlar tesadüfî olarak bir yerde bulunurlar.
e) Provokasyona ve kitle hareketlerine açıktırlar.

69) Kullanma zorunluluğu ortaya çıkması durumunda, cop vücudun hangi kısmına vurulmalıdır?
a) Yüz bölgesi
b) Parmaklar
c) Göğüs
d) Kol ve bacakların etli kısımları
e) Kafa ve boyun

70) Bir huzursuzluğu ve eylemi başlatma ve devam ettirme konusunda tecrübe sahibi ve yetişmiş elemanlardır. Eylemin önceden planlandığı şekilde amacına ulaşabilmesi için inceden inceye hesaplanmış hareket tarzı sergilerler.
Bu ifadelerle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmaktadır?
a) Suikastçı
b) Yönetici
c) Provokatör
d) Koruma görevlisi
e) Direnişçi

71) Toplumsal olaylarda “caydırıcılık” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Topluluğu kontrol etmek için aşırı güç kullanmaktır.
b) Olay çıkarmaya kararlı kişileri vazgeçirmek için uygulanan taktiklerdir.
c) Devlet ve onun adına kuvvet kullanan güvenlik personelinin gücünü her şartta göstermektir.
d) Olay olmadan önce önlemek esas olduğundan en sert tedbirleri uygulamaya koymaktır.
e) Olaylara hiç müdahale etmemek en etkili yöntemdir.

72) “Korku ve bilgisizliğin doğurduğu bir durumdur. Emin bir yere ulaşabilmek için dayanılmaz bir korku ve heyecanın etkisiyle meydana gelen kontrolsüz hareketlere yol açar.” Bu ifadeler aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?
a) Şiddet
b) Kalabalık
c) Saldırı
d) Sükûnet
e) Panik

73) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda, güvenlik güçlerinin topluluğu kontrol altına alma ve etkisiz hale getirmede aldığı düzenlerden değildir?
a) Çember düzeni
b) Çevre düzeni
c) Kama düzeni
d) Hat düzeni
e) Hiçbiri

74) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylara müdahalede özel güvenlik görevlisinin uygulayacağı genel ilkelerden değildir?
a) Agresif olma
b) İkna edici ve inandırıcı olma
c) Caydırıcılık
d) Provokasyona gelmeme
e) Profesyonel olma

75) “Ortak fikirlerle hareket eden ve aynı heyecanı taşıyan, teşkilatsız ve sürekli olmayan, kendiliğinden oluşan insan yığınlarına” ne denir?
a) Kalabalık
b) Toplum
c) Grup
d) Taraftar
e) Toplumsal sınıf

76) Özel güvenlik görevlisi Muharrem görev alanı içerisinde bir toplumsal olayla karşılaşır. Aşağıdakilerden hangisi bu olayda karşılaşabilecek kişi tipleri arasında yer almaz?
a) Artçılar
b) Önderler
c) Profesyonel kışkırtıcılar (Provokatörler)
d) Atılganlar
e) Seyirciler

77) Aşağıdakilerden hangisi olay yerinin korunmasının amacı değildir?
a) Olaya ait her türlü delillerin muhafazasını sağlamak
b) Olay bölgesine girmek isteyen fırsatçıları (hırsız vb.) engellemek
c) Basın mensuplarına rahat bir çalışma ortamı sağlamak
d) Acil müdahale, olay yeri inceleme gibi birimlerin olay yerine gelişini ve çalışmalarını kolaylaştırmak
e) Olay yerinde meydana gelebilecek patlama, gaz, trafik kazası vb. doğabilecek her türlü riske karşı vatandaşı korumak

78) Zor kullanırken aşağıdaki unsurlardan hangileri birlikte aranmalıdır?
a) Saygınlık/Görecelilik/Kamusallık
b) Yasallık/Gereklilik/Orantılılık
c) Görecelilik/Yasallık/Seviyelilik
d) Kamusallık/Orantılılık/Saygınlık
e) Gereklilik/Ölçülülük/Kamusallık

79) Zor kullanma yetki aşamalarına ilişkin hangi sıralama doğrudur?
a) Bedeni güç – Maddi güç – Silah kullanma
b) Bedeni güç – Silah Kullanma – Maddi güç
c) Maddi güç – Bedeni Güç – Silah kullanma
d) Silah kullanma – Bedeni Güç – Maddi güç
e) Maddi güç – Silah kullanma – Bedeni güç

80) Yaya olarak ifa edilen devriye hizmetleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) En az iki görevliden oluşur.
b) Kıdemli olan memur devriye amiridir ve sağda yürür.
c) Görev alanları belirsizdir.
d) Hareketli ve sabit olarak görev yaparlar.
e) Hiçbir aksaklık meydana getirmeden görevlerini yaparlar.

81) Aşağıdakilerden hangisi olay yerine ulaşıldığında yapılması gerekenlerden değildir?
a) Olay yerinin yakınındaki şahısları kontrol etmek
b) Yaralıların acil müdahale ve tahliye işlemlerini yapmak
c) Olay yeri inceleme ekibinin gelmesini beklemek
d) Mağdurun yakınlarına haber vermek
e) Olay yerindeki seyirci kalabalığı uzaklaştırmak

82) Görme, koklama, dokunma, duyma ve tatma duyu organlarımızla hafızamızda algılanan bilgilerin yazılı olarak kayıtlara geçirilmesine ne denir?
a) Not alma
b) Tutanak
c) İfade alma
d) Rapor yazma
e) Özet çıkartma

83) Adli yada idari bir işleme mesnet (dayanak) olması amacıyla belgelenmesi gereken olayın, durumun veya sözlerin tespit edenler tarafından olduğu gibi yazıya dökülerek imzalanan belgeye ………………… denir?

Yukarıdaki noktalı bölüme gelmesi gereken doğru kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Resmi belge
b) Tutanak
c) Önemli evrak
d) Arşiv belgesi
e) Bilgi notu

84) Alışveriş merkezinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Volkan, görev alanı içerisinde düşürülen bir bayan cüzdanını emanete alır. Birkaç saat sonra müracaatta bulunan bir bayan cüzdanını düşürmek suretiyle kaybettiğini bildirir. Söz konusu cüzdanın müracaatçı bayana ait olduğu anlaşıldıktan sonra Volkan cüzdanı sahibine iade ederken aşağıda belirtilen hangi tutanağı tutmalıdır?
a) Teslim-tesellüm tutanağı
b) Tebliğ-tebellüğ tutanağı
c) El koyma tutanağı
d) Salıverme tutanağı
e) Görgü tespit tutanağı

85) Devriyenin dış görünüşü ve görevinde taşınması gereken araç ve gereçleri kontrol ederek kullanıma hazır hale getirmesi, aşağıda belirtilen devriye öncesi hazırlık aşamalarından hangisini kapsar?
a) Psikolojik hazırlık
b) Zihinsel hazırlık
c) Sosyolojik hazırlık
d) Antropolojik hazırlık
e) Fiziksel hazırlık

86) Üniformalı devriye hizmetinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Suçluyu yakalamak
b) Suçlunun kaçmasını engellemek
c) Suçlunun suça devam etmesini engellemek
d) Suçun işlenmesini önlemek ve caydırıcılık
e) Suç aletini ele geçirmek

87) Aşağıdakilerden hangisi nokta görevlisinin görevlerinden değildir?
a) Görev alanını bilmek
b) Görev alanına ilgisiz şahısların girmesini engellemek
c) Görev alanında meydana gelen suçu kovuşturmak
d) Görev alanında koruyucu tedbirler almak
e) Görev alanındaki olumsuzlukları ilgililerine bildirmek

88) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kontrol noktasında yapılan kontrol bakımından yanlıştır?
a) Kontrol noktasında şahısların kontrolü kapı detektörü ile yapılır.
b) Kontrol noktasında eşyaların kontrolü X-ray cihazı ile yapılır.
c) Kontrol noktasında şahısların aranması el detektörü ile yapılır.
d) Bina yada tesise girmekten vazgeçen şahıs yakalanarak aranmalıdır.
e) Giriş kontrollerinde kart sistemi kullanılabilir

89) Seyfettin isimli şahıs sokak ortasında bir mağduru bıçak ile gasp ediyor. Bu durumda kimin ne yapmaya yetkisi yoktur?
a) Polis – Yakalama
b) Özel Güvenlik Görevlisi – Yakalama
c) Vatandaş – Yakalama
d) Özel Güvenlik Görevlisi – Gözaltına Alma
e) Polis – Gözaltına alma

90) Kontrol noktasından geçen ziyaretçiler için aşağıdaki belirtilen uygulamalardan hangisi yanlıştır?
a) Gerektiğinde ziyaretçinin yanına refakatçi verilmelidir.
b) Teyit alındıktan sonra eşya kontrolüne gerek yoktur.
c) Ziyaretçi kartı verilmelidir.
d) Ziyaret edilecek kişi ile görüşülerek teyit edilmelidir.
e) Ziyaretçilerin kimlik bilgileri kayıt altına alınmalıdır.

91) Aşağıdakilerden hangisi devriye yöntemlerindendir?
a) Olağan devriye
b) Dairesel devriye
c) Geri dönüşlü devriye
d) Planlı devriye
e) Hepsi

92) Güvenlik hizmeti alan kişiyi veya alanı korumak ya da tesisin hassas ve kritik bölgelerinde suçu engellemek, suçluları takip etmek ve yakalamak, bu bölgede yardım isteyenlere ve yardıma muhtaç olanlara yardım etmek amacıyla kurulan, her türlü güvenlik tedbirinin alınıp özel güvenlik görevlisinin konuşlandığı yere …….. denir.

Yukarıdaki noktalı bölüme aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Devriye alanı
b) Kontrol odası
c) Personel odası
d) Nokta
e) Acil müdahale odası

93) Özel güvenlik görevlisi Hamdi, hırsızlık yaptığını tespit ettiği şahıs hakkında hazırladığı tutanakta belirtilmesi gereken hususlardan, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Olayın meydana geldiği yer ve zamanı belirtir.
b) Yakalama nedeni belirtir.
c) Elde edilen suç unsurları ve delillerden bahseder.
d) Yakalama esnasında ve direnme neticesinde şahıs yaralanmışsa belirtir.
e) Direnme neticesinde zor kullanılmışsa belirtmez.

94) Suçüstü halinde yakalamayı aşağıdakilerden hangisi yapar?
a) Polis
b) Mağdur
c) Özel güvenlik
d) Cumhuriyet savcısı
e) Hepsi

95) Olayla ilgili rapor tanziminde aşağıdakilerden hangisinin belirtilmesi önemli değildir?
a) Suçun türü
b) Yerin özel tarifi
c) Hava durumu
d) Suçun işleniş şekli
e) Tanzim tarih ve saati

96) Aşağıdakilerden hangisi 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda tanımlanan adli kolluk gücüdür?
a) Özel güvenlik görevlileri
b) Belediye zabıtası
c) Gümrük muhafaza teşkilatı
d) Orman muhafaza memurları
e) Köy bekçileri

97) “Özel hukuk tüzel kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla ……………… yaptırmak zorundadır.”

Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a) Özel güvenlik malî sorumluluk sigortası
b) Ödenek tahsisi
c) Hizmet içi eğitim
d) Maaş kesintisi
e) Fon kesintisi

98) Özel güvenlik komisyonunun başkanı kimdir?
a) İl jandarma komutanı
b) Vali yardımcısı
c) İl emniyet müdürü
d) Ticaret odası başkanı
e) Sanayi odası başkanı

99) İl sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatlarının amiri kimdir?
a) İçişleri Bakanı
b) Başbakan
c) Vali
d) Kaymakam
e) İl emniyet müdürü

100) 5188 sayılı kanun kapsamında görevli özel güvenlik personeli yetkilerini ne zaman ve nerede kullanabilir?
a) Her zaman ve her yerde
b) Görev alanı dışında ve görevli olmadığı süre içinde
c) İl hudutları içinde ve her zaman
d) Gündüz ve gece olmak üzere polis sorumluluk bölgesinde
e) Görevli olduğu süre içinde ve görev alanlarında

 

56. YENİLEME SİLAH

 

1) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Namlu boyu
b) Yiv ve set
c) Barut miktarı
d) Atıcının acemiliği
e) Havanın ısısı

2) Silahlarla yapılan kazaların en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Atıcının acemi olması
b) İhmal
c) Silahın eski olması
d) Fişeğin bozuk olması
e) Silahın yeni olması

3) Silah taşıma ruhsatı bulunan kişi silahlı olarak aşağıdakilerden hangisine giremez?
a) İçkili lokanta
b) Hiper market
c) Cezaevi
d) Otel
e) Havuz

4) Silah ile atış yapılırken aşağıdakilerden hangisi yoksa isabetli bir atış yapılamaz?
a) Arpacık
b) Tırnak
c) Şarjör çıkarma mandalı
d) Şarjör
e) Emniyet mandalı

5) Hangisi sürgü tutucu pimin görevlerindendir?
a) Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarar.
b) Silahı emniyete almamızı sağlar.
c) Silahın içine toz kaçmaması için yapılmıştır.
d) Geriye gelen sürgünün hızla ileriye gitmesini sağlar.
e) Tetikten aldığı hareketi horoza iletir.

6) Toplu tabancalarda tırnak nerededir?
a) Namlunun altında
b) Top yuvalarının önünde
c) Tetik korkuluğunun önünde
d) Namlunun üzerinde
e) Toplu tabancalarda tırnak yoktur

7) Atış yapılan tabancanın sürgüsünün geride kalması aşağıdakilerin hangisinin neticesinde olur?
a) Şarjörün dolu olması
b) Namlunun ısınması
c) Şarjörün tabancadan çıkması
d) Şarjörde fişeğin bitmesi
e) İğnesinin kırılması

8) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateşlenmesine engel değildir?
a) İğnenin kırık olması
b) Gez ve arpacığın kırık olması
c) Barutun nemlenmesi
d) Tetiğin arızalı olması
e) Kapsülün hatalı olması

9) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir?
I Kapak takımını çıkart
II Şarjörü çıkart
III Yerine getiren yayı çıkart
IV Namluyu çıkart
V Tabancayı boşalt

a) I-II-III-IV-V
b) V-IV-III-II-I
c) II-V-I-III-IV
d) V-III-IV-II-I
e) III-II-I-V-IV

10) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan içi boş metal boruya ne ad verilir?
a) Yiv
b) Set
c) Namlu
d) Şarjör
e) Hazne

11) Göz, gezin üst kenar orta noktasından, arpacığın silme üst tepesinden hedefte vurulmak istenen noktadan geçen hattın adı nedir?
a) Hedef hattı
b) Nişan hattı
c) Görüş hattı
d) Göz hattı
e) Gez hattı

12) Aşağıdakilerden hangisi silahın parçalarından birisi değildir?
a) Fişek
b) Gövde
c) Kabza
d) Namlu
e) İğne

13) Yiv ve set silahın hangi parçasında bulunur?
a) Çerçeve
b) Horoz
c) Çıkarıcı
d) Şarjör
e) Namlu

14) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silah üzerinde bulunan emniyet sistemlerinden değildir?
a) Horoz emniyeti
b) Mandal emniyeti
c) Parmak emniyeti
d) Şarjör emniyeti
e) Kabza emniyeti

15) Aşağıdaki parçalardan hangisi tetik ile horoz arasındaki irtibatı sağlar?
a) Tetik korkuluğu
b) Tetik manivelası
c) Sürgü sistemi
d) Yiv ve setler
e) Fişek yatağı

16) Ateşli silahlarla ilgili olarak aşağıda belirtilen kurallardan hangisi doğrudur?
a) Düğün ve eğlencelerde havaya doğru ateş edilir.
b) Silahla şaka yapılır.
c) Alkollüyken atış yapılabilir.
d) Silah boş olsa bile ölü noktaya tutulur.
e) Silah temizliği aile efradıyla beraber yapılır.

17) Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad verilir?
a) Set
b) Çap
c) Hazne
d) Rayyür
e) Yiv

18) İcra yayının (yerine getiren yay) görevi nedir?
a) Şarjöre basılan fişekleri şarjör ağzına doğru baskılayarak, fişek yatağına sürülmesini sağlar.
b) Şarjörün tabancadan düşmemesini sağlar.
c) Tetik çekilirken horozun düşmesini sağlar.
d) Barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar eski yerine gelmesini sağlar.
e) Tabancayı sabitleyerek nişan almayı kolaylaştırır.

19) Kimyasal silahları parça tesirli silahlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kesici ve ezici olması
b) Ateşli silah olması
c) Yok edici olması
d) Delici olması
e) Yakıcı, zehirleyici, bayıltıcı olması

20) Bir tabancada tetik çekildiğinde hem horoz kuruluyor, hem de düşüyorsa, bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Çift hareketli
b) Yarı otomatik
c) Tam otomatik
d) Tek hareketli
e) Toplu

21) Aşağıdakilerden hangisi iyi bir atıcının özelliklerinden değildir?
a) Silahını tanır.
b) Gördüğünü anında vurur.
c) Silahını dikkatli kullanır.
d) Silahı kanun ve kurallara uygun kullanır.
e) Silahını korur.

22) Doğru nişan alma aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gez ve hedef net, arpacık bulanık görülmeli
b) Gez net, hedef ve arpacık bulanık görülmeli
c) Gez bulanık, arpacık ve hedef net görülmeli
d) Hedef bulanık, gez ve arpacık net görülmeli
e) Hedef net, gez ve arpacık bulanık görülmesi

23) Toplu bir tabanca ile ateş edilmek istenildiğinde, tetiğe basınca horoz nereye vurarak fişeği patlatır?
a) Top yuvasına
b) Baruta
c) Çekirdeğe
d) Kabzaya
e) Kapsüle

24) Ateşli silahlarda çekirdeğin gidebileceği en uzak mesafeye ne denir?
a) Etkili menzil
b) Mermi yolu
c) Azami menzil
d) Azami hız
e) Hedef hattı

25) Aşağıdakilerden hangisi silah bakımı sırasında kullanılan malzemelerden birisidir?
a) Harbi
b) Çekiç
c) Tornavida
d) Keski
e) Pense

 

 

 

 

 

56. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH
1 D 26 A 51 D 76 A 1 D
2 C 27 A 52 B 77 C 2 B
3 D 28 A 53 B 78 B 3 C
4 B 29 B 54 D 79 A 4 A
5 E 30 E 55 C 80 C 5 A
6 D 31 B 56 C 81 D 6 E
7 E 32 C 57 C 82 A 7 D
8 D 33 B 58 A 83 B 8 B
9 C 34 A 59 B 84 A 9 C
10 A 35 E 60 B 85 E 10 C
11 D 36 D 61 E 86 D 11 B
12 E 37 B 62 A 87 C 12 A
13 E 38 C 63 A 88 D 13 E
14 A 39 D 64 B 89 D 14 C
15 D 40 E 65 B 90 B 15 B
16 E 41 E 66 B 91 E 16 D
17 C 42 E 67 D 92 D 17 E
18 B 43 A 68 C 93 E 18 D
19 C 44 B 69 D 94 E 19 E
20 D 45 A 70 C 95 C 20 A
21 C 46 C 71 B 96 C 21 B
22 E 47 A 72 E 97 A 22 D
23 D 48 C 73 B 98 B 23 E
24 A 49 B 74 A 99 C 24 C
25 D 50 E 75 A 100 E 25 A

 

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments

55.Özel Güvenlik Yenileme Sınavı Soru ve Cevapları

Salı, 22 Ocak 2019 by admin

55.Yenileme sınavı cevapları EGM tarafından açıklanmıştır.

 

 

55. YAZILI SINAV SORULARI (A GRUBU)

 

1) 5188 sayılı Kanun kapsamında görevli özel güvenlik personeli yetkilerini ne zaman ve nerede kullanabilir?
a) Her zaman ve her yerde
b) Görev alanı dışında ve görevli olmadığı süre içinde
c) İl hudutları içinde ve her zaman
d) Gündüz ve gece olmak üzere polis sorumluluk bölgesinde
e) Görevli olduğu süre içinde ve görev alanlarında

2) Temel yasalar ile ilgili büyükten küçüğe yapılan sıralamalardan hangisi doğrudur?
a) Anayasa-Kanun-Tüzük-Yönetmelik
b) Anayasa-Tüzük-Kanun-Yönetmelik
c) Kanun-Anayasa-Tüzük-Yönetmelik
d) Yönetmelik-Tüzük-Kanun-Anayasa
e) Tüzük-Anayasa-Kanun-Yönetmelik

3) Kişi özgürlüğünün genel kolluk tarafından hakim kararı olmadan geçici olarak sınırlandırılmasına ne denir?
a) Arama
b) Yakalama
c) Hüküm giydirme
d) İfade alma
e) Tutuklama

4) Silahlı olarak görev yapacak bir özel güvenlik görevlisi en az hangi okul diplomasına sahip olmalıdır?
a) İlkokul ve dengi
b) Ortaokul ve dengi
c) Lise ve dengi
d) Meslek yüksek okulu ve dengi
e) Üniversite ve dengi

5) Özel güvenlik komisyonu ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Komisyon, kararlarını oy çokluğu ile alır.
b) Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.
c) Çekimser oy kullanılabilir.
d) Özel güvenlik izni için başvuran kişi ya da kuruluşun temsilcisi toplantıya katılır
e) Komisyon başkanı valinin görevlendireceği bir vali yardımcısıdır.

6) Özel güvenlik görevlisi, tabi afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde, görev alanındaki işyeri veya konutlara nasıl girebilir?
a) Mülki idare amirinin sözlü talimatı ile
b) Kolluk amirinin yazılı emri ile
c) Sulh ceza hakiminin kararı ile
d) Herhangi bir makamdan izin almaksızın doğrudan
e) Cumhuriyet savcısının emri ile

7) 5188 sayılı Yasaya göre özel güvenlik eğitimini kimler verebilir?
I İçişleri Bakanlığı
II Özel güvenlik eğitim kurumları
III Üniversiteler
IV Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullar
V Özel hocalar
a) I,V
b) I, II, III
c) IV, V
d) III, IV
e) II, IV

8) Özel güvenlik görevlisinin kimlik kartı ile ilgili olarak aşağıdaki maddelerde yapılan açıklamalardan hangisi yanlıştır?
a) Kimlik kartları valilikçe verilir.
b) Kimlik kartında adı soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir.
c) Görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görünebilecek şekilde yakaya takılır.
d) Kimlik kartını başkasına kullandıran güvenlik görevlisi bir daha özel güvenlik görevlisi olabilir.
e) Görevinden ayrılan güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.

9) Hangisi özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumluluğunda değildir?
a) Kendisi ve çevresindekiler için tehlike oluşturan eşyayı denetim altına almak
b) Gerektiğinde zor kullanmak
c) Yakalanan kişinin kaçma ihtimali varsa kelepçe takmak
d) Kişileri elektronik aletlerle kontrol etmek
e) Yakalanan kişileri mahkemeye çıkarmak

10) Suçüstü halinde kimlerin yakalama yetkisi vardır?
a) Özel güvenlik görevlisinin
b) Mağdurun
c) Jandarmanın
d) Polisin
e) Herkesin

11) Aşağıdakilerden hangisi Türk Hukukuna göre maddi güç vasıtalarından biri olamaz?
a) Kelepçe
b) Cop
c) Basınçlı su
d) Elektroşok cihazı
e) Göz yaşartıcı gaz

12) Aşağıdaki konulardan hangisi özel güvenliğin görev alanına girmez?
a) Sahne gösterilerinde
b) Sağlık tesislerinde
c) Terörle mücadelede
d) Eğitim ve öğretim kurumlarında
e) Banka güvenliğinde

13) Ünlü bir gece kulübünde 2 grup arasında bilinmeyen bir nedenle kavga çıkmış ve 1 şahıs ateşli silahla öldürülmüştür. Polis tarafından yürütülen tahkikatta, olay yerini koruma altına alan özel güvenlik görevlisi Cihan’ın, ölen şahsa ait cep telefonunu aldığı anlaşılmıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Cihan, olay yerini ve delilleri koruma yetkisine sahiptir.
b) Cihan’ın, olaya karışan şahısları yakalama yetkisi vardır.
c) Cihan’ın göreviyle bağlantılı bir suç işlediği iddia edilebilir
d) Cihan, suç işlediği ispat edilirse kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
e) Cihan’ın işlediği suç nitelikli dolandırıcılıktır.

14) Özel güvenlik sertifikası alanlar kaç yıl sonra yenileme eğitimi almak zorundadır?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
e) 6

15) Aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı işyerlerinde, kesintisiz 12 ay pirimi ödenen özel güvenlik görevlisinin hangi hakkı ortaya çıkar?
a) Kendisini geliştirme hakkı
b) Toplu iş sözleşmesi hakkı
c) Ücretli izin ve kıdem tazminatı
d) Sendika hakkı
e) Mehilsiz fesih hakkı

16) Görevi sırasında bir suçla karşılaşan özel güvenlik görevlisi aşağıdaki işlemlerden hangisini yapamaz?
a) Şüpheliyi yakalamak
b) Yetkili kolluğa bilgi vermek
c) Olay yerini ve delilleri koruma altına almak
d) Delilleri toplamak
e) Tanıkları tespit edip kolluğa bildirmek

17) Aşağıdakilerden hangisinde mutlaka özel güvenlik komisyonu kararı gerekir?
a) Kişi koruma
b) Sahne gösterileri
c) Toplantı
d) Para ve değerli eşya nakli
e) Cenaze töreni

18) Aşağıdakilerden hangisinin yapılması özel güvenlik personelinden istenemez?
a) Koruduğu kişiye ait ağır eşyaların taşınması
b) Güvenliğini sağladığı alana girmek isteyenlerin detektörle aranması
c) Görevli olduğu yerde suç işlerken rastlanılan kişinin yakalanması
d) Yangın durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyerine girmesi
e) Görevli olduğu yerde yaptığı arama sırasında suç teşkil eden eşyanın emanete alınması

19) Tutanağın, hazırlık soruşturması açısından anlam ifade edebilmesi için en az kaç resmi görevli tarafından imzalanması gerekir?
a) 3
b) 1
c) 4
d) 5
e) 2

20) Devriye hizmeti sırasında dolaşılması ve ziyaret edilmesi zorunlu olan yerlere ne ad verilir?
a) Mahalle
b) Polis bölgesi
c) Devriye güzergâhı
d) Belediye sınırları
e) Kontrollü bölge

21) Devriye görevlileri en az kaç kişiden oluşur?
a) 3
b) 5
c) 2
d) 4
e) 1

22) Ziyaretçilerin kontrolü sırasında aşağıdakilerin hangisi yapılmamalıdır?
a) Kimlik tespiti yapılmalıdır.
b) Ziyaretçi defteri tutulmalıdır.
c) Gerekirse ziyaretçilerin yanına refakatçi verilmelidir.
d) Ziyaretçiler tesis dışında da kontrol edilmelidir.
e) Ziyaretin geçerliliği kontrol edilmelidir.

23) Hangi suçluların emniyet birimlerinde eşkâl tanımları bulunmaz?
a) Adam öldürme
b) Trafik kural ihlali
c) Gasp
d) Kapkaç
e) Çete oluşturanlar

24) “Görgü tanıklarının tanımlamalarına uygun olarak muhtemel kişilerin kimlik tespitlerinde ana ayırt edici özellikleri olan; alın, kaşlar, gözler, burun, ağız, kulaklar, yanaklar, çene, yüz çizgileri, yüz şekli ve bunların birleşimlerinden oluşan resimdir.”
Yukarıdaki tanımda anlatılmak istenen nedir?
a) İhbar
b) Eşkâl
c) Bombalı paket
d) Biyolojik tehdit
e) Devriye

25) Ana giriş kontrol noktasında hangi tip personelin görevlendirilmesi gerekli değildir?
a) Yönlendirici personel
b) Kontrol personeli
c) Koruma personeli
d) Kontrol noktası amiri
e) Sağlık personeli

26) Özel güvenlik görevlisi Uğur ve Cihan ikamet alanı olan bir sitenin güvenliğini sağlamaktadırlar. Amirleri kendilerine devriye görevini caydırıcı amaçlı olarak yapmaları talimatını vermiştir. Bu durumda Uğur ve Cihan caydırıcı amaçlı devriye görevini nasıl yapmalıdır?
a) Üniformalı olarak
b) Bağırarak
c) Sivil olarak
d) Cop sallayarak
e) Bisikletli olarak

27) Özel güvenlik görevlisi Fatih bir fabrikada gece vardiyasında görev yapmaktadır. Devriye görevi esnasında fabrika müdürünün odasının kapısının kırık olduğunu fark eder. Durumu sıralı amirlerine bildirir ve konu ile ilgili olarak bir rapor tanzim eder. Raporu tanzim eden Fatih aynı zamanda aşağıda belirtilen hangi hukuki durumla karşı kaşıya kalabilir?
a) Sanık
b) Mağdur
c) Tanık
d) Müşteki
e) Seyirci

28) Ateşli silah kullanılan olaylarda aşağıdakilerden hangisi ilk ekibin alması gereken tedbirlerden değildir?
a) Kovan ve çekirdek korunması için bir araya toplanır.
b) Şahısların elleri yıkatılmaz.
c) Mermi çekirdeğinin giriş deliğinin bulunduğu elbise yeri korunmalıdır.
d) Gerekirse şahısların ellerine poşet takılır.
e) Çekirdek ve kovan araştırması için gerekirse trafik akışı kesilir.

29) Geçici ve acil hallerde özel güvenlik izni kim tarafından verilir?
a) İçişleri Bakanı
b) Vali
c) Özel güvenlik komisyonu
d) İl emniyet müdürü
e) İl jandarma komutanı

30) Devriyenin dış görünüşü ve görevinde taşınması gereken araç ve gereçleri kontrol ederek kullanıma hazır hale getirmesi, aşağıda belirtilen devriye öncesi hazırlık aşamalarından hangisini kapsar?
a) Fiziksel hazırlık
b) Psikolojik hazırlık
c) Zihinsel hazırlık
d) Sosyolojik hazırlık
e) Antropolojik hazırlık

31) Olay yerindeki iz ve delilleri korumak kapsamında aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
a) Olay yeri emniyet şeridi ile çevrilerek koruma altına alınır.
b) Hiçbir şeye dokunulmaması uyarısı yapılır.
c) Orada bulunanlar olay yerinden dışarı çıkarılır.
d) Şüphelinin el-yüz yıkamasına müsaade edilir.
e) Şüphelinin tespiti ve olay yerinden ayrılmaması sağlanır.

32) Şüpheli paket ihbarı ile ilgili aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?
a) İhbar ciddiye alınmaz.
b) Emniyet hattı oluşturulur.
c) Paketin bulunduğu bölge tahliye edilir.
d) Paketi ilk gören kişi ifadesi alınmak için olay yerinde tutulur.
e) Bomba imha uzmanın talimatlarına uyulur.

33) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde belirtilecek özelliklerden biri değildir?
a) Kilo ve boy
b) Yüz yapısı
c) Soyut ifadeler
d) Cinsiyet
e) Görülebilir yaralar

34) Aşağıdakilerden hangisi saldırgan olan kişilere karşı savunma, püskürtme ve dağıtma amaçlı olan copu kullanırken dikkat edilecek hususlardan değildir?
a) Caydırıcılık vasıtası olarak kullanılır.
b) Uzaklaştırmak ve etkisiz hale getirmek için kullanılır.
c) Hassas bölgelere vurulmaması konusunda dikkatli olunmalıdır.
d) Cop zor kullanmayı gerektirmeyen durumlarda kullanılır.
e) Copun psikolojik etkisinden faydalanılır.

35) Toplantı, konser, sahne gösterileri ve spor müsabakaları gibi faaliyetlerin yapıldığı yerlerde suç unsuru olmadan yapılan aramaya ne denir?
a) Önleme araması
b) Adli arama
c) Zapt etme
d) El koyma
e) Şüpheli araması

36) “Genellikle önleme amaçlı yapılan kontrol ve aramalarda elde edilen eşyaların daha sonra sahibine iade edilmek üzere belli bir süre ile alınma işlemine …………. denir.”

Metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Koruma altına alma
b) Emanete alma
c) Zaptetme
d) Göz önünde bulundurma
e) Suça elkoyma

37) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kontrol noktasında yapılan kontrol bakımından yanlıştır?
a) Kontrol noktasında şahısların kontrolü kapı detektörü ile yapılır.
b) Kontrol noktasında eşyaların kontrolü X-Ray cihazı ile yapılır.
c) Kontrol noktasında şahısların aranması el detektörü ile yapılır.
d) Bina ya da tesise girmekten vazgeçen şahıs yakalanarak aranmalıdır.
e) Giriş kontrollerinde kart sistemi kullanılabilir.

38) Aşağıdakilerden hangisi delillerin faydalarından değildir?
a) Suçun işleniş şeklinin tespitinde yarar.
b) Suç şüphelisinin masumiyetini ispata yarar.
c) Suça katılanların suçtaki kusurluluk derecelerinin tespitine yarar.
d) İşlenmiş olan bir suçun aydınlanmasını sağlar.
e) Olayın tanıklarının masumiyetini ispata yarar.

39) Hırsızlık şüphesiyle yakaladıkları kişiyi, polise haber vermeden sabaha kadar tutan özel güvenlik görevlisi hangi suçu işlemiştir?
a) İşkence
b) Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma
c) Amirin emrine muhalefet
d) Görevi ihmal
e) Görevini yaptığından suç oluşmamıştır

40) Çevre güvenliğini sağlamak amacıyla aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
a) X-Ray cihazı
b) Kapalı devre televizyon sistemi
c) Tel örgü
d) Duvar
e) Demir parmaklık

41) Aşağıdakilerden hangisi bir yerleşkeye tehlikeli veya yasak maddelerin sokulmasını engellemeye yönelik kullanılır?
I Metal detektörü
II Kartlı geçiş sistemi
III X-Ray cihazı
a) I ve III
b) II ve III
c) I ve II
d) I, II ve III
e) Hiçbiri

42) Aşağıdakilerden hangisi parmak izinin özelliklerinden değildir?
a) Değişmez
b) Benzetilemez
c) Benzemez
d) Değiştirilemez
e) Tasnif edilemez

43) Metal detektörlerinin ayarlanmasına ne ad verilir?
a) Motivasyon
b) Stabilizasyon
c) Zoom
d) Kalibrasyon
e) Gramaj ayarı

44) CCTV’nin açılımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kapalı devre televizyon sistemi
b) Kontrol sistemi
c) Açık devre televizyon sistemi
d) Canlı yayın yapma sistemi
e) Renkli televizyon sistemi

45) İl sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatlarının amiri kimdir?
a) İçişleri Bakanı
b) İl jandarma komutanı
c) Vali
d) Kaymakam
e) İl emniyet müdürü

46) Aşağıdakilerden hangisi hasta veya yaralının ilk değerlendirilmesinde kontrol edilmesi gerekir?
a) İskelet sistemi
b) Dolaşım sistemi
c) Sindirim sistemi
d) Bilinç durumu
e) Kas sistemi

47) Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
a) İlkyardım uygulamalarında belirli miktarda ilaç kullanılır.
b) İlkyardım uygulamalarında ilaç kullanılmaz.
c) Toplumun büyük bir bölümünün ilkyardım eğitimi alması, iş kazaları veya doğal afetler sonucunda birçok kişinin sakat kalmasına yol açabilir.
d) İlkyardım uygulaması olay yerinde yapılmaz.
e) İlkyardım için mutlaka tıbbi araç ve gereç gereklidir.

48) İlkyardımın ABC’si şeklinde isimlendirilen işlemlerden C’nin tanımı nedir?
a) Hava yolunun açılması
b) Solunumun düzenlenmesi
c) Kas ve iskelet sistemi kontrolü
d) Kan dolaşımının sağlanması
e) Sindirim sisteminin düzenlenmesi

49) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir?
a) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
b) Durumun kötüleşmesini önlemek
c) İyileşmeyi kolaylaştırmak
d) Yaşamın korunması ve sürdürülmesini sağlamak
e) Hasta veya yaralı için gerekli tedavinin yapılmasını sağlamak

50) Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada olması gereken solunum sayısı sıklığı kaçtır?
a) 16-22
b) 12-20
c) 18-24
d) 24-30
e) 30-36

51) Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımcının müdahale esnasında yapması gereken işlemlerden değildir?
a) Sakin ve kararlı olmalıdır.
b) Kimseden yardım almamalıdır.
c) Mevcut imkânları değerlendirmelidir.
d) Yaralının endişelerini gidermelidir.
e) Çevrede yardımcı olacakları organize etmelidir.

52) Aşağıdakilerden hangisi hayat kurtarma zincirinin ilk halkasıdır?
a) Sağlık kuruluşuna haber verme
b) Olay yerinde yapılan temel yaşam desteği
c) Ambulans ekiplerince yapılan müdahaleler
d) Hastane acil servislerince yapılan müdahaleler
e) Hastanın veya yaralının sedye ile taşınması

53) Yaralıların aciliyetlerinin değerlendirilerek seçme/ayırma yapılması ve öncelikli kazazedenin belirlenmesi işlemine ne denir?
a) Triaj
b) Taşıma
c) Teşhis
d) Tedavi
e) İlkyardım

54) İlkyardımın temel uygulamaları nelerdir?
a) Koruma, Bildirme, Kurtarma
b) Koruma, Taşıma, Nakil
c) Konuşma, Bildirme, Nakil
d) Kurtarma, Taşıma, Nakil
e) Koruma, Kollama, Nakil

55) Aşağıdakilerden hangisi doğal afetlerden biri olan sel sırasında yapılmaması gereken bir davranıştır?
a) Su yatağı gibi su alabilecek bölgeleri terk etmek
b) Sel sularına girmemek
c) Elektrik kaynaklarından uzak durmak
d) Araç içinden ayrılmamak
e) Suyun ulaşamayacağı güvenli yerlere geçmek

56) Aşağıdakilerden hangisi havayolunun tam tıkanmasına ait belirtilerden değildir?
a) Nefes alamaz.
b) Nefes alabilir.
c) Konuşamaz.
d) Rengi morarmıştır.
e) Acı çeker, ellerini boynuna götürür.

57) Genel olarak insan için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getiren normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen olaylara ne denir?
a) Deprem
b) Afet
c) Sel
d) Yangın
e) Tsunami

58) Yangın çıkmış çok katlı bir binada yapılması gerekenlerden bazıları aşağıda verilmiştir.
I Yangın merdiveni vasıtası ile binadan uzaklaşmak
II Kapalı alandan açık alana çıkma imkânı yok ise duman girişini engelleyici tedbirler almak
III Yangın çıkışlarını takip ederek binayı terk etmek

Buna göre verilenlerden hangileri doğrudur?
a) Yalnız II
b) I ve II
c) I ve III
d) II ve III
e) I, II ve III

59) Aşağıda verilen yangın çeşitlerinden hangisinde yangın söndürme maddesi olarak köpük ve su kullanılmaz?
a) Orman yangını
b) Akaryakıt yangını
c) Elektrik yangını
d) Araç yangını
e) Plastik madde yangını

60) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi “Uyuşturucu Madde” tanımı arasında sayılmaz?
a) Kişinin sinir sistemi üzerine etki ederek; akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan maddeler
b) Fert ve toplum içerisinde sosyal çöküntü oluşturan maddeler
c) Alışkanlık ve bağımlılık yapan maddeler
d) Kullanılması, bulundurulması ve satışı kanunlarla yasaklanan maddeler
e) Bir kez kullanılması serbest olan maddeler

61) Bireysel iletişimde mesaj veren kişinin mesajının anlaşıldığını göstermek için değişik cümlelerle yansıtmaya ne ad verilir?
a) Mesaj tekrarı
b) Geri bildirim
c) Yansıtma
d) Görev tekrarı
e) Kodlama

62) Yanıcı maddenin yapısı itibarı ile yanıcı buhar-gaz meydana gelmediği, yeterli ısı ve oksijenin olmadığı durumlarda oluşan yanma çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kendi kendine yanma
b) Yavaş yanma
c) Hızlı yanma
d) İçin için yanma
e) Parlama/patlama

63) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Uyuşturucu maddeler kullanıcının akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozar.
b) Uyuşturucu maddeler merkezi sinir sistemini etkiler.
c) Uyuşturucu maddeler toplum içinde iktisadi ve sosyal çöküntüye neden olurlar
d) Uyuşturucu maddeler alışkanlık yapar.
e) Bonzai, kullanılması bulundurulması ve satışı henüz yasaklanmamış bir maddedir.

64) Aşağıdakilerden hangisi deprem sırasında yapılacaklardan değildir?
a) Sakin olmalı ve paniğe kapılmamalıyız.
b) Hacim küçültülerek başımızı korumalıyız.
c) Deprem sırasında acilen merdivenlere yönelmeliyiz.
d) Sabitlenmemiş eşyalardan ve camlardan uzak durmalıyız.
e) Hepsi

65) İletişim esnasında karşı tarafa gönderilen ses, yazı, söz ya da davranışa ne ad verilir?
a) İleti
b) Gösterge
c) Gönderici
d) Kanal
e) Kaynak

66) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Göz teması kurma
b) Soru sorma
c) Hemen sonuç çıkarma
d) Dinlediğinizi belli etme
e) Not alma

67) Aşağıdaki tedbirlerden hangisi doğal bir afetle doğrudan ilişkilidir?
a) Baca izolasyonu
b) Paratoner
c) Yangın söndürme cihazı
d) Havalandırma sistemi
e) Duman algılama cihazları

68) Bir insanın düşünmesi, duygulanması, ihtiyaçlarının farkına varması hangi iletişim tekniğidir?
a) Kişiler arası iletişim
b) Kişi içi iletişim
c) Örgüt içi iletişim
d) Kitle iletişimi
e) Grup iletişimi

69) Empati ile sempati arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
a) Empatide anlama, sempatide hak verme vardır.
b) Empatide duygular önemli değildir.
c) Sempatide düşünceler önemlidir.
d) Empati yandaş olmaktır.
e) Aralarında hiçbir fark yoktur.

70) Çalıştığı iş yerine kişinin arkasından konuşulması, kendini gösterme olanaklarının kısıtlanması, iş arkadaşlarının kişiyle konuşmaması neyin göstergesidir?
a) Kişiye aşırı sorumluluk verilmesinin
b) Bireyin işini iyi yapamamasının
c) Performans değerlendirmesinin
d) Psikolojik şiddetin
e) Adil olmayan görev dağılımının

71) Hangi yangın türlerinde boğma esaslı söndürme yönteminin kullanılması en uygun olarak tercih edilmelidir?
a) Tarla yangınları
b) Çöp yangınları
c) Akaryakıt yangınları
d) Kağıt ve karton esaslı yangınlar
e) Orman yangınları

72) “Bir huzursuzluğu ve eylemi başlatma ve devam ettirme konusunda tecrübe sahibi ve yetişmiş elemanlardır. Eylemin önceden planlandığı şekilde amacına ulaşabilmesi için inceden inceye hesaplanmış hareket tarzı sergilerler.”
Bu ifadelerle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmaktadır?
a) Suikastçı
b) Yönetici
c) Provokatör
d) Koruma görevlisi
e) Direnişçi

73) Aşağıdakilerden hangisi kalabalıkların özelliklerinden birisi değildir?
a) Hiyerarşi, iş bölümü ve statü düzeni yoktur.
b) Geçici bir birliktelik söz konusudur.
c) Mutlaka provokatör bir grup vardır.
d) İnsanlar tesadüfi olarak bir yerde bulunurlar.
e) Provokasyona ve kitle hareketlerine açıktırlar.

74) Toplumsal olaylarda “caydırıcılık” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Topluluğu kontrol etmek için aşırı güç kullanmaktır.
b) Olay çıkarmaya kararlı kişileri vazgeçirmek için uygulanan taktiklerdir.
c) Devlet ve onun adına kuvvet kullanan güvenlik personelinin gücünü her şartta göstermektir.
d) Olay olmadan önce önlemek esas olduğundan en sert tedbirleri uygulamaya koymaktır.
e) Olaylara hiç müdahale etmemek en etkili yöntemdir.

75) Kullanma zorunluluğu ortaya çıkması durumunda, cop vücudun hangi kısmına vurulmalıdır?
a) Yüz bölgesi
b) Parmaklar
c) Göğüs
d) Kol ve bacakların etli kısımları
e) Kafa ve boyun

76) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel amaçlarından birisi değildir?
a) Var olmak
b) Bilgi edinmek
c) Ayrıştırmak
d) Paylaşmak
e) Etkilemek

77) “Korku ve bilgisizliğin doğurduğu bir durumdur. Emin bir yere ulaşabilmek için dayanılmaz bir korku ve heyecanın etkisiyle meydana gelen kontrolsüz hareketlere yol açar.”

Bu ifadeler aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?
a) Şiddet
b) Kalabalık
c) Saldırı
d) Sükûnet
e) Panik

78) “Özel güvenlik görevlisi Damla, karşısındaki kişiye uygulaması gereken güvenlik tedbirlerini anlatırken şahsın onu dinlemediğini ve başka bir şeyle ilgilendiğini görüyor.”

Anlatılan olayda iletişimin temel ilkelerinden hangisi yerine getirilmemiştir?
a) İletişim iki tarafında aktif olduğu bir alışveriş sürecidir.
b) İletişim her zaman her yerdedir.
c) İletişim anlamların paylaşımıdır.
d) İletişim değişik katmanlarda gerçekleşir
e) İletişimde amaç çevre üzerinde etkin olmaktır.

79) Genel olarak iki öge arasında birbiriyle ilişkili bir dizi mesaj alışverişine ne ad verilir?
a) İletişim
b) Beceri
c) Algı
d) İlişki
e) Empati

80) Örgüt içinde en sık görülen çatışma biçimi hangisidir?
a) Kişi içi çatışmalar
b) Rol çatışmaları
c) Ben merkezcilik
d) Empati yoksunluğu
e) Önyargılar

81) Birine önemli bir konuyu ya da bir problemimizi anlatacağımız zaman; “Beni can kulağıyla dinle” deriz. “Can kulağıyla dinlemek” hangi tür dinleme biçimine örnektir?
a) Savunucu dinleme
b) Seçerek dinleme
c) Tuzak kurucu dinleme
d) Etkin dinleme
e) Yüzeysel dinleme

82) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda, güvenlik güçlerinin topluluğu kontrol altına alma ve etkisiz hale getirmede aldığı düzenlerden değildir?
a) Çember düzeni
b) Çevre düzeni
c) Kama düzeni
d) Hat düzeni
e) Hiçbiri

83) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin uygulamada göz önünde bulundurması gereken genel ilkelerden değildir?
a) Tarafsız olmak
b) Duygusal davranmak
c) Çevre güvenliğini sağlamak
d) Minimum kuvvet kullanmak
e) İnisiyatifi elinde bulundurmak

84) “Özel olarak yetiştirilmiş, gözü pek, saldırgan, neden, nasıl, ne zaman eyleme geçecekleri ve hangi sloganı atacakları önceden planlanmış olan militanlardır.”

Tanımı yapılan grup aşağıdakilerden hangisidir?
a) Topluluğu içeriden yönetenler
b) Topluluğu dışarıdan yönetenler
c) Eylem grupları
d) Haberleşme görevlileri
e) Psikolojik etki grupları

85) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda uyulacak genel prensiplerden biri değildir?
a) İkna edici ve inandırıcı olma
b) Provokasyona gelmeme
c) Caydırıcı olma
d) İnisiyatif kullanma
e) Organizatörlerle diyalogdan kaçınma

86) Aşağıdakilerden hangisi temel koruma prensiplerinden biri değildir?
a) Koruma esnek olmamalıdır.
b) Tam koruma mümkün değildir.
c) Koruma görevinde silah kullanmak son çaredir.
d) Koruma görevinde ekip çalışması çok önemlidir.
e) Koruma görevi önemli kişiye göre yapılmalıdır.

87) “…..…. kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlaması, bunu da karşısındaki kişiye iletmesidir.”

Boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?
a) Empati
b) Sağduyu
c) Etkili dinleme
d) Açık iletişim
e) Sen dili

88) Aşağıdakilerden hangisi kalabalığın özelliklerindendir?
a) Kalıcı birliktelik söz konusudur.
b) Hiyerarşi, iş bölümü ve statü düzeni vardır.
c) Provokasyona ve kitle hareketlerine açıktırlar.
d) Aralarında eylem birliği vardır.
e) Liderleri vardır.

89) Yasadışı göstericilerin dağıtılması için yapılması gerekenlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Topluluğu bir arada tutmak
b) Topluluğun lideri ve/veya yönlendiricilerini topluluktan ayırmamak
c) Güç gösterisi yapmamak
d) Topluluğun dikkatini dağıtmak
e) Topluluğun yayılmasını sağlamak

90) Önemli kişinin can ve mal güvenliğine yönelik tehlike ve saldırılara karşı kullanılan daimi veya geçici olarak kullanılan maddi veya teknolojik tedbirlere ne ad verilir?
a) Özel güvenlik tedbiri
b) Şahsi güvenlik tedbiri
c) Fiziki güvenlik tedbiri
d) Yakın koruma tedbiri
e) Koruma çemberleri

91) Hangisi yakın koruma görevindeki aşamalardan biri olarak değerlendirilemez?
a) Her zaman bir tehlike mevcuttur.
b) Tehlikesiz güzergâh seçimi yapılmalıdır.
c) Korunan kişi ile koruma personeli arasında yakın bağ oluşmalıdır.
d) Muhtemel tehlikeler ortadan kaldırılmalıdır.
e) Saldırı ve tehlike, usule ve hukuka uygun bertaraf edilmelidir.

92) Korunan kişinin en yakınında, yakın koruma personeli tarafından oluşturulan, korunan kişinin izin verdiği yakınları ve güvenlik kontrolünden geçmiş kişiler girebildiği en güvenli ve en önemli halkaya ne ad verilir?
a) Dış çember
b) İç çember
c) Orta çember
d) Boğma çemberi
e) Hedef çember

93) Komisyon tarafından, özel güvenliğin görev alanı olarak tanımlanmış bölgede emniyet ve asayişle ilgili konularda asıl yetki ………… cümlesini aşağıdakilerden hangisi tamamlar?
a) Özel kolluktadır
b) Genel kolluktadır
c) Polisindir
d) Jandarmanındır
e) Savcınındır

94) Ziyaret yapılacak yerlerde, korunan kişinin güvenliğini tehlikeye düşürme ihtimali olan mevcut ve muhtemel tehlikelerin tespit edilerek, etkisiz hale getirmek veya en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ne ad verilir?
a) Ziyaret planlaması
b) Güvenlik çalışması
c) Koruma çalışması
d) Öncü çalışması
e) Artçı ekip çalışması

95) İlçe sınırları içerisinde genel ve özel kolluk kuvvetlerinin mülki amiri kimdir?
a) Vali
b) Kaymakam
c) İçişleri Bakanı
d) Emniyet müdürü
e) Garnizon komutanı

96) Önemli kişiye yapılan tehdit saat 9 istikametinden geliyorsa, korunan kişiyi hangi istikamete doğru kaçırılması gerekir?
a) 12
b) 3
c) 6
d) 4
e) 8

97) Korunan kişinin bir yerden başka bir yere giderken geçmek zorunda kaldığı alternatifi olmayan saldırıların gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu saldırı noktasına ne ad verilir?
a) Tehlike noktası
b) Hedef noktası
c) Boğma noktası
d) Koruma noktası
e) Saldırı noktası

98) Aşağıdakilerden hangisi genel kolluk ile özel kolluğun görevlerini yerine getirirken kullanabilecekleri yetkileri bakımından ortak yetki alanına girmez?
a) Kimlik sorma
b) Zor kullanma
c) Arama
d) Yakalama
e) Telefon dinleme

99) Önemli kişinin can güvenliğine karşı merdivenlerde sağlanan korumada hangisi doğru değildir?
a) Koruma personeli, korunan kişinin sürekli önünde bulunur.
b) Koruma personeli, korunan kişinin sürekli arkasında bulunur.
c) 360 derece korunma sağlanmalıdır.
d) 90 derece koruma sağlanmalıdır.
e) Geliş ve gidiş olan merdivenlerde karşı merdivende koruma personeli bulunur.

100) Genel kolluğa yardımcı olarak görev yapan özel güvenlik görevlilerinin yetkileri 5188 sayılı Kanun ile belirlenmiştir. Bu kapsamda ÖGG’leri aşağıdaki maddelerden hangisini yapabilir?
a) Yakaladıkları suçluları mahkemeye sevk edebilirler.
b) Şüphelilerin ifadelerini avukat nezaretinde alabilirler.
c) Olay yerindeki delilleri toplarlar.
d) Trafiği ihlal edenlere ceza kesebilirler.
e) Müsabaka güvenliği ile ilgili polis nezaretinde üst araması yapabilirler.

 

55.YENİLEME SİLAH

1) Fişeği ya da boş kovanı, fişek yatağından çıkartmaya yarayan sisteme ne ad verilir?
a) Ateşleme tertibatı
b) Emniyet tertibatı
c) Kovan atma tertibatı
d) Hatve
e) Rayyür

2) Aşağıdakilerden hangisi atış poligonunda bulunması gereken hatlardan değildir?
a) Atış hattı
b) Sınır hattı
c) Hedef hattı
d) Hazırlık hattı
e) Geri besleme/temizlik hattı

3) Aşağıdakilerden hangisi MP-5 makineli tabanca için söylenemez?
a) 9×19 mm çapında fişek atar.
b) Barut gazının geri tepmesi, icra yayın ileri itmesi prensibi ile çalışır.
c) Yarı otomatik ve tam otomatik olarak çalışabilir.
d) Atış seçici mandal marifetiyle tek tek ve seri atış yapar.
e) Atış seçici mandal orta konumda iken silah atış yapmaz, emniyettedir.

4) Silahın temizliğine başlamadan önce, yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hemen silah sökülmeye başlanır.
b) Tetiğe basılır.
c) Silah ellenmez.
d) Silah ölü noktaya çevrilir ve şarjör çıkartılır.
e) Uzman ekip çağrılır.

5) Aşağıdakilerden hangisi silahla yapılan kazaların kişisel sebeplerinden değildir?
a) Atıcının kendine aşırı güveni
b) Atıcının silahını tanımaması
c) Aşırı unutkanlık
d) Silahla sık sık ve gereksiz oynama
e) Fişek hatası

6) Aşağıdakilerden hangisi icra yayının görevidir?
a) Şarjörde bulunan fişekleri şarjör ağzına doğru bastırarak fişek yatağına sürülmesini sağlamak
b) Barut gazının basıncı ile geriye doğru gelen sürgünün tekrar ileri gitmesini sağlamak
c) Silahın ateşlenmesi ile mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe istikrarlı şekilde varmasını sağlamak
d) İğnenin kapsüle darbe yapmasından sonra yerine gelmesini sağlamak
e) Tetik ile horoz arasındaki irtibatı sağlamak

7) Aşağıdakilerden hangisi atışa etki eden bireysel faktörlerden değildir?
a) Duruş
b) Nefes kontrolü
c) Nişan alma
d) Konsantrasyon
e) Rüzgar

8) “Göz, gezin üst kenar orta noktası, arpacığın silme tepe noktasından hedefe doğru olan hatta ……….. denir. “

Boşluğa, aşağıda yer alan hangi seçenek gelmelidir?
a) Hedef hattı
b) Mermi yolu
c) Nişan hattı
d) Namlu yolu
e) Atış hattı

9) Aşağıdaki şıklardan hangisinde “İlk Hız” doğru tanımlanmıştır?
a) Silah ateşlendikten sonra, çekirdeğin namluyu terk ettiği andan itibaren 1 saniyede aldığı yol
b) Çekirdeğin namluyu terk ettikten sonra gittiği en uzak mesafe
c) Çekirdeğin namluyu terk ettiği andan itibaren hedefe varıncaya kadar izlediği yol
d) Çekirdeğin namlu içerisinde aldığı yol
e) Çekirdeğin namlu içerisinde bir tur dönmesi için namlu içerisinde ilerlediği mesafe

10) Bir tabancada tetik çekildiğinde hem horoz kuruluyor, hem de düşüyorsa, bu nasıl bir sisteme sahiptir?
a) Çift hareketli
b) Yarı otomatik
c) Tam otomatik
d) Tek hareketli
e) Toplu

11) Aşağıdakilerden hangisi iyi bir atıcının özelliklerinden değildir?
a) Silahını tanır.
b) Gördüğünü anında vurur.
c) Silahını dikkatli kullanır.
d) Silahı kanun ve kurallara uygun kullanır.
e) Silahını korur.

12) Doğru nişan alma aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gez ve hedef net, arpacık bulanık görülmeli
b) Gez net, hedef ve arpacık bulanık görülmeli
c) Gez bulanık, arpacık ve hedef net görülmeli
d) Hedef bulanık, gez ve arpacık net görülmeli
e) Hedef net, gez ve arpacık bulanık görülmesi

13) Toplu bir tabanca ile ateş edilmek istenildiğinde, tetiğe basınca horoz nereye vurarak fişeği patlatır?
a) Top yuvasına
b) Baruta
c) Çekirdeğe
d) Kabzaya
e) Kapsüle

14) Ateşli silahlarda çekirdeğin gidebileceği en uzak mesafeye ne denir?
a) Etkili menzil
b) Mermi yolu
c) Azami menzil
d) Azami hız
e) Hedef hattı

15) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?
a) Kurma kolu
b) Gez-arpacık
c) İcra mili-yayı
d) Namlu
e) Sürgü

16) Ateşleme sonrası mermi çekirdeğine yön ve istikamet veren parçaya ne ad verilir?
a) Sürgü
b) Horoz
c) Namlu
d) Tetik
e) Gez

17) Aşağıdakilerden hangisi, atıcının tetik çekme (tetik ezme) hatalarından değildir?
a) Tetiği çok yavaş ve uzun süre bekleyerek çekmek
b) Tetiği ani çekmek
c) Tetiği düzensiz çekmek
d) Tetiği çekerken isnat boşluğunu almamak
e) Tetiği çekerken patlama sesinden etkilenmek

18) Silahlarda bulunan tırnağın görevi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak tarif edilmiştir?
a) Kapsülün ateşlenmesini sağlar.
b) Silahın emniyete alınmasını sağlar.
c) Fişeğin ya da boş kovanın fişek yatağından çekilip çıkarılmasını sağlar.
d) Şarjörün çıkarılmasını sağlar.
e) Atış sonrası sürgünün geride kalmasını sağlar .

19) Aşağıdakilerden hangisi “Genel Emniyet Kurallarından” değildir?
a) Ateş etme gereği olmadıkça silah kılıfından çıkarılmaz.
b) Silah asla dolu durumda saklanmaz.
c) Silah boş dahi olsa daima ölü noktaya tutulur.
d) Silahı boşaltmak için, sırasıyla önce tetik düşürülür, şarjör çıkartılır, fişek yatağı gözle kontrol edilerek boş olduğundan emin olunur.
e) Silahı boşaltmak için, sırasıyla önce şarjör çıkartılır, sürgü çekilir, fişek yatağı gözle kontrol edilerek boş olduğundan emin olunur.

20) Atış yapılan tabancanın sürgüsünün geride kalması aşağıdakilerin hangisinin neticesinde olur?
a) Şarjörün dolu olması
b) Namlunun ısınması
c) Şarjörün tabancadan çıkması
d) Şarjörde fişeğin bitmesi
e) İğnesinin kırılması

21) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Namlu boyu
b) Yiv ve set
c) Barut miktarı
d) Atıcının acemiliği
e) Havanın ısısı

22) Silahlarla yapılan kazaların en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Atıcının acemi olması
b) İhmal
c) Silahın eski olması
d) Fişeğin bozuk olması
e) Silahın yeni olması

23) Silah taşıma ruhsatı bulunan kişi silahlı olarak aşağıdakilerden hangisine giremez?
a) İçkili lokanta
b) Hipermarket
c) Cezaevi
d) Otel
e) Havuz

24) Silah ile atış yapılırken aşağıdakilerden hangisi yoksa isabetli bir atış yapılamaz?
a) Arpacık
b) Tırnak
c) Şarjör çıkarma mandalı
d) Şarjör
e) Emniyet mandalı

25) Hangisi sürgü tutucu pimin görevlerindendir?
a) Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarar.
b) Silahı emniyete almamızı sağlar.
c) Silahın içine toz kaçmaması için yapılmıştır.
d) Geriye gelen sürgünün hızla ileriye gitmesini sağlar.
e) Tetikten aldığı hareketi horoza iletir.

 

 

 

55. YENİLEME  SINAVI CEVAP ANAHTARI

SİLAH

1

E

26

A

51

B

76

C

1

C

2

A

27

C

52

A

77

E

2

B

3

B

28

A

53

A

78

A

3

E

4

C

29

B

54

A

79

A

4

D

5

C

30

A

55

D

80

B

5

E

6

D

31

D

56

B

81

D

6

B

7

B

32

A

57

B

82

B

7

E

8

D

33

C

58

E

83

B

8

C

9

E

34

D

59

C

84

C

9

A

10

E

35

A

60

E

85

E

10

A

11

D

36

B

61

B

86

A

11

B

12

C

37

D

62

B

87

A

12

D

13

E

38

E

63

E

88

C

13

E

14

D

39

B

64

C

89

D

14

C

15

C

40

A

65

A

90

C

15

A

16

D

41

A

66

C

91

C

16

C

17

A

42

E

67

B

92

B

17

E

18

A

43

D

68

B

93

B

18

C

19

E

44

A

69

A

94

D

19

D

20

C

45

C

70

D

95

B

20

D

21

C

46

D

71

C

96

B

21

D

22

D

47

B

72

C

97

C

22

B

23

B

48

D

73

C

98

E

23

C

24

B

49

E

74

B

99

D

24

A

25

E

50

B

75

D

100

E

25

A

 

 

 

 

 

 

Read more
  • Published in Özel Güvenlik Sınav Soru ve Cevapları (Yenileme)
No Comments
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Ankara Web Tasarım
  • Kullanım Hakları
  • Gizlilik Sözleşmesi
HIZLI MENÜ
  • ANA SAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • EĞİTİMLERİMİZ
  • REFERANSLARIMIZ
  • MEDYA
  • İLETİŞİM
  • KVKK
ANKARA ÖZEL GÜVENLİK
  • DERS NOTLARI
  • ÇIKMIŞ SORULAR
  • KİMLER ÖZEL GÜVENLİK OLAMAZ?
  • POLİGONUMUZ
  • BELGE ÖRNEKLERİ
  • KİMLİK KARTI BAŞVURU RANDEVUSU
  • SINAV SONUÇLARI
  • S.S.S.
  • SINAV TAKVİMİ
  • KANUN VE YÖNETMELİKLER
  • E-DEVLET KİMLİK BAŞVURUSU
  • ONLINE SINAVLAR
İLETİŞİM
  • Atatürk Bulvarı Kalaçlar İşhanı No: 85/5-7-8 Kızılay/ANKARA
  • 0312 418 13 06
  • 0 530 206 83 38
  • 0 533 409 51 62
  • 0 312 418 13 07
  • info@ankaraguvenlik.com.tr
© 2000 Ankara Özel Güvenlik | All rights reserved.

Powered by Vegasis Medya

TOP

WhatsApp

Hemen Ara